Kolosej
Film distribucije Continental Film

Rezervni načrt

romantična komedija
Zaljubi se. Poroči se. Imej otroka. Ne nujno v tem vrstnem redu.
Podnapisi
Na sporedu od: 6.5.2010, Kolosej Ljubljana
10.6.2010, Kolosej DeLuxe Kranj
1h 44min / 104min
Leto: 2010
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Kate Angelo
Režija: Alan Poul
Po dolgih letih neuspešnih zmenkov se Zoe naveliča čakanja princa na belem konju, toda ker si srčno želi otroka, se odloči za umetno oploditev. Tik po posegu ji s pomočjo nagajive usode pot prekriža zapeljivi Stan in njuno druženje hitro preraste v iskreno ljubezen. Idilo ogrozi pozitivni test nosečnosti, saj Stan ni prepričan, če je že pripravljen postati oče, za dodatne zabavne težave v njunem odnosu pa poskrbijo nenavadne priprave na rojstvo.

Ta komedija razglablja o zmenkih, ljubezni, poroki in družini v obratnem vrstnem redu.

Zoe (Jennifer Lopez) je vrsto let hodila na zmenke. Potem pa se odloči, da čakanje na pravega traja predolgo. Odločena je postati mama, zato skuje načrt, se prijavi k zdravniku in  se odloči, da bo za vse poskrbela sama. Istega dne spozna Stana (Alex O’Loughlin) – moškega, ki res veliko obeta.

Trudi se ohranjati odnos, ki se lepo razvija, in skriti zgodnje znake nosečnosti, zato iz tega nastane komedija zmešnjav za Zoe, Stan pa si različne namige ne zna točno razložiti. Ko napeta  Zoe razkrije razlog za svoje nepredvidljivo obnašanje, Stan razmisli o svoji nenavadni bodočnosti in nazadnje pristane, da bo zraven. Ljubezen še nikoli ni poznala takšnega dvorjenja, ko divja noč seksa vključuje trojico v postelji – Stana, Zoe in vedno prisotno, ogromno nosečniško blazino. Pravi preizkus nosečnosti pride, ko oba dojameta, da se pravzaprav sploh ne poznata dobro izven hormonskega kaosa in priprav na rojstvo. Devetmesečna ura tiktaka in oba imata pomisleke. Vsak se lahko zaljubi, poroči in ima otroka, a to početi vzvratno z divjo hitrostjo, se lahko izkaže kot pozitiven test, da sta si usojena.

O snemanju

Včasih ima usoda svoj načrt

“Zoe je načrtovalka,” razloži Jennifer Lopez.  “Odloči se, da je napočil čas za otroka in stopi v akcijo.  Stan je po drugi strani precej bolj svobodnega duha. Ne živi svojih sanj (na newyorški tržnici prodaja sir), vendar se je sprijaznil s svojim položajem.  O prihodnosti pravzaprav ne razmišlja in prav gotovo se ne želi ustaliti.”

Scenaristka Kate Angelo je idejo za svoj prvi filmski scenarij dobila, ko je opazovala prijateljice, ki so se soočale s težavami žensk po tridesetem. “Biološke ure, ki tiktaka, ni mogoče preslišati. In če ne srečaš pravega, na določeni točki pri določenih letih začneš razmišljati o drugih opcijah, da bi imela družino.”

Producent Todd Black meni, da se moč scenarija skriva v Angelini sposobnosti razumeti, kje se v vsej zadevi skriva humor, pa tudi v tem, da je bila odločena, da bo film imel globlji pomen. “Piše se leto 2010 in posameznikovo življenje se odvija brez pravil. Ni se vam treba poročiti in POTEM imeti otroke. Ta projekt pošilja sporočilo na zabaven in čudovit način.”

Izbor igralcev: poiskati prave talente, da bi uresničili načrt

“Scenarij mi je bil prav gotovo blizu, saj sem sama izkusila, kako je prvič dobiti otroka,” razkriva Lopezova. “Vse drobne šale o nosečnosti – utrujenost, neprestana lakota in hormonske spremembe. To sem res razumela.”

