Kolosej
Film distribucije Blitz Film & Video Distribution

Revni milijonar

kriminalna romantična drama
Dobitnik 8 oskarjev
Podnapisi
Na sporedu od: 19.3.2009, Kolosej Ljubljana
19.3.2009, Kolosej DeLuxe Kranj
14.5.2009, Kino Komuna
2h / 120min
Leto: 2008
Jezik: angleščina, hindujščina
Scenarij: Simon Beaufoy po romanu Vikasa Swarupa
18-letni Malik, sirota iz indijskega sluma, se na kvizu Lepo je biti milijonar znajde pred zadnjim vprašanjem, toda preden bi lahko odgovoril, ga odpeljejo na zaslišanje. Policija ga osumi goljufije, zato prične fant pripovedovati svojo slikovito življenjsko zgodbo o bratski ljubezni in rivalstvu, o neuslišani ljubezni, ki ji je vedno zvesto sledil, in o nemogočih življenjskih razmerah ter usodah revnih ljudi, ki kljub neenakosti v družbi nikoli ne obupajo nad življenjem. Film je prejel zlati globus za najboljši film, režijo, scenarij in glasbo ter kar 10 nominacij za oskarja.

Kratka vsebina

Jamala Malika, osemnajstletno siroto iz revnega dela Mumbaja, loči od 20-ih milijonov rupij samo eno vprašanje na indijski različici kviza Lepo je biti milijonar. Ker nihče ne more verjeti, da bi res lahko znal odgovoriti na vsa vprašanja, ga aretirajo zaradi suma goljufije. Jamal nato policiji pove neverjetno zgodbo o svojem življenju na ulici in o dekletu, ki jo je ljubil in izgubil. Toda kako je fant, ki ga denar ne zanima, sploh prišel v kviz? In kako to, da je poznal vse odgovore?

O filmu

Trenutek resnice v studiu indijske različice televizijskega kviza Lepo je biti milijonar. Pred pričakujočim občinstvom in pod žgočimi reflektorji se osemnajstletni fant z ulice Jamal Malik sooči z zadnjim vprašanjem in možnostjo, da osvoji vrtoglavih 20 milijonov rupij.

Voditelj kviza Prem Kumar ne skriva, da mu tekmovalec in možni instant milijonar še zdaleč ni všeč . Ker se je tudi sam s trdim delom z ulice prebil v svet medijev, ne želi deliti odra Milijonarja in trdi, da smrkavec z ulice nikakor ne more poznati vseh odgovorov.

Po izteku dela oddaje in pred večernim odmorom snemanja ima Prem pred studiem že pripravljeno policijo, ki naj bi aretirala Jamala, za katerega je prepričan, da goljufa.

Med nočnim zasliševanjem policijski inšpektor ugotovi, da je tudi Jamala zbegal njegov uspeh. Vrnejo se k vprašanjem, Jamal pa za vsakega posebej pojasni, kako je izvedel za odgovor. Tako pride na plan neverjetna zgodba o njegovem življenju.

Jamalova zgodba je zgodba o sodobni Indiji. Odraščal je v revnem delu glavnega mesta Mumbaja in kot otrok v verskih nemirih izgubil mater. S starejšim bratom Salimom in osirotelo deklico Latiko, v katero se je pozneje zaljubil, so se morali sami znajti in preživeti na ulici.

Jamalovo slikovito otroštvo v najrevnejši četrti mesta ni zatrlo njegove dobrodušne narave, njegov brat Salim pa hrepeni po bogastvu in moči. Napetost in tekmovalnost med bratoma rasteta skupaj z njima, dokler ju izdaja ne loči in Jamal izgubi Laitko ravno v trenutku, ko spozna, da jo resnično ljubi.

Ko je znova najde, so se odnosi že nepreklicno spremenili. Salim dela za nasilnega gangsterja, ki se je poročil z Latiko. Jamal tvega vse, da bi osvobodil svojo ljubljeno, vendar pa ju oba z bratom spet izgubi.

Kljub svojemu značaju sovražnega inšpektorja prevzame Jamalova zgodba in počasi verjame, da deček z ulice le govori resnico. Na koncu le izvemo, zakaj se je Jamal sploh odločil sodelovati na kvizu. Končno prepričan ga inšpektor spusti nazaj v studio, da odgovori na zadnje vprašanje.

Zgodba o Jamalu in njegovem uspešnem nastopu ter o aretaciji je čez noč postala medijska senzacija. Na drugem koncu mesta ga Salim in Latika vidita pri poročilih.

Presunjen Salim reši Latiko iz rok nasilnega soproga, čeprav dobro ve, da je s tem zapečatil svojo usodo. Medtem ko Jamal znova sede na vroči stol, da bi odgovoril na zadnje vprašanje, se skuša Latika skozi mesto prebiti do studia, vendar obstane v prometni gneči.

Tačas ko vsa Indija brez diha opazuje, prosi Jamal za 'klic v sili'. Pokliče edino številko, ki jo pozna - bratov mobilnik. Mobilnik, ki ga je Salim dal Latiki pred begom, zvoni ... In Latika se oglasi. Zaljubljenca sta končno skupaj.

O produkciji

Ideja za film REVNI MILIJONAR se je rodila, ko je Tesso Ross s televizijske hiše Channel 4 poklicala Kate Sinclair, ki je ravno lektorirala neverjetno knjigo. Rossova se je takoj odločila za ekranizacijo. K sodelovanju je povabila Simona Beaufoya, ki je bil navdušen nad idejo. Menil je, da večina zahodnih gledalcev ni imela priložnosti izkusiti te plati Indije, ki je opisana v Swarupovi knjigi. Beaufoy se je osredotočil na dve ključni tematiki - na pravljico o revežu, ki postane bogataš in kjer junak premaga ogromne ovire, da bi prišel do srečnega konca, ter na izjemno ozadje, v katerega je postavljena zgodba.

