Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Reševanje vojaka Ryana

drama, vojni
2h 50min / 170min
Scenarij: Robert Rodat
vsebina | produkcija | igralci | ustvarjalci

Vsebina:

Druga svetovna vojna je bila eden ključnih dogodkov 20. stoletja, ki so zaznamovali usodo Amerike in celotnega planeta. Preoblikovala je meje sveta. Za vedno je spremenila tiste, ki so jo preživeli, in vplivala na prihajajoče generacije. Imenovali so jo "zadnja velika vojna". 6. junij 1944. Dan D. Nič ni moglo pripraviti vojakov na bitko, ki se je začenjala na obali Omaha. Kljub upom in odločnosti nihče ne ve, če bo preživel ozek pas obale pred seboj. Stotnik John Miller opazuje normandijsko obalo, prepričan, da je najhuje že za njimi. Toda najtežja naloga jih šele čaka. Ko zavezniške sile zanesljivo napredujejo po obali, Miller pošlje svoj vod za sovražnikovo črto z nevarno nalogo, da poiščejo in rešijo enega samega vojaka: Jamesa Ryana (Matt Damon). Ryan je najmlajši in zadnji preživeli od štirih bratov, ki so drug za drugim umrli v bitki. Medtem ko vod prodira vse globje v sovražnikovo ozemlje, se vojaki začno spraševati o smiselnosti ukaza. Zakaj bi zaradi enega moža tvegali življenja osmih? Zakaj je življenje tega vojaka vrednejše kot njihova lastna? Druga svetovna vojna je v zadnjih dveh desetletjih skoraj izginila s kinematografskih platen. Režiser Steven Spielberg nanjo spet obrača oči kamer, prvič v sodelovanju z igralcem Tomom Hanksom, da bi izrisal zgodbo o pogumu in dostojanstvu v objemu vojne.

Produkcija:

