Kolosej
Film distribucije Blitz Film & Video Distribution

Riddick

akcijska znanstvenofantastična srhljivka
Podnapisi
Na sporedu od: 5.9.2013, Kolosej Ljubljana
1h 59min / 119min
Leto: 2013
Jezik: angleščina
Scenarij: David Twohy, Oliver Butcher in Stephen Cornwell po likih Kena in Jima Wheata
Režija: David Twohy
Po izdajstvu se vesoljski bojevnik Riddick znajde na opustelem planetu, kjer je vsak korak neusmiljen boj za preživetje. Ne traja dolgo, da na planet prispejo najbolj zakrknjeni lovci na glave, ki želijo ubežnika Riddicka ujeti in pobrati zajetno nagrado. Ne zavedajo se, da je Riddick v dolgih letih boja s krvoločnimi bitji postal še bolj nevaren in neusmiljen. Toda ko planet zagrne tema, so Riddickovi ubijalski instinkti edini, ki jih lahko rešijo pred nenasitnimi pošastmi.

Vin Diesel se vrača v vlogi, s katero se je v filmih Pitch Black in The Chronicles of Riddick prebil med vodilna imena v zabavnem poslu. V temačnem trilerju,v katerem ga (po lastnem scenariju) spet režira David Twohy, znova igra nevarnega pobeglega obsojenca Riddicka, za katerim se žene sleherni lovec na glave v znani galaksiji.

V zadnjem filmu okronani šerif Nekrozorov ima na razpolago ves svet –neštete ženske in neizmeren vpliv; toda kot tujec v tuji deželi se dolgočasi in je nemiren. Ko dvolični poveljnik Vaako (Karl Urban) razkrije, da ve, kje se nahaja izmuzljiva Furija, dolgo pogrešani planet Riddickovega ljudstva, njegova želja, da najde pot domov, pretehta njegove zadržke glede Vaaka.

A ob pristanku na tem domnevnem domačem – od sonca požganem in na videz neposeljenem – planetu je prevarani Riddick prepuščen smrti. Leta na položaju šerifa so ga pomehkužila. Kmalu mora začeti piliti svoje veščine in se boriti proti plenilcem, ki so hujši od katerega koli človeka, s katerimi je bil imel opravka. In edina pot s tega planeta je verjetno še bolj nevarna, kot ostati na njem: sprožiti mora signal za klic v sili in nase opozoriti lovce na glave.

Prvemu plovilu, ki pristane, poveljuje sadistični Santana (Jordi Mollà), pri krotenju razbojniške posadke (Nolan Gerard Funk, Conrad Pla, Noah Danby, Neil Napier, Danny Blanco Hall) pa mu pomaga gorila Diaz (Dave Bautista). Kot drugo prispe plovilo s posadko izurjenih vojakov (Katee Sackhoff, Raoul Trujillo, Bokeem Woodbine) pod poveljstvom neustrašnega Bossa Johnsa (Matt Nable), za katerega je lov na Riddicka oseben obračun.

Santana da Johnsu – ki bi, kot pravi, Riddicka rad zgolj zaslišal – vedeti, da po načelu »kdor prvi pride, prvi melje« ne potrebuje njegove pomoči; ko izven njihovih taborišč začno padati trupla, pa dojame, da bo za zajetje zadnjega od Furijcev uspeh bolj verjeten, če združijo moči. A ob obetu viharja, ki ga ne bo preživel nihče, se ne zavedata, da bi se morala, ker sta v kot stisnila bitje, ki je nič manj kot človek tudi žival, v beg pognati sama…

Film po likih, ki sta jih ustvarila Jim & Ken Wheat, sta producirala Diesel in Ted Field; izvršni producentje so bili Samantha Vincent, Mike Drake in George Zakk. Izza kamere so sodelovali direktor fotografije David Eggby, scenograf Joseph Nemec III., kostumografinja Simonetta Mariano in skladatelj Graeme Revell.

O igralcih

VIN DIESEL (Riddick/producent) je nazadnje igral v uspešnici Fast & Furious 6 in pred tem v Fast Five, Babylon A.D., The Pacifier, The Chronicles of Riddick, Pitch Black, Fast & Furious, A Man Apart (ki ga je tudi produciral), Saving Private Ryan, Boiler Room… Na velika platna prihaja v zgodovinskem epu Hannibal the Conqueror, snema romantično komedijo Player’s Rule in The Wheelman, sedmi film v franšizi The Fast and the Furious, Kojak, The Machine in World’s Most Wanted. . Spisal, produciral in režiral je kratki dokumentarni film Multi-Facial ter celovečerec Strays in ustanovil je lastno podjetje za produkcijo video igric, ki stoji za uspešno The Chronicles of Riddick: Escape From Butcher Bay.

JORDI MOLLÀ (Santana) je kot nagrajeni igralec, režiser, slikar in pisatelj eden najvidnejših umetnikov v Španiji. Igral je v Jamon Jamon, La flor de mi secreto, Segunda piel, The Tulse Luper Suitcases, Che…, v Hollywoodu pa je debitiral v filmu Blow in nato igral v Bad Boys II, The Alamo, Colombiana, Elizabeth: The Golden Age ter nazadnje v nagrajenem Gun in Each Hand; kmalu ga bomo videli v neodvisnih filmih I Brake for Gringos in Geography of the Heart.