Scenarij je nato dobil v roke Danny Boyle, ki se je dela lotil nadvse spoštljivo in snemanje je steklo. Toda kaj lahko zahodnjaška produkcija prinese v bistvu indijski zgodbi? Film je dejansko posnet z vidika tujca, ki zgodbi ponuja večjo barvitost in živahnost.

Prihod filmske ekipe je imel močan vpliv na lokalno prebivalstvo, prav tako pa so ustvarjalci sami doživeli kulturni šok, saj še niso imeli priložnosti izkusiti norišnice in

energije indijskega glavnega mesta. Filmske ustvarjalce je presunila mešanica najhujše revščine in indijskega izjemnega tehnološkega napredka, ki so ju izkusili med snemanjem v eni največjih revnih četrtih - Dharaviju ter v eni najbolj živahnih - Juhuju. V film so skušali vključiti čim več domačinov. V tehničnem smislu je bilo gneče in zmede na vseh snemalnih lokacijah, Boyle pa v revnih četrtih ni želel snemati z velikimi 35-milimetrskimi kamerami. Manjše digitalne kamere so omogočile hitrejše snemanje in tako so manj motili lokalne skupnosti. Na tak način pa so tudi uspeli ujeti v objektiv del indijske resničnosti.

Izbira lokacij in pridobitev dovoljenj je bila prava mora, zato so bile ključne indijske zveze. Sodelovali so z lokalno produkcijsko hišo India Take One, katere nasveti so jim koristili pri hitrem premikanju med lokacijami. Zaradi milijonov avtomobilov, rikš in taksijev na indijskih cestah je prometna gneča enak del vsakdana kot hrana in spanje.

Dodatni izziv je bil hitro spreminjajoči se obraz glavnega mesta. V naprej izbrane lokacije so se v nekaj mesecih tako spremenile, da so morali poiskati druge, saj so želeli filmu dati pečat s podobo mesta, polnega energije, denarja, prahu in umazanije, predvsem pa polnega ljudi.

O igralcih

Dev Patel – Jamal
Deva Patela so zbrali izmed stotih kandidatov za vlogo Anwarja v kultni nadaljevanki Skins televizijske hiše Channel 4, katere druga sezona se je ravno zaključila. Nato je bil izbran za glavno vlogo v Revnem milijonarju, kar je šele njegova druga vloga. Pred kratkim je gostoval v televizijski drami Mr Eleven, ki jo je režiral Paul Gay.

Anil Kapoor – Prem
Anil Kapoor zabava indijske gledalce že več kot 25 let kot eden najraznovrstnejših in najuspešnejših indijskih filmskih igralcev. Njegova dinamičnost, profesionalnost in talent so postavili kriterije za prihajajoče mlade nadebudne igralce. V svoji karieri je nastopil v več kot sto indijskih filmih in osvojil številne nagrade.

Irrfan Khan – Policijski inšpektor
Najpogosteje je igral v televizijskih produkcijah, najbolj pa se je izkazal v telenovelah in zgodovinskih nadaljevankah.  Asif Kapadia ga je izbral za glavno vlogo v filmu The Warrior leta 2001, ki so ga prikazali na največjih svetovnih filmskih festivalih.

Madhur Mittal – Salim
Leta 1997 je Madhur zmagal v eni od indijskih resničnostih oddaj, kar je bila vstopnica v igralske vode. Kot otrok je igral v znanih indijskih filmih, kot so One Two Ka Four in Kahin Na Ho Jaaye, pozneje pa smo ga lahko videli v filmu Say Salaam India.  Prav tako je igral v nekaj televizijskih produkcijah, vključno s Shaka Laka Boom Boom, Kasauti Zindagi Ki, Jalwa, Chamatkar in Dastak.

Freida Pinto – Latika
Freida Pinto je televizijsko kariero začela v modnih vodah. Najprej je nastopila v nekaj televizijskih oddajah, nato pa je postala gostiteljica potopisne nanizanke Full Circle, za katero je posnela kar 52 delov. Njena vloga Latike v Revnem milijonarju je prva vloga v celovečernem filmu.

O ostalih ustvarjalcih filma

Danny Boyle – Režiser
Danny Boyle se je kot eden izmed najboljših britanskih režiserjev podpisal pod vrsto od kritikov pohvaljenih in komercialno uspešnih filmov, med drugim: Odštekano življenje, Trainspotting, 28 dni pozneje, Obala in Sončna svetloba. Revni milijonar je njegov osmi film za mednarodno tržišče.

Christian Colson – Producent 
Christian se je leta 2002 pridružil podjetju Celador Films, kjer kot generalni direktor nadzira vse projekte. Produciral je Zakonske laži (2005), The Descent (2005) in Eden Lake (2008.)  

Simon Beaufoy – Scenarist 
Napisal je scenarije za filme, kot so Do nazga, To ni ljubezenska pesem, Muhasti frizerji, Among Giants, The Darkest Light in Yasmin. Med snemanjem je končal svoj zadnji scenarij za triler v dveh delih Burn Up, ki se vrti okoli politike zmanjšanja črpanja nafte in podnebnih sprememb. Po priredbi romana „Q and A” (Revni milijonar) Simon dela na priredbi še ene knjižne uspešnice The Raw Shark Texts za Film4.

Komentarji

24.1. 2009 ob 18:22 zvezdica

uaa, res dober film. definitivno se ga splača pogledat. ponuja indijo brez tančic. kruto, a lepo zgodbo o preživetju. in o ljubezni seveda.

— žirafa
25.1. 2009 ob 13:45

..men osebno dobr film...lep po en stran pa žalosten po drugi...priporočam..

