Kolosej
Film distribucije Cinemania group

Rimu z ljubeznijo

komedija
Na sporedu od: 6.9.2012, Kolosej Ljubljana
1h 52min / 112min
Leto: 2012
Država: ZDA, Italija, Španija
Scenarij: Woody Allen
Režija: Woody Allen
Režiser radoživih urbanih komedij Polnoč v Parizu in Ljubezen v Barceloni predstavlja kolaž zelo različnih človeških usod, ki prepletejo svoje nenavadne življenjske poti v večnem mestu, Rimu. Priznani ameriški arhitekt John med počitnicami v Rimu podoživi bolečo mladostno ljubezensko izkušnjo, nadobudni mladenič Jack pa se znajde v nevarni ljubezenski skušnjavi. Na drugem koncu mesta upokojeni operni režiser Jerry med obiskom sinove zaročenke spozna, da je njen oče, ki sicer dela kot pogrebnik, izjemno nadarjen operni pevec, kar želi izkoristiti za oživitev lastne kariere. Za dodatne zmešnjave poskrbi domačin Leopoldo, ki se čez noč iz povsem običajne in dolgočasne osebe spremeni v eno najbolj poznanih in obleganih osebnosti v Italiji.

Rimu z ljubeznijo je barvita komedija v enem najbolj očarljivih mest na svetu. V filmu spoznamo priznanega ameriškega arhitekta, ki podoživlja svojo mladost; povprečnega lokalnega prebivalca, ki nenadoma postane največja osebnost Rima; mlad podeželski par, ki se zaplete v romantični razmerji, ter ameriškega opernega režiserja, ki želi na oder zvabiti pojočega pogrebnika.

Arhitekt John (Alec Baldwin) je na oddihu v Rimu, kjer je prebival v mladosti. V nekdaj domači soseščini sreča Jacka (Jesse Eisenberg), mladeniča, v katerem vidi sebe. Ob opazovanju fanta, ki se do ušes zaljubi v Monico (Ellen Page), spogledljivo prijateljico njegove punce Sally (Greta Gerwig), John podoživi eno najbolj bolečih romantičnih epizod v svojem življenju.

Upokojeni operni režiser Jerry (Woody Allen) z ženo Phyllis (Judy Davis) prileti v Rim, da bi spoznal Michelangela (Flavio Parenti), italijanskega zaročenca svoje hčerke Hayley (Alison Pill). Jerryja preseneti, da Michelangelov oče Giancarlo (znani italijanski tenorist Fabio Armiliato), sicer pogrebnik, prepeva čudovite arije pod tušem. Ker naj takšen talent ne bi ostal neizkoriščen, bi Jerry rad pomagal Giancarlu na poti do slave in pri tem obudil svojo kariero.

Leopoldo Pisanello (Roberto Benigni) je neverjetno dolgočasen moški, ki se nekega jutra prebudi kot ena najslavnejših oseb v Italiji. Paparaci ga zasledujejo na vsakem koraku in spremljajo vsakršno njegovo potezo. Leopoldo se vse bolj privaja življenju v središču pozornosti, toda cena slave, ki jo plačuje, je vse bolj obremenjujoča.

Antonio (Alessandro Tiberi) se s podeželja pripelje v mesto, kjer želi pri svojih starokopitnih sorodnikih narediti vtis z Milly (Alessandra Mastronardi), svojo očarljivo novo ženo, in si zagotoviti boljšo službo. Po nesporazumu in naključju par en dan preživi ločeno. Niz dogodkov privede to tega, da Antonio za svojo ženo predstavi popolno tujko (Penélope Cruz), Milly pa snubi legendarna filmska zvezda Luca Salta (Antonio Albanese).

Rim je mesto, polno romantike in komedije, celovečerec Woodyja Allena, Rimu z ljubeznijo, pa zgodba o ljudeh, ki se znajdejo sredi pustolovščin, ki bodo za vedno spremenile njihova življenja.