Black se spominja, kako je po prvem srečanju z Jennifer spoznal, da je popolna za vlogo Zoe.   “Dobesedno njeno utelešenje je. Povsem je razumela scenarij. Razumela je humor, ki je povezan s tem, da je njen lik prvič izkusil materinstvo, razumela je humorno in strašljivo naravo tega, da imaš hkrati v življenju tudi novega ljubimca.”

To, da je razumela scenarij, je bilo pomembno, imela pa je tudi vse potrebno, da zaigra v komičnih in nežnejših trenutkih. “Jennifer lahko posreduje popolno količino čustev in komedije ob istem času,” pravi Black.  “Je zares dobra igralka v vseh pogledih. Običajno najdete igralca, ki lahko igra lahko samo komedijo ali samo dramo. Redko najdeš koga, ki obvlada oboje.”

Režiserju Alanu Poulu je bil še posebej všeč Jenniferin neustrašen pristop do situacijske komedije. “Jennifer ima izjemen dar. S situacijsko komedijo gre lahko zelo daleč, vendar njen lik še vedno ostaja realističen.” Ta talent je dobro demonstrirala v prizoru, v katerem se Zoe ne more upreti goveji obari in uporabi kose kruha za pribor.

Za vlogo Stana pa so hoteli nov obraz – nekoga, ki je seksi, žilav, a tudi ranljiv. Izziv je bil najti nekoga, ki bi imel vse to, a ko so spoznali Avstralca  Alexa O’Loughlina, so vedeli, da so našli pravega Stana.

“V trenutku, ko je začel brati scenarij z  Jennifer, ste lahko nekaj začutili v sobi – njuna kemija je bila neizpodbitna,” pravi Black.  “Alex je prišel tudi zelo pripravljen. Razumel je, kje je komičnost, in ni se je bal ponesti, do koder je šlo. Za producenta je vznemirljivo najti nov obraz. Ponosen sem in vznemirjen, da bom videl, kako se bo odvijala njegova kariera. Mislim, da bo velika filmska zvezda.”

O’Loughlin je z veseljem sprejel priložnost prvič zaigrati glavno vlogo. “Igralci in ekipa so bili neverjetni in scenarij  je zares dober. Plus igrati ob Jennifer je izjemo. Krasno sem se imel.”

“Ko sem bral scenarij, sem se na glas smejal od začetka do konca, kar se ne zgodi pravi pogosto,” pravi  režiser Alan Poul.  “In na koncu sem jokal. Pomislil sem: Če bom na platno lahko prenesel 75 odstotkov te izkušnje, bom zelo zadovoljen.”

Poul tudi hitro poudari, da je scenarij Angelove lepo ravnotežje klasičnih elementov romantične komedije, iz katerih je črpala. Najbolj opazna je verjetno energija med Zoe in Stanom, ki jo Poul primerja s slavno dvojico Hepburn in Tracy. Njuno pričkanje in naelektrenost pred kamero je žanr naredila ikonski. “Od trenutka, ko trčita Zoein in Stanov svet, ko kličeta isti taksi, je to klasična romantična komedija.”

Čeprav se je Poulu odnos med Zoe in Stanom zdel strašansko zabaven in pristno romantičen, se je trudil najti humor tudi brez glavnih dveh likov. “Komedijo išče v ozadju in po straneh,” pravi Black. “Trudi se, da bi se ljudje nasmejali v vsakem prizoru.”

Hudson Mutts in ekipa ponorijo

“Ker Zoe Stana spozna že zelo zgodaj, nam edini vpogled v njen vsakdan pred Stanom nudi njena trgovina za živali, Hudson Mutts,” razloži Poul. 

Zoe je bila zelo uspešna poslovna ženska v internetnem podjetju, potem pa se je tej karieri odrekla, in poiskala tako, ki ji je dajala večji smisel, in sicer je postala lastnica družbeno osveščene trgovine za živali. Noče prodajati psov iz rodovniških legel, ampak prisega na posvojitev. Na zamisel o trgovini za živali je prišla, ker je v trgovini za živali sama kupila pohabljenega kužka in kasneje odkrila, da prihaja iz t.i. tovarn za mladičke.

“Nakup Hudson Mutts je bil zanjo življenjski preobrat,” pripominja Jennifer.  “Privedel je do spoznanja, da si želi otroka, nekoga, s katerim bi delila svoje novo življenje, ki ji toliko pomeni.”