"Kako v peklu vojne najti dostojanstvo?" sprašuje režiser Steven Spielberg. "To je bil paradoks, ki me je pritegnil k temu projektu". Scenarist Robert Rodat se strinja: "Film pripoveduje o dostojanstvu. O tem, kako je patriotizem povezan z odgovornostjo do družine, sosedov in do tistih, proti katerim se borimo." Scenarij sta navidhnila dva sočasna dogodka izpred štirih let: 50. obletnica dneva D in rojstvo Rodatovega drugega sina. Rodat se spominja: "V spomin na dan D so bile objavljene številne knjige. Sam večino časa preživim v majhnem kraju blizu New Hampshirea, kjer se rad sprehajam s sinom ob zgodnjih jutranjih urah. Na mestnem trgu je spomenik vaščanom, ki so padli v vojni vse od ameriške revolucije naprej. V skoraj vsaki vojni so se nekatera imena ponavljala - imena bratov, ki so bili ubiti med borbo. Misel, da bi v vojni izgubil sina, je bila nepopisno bolečač kako bi bilo, če bi jih izgubil več, pa si sploh ne morem zamišljati". Rodat je osnutek zgodbe prinesel producentu Marku Gordonu in njegovemu partnerju v Mutual Film Company, Gary Levinsohnu. Naslednje leto so skupaj oblikovali scenarij. Nato so ga pokazali Tomu Hanksu, ki so si ga že od vsega začetka zamišljali v glavni vlogi. "Druga svetovna vojna me je vedno zanimala," pravi Hanks: "zato sem neprestano iskal knjige, ki so odkrivale njeno človeško plat, ne vojne. Zgodba o vojaku Ryanu je prav taka: ima napeto zgodbo, ki je hkrati zelo človeška".
Scenarij je prišel v roke tudi Stevenu Spielbergu, ki je svojo očaranost z dobo, v kateri se zgodba dogaja, pokazal že v številnih predhodnih filmih. "Skoraj polovica filmov, ki sem jih posnel se dogaja v 30-ih, 40-ih letih," pravi. "Ko sem še kot najstnik posnel svoj drugi ali tretji film, je bila to pustolovščina iz druge svetovne vojne Escape to Nowhere. Odraščal sem ob gledanju vojnih filmov, ki so imeli name izjemen vpliv." Filmski ustvarjalci so hoteli iz igralske ekipe ustvariti kredibilno vojaško enoto, zato so na pomoč poklicali bivšega stotnika ameriških marincev Dalea Dyeja. Ta je na vojaško vadbišče za deset dni odpeljal Toma Hanksa, Toma Seizmorea, Edwarda Burnsa, Jeremyja Daviesa, Vina Diesela, Barryja Pepperja, Giovannija Ribisija in Adama Goldberga, kjer jih je treniral, učil osnov vojskovanja in klical izključno po imenih likov, ki jih igrajo. Zadnjih pet dni na vadbišču, ki so jih preživeli na prostem v šotorih in ob vojaški hrani, je Dale Dye preizkušal njihov pogum in vzdržljivost in že prvega dne je mrzel dež tla spremenil v blatno močvirje. "Sprva nisem hotel sodelovati," priznava Sizemore. "Zdelo se mi je, da mi ni treba postati vojak, da bi igral vojaka. Toda tam zunaj smo se spremenili. Naučili smo se, da v vojski ne moreš narediti vsega sam, da je to skupinsko delo. Če ima fant poleg tebe težave - če ne more nadeti opreme ali če se ne počuti dobro - mu moraš pomagati. Vse to nas je zbližalo in ko smo začeli snemati film, smo čutili, da smo povezani."
Hank mu pritrjuje: "Igrali smo vojake, ki so utrujeni, nesrečni in si želijo le vrnitve domov. Mislim, da tega ne bi zmogli, če ne bi šli skozi trening z Daleom Dyem. Poskušal nas je prisiliti, da bi se zavedali, da greš lahko naprej tudi, ko misliš, da ne zmoreš več. Samo odločiti se moraš in to storiti. In prav to je izkušnja, ki so jo po moje prestali tudi fantje med invazijo v Normandiji".
Največji Spielbergov izziv je bil, kako obuditi dan D in pristanek na obali Omaha. Najprej so morali najti primerno lokacijo, saj dejansko prizorišče ni zgodovinsko zavarovano, zato se je v desetletjih preveč razvilo. Preiskali so obale Francije, Anglije in Irske, kjer so končno tudi našli plažo, ki je bila nenavadno podobna Normandiji - vse od zlato rumene barve peska pa do pečin, ki jih je nedaleč od obrežja zlizal veter. Za snemanje dneva D je filmski ekipi na pomoč priskočila irska vojska in ji "posodila" 750 vojakov, med katerimi so bili številni filmski veterani, ki so sodelovali že pri snemanju Gibsonovega filma Braveheart.
Kostumografinja Joanna Johnston je potrebovala več kot 3000 uniform, toda originalnih uniform iz 2. svetovne vojne skoraj ni več. Našla je celo tovarno, ki je v tistem času vojsko oskrbovala s čevlji in po istem modelu izdelala 2000 novih parov. Pred snemanjem je bilo potrebno vse obleke in čevlje še umetno postarati, da bi izgledali bolj avtentično. Spielberg je poskušal filmu vdihniti čimbolj realistično podobo, zato je pri snemanju uporabil dokumentaristični pristop. Večino posnetkov je naredil s kamero v roki, brez podstavka. "Na ta način sem uspel ujeti podobne posnetke, kot jih za televizijska poročila lovijo snemalci, ki sledijo fantom v vojnah," pravi Spielberg.
Stephen E. Ambrose, avtor knjige D-Day: June 6, 1944: The Climactic Battle of World War II, ki jo imajo mnogi za eno temeljnih del o usodnem dnevu, je v filmu sodeloval kot svetovalec za zgodovino. Kot pravi: "Film je uspel prikazati bitko tako, kot se je zgodila. Brez dvoma je to najbolj natančen in realističen prikaz vojne na filmskem platnu, kar sem jih videl, ne le glede na potek akcije, ampak tudi po tem, kako igralci izgledajo, se vedejo, pogovarjajo, hodijo, se prepirajo in ljubijo."
"Snemanje vojnih filmov ni nekaj privlačnega," pravi Spielberg. "Oče mi je doma pripovedoval vojne zgodbe in vedno poudarjal, kako kruta je vojna. V tem filmu sem poskušal ustvariti videz, zvok in celo vonj bitke, kakršna dejansko je".