Igralska zasedba

Alec Baldwin (John) je v svoji bogati igralski karieri odigral vloge v več kot 40 celovečercih, med katerimi gre izpostaviti Beetlejuice, Working Girl, Miami Blues, The Hunt for Red October, Glengarry Glen Ross, Malice, The Juror, The Edge, Ghosts Of Mississippi, State And Main, The Cat In The Hat, The Cooler (nagrada National Board of Review za najboljšega stranskega igralca, nominacija za oskarja), The Aviator, The Departed in It’s Complicated. Gledalci pred malimi zasloni ga najbolje poznajo po vlogi Jacka Donaghyja v NBC-jevi seriji 30 Rock, ki so ji leta 2007, 2008 in 2009 dodelili emmjya za najboljšo humoristično serijo. Baldwin je prejel šest nagrad SAG, tri zlate globuse in dva emmyja. Leta 2011 je prejel zvezdo na hollywoodskem pločniku Walk of Fame. Zelo priljubljen je tudi na gledaliških odrih. Obiskovalce je nazadnje navduševal predlani v produkciji Equus. Sodeloval je tudi v uspešnicah Entertaining Mr. Sloane, Loot, Serious Money, Prelude to a Kiss, A Streetcar Named Desire, Macbeth in The Twentieth Century.

Roberto Benigni (Leopoldo) je igralec, komik, scenarist in režiser filmskih, gledaliških in televizijskih projektov. Leta 1999 je bil celovečerec La vita è bella, pod katerega se je podpisal kot soscenarist, režiser in igralec, nominiran za sedem oskarjev. Namenili so mu tri, in sicer v kategorijah najboljši igralec (Benigni), najboljši tujejezični film in najboljša glasba. Med številnimi drugimi nagradami, dodeljenimi filmu, so nagrada žirije v Cannesu, BAFTA (najboljši igralec - Benigni), cezar, evropska filmska nagrada, SAG in devet nagrad Davida di Donatella (tudi v kategorijah najboljši film, režiser, igralec in scenarij). La vita è bella je eden najuspešnejših tujejezičnih filmov v ZDA. V Ameriki se je Benigni sicer uveljavil že leta 1986 v komični drami Jima Jarmuscha, Down by Law. Z Jarmuschom je nato sodeloval tudi pri celovečercih Night on Earth in Coffee & Cigarettes. V trojni vlogi (scenarist, režiser, igralec) se je prvič preizkusil leta 1983 pri komediji You Upset Me (Tu mi turbi), nato pa tudi pri uspešnicah Nothing Left to Do but Cry, The Little Devil, Johnny Stecchino, The Monster, Pinocchio in The Tiger and the Snow. Zaigral je še v celovečercih Seeking Asylum, Luna, Tigers in Lipstick, Il Minestrone, La Voce Della Luna, Son of the Pink Panther in Asterix & Obelix vs. Caesar.

Penélope Cruz (Anna) z Woodyjem Allenom sodeluje že drugič. Njun prvi skupni projekt, Vicky Cristina Barcelona, ji je leta 2009 prinesel oskarja za najboljšo stransko igralko. V isti kategoriji je bila nominiranka tudi leto pozneje, za izjemno delo v romantični glasbeni drami Nine, prvič pa tudi že leta 2007 za glavno žensko vlogo v komični drami Volver. S tem je bila prva ženska igralka iz Španije, ki je bila kdaj koli nominirana za oskarja. Nazadnje si je veliko pozornosti priigrala z lansko vlogo v svetovni uspešnici Pirates of the Carribean: On Stranger Tides. Veliko zaslug za njeno izredno igralsko kariero gre pripisati večkratnemu sodelovanju z odličnim režiserjem Pedrom Almodóvarjem, in sicer pri projektih Live Flesh, All About My Mother, Volver in Broken Embraces. Ameriško občinstvo je Cruzovo sprva spremljalo v španskih filmih Jamon, Jamon, Belle Epoque in Open Your Eyes. Sledili so celovečerci Don Juan, Twice Upon a Yesterday in Talk of Angels, preden je zaigrala v svojem prvem angleško govorečem filmu, The Hi-Lo Country, leta 1998. Naslednje leto je prejela svojo prvo nagrado Goya za glavno vlogo v komični drami The Girl of Your Dreams. V naslednjem poldrugem desetletju je zaigrala v celovečercih, kot so All the Pretty Horses, Blow, Captain Corelli’s Mandolin, Vanilla Sky, Don’t Tempt Me, Masked And Anonymous, Fanfan La Tulipe, Gothika, Don’t Move, Head in the Clouds, Noel, Sahara, Chromophobia, Bandidas, The Good Night, Elegy, A Matador’s Mistress, G-Force in Sex and the City 2, kmalu pa bo zabeležila še eno glavno vlogo, v prihajajoči drami Venuto Al Mondo.