Scenograf Alec Hammond je trgovino Hudson Mutts oblikoval tako, da je odražala Zoejin nov pogled na življenje – posebej pri barvni paleti. “Zoein življenjski slog ni tako prefinjen, kot je bil, ko je imela še staro službo. To se je naravno preneslo v njeno trgovino za živali, ki jo je odprla. Zato smo uporabili veliko modre, oranžne in vijoličaste in popestrili Hudson Mutts, ki je zelo živahen kraj.”  Hammond je trgovino opremil tudi z materiali organizacije Humane Society in organsko hrano za živali, kar je še bolj poudarilo Zoejino predanost zares pravilni negi domačih ljubljenčkov.

Hudson Mutts je tudi trendovsko zbirališče v Greenwich Villagu. Tam prihaja do zabavnih interakcij med Zoe in njenima uslužbencema, Clivom in Daphne. V filmu je tudi prizor podpisovanja knjig, ki se odvija v trgovini in v katerem nastopi slavni šepetalec psom, Cesar Millan.

Hudson Mutts odraža Zoejino ljubezen do živali, se pravi tudi do njenega psa. Tu vstopi Nuts, kuža, ki je priklenjen na voziček.

“Pes je najboljši,” pripomni Jennifer.  “Čeprav je Nuts hendikepiran, se Zoe do njega vede, kot bi bilo z njim vse v redu. Stroga je do njega in ima ga rada. Vedno mu pomaga.”

Trije rešeni bostonski terierji -  Nip, Tuck in Nubbins – so odigrali Nutsa.  "Da bi jih lahko izurili za vse prizore, smo se morali odločiti za povsem zdrave pse," razkriva  Poul.  Pse je več mesecev trenirala trenerka iz filma Marley & jaz April Macklin. 

Čeprav je Nuts invaliden samo na filmu, režiser ceni, da so na velikem platnu lahko opozorili na problematiko t.i, tovarn mladičkov.

O igralcih

Jennifer Lopez (Zoe)
Igralka, pevka, producentka podjetnica, Jennifer Lopez je prodala več kot 35 milijonov albumov in posnela uspešnici, kot sta Tašča, da te kap in Načrtovalka porok, ki je bila najbolj gledan film v istem času, ko je bil njen album J.Lo najbolje prodajani album na lestvici  Billboard Top 200. Jennifer je postala prva ženska v zgodovini, ki ji je v istem tednu uspelo imeti album številka ena in film številka ena.  

Med drugim je posnela filme El Cantante, Bordertown, Mi Familia, Selena, An Unfinished Life, U-Turn, Blood And Wine, Rop potniškega vlaka, Angelske oči, Ljubezen na Manhattnu, Celica, Daleč od oči, Dovolj mi je, Jack, Anakonda.

Ima tudi linijo parfumov in oblačil.

Alex O’Loughlin (Stan)
Alex O’Loughlin je kariero začel v gledališču.

Veliko je nastopal tudi na televiziji, na filmu pa debitiral v trilerju Manthing. Posnel je še filme Oyster Farmer, Feed, The Incredible Journey Of Mary Bryant, The Invisible, August Rush, Whiteout.  

Nastopal je v serijah The Shield, Moonlight in Three Rivers.

O režiserju

Alan Poul je televizijski in filmski režiser in producent. V zadnjih 20 letih je dobil nagrade emmy, zlati globus, nagrado producentskega sindikata, GLAAD in Peabody. Bil je izvršni producent serije Pod rušo (režija epizode Nobody sleeps mu je prinesla več nominacij), izvršni producent provokativne drame Swingtown (režiral je tudi štiri epizode).  Režiral je več epizod serij Rim in Velika ljubezen.

Produciral je filme Woman on Top, Thursday, Til There Was You, The Interview, Candyman.

Rezervni načrt je njegov režijski prvenec.

 Sodeloval je še pri serijah Tales of the City, My So-Called Life,  Rock the Vote Special,  The Pacific Century.