Igralci:

TOM HANKS (stotnik Miller) je prvi igralec, ki je bil po več kot 50 letih nagrajen z dvema Oskarjema za najboljšega igralca zaporedoma. Drugi kipec je dobil z nepozabnim nastopom v naslovni vlogi filma Roberta Zemeckisa Forrest Gump, za katerega je prejel tudi Zlati globus in nagrado cehovskega združenja filmskih igralcev. Leto pred tem je prejel prvega Oskarja (in Zlati globus kot najboljši igralec) za portret za AIDS-om obolelega odvetnika Andrewa Becketta v filmu Jonathana Demmea Philadelphia.
Vloga fanta v moškem telesu v filmu Pennyja Marshalla Big je Hanksu prinesla Zlati globus in nominacijo za Oskarja. Za Zlati globus je bil nominiran še enkrat za vlogo v romantični komediji Romanca v Seattlu Nore Ephrona, kjer je igral ob Meg Ryan. Hanks, Meg Ryan in Nora Ephron trenutno ponovno sodelujejo v prihajajoči romantični komediji You"ve Got Mail.
Hanks je prva priznanja kritikov in občinstva požel z vlogo astronavta Jima Lovella v Apollu 13. Leta 1996 je debitiral kot scenarist in režiser s filmom That Thing You Do, kjer je tudi odigral glavno vlogo. Naslovna pesem je postala uspešnica in prejela nagrado ameriške filmske akademije za najboljšo izvirno pesem.
Hanks je s svojo igro zaznamoval tudi filme, kot so Bachelor Party, Splash, A League of Their Own, Punchline, Nothing in Common in Volunteers.

EDWARD BURNS (vojak Reiben) je eden najhitreje vzpenjajočih se filmskih ustvarjalcev, ki je pravkar podpisal večletno pogodbo z DreamWorks. Kot igralec se bo v prihodnje pojavil v filmu Garyja Felderja Trillion v vlogi košarkaša NBA, ki kljub težavam s srcem noče opustiti igre.
Burnsov prvi film The Borthers McMullen, ki je bil premierno prikazan na filmskem festivalu v Sundanceu, je požel hvale kritikov in občinstva in prejel priznanje Grand Jury. Burns je za film napisal scenarij, v njem odigral glavno vlogo in ga režiral. Proračun filma je znašal 25,000 dolarjev, prinesel pa je več kot 10 milijonov, s čimer je postal najbolj dobičkonosni film leta 1995.
Burnsov naslednji projekt je bila romantična komedija She"s the One, kjer se je zopet pojavil kot scenarist, režiser in igralec (ob Jannifer Aniston in Cameron Diaz). V trojni vlogi je ustvaril tudi najnovejši film - dramo No Looking Back, kjer v glavnih vlogah igrata Lauren Holly in Jon Bon Jovi. Hkrati s premiero filma je pri Hyperionu izšla zbirka njegovih scenarijev Three Screenplays by Edward Burns.
Burns je odaščal na Long Islandu v New Yorku in študiral na Hunter College, kjer je posnel prvenec The Brothers McMullen. Ko je film prejel nagrado na Redfordovem Sundance Film Festival, je Roberta Redforda tako navdušila Burnsova nadarjenost, da je kot izvršeni producent podprl oba njegova naslednja filma She"s the One in No Looking Back.
Saving Private Ryan je prvi film, v katerem Burns pod vodstvom drugega režiserja igra vlogo, ki je ni napisal sam.