— nnn
9.2. 2009 ob 0:00

res je fajn film. vreden ogleda

— nekdo
20.2. 2009 ob 15:34

film je res vreden ogleda ;)

— lost
23.2. 2009 ob 14:14

sicer nisem gledal vseh ostlaih nominirancev, ampak si skoraj ne predstavljam da bi lahko bili boljši
zagotovo eden najboljši filmov. Ne samo v tem letu, ampak nasploh.
Povsem zaslužno prejemnik kar 8 oskarjev

— alesio
23.2. 2009 ob 14:17

zelo zanimiv film.splača se pogledati

— sdoiugOPSJg
24.2. 2009 ob 14:27

the best movie. must see!

— m
26.2. 2009 ob 0:00 zvezdica

Neverjetno, koliko energije kažejo igralci v tem filmu. Revni indijski otroci kljub mukam, revščini in tepežu...prepuščeni sami sebi...ne izgubijo volje do življenja. Nekatere vodi želja po uspehu, druge upanje v ljubezen..

— Eva
26.2. 2009 ob 20:05

Film je full dobr.... pokaže kako so tut u resnic u Indiji žvel pa kok lohka težko življenje... ta film vm ne more bit slb :D

— en
27.2. 2009 ob 0:00

Splača se ogled tega filma. Zelo je dober. Ne bo vam žal.

— Pusniik
2.3. 2009 ob 0:00

Fuul je dobr film.. resn mislm sam ni pa lih za une k jih usaka stvar v jok sprav k dost stvari je kr krutih..

— Aydaax3
3.3. 2009 ob 0:00

Dobr film, ampak definitivno ne najboljši film tega leta in definitivno ne bi smel prejeti oskarja. Začne se zelo perpspektivno (revščina indije, otroci in njihovo težko življenje), končna pa zelo hollywoodsko. Škoda

— India
3.3. 2009 ob 16:12

film je nevrjetno dobr!zasluzeno pobrau vse oskarje!zgodba in igra je fenomenalna!res vredn ogleda!odlicno!

— odlicno!!
4.3. 2009 ob 16:41

Film sm že gledala in je res zlooooo dobr. Ga priporočam :) Prikazuje resnično življenje v Indiji tako kt je. In tut sama zgodba je izredno dobr zastavljena, in sevede tut ljubezni ne manjkaa. ;) Se splača pogledat..

— taami
4.3. 2009 ob 16:42

filmm je res ful dobr ceprov tko ce pogledas naslov ni glih kej sam je full dobr priporocam ogled!!!

— weeeeee
5.3. 2009 ob 13:54

Neverjeten film. Malce pozno, ampak je vredno čakati nanj.

— Filip
6.3. 2009 ob 0:00

fuuuulllll dobr film....

— tatjana
7.3. 2009 ob 0:00

ja,res dobr film stavm da bo to film meseca.na IMDB so ga ocenl
8.7 od 10.0. js ga ocenm 10.DOBITNIK 8 OSKARJEV!

— peter
7.3. 2009 ob 14:31

film je res svetovn!! pa tud krut in žalosten...a vseeno je zelo dober.

— neznana
10.3. 2009 ob 0:00

Filem je fenomenalen. Uzamite si čas in si ga oglejte ker vam ne bo žal. Vreden ogleda.

— xxx
11.3. 2009 ob 0:00

zelooo dobr film..priporočam ogled ; )

— škerly
12.3. 2009 ob 19:56

ejj noro dobrr film, ress se ga splačaa it gledaatt..

— buba
14.3. 2009 ob 15:37

fantasticen film!!..poln energije, barv, ljubezni, kriminala..skratka vsega :) se splaca pogledat..

— oskar
15.3. 2009 ob 0:00

upan ka neje beden :D

— lejzbika
16.3. 2009 ob 18:09

Osebno eden najboljših filmov v zadnjem času!

— Mirk
17.3. 2009 ob 0:00

fullllll dober film, sem ga že gledala, vreden ogleda!!!

— pompi
18.3. 2009 ob 0:00

Velik pompa okol filma, ki pa sam film preseže.
Tole ni za oskarja za najboljši film. Res je, da film ni slab. Je pa za moje filme daleč od vse superiornosti, ki mu jo pripisujejo. Škoda.

P.S. Freida Pinto je lepa, sam kaj, ko ne pokaže nobenega igralskega talenta.
Da ne omenjam, kako končni ples uniči celotno atmosfero filma, mislm wtf je bilo to treba notr tlačiti?!

— Sinnaia
18.3. 2009 ob 0:00

...film si enostavno morate ogledati!

— brlo
18.3. 2009 ob 0:00

full dobrrrr filmmm

— rennat*
19.3. 2009 ob 0:00

čimprej si ga moram ogledat,mora biti res super

— suzy
19.3. 2009 ob 15:59

najbolšiii fiiilm!!!!!! ful dober res je vredn svojih oskarjev:)

— tjaša
19.3. 2009 ob 15:59

perfeketn film. vredn pohvale.
trikrat sm ga gledala

— me.x3
19.3. 2009 ob 16:00

DALEČ najboljši film tega leta! Vsem tistim, ki ga ne boste pogledali, vam je lahko ZELO žal!

— Justin
19.3. 2009 ob 16:02 zvezdica

Jaz ponavadi nisem navdušena nad filmi,ki dobijo oskarje.Sprva sem mislila,da je ta film beden in ni vreden ogleda.Potem pa me je prijateljica prepričala naj si ga ogledam.Film me je resnično pretresel,kot že dolgo noben.Sedaj sem vsa navdušena.Zdi se mi da si je res zaslužil osem oskarjev.Film se mi zdi izjemno žalosten vendar lep.Glavni igralec Dev Patel je izjemno odigral to vlogo.In to še posebej v prvem resnem filmu.Scenarij je res izviren in pa režija tudi.Film je na trenutke zelo ganljiv.Resnično prikaže življenje indijskih revnih otrok in njihove muke ter trpljenje.Mislim pa da bi lahko dobil še kakšnega oskarje več,ker je res fenomenalen.VREDEN OGLEDA.Dala bi mu 10/10

— filmarka
20.3. 2009 ob 4:05

huddddd movie!!