Judy Davis (Phyllis) se je z Allenovom režiserskim delom srečala že štirikrat poprej, saj je zaigrala v njegovih filmih Celebrity, Deconstructing Harry, Alice in Husbands And Wives. Za stransko vlogo v slednjem je bila leta 1993 nominirana za oskarja ter tudi za zlati globus in nagrado BAFTA. Oskarjeva nominacija ji ni bila tuja, saj se je za kipec potegovala že leta 1985, z glavno vlogo v zgodovinski drami Passage to India. Šestkrat je bila nominirana za zlati globus. Dvakrat ga je tudi prejela, z vlogama v televizijskih filmih One Against the Wind (1992) in Life with Judy Garland: Me and My Shadows (2002). Štiri ostale nominacije si je priigrala z vlogo v že omenjenem Husbands And Wives in vlogami v televizijskih filmih Serving in Silence: The Margarethe Cammermeyer Story, Dash and Lilly in The Reagans. Dopolnjevala je igralsko zasedbo v odlični ocenjeni seriji The Starter Wife. Po mednarodno odmevni vlogi v biografski romantični drami My Brilliant Career (1979) je nanizala neštete vloge, med drugim v filmih Winter of Our Dreams, High Tide, Hoodwink, Kangaroo, Children of the Revolution, On My Own, The Final Option, Georgia, Impromptu, Barton Fink, Naked Lunch, Where Angels Fear to Tread, Dark Blood, The Ref, The New Age, Blood And Wine, Absolute Power, Gaudi Afternoon, The Man Who Sued God, Swimming Upstream, Marie Antoinette, The Break-Up in The Eye of the Storm.

Ellen Page (Monica) se je leta 2008 potegovala za oskarja z glavno vlogo v komični drami Juno. Nominirana je bila tudi za zlati globus ter nagradi BAFTA in SAG, prejela je nagrado Independent Spirit. Njen naslednji igralski projekt je triler The East. V zadnjih letih je bila izjemno dejavna. Leta 2010 je denimo zaigrala v treh uspešnicah, psihološkem trilerju Inception, trilerju Peacock in črni komediji Super. Pred tem je mlada igralka prepričala v filmih Whip It, The Tracey Fragments, An American Crime, X-Men: The Last Stand, The Stone Angel, Mouth to Mouth, Wilby Wonderful, Smart People in Hard Candy. Prvo igralsko vlogo je odigrala pri desetih letih, v kanadskem televizijskem filmu Pit Pony, in pozneje v istoimenski televizijski seriji. V letih 2001 in 2002 je igrala v seriji Trailer Park Boys.

Filmska ekipa

Woody Allen (scenarist, režiser) je sedemkratni nominiranec za oskarja v kategoriji najboljša režija - dobitnik za Annie Hall, petnajstkratni nominiranec za oskarja v kategoriji najboljši izvirni scenarij - dobitnik za Annie Hall, Hannah and Her Sisters in Midnight in Paris, enkratni nominiranec za oskarja v kategoriji najboljši glavni igralec. Trije njegovi filmi so bili nominirani za oskarja v kategoriji najboljši celovečerec, dobil pa ga je Annie Hall.