TOM SIZEMORE (narednik Horvath) je lansko leto na Madridskem filmskem festivalu prejel nagrado kot najboljši igralec za vlogo čikaškega policijskega detektiva v trilerju The Relic. Pred tem je v vlogi detektiva Scagnettija, ki lovi serijska morilca, nastopil tudi v kontraverznem filmu Oliverja Stonea Rojena morilca. Filmsko občinstvo se Seizmorea spominja iz kriminalke Devil in a Blue Dress, kjer igra z Denzelom Washingtonomč trilerja Kathryn Bigelow Strange Days z Ralphom Fiennesomč in akcijske drame Michaela Manna Vročica z Al Pacinom in Robertom DeNirom. Pojavil se je tudi v filmih Hearts and Souls, True Romance, Wyatt Earp, Passenger 57, Watch It, Guilty by Suspicion in Rojen 4. julija.
Seizmore je pred kratkim zaključil snemanje filma režiserja Nicka Stagliana The Florentine, kjer igra ob Chrisu Pennu in Michaelu Madsenu.

MATT DAMON (vojak James Ryan) je eden najbolj iskanih mladih igralcev v filmski industriji. Letos je prejel nagrado ameriške filmske akademije za najboljši izvirni scenarij (skupaj z Benom Affleckom) za uspešno dramo Dobri Will Hunting. Z nastopom v naslovni vlogi si je prislužil nominacijo za Oskarja. Z Affleckom sta za scenarij prejela tudi Zlati globus, Damon pa je bil nominiran za nagrado še kot najboljši igralec.
Pred kratkim se je Damon pojavil v glavni vlogi v filmu Johna Dahla Rounders, kjer nastopa ob Edu Nortonu ter v stranski vlogi v filmu Kevina Smitha Dogma s Chrisom Rockom, Benom Affleckom in Lindo Fiorentino. Kmalu ga bo mogoče videti tudi v naslovni vlogi v The Talented Mr. Ripley, ki ga režira Anthony Minghellač in v All the Pretty Horses, režiserja Billyja Boba Thorntona in producenta Mikea Nicholsa.
Pred tem je Damon upodobil veterana Zalivske vojne v Courage Under Fire, kjer sta igrala tudi Denzel Washington in Meg Ryan. Lansko leto je bil idealistični, mladi odvetnik v filmu Francisa forda Coppole The Rainmaker, posnetem po uspešnici Johna Grishama.
Damon je debitiral v filmu Mystic Pizza, nato pa posnel še Geronimo: An American Legend in School Ties.

JEREMY DAVIES (desetar Upham) je bil nominiran za Spirit Award kot najboljši mladi debitant za glavno vlogo v kontraverzni komediji Davida O. Russella Spanking the Monkey. Film je prejel tudi nagrado občinstva na filmskem festivalu v Sundanceu in nagrado Spirit za najboljši scenarij in najboljši film. Z Benom Affleckom in Rachel Weisz je igral v drami Marka Pellingtona Going All the Way, posneti po romanu Dana Wakefielda. Pred kratkim je navdušil kritike s portretom emocionalno prizadetega mladeniča Flyboya v temni in provokativni drami The Locusts. Pojavil se je tudi v filmu Tamre Davis Guncrazy ob Drew Barrymoreč v De Bontovem Twister in Aptedovem filmu Nell.
Trenutno Davies na Češkem snema film Ravenous.

VIN DIESEL (vojak Caparzo) je nadobudni filmski ustvarjalec in igralec, ki je že z prvima dvema filmoma prodrl na največje filmske festivale. Prvenec Multi-Facial, za katerega je napisal scenarij, ga režiral, produciral, financiral in v njem tudi igral, je bil prikazan na kanskem filmskem festivalu leta 1995. Prav ta film je spodbudil Stevena Spielberga, da ga je izbral za vlogo Caparza.
Prvencu je sledila nizkoproračunska urbana drama Strays, ki jo je zopet režiral, produciral in v njej odigral glavno vlogo. Prikazana je bila leta 1997 na Sundance Film Festival, Diesel pa je z MTV sklenil pogodbo, da jo preredi v televizijsko nadaljevanko.
Trenutno je v pred-produkciji film po Dieselovem izvirnem scenariju Doormen, za katerega je navdih dobil, ko je delal kot redar. Diesel se je pojavil tudi v animiranem filmu The Iron Giant, kjer je glas posodil glavnemu junaku.