— lizikaandpedr
20.3. 2009 ob 4:05 zvezdica

REVNI MILIJONAR

ima
v rokavu
slepo pego

hrepenenje
prestavlja
neznano

barvo
spomina

— IGOR BIZJAN
20.3. 2009 ob 4:05

full hud film pa čeprav so igralci grdi:)

— liza
20.3. 2009 ob 15:20

odličen film, vreden ogleda!

— marina
20.3. 2009 ob 15:24

ta fil je zakon, hud, najboljši,... film k ti da res mislt... tisti k ga bo označil z minusom sploh ne ve kaj je zakon film... čista 10

— adis
21.3. 2009 ob 0:00

film je fenomenalen-priporočam vsem, ki si ga še niste ogledali-10/10

— krneki007
21.3. 2009 ob 0:00

koe film ej če glih še ga nisen gleja

— navan ga
21.3. 2009 ob 0:00

HAHA, no saj je bil dober film samo jaz sem skoraj umrl od smeha ko sem ču one hude zvočne efekte(kot da bi bil v diskaču, haha:), lp

— LEPOTEC
21.3. 2009 ob 13:28

5 ocena

— matevž obštetar
21.3. 2009 ob 18:01

Mislim, da je ta film ful dobr čeprav ga še nism šla gledat!

— Disa
22.3. 2009 ob 0:00 zvezdica

film vredn ogleda in tut vreden veliko več oskarjev kot jih je dobil. filem je krut vednar resničen in res te gane .. ob filmu se malo zamisliš .. kako kruta je realnost ki je mnogim ljudem zakrita oz. si resnico zakrivajo pred očmi , medtem ko drugi to realnost dejansko živijo :/ .. res film vredn pohvale.

— kivi
22.3. 2009 ob 0:00 zvezdica

Odličen film. Priporočam ogled. Fantastični igralci, glasbena podlaga, fotografija... Film, ki govori o tem, da ljubezen premaga vse. Film, ki je nabit s pozitivno energijo. Ne bo vam žal!!

— Mily
22.3. 2009 ob 15:30 zvezdica

definitivno eden izmed top 3 filmov kar se si jih ogledala v življenju. izredno ganljiva zgodba, ki prikazuje muke in trpljenje ter nasploh vso indijsko bedo. sirote, prepuščene na življenje in smrt. film vsekakor priporočam vsem. nazadnje sem bila tako ganjena ob titaniku zdaj pa vidim da ga Milijonar prekaša na vseh področjih.
IZREDEN FILM. Res.

— zzz
22.3. 2009 ob 15:31 zvezdica

Film sem si ogledala ravno danes. Bil mi je vredu, sploh konec je lep. Sicer je pa zgodba zlo zanimiva in dobr zamišljena in se ful splača it gledat film. Čeprav je posneto tko v Indiji in vse je film zlo dobr in tud žalostn k vidš tiste otroke k res tko revno pa to živijo :( Konec je pa tud lep, kdaj tud mal smešno.... Priporočam ogled

8.5/10

— Lll3
23.3. 2009 ob 0:00

Dobr film.

— sonček
23.3. 2009 ob 0:00 zvezdica

Se strinjam s komentarjem filmarke...navdušena sm bla in zame je eden izmed bolših filmov...malo drugačen od vseh ostalih, že zaradi igralcev, kar je resnična poživitev...tako ali tako skozi gledamo ene in iste holivudske igralce, ki so že počasi dolgočasni...vsaj zame, no.
Ocena: 10/10

— Eli
23.3. 2009 ob 0:00

odličen film. res priporočam!!! 10/10

— muffin
23.3. 2009 ob 0:00

grozno!!!

— _
23.3. 2009 ob 0:00

..za film lohk sam eno besedo povem: SVAKAAA ČAAST res me je navdušil zgodba je res enkratna da se človek lahko samo zamisli..kako ljudje v indiji živijo res kruta zadeva..lahko smo srečni da imamo tisto,kar nam je bog dal.

— medena
23.3. 2009 ob 16:55

Filem, za katerega definitivno ni škoda časa.
Resnično eden boljših v zadnjem času.
Zelo priporočam.

— MIha
23.3. 2009 ob 16:56

Film sem gledal že pred dvema mesecema in sem bil navdušen. Je vreden ogleda. Opisuje pa kako Salim (glavna vloga) pri vseh vprašanjih uporabi svoj spomin. Tako tudi opisuje svoje otroštvo o prijateljih, punci in različnih prigodah.

— [sasho]
24.3. 2009 ob 0:00

ta filem je neverjeten. jas osebno nemaram ne dram, ne romantičnih filmov, ampak nad tem filmom sem navdušena. film si zasluži mnoogo več kot le 4 oskarje. oglejte si ga, nebo vam žal!!

— an
24.3. 2009 ob 15:57

ja no sej pol pa ni čudn da je dubu nwm kok oskarjev..pa tega sranja..5..suprca

— bogati revež
25.3. 2009 ob 16:38

Film poln simbolizma (vsaj za pozornejše gledalce), ki je bil ustvarjen zaradi zgodbe in ne obratno.

Ne bom rekla, da je eden najboljših, ker najboljšega še nisem videla. Je pa zagotovo KONČNO en neverjetno dober film po predolgem času. Igralci so zelo prepričljivi. Snemano sicer ni ravno vrhunsko, se pa ravno zaradi tega zdi gledalcu kot da je zgodba resnična. Zahtevnim kritikom ne more biti žal, ker bodo pozabili da gledajo film na platnu, ampak se bodo vživeli v zgodbo samo. Vredno ogleda.