Filmografija

What’s New Pussycat? 1965/ scenarist, igralec
What’s Up, Tiger Lily? 1966/ soscenarist, igralec
Casino Royale 1967/ igralec
Take the Money and Run 1969/ režiser, soscenarist, igralec
Bananas 1971/ režiser, soscenarist, igralec
Everything You AlwaysWanted to Know About Sex But Were Afraid to Ask 1972/ režiser, scenarist, igralec
Play It Again, Sam 1972/ scenarist, igralec
Sleeper 1973 /režiser, soscenarist, igralec
Love and Death 1975/ režiser, scenarist, igralec
The Front 1976/ igralec
Annie Hall 1977/ režiser, soscenarist, igralec: oskarjev nominiranec (& dobitnik) - najboljša režija in najboljši izvirni scenarij; oskarjev nominiranec - najboljši igralec
Interiors 1978/ režiser, scenarist: oskarjev nominiranec - najboljša režija in najboljši izvirni scenarij
Manhattan 1979/ režiser, soscenarist, igralec: oskarjev nominiranec - najboljši izvirni scenarij
Stardust Memories 1980/ režiser, scenarist, igralec
A Midsummer Night’s Sex Comedy 1982/ režiser, scenarist, igralec
Zelig 1983/ režiser, scenarist, igralec
Broadway Danny Rose 1984/ režiser, scenarist, igralec: oskarjev nominiranec - najboljša režija in najboljši izvirni scenarij
The Purple Rose of Cairo 1985/ režiser, scenarist: oskarjev nominiranec, najboljši izvirni scenarij
Hannah and Her Sisters 1986/ režiser, scenarist, igralec: oskarjev nominiranec - najboljša režija; oskarjev nominiranec (& dobitnik) - najboljši izvirni scenarij
Radio Days 1987/ režiser, scenarist, pripovedovalec: oskarjev nominiranec - najboljši izvirni scenarij
September 1987/ režiser, scenarist
Another Woman 1988/ režiser, scenarist
New York Stories (Oedipus Wrecks) 1989/ režiser, scenarist, igralec
Crimes and Misdemeanors 1989/ režiser, scenarist, igralec: oskarjev nominiranec - najboljša režija in najboljši izvirni scenarij
Alice 1990/ režiser, scenarist: oskarjev nominiranec - najboljši izvirni scenarij
Scenes from a Mall 1991/ igralec
Shadows and Fog 1992/ režiser, scenarist, igralec
Husbands and Wives 1992/ režiser, scenarist, igralec: oskarjev nominiranec - najboljši izvirni scenarij
Manhattan Murder Mystery 1993/ režiser, soscenarist, igralec
Bullets Over Broadway 1994/ režiser, soscenarist: oskarjev nominiranec - najboljša režija in najboljši izvirni scenarij
Don’t Drink the Water (televizijski film) 1994/ režiser, scenarist, igralec
Mighty Aphrodite 1995/ režiser, scenarist, igralec: oskarjev nominiranec - najboljši izvirni scenarij
Everyone Says I Love You 1996/ režiser, scenarist, igralec
Deconstructing Harry 1997/ režiser, scenarist, igralec: oskarjev nominiranec - najboljši izvirni scenarij
The Sunshine Boys (televizijski film) 1997/ igralec
Antz 1998/ igralec (glas)
The Impostors 1998/ igralec
Celebrity 1998/ režiser, scenarist
Sweet and Lowdown 1999/ režiser, scenarist, intervjuvanec
Small Time Crooks 2000/ režiser, scenarist, igralec
Picking Up the Pieces 2000/ igralec
Company Man 2001/ igralec
The Curse of the Jade Scorpion 2001/ režiser, scenarist, igralec
Sounds from a Town I Love (kratki film) 2001/ režiser/scenarist
Hollywood Ending 2002/ režiser, scenarist, igralec
Anything Else 2003/ režiser, scenarist, igralec
Melinda and Melinda 2004/ režiser, scenarist
Match Point 2005/ režiser, scenarist: oskarjev nominiranec - najboljši izvirni scenarij
Scoop 2006/ režiser, scenarist, igralec
Cassandra’s Dream 2007/ režiser, scenarist
Vicky Cristina Barcelona 2008/ režiser, scenarist
Whatever Works 2009/ režiser, scenarist
You Will Meet a Tall Dark Stranger 2010/ režiser, scenarist
Midnight in Paris 2011/ režiser, scenarist: oskarjev nominiranec (& dobitnik) - najboljši izvirni scenarij, oskarjev nominiranec - najboljša režija

Komentarji

14.9. 2012 ob 14:00 zvezdica

Gledal včeraj zvečer, pa si ga še danes cel dan ne spravim iz glave. Film je fenomenalen. Več kratkih zgodb tvori čudovito umetnino, povezano z zelo zelo prijetno glasbo. Must see.

— Miran P.
27.9. 2012 ob 15:51

Film gledal včeraj zvečer in k sreči predčasno zapustil dvorano, worst movie ever! Stran vržen denar!

— Matic

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.