ADAM GOLDBERG (vojak Mellish) trenutno igra v ED TV Rona Howarda, svoj glas pa je posodil tudi Flealicku, terierju Jacka Russella, v Pig in the City - nadaljevanju uspešnice Babe. Debitiral je v filmu Mr. Saturday Night, v vlogi svaka Billyja Christala, zatem pa je v filmu Richarda Linklaterja Dazed and Confuzed igral nevrotičnega študenta Mikea. Goldberg se je pojavil tudi v filmih Johna Singletona Higher Learning in The Prophecy, kjer igra z Christopherjem Walkenom.
Goldbergov režijski in scenaristični prvenec je drama Scotch and Milk, posneta v slogu novega črnega vala, pri kateri je sodeloval tudi kot izvršni producent, montažer in igralec. Film v črno-beli tehniki je bil premierno prikazan na losangeleškem Neodvisnem filmskem festivalu.

BARRY PEPPER (vojak Jackson) je pravkar zaključil snemanje filma Enemy of the State, ki je na kinematografska platna prišel to jesen, v katerem igrajo tudi Gene Hackman, Will Smith in Jon Voight. Pojavil se je v filmu Firestorm ob Scottu Glennu in Williamu Forsytheu ter v glavni vlogi v kanadskem filmu Urban Safari, ki je premiero doživel v Cannesu. Pepper, rojen v Kanadi, je igral tudi v številnih televizijskih filmih in nadaljevankah.

GIOVANNI RIBISI (doktor Wade) je eden najbolj zaposlenih igralcev v filmski industriji. Po končanem snemanju Reševanja vojaka Ryana je sprejel glavno vlogo v filmu Gerryja Marshalla The Other Sister, v katerem igrata tudi Diane Keaton in Juliette Lewis. Trenutno nastopa v filmski priredbi klasične televizijske nanizanke The Mod Squad, kjer je ob Claire Danes in Omarju Eppu eden od treh mladih policajev, ki delajo pod krinko.
V filmu Saving Private Ryan se je Ribisi ponovno povezal s Tomom Hanksom, s katerim sta sodelovala že v That Thing You Do!. Kritike je navdušil z vlogo v filmu Richarda Linklaterja Suburbia, glavno vlogo v First Love, Last Rites in nastopom v neodvisnem filmu Some Girls. Videti ga je mogoče tudi v filmih Kevina Costnerja Poštar, Davida Lyncha Lost Highway, The Grave in v filmu Scotch and Milk, ki ga je režiral njegov soigralec v Saving Private Ryan, Adam Goldberg.

Ustvarjalci:

STEVEN SPIELBERG (režiser/producent) je kot režiser, producent ali izvršni producent ustvaril sedem od dvajsetih najbolje prodajanih filmov vseh časov. Lansko poletje je režiral uspešnico Izgubljeni svet: Jurski park in bil izvršni producent filma Možje v črnem.
Leta 1994 je Spielberg prejel dva Oskarja - enega kot režiser in drugega kot producent za najboljši film - z mednarodnim hitom Schindlerjev seznam. Film je prejel sedem Oskarjev, sedem britanskih nagrad filmske akademije, Spielberg sam pa Zlati globus kot najboljši režiser in že svojo drugo nagrado ameriškega združenja režiserjev (DGA), ki jo je prvič prejel za Barvo škrlata. Spielberg je bil za Oskarja nominiran še za filme E.T. - vesoljček, Lov za izgubljenim zakladom in Bližnja srečanja tretje vrste. Ti so mu prinesli tudi nominacije za nagrade ameriškega cehovskega združenja režiserjev, ki si jih je prislužil tudi s filmi Imperij sonca, Žrelo in Amistad, kar ga po številu nominacij (8) uvršča ob bok režiserjev, kot so Alfred Hitchcock, Billy Wilder in Fred Zinnemann. Prejel je tudi nagrado ameriškega filmskega inštituta za življenjsko delo in prestižno nagrado Irvinga G. Thalberga. Spielbergov režijski prvenec je The Sugarland Express, za katerega je napisal tudi scenarij. Režiral je tudi filme Jurski park, Hook, Always, Lov za izgubljenim zakladom in njegovi nadaljevanji Indiana Jones and the Temple of the Doom ter Indiana Jones and the Last Crusade. Leta 1984 je Spielberg ustanovil lastno produkcijsko podjetje Amblin Entertainment in pod njegovim okriljem kot producent ali izvršni producent sodeloval pri uspešnicah Gremlini, Goonies, Nazaj v prihodnost I, II in III, Who Framed Roger Rabbit?, An American Tail, The Land Before Time, Flintstones, Casper, Twister, Možje v črnem in The Mask of Zorro. Leta 1984 je v sodelovanju z Jeffreyjem Katzenbergom in Davidom Geffenom ustanovil novi studio DreamWorks SKG.