— vijolica
26.3. 2009 ob 0:00

Film vreden ogleda. Zares lepa zgodba in zasluženi Oscarji!

— Teja
26.3. 2009 ob 0:00

ful dobr film=)))
res vreden 8mih oskarjev=))))

— kamela
26.3. 2009 ob 0:00

Zgodba je sicer simpatična. Film čisto preveč razvlečen, druga polovica dolgočasna. Bila sem v Indiji, mogoče zato bolj kritično gledam ta film. Je neuspela kopija Božjega mesta, ki veliko bolj prepriča. Igralci- otroci iz slumov- I dont buy it, kdor je bil tam že ve zakaj...

— Banana
26.3. 2009 ob 0:00

men je ta film ful ušeč
glavni igralec dev patel pa je ful cuteeeeeee
se vam ne zdi
tiste njegove učke pa vse to
ful dober film
enkratno

— lojzi
26.3. 2009 ob 0:00

Dober scenarij, zelo dobra scenografija in fotografija... Predvsem pa navduši barvitost filma. Super. Ni pa to noben presežek.

— Tamara
26.3. 2009 ob 16:37

absolutno eden najbolših filmov zadnjega časa. Brez konkurence pa najbolši film 21. stoletja. Obvezno it gledat.

— negdo
27.3. 2009 ob 0:00

ne grem velikokrat v kino, ker me večina filmov razočara, ampak ta je resnično vreden ogleda. priporočam vsem

— lunasa
27.3. 2009 ob 15:24

Po mojem mnenju verjetno najboljši film vseh časov. Odlični igralci,odličenrežiser skratka vse odlično!

— josep gobbles
27.3. 2009 ob 15:26

Resnična Indija, ki jo začutiš četudi je nočeš. Indija brez strahu, blokad in TI "razvitega " kiča.
Film, ki ga ne pozabiš in ki te spomni, zakaj živiš.

— Alenka
28.3. 2009 ob 13:18

lep film res carski

— iron maiden
28.3. 2009 ob 17:54

NAJBOOOOLŠIIIII FIIIIILM REEEEES*

— nvvfioem
28.3. 2009 ob 17:54

Revni milijonar je najboljši film, kar sem si ga ogledala v zadnjih par mesecih. Morda celo letih. Je definitivno zelo izviren in ogleda vreden film! Opisuje življenje revnih indijcev in kaj so bili primorani narediti, da so preživeli. Zelo nazorno opisuje položaj Jamala Malika, ki je živel v eni Indijskih četrti. Nekje v osrčju zgodbe pa se skriva tudi njegova silna ljubezen do Latike.

Film odsvetujem tistim, ki niste pripravljeni spustiti solze ali začeti intenzivno razmišljati o tem, kako srečni smo lahko ,da imamo to kar imamo.

— Doris
29.3. 2009 ob 18:39

Spoštovani bralec/ka,

ta film je dobesedno NOR! Tako dobrega in dih jemajočega filma pa že dolgo ne. Priporočam ga prav vsakomur. Zelo dobra zgodba z naukom, brez "večno bleščečega" Holywooda. Uživajte.

— Nenad
30.3. 2009 ob 12:30

Hej. Jaz res ne vem KJE si si ti ogledal film takrat, niti sanja se mi ne. Ampak, v glavni vlogi definitivno ni Salim! Na vprašanja odgovarja Jamal Malik; Salim je le njegov brat. Možno, da si kaj zamešal, možno, da filma nisi niti videl. Nisem tu, da sodim o tem.

— odgovor na komentar od [sasho]
30.3. 2009 ob 12:30 zvezdica

Pridružujem se tistim redkim gledalcem, ki nad filmom nis(m)o preveč navdušeni. Ideja in osnova se mi zdita dobri, vendar pa je izpeljan preveč pocukrano in prav po holywoodsko neverjetno. Ja, radi bi, da bi bilo življenje takšno, da bi nas po težavah, ki smo jih pretrpeli, čakala bogastvo in zvesta manekensko lepa punca (ali fant), samo žal pač ni. Daaaleč preveč črno-bel film za moj okus.

— borka
31.3. 2009 ob 2:00

Odličen film, vreden ogleda...Prava Indija, blišč in beda...Film, ki vsekakor da misliti tudi potem, ko se že zdavnaj odvrti...Ljubezen pa je tista, ki vedno znova in znova dokazuje, da je to tisto, za kar je vredno živeti...

— cat
31.3. 2009 ob 2:00

Taaa fillmm jjee naiillbolšii!!!
je romantičn , pretresiljiv, resničn usee! res se ga splača pogledat ker prikaže pač resnični svet u indiji in trpljenje tistih otrok tm.
100/100!!!
♥♥♥♥♥♥♥

— MiSS
1.4. 2009 ob 2:00

najslabši film na celem svet nea ga it gleat

— jan kraner
2.4. 2009 ob 17:27

Ne, nisem hotela gledat filma. enostavno sem mislila, da v Indiji ne more nastat nič res vredno ogleda. Pa sem se zmotila. film me je ganil, prizori so ˝totalno hudi˝, resnica me je pretresla (čeprav sem indijo že videla v živo), igralci so presenetili, glasba me je prevzela.. fantastično!

— Pomaranča.
3.4. 2009 ob 16:59

super film

— boris
3.4. 2009 ob 17:01

Film je 1A. Zaluži si še več nagrad kot jih je že dobil. :D

— čufta
3.4. 2009 ob 17:01

zakon film folk se ga splača oglejat:)

— damir:)
3.4. 2009 ob 17:02

kl filmčk ;) jst sm ga gledala nekj časa že pa še tu use u kinu ;) KOLOSEJ <3<3<3 no tko je . flmčka se splača it gledt kr je legenda (y) sm pč, kruto tko mal <3 ampk ne pozapte it filmčk gledt rs zakn fimčk <3 <3 <3 REUNI MILJONAR ;***

— *************=*
4.4. 2009 ob 2:00

Jaa.Film je zelo super.Priporočam ogled vsem.Nad njim sem bila navdušena.Življenje v Indiji oz. življenje otrok..Konec je srečeen.In to je dobroo ;)

— Maša Plevnik
4.4. 2009 ob 16:45

splača se ga gledat film je vreden ogleda vsebuje pač mal krute prizore ampak veliko ljubezni

— lajbenz piškoti
4.4. 2009 ob 16:46

Soliden film.
4/5

— JAN
5.4. 2009 ob 2:00

to je dobr film!!