Komentarji

20.3. 2010 ob 21:34

dons sm vidla trailer na mtvju, pomoje bo dobr film.=)

— lechy
24.3. 2010 ob 15:08

pomoje je hud film

— cunami
17.4. 2010 ob 21:41

jej

— vampire_girl
20.4. 2010 ob 14:48

sm ga ze gledala

— nincyyyyyaaaa
27.4. 2010 ob 10:43

kar vredu film

— Summer
3.5. 2010 ob 20:50

Luškana komedija :)

— Petra
4.5. 2010 ob 10:25

Meni je bila super komedija, po dolgem času sem se spet nasmejala eni komediji.. ne samo nasmehnila sem in tja! ;-)

priporočam ogled!

— Twixie
4.5. 2010 ob 18:32

sm ga že gledu...za crknt od smeha...

— GuardianAngel
6.5. 2010 ob 16:58 zvezdica

To komedijo zelo priporočam!
Vsebina je aktualna za današnji čas, vsebina pa ni klasično hollywoodsko izpeta. Meni se zdi kot svež vetrček :)
Marsikatera po 30-letnica se bo našla v zgodbi, prav tako se bo morda kakšen moški nasmejal svojim pretiranim strahovom ;) Soočenje moškega je prikazano na zelo duhovit pristop...sploh tisti del v parku in otroškem igrišču ;)
Komedija na trenutke malo pretirava z določenimi dejanji (recimo rojevanje otroka), vendar sem to razumela kot parodijo ;) ..a smeha tudi na ta račun fuuuulll! :))))
Oba igralca sta zelo simpatično odigrala svoji vlogi.
Ob gledanju lahko gledalec prejme več sporočil, če dopusti dojemanje. Poleg že omenjenega soočanja moškega s situacijo, v kateri se znajde, pa realne želje po otroku in hkratnem tiktakanju ženske biološke ure in kot skrajni izhod umetna oploditevo, se dobi tudi občutek brezpogojne ljubezni in vere, da je v slogi moč...ne izgubit (za)upanja drug v drugega...zajeto je tudi reševanje ovir iz otroštva (s katerimi se s taknimi in drugačnimi srečujemo prav vsi v svojem življenju..in ko jih odkrijemo, se lahko soočimo in se (od)rešimo), ki se odražajo v sedanjosti, ko ona zaradi spomina na očetov odhod, ko ga je njena mati v bolezni najbolj potrebovala, vidi v sedanjosti sebe in na svojega gospoda »ta pravega« projicira tisti otorški strah očetovega odhoda, češ, da bo tudi njen zapustil njo, ko bo rodila (kot oče njeno mati).
Simpatična mi je tudi relacija prijateljice z njo, popolnoma različna pogleda.
Sem mislila, da vem že vse o spolnosti, vendar me je presenetilo sporočilo, da so ženske ob nosečnosti zelo močno dojemljive za orgazme (no, to bom še preverila,ko bom sama nosečka haha)...in so tudi simpatično vključeni v kadre ;)
Mah lahko bi še naštevala, komičnih situacij je še fuuul...pejte si ogledat, ker je res luštkana komedija! 

— navdušena
7.5. 2010 ob 19:42

u redu romantčna komedija, prepletena z veliko komičnimi trenutki, ki gledalca nasmejijo un tudi sama vsebina zgodbe je zelo zanimiva; kko se ljubeznska zveza laho odvije v obratnem vstnem redu.Motilo me je le to pretiravanje v določenih momentih, kot je že ena omenila prej rojevanje, pa to kko se ona mu prpravlaa povedt d je noseča klub temu d se še nista dobr poznala, mau ta začetk se je res ful prevečč hitr odviju , vid jo enkrt u taxju, pa polna uni tržnci in že takoj jo hoče poljubt pa govort o prihodnosti.Sej jst drgač vrjamm u ljubezen na prvi pogled :) sao u filmu pa je blo tko mal pretiravanja
drgač pa igralca sta simpatična in se dobro ujameta v svoji vlogi, dobre pa so tut druge stranske osebe
no tko film si poglejte za sprostitv . priporočam :D

— backup
10.5. 2010 ob 16:37

Film je noro dobr:) ful smešn...res same pohvaleeeee

— Miškaaaaa
15.5. 2010 ob 19:45

Super! Vredno ogleda!