IAN BRYCE (producent) je v sodelovanju z Markom Gordonom in Garyjem Levinsohnom pred kratkim produciral Hard Rain. Naravnih nesreč se je lotil že prej - v uspešnici Twister, kjer je bil producent, Steven Spielberg pa izvršni producent. Njegov najnovejši producentski projekt je Forces of Nature, s Sandro Bullock in Benom Affleckom v glavnih vlogah.
Bryce je bil izvršni producent Jan De Bontove akcijske uspešnice Hitrost in producent filmske priredbe klasične televizijske humoristične nanizanke The Berverly Hillbillies, ki jo je režirala Penelope Spheeris. Sodeloval je tudi pri filmih Rising Sun, Batman Returns, Return of Jedi, Indiana Jones and the Temple of Doom, Ewoks: The Battle for Endor, Howard the Duck, Tucker: The Man and His Dream, Willow, Indiana Jones and the Last Crusade, The Rocketeer in Joe Versus Volcano.


MARK GORDON (producent) je partner Garyja Levinsohna v producentskem podjetju Mutual Film Company, pod katerega okriljem so nastali filmi: Paulie, Primary Colors Mikea Nicholsa, v katerem igrata John Travolta in Emma Thompson, Hard Rain z Morganom Freemanom in Christianom Slaterjem, Šakal z Bruceom Willisom in Richardom Gereom, Relic in Black Dog. Prihajata pa filma Virus in A Simple Plan, v katerem igrata Bill Paxton in Billy Bob Thornton.
Gordon je pred tem produciral tudi Zlomljeno puščico z Johnom Travolto in Christianom Slaterjem v glavnih vlogah, Hitrost s Keanujem Reevesom in Sandro Bullock, A Pyromaniac's Love Story, Trial by Jury, Swing Kids, Traces of Red, Opportunity Knocks in Fly By Night.

GARY LEVINSOHN (producent) v partnerstvu z Markom Gordonom vodi podjetje Mutual Film Company. Poleg skupnih projektov v MFC (Paulie, Primary Colors, Hard Rain, Šakal, The Relic, Black Dog ter prihajajoča Virus in A Simple Plan) je bil Levinsohn izvršni producent v svetovni uspešnici 12 opic, v kateri so igrali Bruce Willis, Brad Pitt in Madeline Stowe. Je eden od ustanoviteljev producentske hiše Bregman/Baer Productions, ki je podprla filme The Real McCoy, ki je povezal Kim Basinger in Vala Kilmerja, Carlitov zakon z Alom Pacinom in Seanom Pennom ter Senca z Alecom Baldwinom.

ROBERT RODAT (scenarist) je pred kratkim napisal scenarij (v sodelovanju z Vinceom McKewinom) za družinski film Caroll Ballard Fly Away Home, v katerem igrata Jeff Daniels in Anna Paquin. Pred tem je s Steveom Bloomom napisal scenarij za fantazijsko pustolovščino Tall Tale s Patrickom Swayzejem v glavni vlogi.
Rodat je odraščal v New Hampshireu in iz zgodovine diplomiral na univerzi Colgate. Študij je nadaljeval na Harvardu in filmskem oddelku University of Southern California. Rodat je prva priznanja požel s scenarijem za HBO-jevo komedijo Comrades of Summer, v kateri Joe Mantegna, ameriški nogometni trener, pripravlja rusko moštvo za nastop na olimpijskih igrah. Pred kratkim je za film The Ripper predelal zgodbo o zloglasnem morilcu, ki je bil ob koncu stoletja nočna mora Londončank. V glavnih vlogah nastopajo Patrick Bergin, Gabrielle Anwar in Michael York.