— ndyhkm
6.4. 2009 ob 2:00

Film je fenomenaln celo moj mož, ki je zlo kompliciran glede filmov je rekel da tako dobrega filma ni gledal že zelo dolgo.

— Karla
6.4. 2009 ob 2:00 zvezdica

Drugačen neholywoodski film...realen v pogledih na življenje ,bedo,boj za preživetje in neoporečna čista ljubezen...ker nisem ljubitelj te zvrsti filmov damo 9.6/10
Priporočam...imaš filing kako nam je tu fletn v naši državici kljub kretenizmu ki se dogaja.

— gerg
7.4. 2009 ob 2:00

Res se film konca idealisticno, vendar vemo, da gre za fikcijo,
film je posnet po romanu, ljubezenska zgodba je na nek nacin okvir,
kruta resnicnost otrok ulic mumbaja pa je pristna, zato je ta film tako pretresljiv.

— peachy keen
7.4. 2009 ob 18:59

revni milijonar.ko sm prvič slišala za ta film sm si mislla pa kaj je to kr neki en movie zdj pršou.ampak potem smo ga šle s frendicami gledat.in me je res zadel film je res NAJBOLŠI.in morm priznt da me je spravu v jok.najlepši film.<33

— pikica.(:*
9.4. 2009 ob 2:00

film je zelo dober. primoročam ogled! ocena 5-10= 10

— eva
9.4. 2009 ob 2:00

film je zakon! res je dober. gledala sem ga samo enkrat. LP

— jasna
9.4. 2009 ob 2:00

film se splača gledat, res vsebiino ma..
če se odločate,,, JA... nE...

JAAAAAAA! poglejte si ga , res!

— barbara
9.4. 2009 ob 2:00

Res fu dobr film, se ga splača pogledat!!!!!!!!!!!!!!
Je eden najboljših filmov!!! ! !!!!!! !!!! ! !!!!
KUL, KUL, KUL!!!!

— tiiiiiiiiiiiiiiiiii
10.4. 2009 ob 2:01

A je to dobr film ..Jz pa prjatljce gremo ju3 gledat pač in a je dobr film.

— Jz
11.4. 2009 ob 2:00

Film je res odličen...

— Almy
12.4. 2009 ob 2:00

NO KAKOR SEM PRAVLA SMO ŠLE GLEDAT TA FILM JZ IN MOJE DVE PRIJATELJICI IN JAZ IN MOJA PRIJATELJICA MANCA ČISTO NAVDUŠENE JAZ ČISTO TM NAPETO IN TAKO UNA DRUGA PRIJATELJICA PA SKORAJ ZASPALA ...TAK MI ČLOVEK MI GRE PA RES NA BRUHANJE TAKI RAZVAJENI KI BI SAMO GLEDAL KOMEDIJE IN SE SMEJAL KAJ PA TOLE ZGODBA O ŽIVLJENJU V INDIJI KI JE ČISTRO BOGO. DRUGAČE FILM JE PA ZELO ODLIČEN. IN KONEC VRHUNSKI SAMO MI NE GRE V GLAVO KO MU JE UN BRAT SALIM UMRU UN JE PA TM PLESU DRUGAČE PA DEFINITIVNO SUPER FILM.
PA ŠE TISTA MOJA PRIJATELJICA JE REKLA DA JE ZANIMIV SAMO BEDN IN POTEM JE BILA SLABE VOLJE KAJ NEJ JI JZ.
ANE.

lepo se imejte.

— Jz
12.4. 2009 ob 2:00

Zelo lep in žalosten film.

— Nika
13.4. 2009 ob 2:00

Vreden ogleda 10/10

— sara
13.4. 2009 ob 15:16

film je zakon

— taniša
14.4. 2009 ob 19:15

aja pa še neki. če ste šli film gledat da vitte žiulene u indiji, al pa vm je glih zarat tega še posebi dobr k to dobr prkaže, se kr nehite zmišelvt. če bi radi o žiulenu u indiji si usaj dokumetarc poglejte, preberte knigo al pa pejte tja.
ne, is komercajlne zgodbe bi se pa vi učil o kulturah sveta, dobra ja.

— filmar
14.4. 2009 ob 19:15

kva folk pišete da je film vredn svojih oskarjou pa neki? najprej se jih naučte naštet, pol se naučte zakaj zares usasga dajejo, pol poglejte ostale nominerane, pol se šele usajite tle z oskarji. če nebi nobenga dobu bi biu pa pouprečn al kaj? še mau s svojo glavo ocenjujte raj...

— filmar
17.4. 2009 ob 2:00

res ej ni kj reč o tem filmu.pa kr ne morem verjet da je blo to vse res uau.sam tut ne vem kako je bil izbran da je pršu v Lepo je biti miljonar,pa čeprov sm film že gledala.njegovo otroštvo pa je blo tut ful lepo sam k je bil še mjhn so mu.oz so jima ubil mamico.sam glupo pa je k mu je un voditelj kviza na koncu povedu napačen odgovor.jamal pa je vedu odgovo k tako k je blo uprašanje tak je bil odgovor iz nejgovega otroštva !!!!!! itak se je pa na konc poroču njegov brat salim se je ubil pa jamal je mel 20 miljonov rupij
ja in res je vreden oskarjev pa ogleda ane ker tak film kokr je pa ta pa boljšega mogoče nikol niste vidl
sam povem svoje mnenje

PREVOJČANKA XD VEDNO Z VAMI PA UŽIVAJTE V OGLEDU FILMA HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA XD XD

— prevojčanka XD
17.4. 2009 ob 2:00

o, ja
ta film zasluži same pohvale.
muzika je super in igralska zasedba tut.
Priporočam!