— SJP
18.5. 2010 ob 18:32

a very very bad movie

— Ninći
19.5. 2010 ob 16:00

Spet so mogli poslušati glasno smejanje :) . Ful je smešno še posebej rojevanje v tistem bazenčku :D

— amy
23.5. 2010 ob 16:56

Slabo igranje in slabe fraze skozi cel film. Ni mi bil všeč. Pričakoval sem več, dosti več... Po domače povedano, film me je pripeljal žejnega čez vodo. Tudi ocena na IMDBju pove dovolj.

— salabajzer
30.5. 2010 ob 10:35

EJFILM NI BOLŠEGA. JAZ GA OBOŽUJEM GLEDALA ŽE 2 KRAT
D-BBBBBBBBEEEEEEEEEEEEEEEST-

— GROZA
30.5. 2010 ob 16:57

te ga pa negrem gledat

— movier
3.6. 2010 ob 10:38

Mene je zelo razočaral, rajši si poglejte prestopno leto, je 1000 krat boljše.

— Sarči
4.6. 2010 ob 18:41

totalno bedast film.

— matevž
5.6. 2010 ob 12:43

Men je ta komedija luškana, edino prizor rojevanja je men čist mim. Drugače pa ni slaba komedija.

— kim
12.6. 2010 ob 12:36

jennifer je simpatična. drgač film pa ni dobr.

— bananca
15.6. 2010 ob 15:52

A je dobr film?

— Lux
16.6. 2010 ob 15:09

super film
res cool
the best
carski
najboljši film

— anne
19.6. 2010 ob 18:20

film je supr. Ob nem se nasmeješ. Priporočam ogled, ne bo vam žal.

— lubek
20.6. 2010 ob 0:21

Zanima me kakšen je sploh film malce vsebine

— Rad bi ga gledu
20.6. 2010 ob 7:25

Tipična komedija! Fino fajn!

— jagodahruška
21.6. 2010 ob 10:57

Dober film, poln smeha! :D

— obvezna
21.6. 2010 ob 14:21

film je res supr
the best
cool
dobra komedija
zanimiv

p.s. uresnic ni zlo zlo dobr

— anna***
22.6. 2010 ob 13:26

carsko
the best
cool
jupi
p.s. vresnic film ni zlo zloo dober

— anna
27.6. 2010 ob 9:10

ful dobr film :P

— ewa
27.6. 2010 ob 19:03

ful je doer film........

— meli
29.6. 2010 ob 15:29

sem gledla film u kinu pa je čist smešen..
edin tisto rojevanje je blo mal pretiravanje..
igralka in igralc zlo lepo skup pašeta..
pa še tisti hecn kuža in dogodek z blazino :)

— nobody
30.6. 2010 ob 11:25

filem je cool
the best
zanimiv
super komedija
p.s.vresnici ni zlo dobr

— anna
30.6. 2010 ob 11:27

film je cool

— anna
4.7. 2010 ob 13:09

usi tisti k ste rekl de je film bedast------>to ni res! to je odlična komedija in hkrati tudi romantična komedija! rej je super film. priporočam ogled:)

— Lar.aa
11.7. 2010 ob 11:47

men ni biu zato ušeč ker se je use dogajal tko hitr.. :)

— borovnica
23.7. 2010 ob 8:11

ta film si morate ogledati priporočam!!!!!!♥♥♥

— ♥♥♥
2.8. 2010 ob 1:14

Fajn film :D

— Dianaa.
2.8. 2010 ob 10:24

meni se zdi ta film zelo romantičen in ga priporočam

— Davorin
4.8. 2010 ob 15:08

ta film je fulllllllll hud morte ga it gledat

— ursulla
13.2. 2011 ob 21:37

zelo dober film

— biba
24.7. 2011 ob 13:28

kaj naj rečem o tem filmu...je film ob katerem se lahko nasmejiš in sprostš...mogoče je res napaka da se vse odvija tako hitro in tudi tisto rojevanje je malo pretirano...ampak vseeno lahko rečem da je to najboljši film kar sem jih kdaj koli vidla...<3...<3...<3...<3...<3...<3...<3...<3...<3...<3...<3...<3...<3...<3...<3...<3

— Kaychy<3

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.