JANUSZ KAMINSKI (direktor fotografije) je prejel Oskarja in nagrado BAFTA za črnobelo fotografijo v Spielbergovem Schindlerjevem seznamu. Priznanji za delo v tem filmu sta mu podelili tudi losangeleško in newyorško združenje kritikov.
Kaminski je bil drugič nominiran za Oskarja za Spielbergovo zgodovinsko dramo Amistad, z režiserjem pa je sodeloval tudi v pustolovščini Izgubljeni svet: Jurski Park. Med njegove najbolj znane stvaritve sodijo tudi uspešnica Camerona Crowa Jerry Maguire s Tomom Cruiseom, How to Make an American Quilt, Trouble Bound, Tall Tale in Prigode Huckleberryja Finna. Rojen je bil na Poljskem, v Združene države pa je prišel leta 1981, da bi dokončal študij na čikaškem Columbia College. Po preselitvi v Los Angeles je začel sodelovati v prestižnem Ameriškem filmskem inštitutu. Njegov prvenec je film Fallen Angel, sodeloval pa je tudi pri dveh televizijskih projektih: Class of '61 in film Diane Keaton Wildflower.

MICHAEL KAHN (montaža) je dvakratni nagrajenec filmske akademije. Kipca je prejel za delo z režiserjem Stevenom Spielbergom pri filmih Lov za izgubljenim zakladom in Schindlerjev seznam. Za slednjega je prejel tudi nagrado BAFTA. Za Oskarja je bil nominiran še trikrat: za Spielbergova Bližnja srečanja tretje vrste in Imperij sonca ter za Usodno privlačnost Adriana Lynea. Za televizijsko miniserijo Eleanor in Franklin je prejel nagrado Emmy.
Kahn je s Spielbergom sodeloval še pri filmih Amistad, Jurski Park, Izgubljeni svet: Jurski park, Inidiana Jones and the Last Crusade, Indiana Jones and the Temple of Doom, Hook, 1941 in Barva škrlata. Bil je tudi montažer v filmih: Twister, Casper, Živi, Arachnophobia, Vrnitev moža, imenovanega Konj, Poltergeist in Eyes of Laura Mars.

JOHN WILLIAMS (glasba) je petkratni nagrajenec ameriške filmske akademije, ki je bil kar šestintridesetkrat nominiran za Oskarja - zadnjič za glasbo v Spielbergovi drami Amistad. S Spielbergom je sodeloval pri skoraj vseh filmih, s tremi (Žrelo, E.T. - vesoljček in Schindlerjev seznam) pa si je prislužil Oskarja. Druga dva kipca je prejel za glasbo v Vojni zvezd in Goslaču na strehi.
Williams se je dokazal kot mojster vseh žanrov, ki bo ostal zapisan v filmski zgodovini po številnih nepozabnih skladbah. Ustvaril je glasbo za tako različne filme, kot so Jurski park in njegovo nadaljevanje Izgubljeni svet: Jurski park, Sedem let v Tibetu, Sabrina, JFK, Sam doma, Rojen 4. julija, The Accidental Tourist, Bližnja srečanja tretje vrste, Imperij sonca, Superman, vsi trije Spielbergovi filmi o Inidiani Jonesu ter nadaljevanji Vojne zvezd - Imperij vrača udarec in Return of the Jedi.

Komentarji

11.2. 2006 ob 7:41

ful carski film tisti ka ga se nisa vidl ga murje. ab pitkih je na pop tv ab 20.00.

— Lucijan
19.5. 2006 ob 19:01

film je njboljši film na svetu je ful kul z legendarno vsebino!dobil bi 20 točk od možnih 10-ih

— jani
21.7. 2008 ob 2:00

zelo dober film

— simon
24.8. 2008 ob 2:00

super film!

— kristjan
12.7. 2009 ob 21:07

Odličen film res, škoda ker je tako malo vojnih filmov, poleg tega priporočam še enemy at the gates..

— Rok
7.8. 2009 ob 9:24

Zlo krvav film.Ful dobr!!!

— denis
1.1. 2010 ob 11:43

od kok let lahk gledas ta film

— dzevad

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.