— mojca
18.4. 2009 ob 16:55

film mi ni bil všeč

— ???
18.4. 2009 ob 16:56

res dobr fiłm ..mal Tžk ampak je rees dobr.!!*

— ..ena
19.4. 2009 ob 15:03

nisem še gledala ampak se mi zdi totalka

— čopka
22.4. 2009 ob 2:00

eden najboljših filmov useh časov ki se jih gdaj gledala-čestitke usem igralcem,od najmlajšega pa do najstarejšega-res dober film,resničen,žalosten,smešen,..skratka use naj naj.pohvala tudi režiserju in usem ustvarjalcem!!!LP-JELENA.

— jelena
22.4. 2009 ob 2:00

ja pozabila sem povedat še to da si ta film zasluži resnično toliko oskarjev-še več!!!ful dobr film-res.žalsten in dober!!!

— JELENA
23.4. 2009 ob 2:00

hud film na fertik

— loptop
24.4. 2009 ob 2:00 zvezdica

supr film, meni je še posebaj zlezel pod kožo, ker sm nekaj časa preživela, v revni afriški državi in so se dogajale take stvari..res film vreden ogleda in oskarjev!!
ODLIČNO!!!

— aak
26.4. 2009 ob 2:00

MOj sošolec ga je šel gledta najprej naj vam pove tole baje zakon ilm Revni Miljonar je malo čuden anslov kko se človek upraa revni miljonar ne paše skupaj a vseeno ima pomen :)

— Glorija
26.4. 2009 ob 2:00

to je ful dober film ki je zelo vreden ogleda!!!!

— nika
26.4. 2009 ob 2:00

Gledali smo ga v šoli in ful dobr

— Ursyka
27.4. 2009 ob 14:45

fulllllllll carski film

— **lolipop***
27.4. 2009 ob 14:47 zvezdica

zelo dober film.res.
Prava življenska zgodba otrok v Indiji.In se res strinjam, da je vreden teh in še več oskarjev, ki jih je dobil.Jaz še nikoli nisem gledala takoo dobrega filma.Če ga še niste gledali, sploh nevem kaj še čakate.!

— @ktb
28.4. 2009 ob 2:00

res fulful dobr film...

— aydy
28.4. 2009 ob 14:21 zvezdica

Film te pretrese, je pravi kulturni šok. Potem res vidiš v kakšni mirni državici živimo mi in kakšno srečo imamo, da smo se rodil v Evropi. Za moje pojme pa je film preveč krut, nasilen in preveč holivodsko posnet. Pozitivno pa je to, da ima srečen konec in konec te res gane do solz. Drugače pa je preveč nasilja, hudobije, pokvarjenih, izpirjenih ljudi in preveč vse to poudarja. Zame pa igra najboljšo vlogo glavni igralec Jamal, ki je ves nepokvarjen, nedolžen, otroško čist in samo žrtev tega okolja in okoliščin. Dev Patel ga je odlično odigral. Film te šokira in pretrese.

— amalie
28.4. 2009 ob 19:43

bom sla zdei mogoce gledat .... po opisu je ful dobr film

— emo.beiib
28.4. 2009 ob 19:45 zvezdica

Film sem si ogledala s prijateljico. Na začetku se mi je zdelo, da mi film ne bo všeč vendar mi je bil izvrsten. In res je zaslužen 8ih oskarjev. Več vam ne povem, ker je res film ki je VREDEN OGLEDA!!!!!10+/10

— Larchiika
28.4. 2009 ob 19:45 zvezdica

Do polovice je film odličn, zgleda že da je to en film, ki je vredn pohvale, supr ideja.. Pol se pa vse sfiž v še eno navadno ameriško sranje, spet pleh fore, keš, gangsterji, prava ljubezen.. Pa ja. Stokrat videno. Dobra ideja, pol pol izvedba..

— Ana
29.4. 2009 ob 15:24 zvezdica

film je resnično zanimiv, me je kar vleklo naprej da sem ga gledala, zanimiva zgodba.priporočam vsem od mladih do starih. ta film mi je top od vseh filmov ki sem jih gledala, takoj za titanikom. vesela sem da delajo spet tako kakovostne in poučne filme.vredno ogleda.

— anja
3.5. 2009 ob 2:00

kr en film

— sasa
3.5. 2009 ob 16:25

nad filmom sem bila navdušena... naredil je zelo pozitiven vtis tudi na moje prijatelje... Še enkrat si ga bom šla ogledat

— Anja
5.5. 2009 ob 2:00

To je film, ki te gane.
COOL!

— Ančiča
5.5. 2009 ob 18:33

Ravnokar sem se vrnila iz indije. Indija je to kar se prikazuje v filmu in še mnogo več. Je kotel vsega najlepšega in še več mnogo najbridkejšega. Z letnim naravnim prirastkom 13 milionov !!! so na pragu demografske katastrofe. Težko je preživeti v takšnem talilnem kotlu. nek pregovor pravi: Kar te ne ubije, te krepi! To v popolnosti drži za Indijo.

— indira
6.5. 2009 ob 2:00

Film me je pretresel ob pogledu na mučenje otrok, a se mi je zdel eden najboljših. Všeč mi je tudi ljubezenska zgodba, ki je v filmu. Res se mi je zdel eden najboljiših in mu dam 10/10 točk

— kristina
6.5. 2009 ob 2:00

Odličen film. Toplo priporočam vsakomur, ki v današnjem času še verjame v srečne konce.

