Kolosej
Film distribucije Goethe-Institut Ljubljana

Rimska cesta

Milky way
drama
Podnapisi
Na sporedu od: 7.5.2008, Kino Komuna
1h 22min / 82min
Leto: 2007
Država: Madžarska
Jezik: madžarščina
Scenarij: Benedek Fliegauf
Cilj Benedeka Fliegaufa je bil posneti psihedeličen film, ki bi, podobno kot glasbeni slog, ki ga obdaja, gledalcu omogočil ogled filma na različnih ravneh pozornosti in ga ne bi silil v konkretne interpretacije. Recepcija filma na takšen način vodi do neke vrste metafizične izkušnje, ki spada neposredno v Fliegaufov hipnotično-transcendentni svet, ki ga poznamo iz njegovih zgodnejših filmov Gozd in Trgovec.
"Videti prvikrat svoj film je presenetljiva izkušnja. Med prvimi minutami otvoritve sem imel občutek, da gledam svoj zasebni kozmos. Čez nekaj časa pa se mi je zdelo, da sodi Rimska cesta k nam, ljudem. V zadnji tretjini filma pa sem razumel, da je bilo to nepomembno vprašanje. Nobene razlike ni med notranjim in zunanjim svetom. Oba sta eno in isto (…) Mislim, da ta film pomirja duha. S prijatelji smo si ogledali Rimsko cesto in ko je bilo filma konec, so bili mirni in spokojni; nismo si imeli veliko povedati. Kar me je res presenetilo, je bilo to, da besede sploh niso bile potrebne (...) Rimska cesta je poseben film o naravi, v katerem namesto žiraf in pingvinov gledamo ljudi."
-- Odlomki iz intervjuja z režiserjem --

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Bodi prvi in napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.