MATT NABLE (Boss Johns) je igral v avstralskem filmu The Final Winter, za katerega je prispeval tudi scenarij, in zatem v ZDA dobil vlogo v pilotski epizodi serije SIS ter v filmih Killer Elite, 33 Postcards in K-11. Trenutno snema Around the Block, In Cold Light, Son of a Gun in The Turning. Na malih zaslonih je igral v avstralskih serijah East West 101, Underbelly in Bikie Wars: Brothers in Arms.

DAVE BAUTISTA (Diaz), igralec in nekdanji poklicni rokoborec je nazadnje igral v The Man With the Iron Fists, pred tem v The Scorpion King 3: Battle for Redemption, House of the Rising Sun in Wrong Side of Town. Videli ga bomo v Guardians of the Galaxy, na TV pa je gostoval v serijah Chuck, Head Case, Smallville in avstralski žajfnici Neighbours.

RAOUL TRUJILLO (Lockspur), priznani igralec, režiser, koreograf in plesalec, je nazadnje igral v Cowboys & Aliens, Love Ranch, Apocalypto in The New World. Na TV je nanizal vrsto miniserij in filmov, kot so Neverland, Moby Dick, Into the West; Tin Man, ter gostoval v Lost Girl, CSI: NY, In Plain Sight, The Unit in True Blood.

KARL URBAN (Vaako) je najbolj znan iz drugega in tretjega dela z oskarjem nagrajene trilogije The Lord of the Rings in Abramsovega Star Trek Into Darkness. Novozelandec, ki je nase opozoril v komediji The Price of Milk, je igral tudi v The Bourne Supremacy, The Chronicles of Riddick, Priest 3D, Out of the Blue in Dredd.

O ustvarjalcih

DAVID TWOHY (scenarij in režija) je po režijskem prvencu Timescape za TV in celovečernem prvencu The Arrival nase opozoril z režijo in scenarijem za The Fugitive in nato posnel Warlock, Terminal Velocity, Waterworld, G.I. Jane, Impostor (samo scenarij), Pitch Black, Below, The Chronicles of Riddick in A Perfect Getaway.

JIM in KEN WHEAT (ustvarjalca likov) sta že kot najstnika snemala na Super 8, nato pa po izobraževalnih in kratkih filmih producirala Scorsesejev dokumentarec American Boy: A Profile of Steven Prince in spisala grozljivko Silent Scream. Njun režijsko-scenaristični prvenec je bil Lies, zatem sta za Georgea Lucasa posnela Ewoks: The Battle for Endor in sodelovala pri projektih, kot so The Fly II, A Nightmare on Elm Street 4: The Dream Master, Apt Pupil, After Midnight, Pitch Black…

Komentarji

10.8. 2013 ob 6:22

Film je odličen, eden boljših Van Dieslovih filmov, sam mi je pa čudno da bo v kinu ker je že precej star ?

— Daniel
13.8. 2013 ob 10:40

Danijel,to je nov film,verjetno si ga zamenjal s prvim delom,Pitch Black.Riddick je tretji del.

— Mičo
27.8. 2013 ob 14:00

Uf, tole je pa eden izmed zame najbolj pričakovanih filmov leta 2013! :) Upam le, da bo še sprejemljivo normalen (v primerjavi s splošno kinoprodukcijo zadnjih let) ... Zelo verjetno pa bo to zadnji film Vin Diesla iz serije "Riddick", ki si ga bom ogledal (tako ali tako pa sta prva dva dela skorajda edina njegova filma, ki sem ju nasploh gledal, razen morda še ene njegove komedije), ker že pri novem, tretjem delu slutim velike težave pri inovativnosti in kreativnosti. Ne dvomim sicer, da bo ustvarjalcem, nekateri ostajajo isti, spet uspelo ustvariti prav neverjetno privlačno zgodbo, scenografijo, atmosfero, realistično-pravljično-visokotehnološko-spiritualno fantastiko, fiziko, kemijo in nenazadnje seksi ekipo ;-) , čeprav se bodo njabrž začeli v marsičem ponavljati. No, pri zares dobrih izdelkih se to vsaj nekaj časa še da tolerirati, kajne! :)

— Georgie (zatarra@live.com)
29.8. 2013 ob 9:32

O igralcih... nič o Katee Sackhoff?
res površno.

— Igor
29.8. 2013 ob 17:07

4.in 5. del na poti!!! Stric google vse pove,da je tretji del le povezava za nadaljevanje.
Vpiši v google:
Diesel and Twohy Talk About Riddick 4 and 5

— Almir
9.9. 2013 ob 12:34

Mičo ja imaš prav :/ ko sem pogledal trailer sem vidu :) spet bo sekal 100 na uro :D zakon

— Daniel
13.9. 2013 ob 23:16

Na ta film sem čakal, ju3 si ga grem gledat. Aja ne ker ga ni možno videt v mariborju, bom pač dal za vlak 15€ in za karto 5€ ker se mi to zelo splača.

— da fuq

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.