— Moni
7.5. 2009 ob 2:00

Ej tko dobrga filma že dolgo nism gledala.!!

— Nina
17.5. 2009 ob 2:00

Najbolši film definitivno

— fhgbj
19.5. 2009 ob 2:00

fuuuuuuul kuuuuuuuul film

— mee xD
21.5. 2009 ob 2:00

Film mi je bil zelo zelo ušeč

— ANASTASIJA
27.5. 2009 ob 21:29

ful dober film se ga splača ugledat

— jimmy
31.5. 2009 ob 19:40

Moj NAJ film. carski do fula......nimam besed.....!!!.....B-)

— Ana
3.6. 2009 ob 11:23

dobrr film jaa :)

— maanca*
4.6. 2009 ob 21:35

ta film mi je bil zelo všeč in je vreden ogleda

— vesna
16.6. 2009 ob 16:16

Ta filem sem že 15 krat res je super,a ne???????

— zvezda Amerike
22.7. 2009 ob 22:00

kaj naj rećem o filmu da je mega

— tatjana
13.8. 2009 ob 11:05

ja meni je zelo vsec samo zaradi tega ko je zelo lep film zarazjokat in jas ko sem film gledala sem se jokala. ma tisti fantje ma tiste punce ki nimate dobrega srce vam bo se zal meni je zelo lep film res in upam da ga bom se gdaj vidla ker je zelo lep film.

— eva
17.8. 2009 ob 11:00

js sm ta film že gledala k smo ga šli s šolo in mi je biu zelo ušeč upam da ga bom še kdaj gledala

— lara
30.8. 2009 ob 14:59

ta film mi je takoj zlezel pod kožo ker tudi prikazuje življenje revnih ljudi zdaj vidim kako trpijo in če bi mogla bi jom pomagala. Ko je bilo filma konec sem bila zelo vesela da sem si ta film ogledala hkrati pa tudi žalostna ko sem vidla kako trpijo v nekaterih državah

— lara nedeljkovič
4.10. 2009 ob 20:25

zakaj se eni delate pametne pa pisete kokk je film slab...
film je zakon in treba ga je gledat js sm ga dns in cez kak mesec ga bom spet
ki je zakon

— arjan
7.10. 2009 ob 14:52

men je tut bil film zlo všeč in upam da ga bom še kdaj lahko gledala
ful je dober
destko bi mu dala

— rbd_marija_love
13.10. 2009 ob 16:40

sveeetski film..the best, ej!!!
smo ga gledali v šoi...ful sn se vživela v njega..pa še glavni igralec je tkoo luškan...
vglavnem od zaj naprej..moj NAJ film!! <3<3<3<3<3

— she wolf
1.11. 2009 ob 20:32

jst sm pa film gledala s šolo pa m je bil ful ušeč in si ga bom mogoče šla šenkrat pogledat

— špela
16.11. 2009 ob 12:04

Film me je zelo ganil. Vreden je vseh 8 oskarjev!

— Uroš
18.11. 2009 ob 14:20

Ma to je itq da moii NAII NAII NAII in še 1000000000000000000x NAIIIIII film...te gane je pa čudovit..temu je reče samo PRAVI FILM!!!!!!!!!!! eii..the best...uživite v gledanju P.S.: Pripravi si robčke (ker jokal/a boš) in pa pijačo (ker boš žejen/na, ker boš gledala uboge froocee (brez žalitve))... = )

— Anchychiqita
20.11. 2009 ob 11:49

to je NAIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIII filmček...zelo lep je ane??

— Anchychiqita
27.11. 2009 ob 14:47

Film sm si 1. ugledala v Koloseju. Film govori o fantu Jamalu, ki ga smrt svoje matere zelo prizadene! Poleg smrti Jamal nikoli ne obupa. Ima tudi brata Salima in skupaj najdeta prijateljico Latiko, ki je enako izgubila starše. Tako Jamal spozna svojo neuslišano ljubezen, ki jo 2x išče po celem svetu...Jamala pred zadnjem vprašanju pri oddaji WHO WANTS TO BE A MILIONARIE zaprejo, ker mislijo, da je goljufal...vendar Jamal nikoli neobupa!
To je zaenkrat najboljši film in vreden ogledov in oskarjev!

— Anchychiqita
10.12. 2009 ob 15:12

film si definitivno zasluži 8 oskarjev!!!! predobr film res! film ki te gane ampak ti da za razmišljat.. učeri zvečer sm si ga ogledu in si ga bom še parkrat zihr.. vredno ogleda! toplo priporočam ogled filma ;-) kaj takšnega ne vidiš usak dan!! Lp

— Emin
14.12. 2009 ob 17:25

haiii!!!
na začetku je sicer zelo žaosten in ganljiv, vendar se na koncu obrne u nekej lepega in ljubečega... .....mene je film totalno pretresu. gledala sem ga z prijateljicama in kasneje smo veliko razmišljale o tem. je sploj pošteno, da nekateri živimo tako razkošno, medtem ko drugo živijo na smetiščih??!!??!! po filmu sem se šele zavedala, da sem lahko srečna da živim kjer živim. pravzaprav sem imela celo slabo vest. film je res enkraten. če tle ne jočeš nisi tapravi!! vsekakor vredno ogleda. svaka čast igralcem in ostalim sodelavcem.
10+/10
pa lep pozdrav!

— hana
25.12. 2009 ob 22:03

ZLO KUL FILM.KAKO I SMSKFRKFLFGUINJVHJG

— GALA LOLIPOP
13.2. 2010 ob 19:42

film je super splača se ga ogledat

— -hepan
25.4. 2013 ob 14:59

ja no....film je res zadev point ....najboljsi :D

— Tamara
7.5. 2013 ob 15:37

ful dober film

Ocena10/10

— yon
28.12. 2014 ob 14:55

brez veze

— tija

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.