Kolosej
Film distribucije A.G. Market

Reševanje vdove Grace

komedija
Na sporedu od: 20.12.2001, Kolosej Ljubljana
1h 34min / 94min
Scenarij: Mark Crowdy, Craig Ferguson, Mark Crowdy

* Nagrada občinstva, Sundance 2000 *

* Nagrada za najbolj obetavnega producenta (Mark Crowdy), Munchen 2000 *

* Nominacija za najboljšo igralko leta 2001, Združenje londonskih filmskih kritikov *

* Nominacija za zlati satelit 2001, Brenda Blethyn *

* Nominacija za zlati globus 2001, Brenda Blethyn *

* Nominacije za najboljši film, scenarij, režijo in žensko vlogo, British Independent Film Awards 2000 *

* Nominacija za najbolj obetavnega producenta, BAFTA 2001 *

O filmu

Soočena z revščino po moževi prezgodnji smrti mora Grace BRENDA BLETHYN (Secrets & Lies, Little Voice) vnovčiti svoje vrtnarske spretnosti. Nagrajene orhideje zamenja z marihuano, svoje varno in idilično življenje v Cornwallu pa z londonskim podzemljem. Pri tem pa ji pomaga Matthew CRAIG FERGUSON (The Big Tease, The Drew Carey Show) in pisana gručica ekscentričnih domačinov.

V filmu nastopajo še MARTIN CLUNES (Shakespeare in love, Staggered), TCHEKY KARYO (Devica Orleanska, Nikita, Dobermann), VALERIE EDMOND (One More Kiss, Complicity), LESLIE PHILLIPS (Tales from the Crypt, Empire Of The Sun, Out Of Africa) in PHYLLIDA LAW (Emma, Ana Karenina, Mad Cows).

Colova komedija Reševanje vdove Grace se plete okoli čudovitega osrednjega lika Brende Blethyn.

Režiser filma je NIGEL COLE (Cold Feet), scenarista sta CRAIG FERGUSON (znani igralec in pisatelj norih komedij) in MARK CROWDY (The Mysteryof Edwin Drood,Sorted), ki je hkrati producent. Izvršna producenta sta CAT VILLIERS (Spanish Fly) in XAVIER MARCHAND (The Trench), koproducenta pa CRAIG FERGUSON in TORSTEN LESCHLEY.

Reševanje vdove Grace se ponaša z vrhunsko filmsko ekipo, vključno z direktorjem fotografije JOHNOM de BORMANOM (Full Monty, The Mighty, Hideous Kinky) scenografinjo EVE STEWART (Secrets & Lies, Naked, New Year's Day), kostumografinjo ANNE SYMONS ( Love Is The Devil, Bedrooms & Hallways) in montažerjem ALANOM STRACHANOM (Waking Ned, Shooting Fish, Withnail & I).

Kratek sinopsis

Idilično življenje Grace Trevethan na cornwalski obali se obrne na glavo. Soočena s prezgodnjo smrtjo svojega moža, goro njegovih dolgov, bivšo ljubico in nevarnostjo, da ostane brez prelepe podeželske hiše, Grace sklene, da bo izkoristila svoje spretne vrtnarske roke.

Obupni časi zahtevajo ukrepe in z nekaj spodbude vrtnarja Matthewa Grace svoje nagrajene orhideje zamenja z marihuano. Skupaj spremenita razkošni rastlinjak v nekaj, za kar upata, da jima bo prineslo bogastvo in rešitev. Naj je še tako dobičkonosna, marihuana ni sredstvo, ki ga banke priznavajo. Grace zapusti varno cornvallsko vas, da bi svoj pridelek prodala v pretečem podzemlju londonskega Notting Hilla.

Kmalu se pokažejo težave novoodkritega podjetništva, saj jo preganjajo kriminalci, izterjevalci dolgov in policija. Ali se bo Grace Trevethan, zgledna članica skupnosti, vdala zločinskemu življenju?

Daljši sinopsis

Grace Trevethan živi varno življenje. V odmaknjenosti svoje cornwallske vile goji orhideje in prireja čajanke. Dokler se nekega dne njen svet ne poruši. Njen mož John se pri skoku s padalom tragično ponesreči, Grace pa se mora zopet postaviti na noge. Odkrije nekaj neprijetnih resnic. Ne samo da ji je bil John nezvest, tudi njune denarne zadeve je zapustil v katastrofalnem stanju. Grace ugotovi, da bo svojo ljubo hišo obdržala samo, če bo zaslužila denar, delala pa ni nikoli v življenju.

In ko se že zdi, da slabše ne more biti, jo doleti nova težava. Moževi finančni posli v londonskem Cittyju so ustvarili velikanske izgube, ki jih mora Grace odplačati.

Hitro mora priti do zaslužka. Toda zaslužiti kup denarja v tako kratkem času je skorajda nemogoče. Denar vendar ne raste na drevesu ... Ali pa? Matthew, njen vrtnar in kadilec marihuane, se zaveda, da bo ostal brez dela, če Grace izgubi hišo. Skupaj skujeta prebrisan načrt, ki se je porodil iz obupa. Grace, vrhunska gojiteljica orhidej, z Matthewovo pomočjo sklene, da bo svoj razkošni rastlinjak spremenila v plantažo marihuane. Vaščani jo takoj spregledajo, celo Śenski institut kaže nevarno zanimanje za vsebino Graceinega rastlinjaka. A to je vendarle Cornwall, tamkajšnji prebivalci pa se ponašajo s svojo tihotapsko tradicijo in neupoštevanjem zakona, in tako vaščani Port Liaca sklenejo pomagati Grace na vse mogoče načine. Ali je vrtnarjenje in tihotapljenje mogoče spremeniti v denar? Obupni časi zahtevajo tvegana dejanja. Grace Trevethan, zgledna, zanesljiva članica skupnosti in Śenskega instituta, se prelevi v razpečevalko mamil. Pustolovščina v londonskem podzemlju bo spremenila življenje in pustila daljnosežne posledice ne le njej, temveč celotni vasi. Postavljen v prekrasno prizorišče cornwallske obale je film Reševanje vdove Grace zgodba o duhovnem osvobajanju ženske, ki jo podpirajo in ji pomagajo ekscentrične osebe, med katerimi živi.

Zgodovina in ozadje filma

Med poletom iz Los Angelesa sem se ukvarjal z mislijo, da bi rad posnel film v Angliji. Nisem želel snemati zgodovinskega filma, temveč pisati o nečem, kar vem. Doma sem iz Cornwalla, kjer je bil film posnet. Iz tega konca sveta izvira množica čudovitih likov in zgodb. Prijatelj mi je povedal zgodbo o moškem, ki se je v starem landroverju vozil skozi Bodmin Moor in dobil resen napad kihanja. Kihal je tako močno, da se mu je glava zataknila med volan, zletel je s ceste, razbil avto in umrl, pravi pisatelj in producent Mark Crowdy. Mama mi je pripovedovala o domačinki, ki je po moževi nenadani smrti odkrila, da je bil član finančnega konzorcija in je brez njene vednosti izgubil ves denar. V Los Angelesu so mi povedali, da stane zares dobra marihuana veliko več kot unča zlata. Lahko gojite zlato. Združil sem te tri teme in dobil zamisel za scenarij, v katerem vdova odkrije, da je njen mož izgubil ves njun denar, in sklene gojiti marihuano. Ko sem imel sinopsis, sem začel iskati pisatelja, s katerim bi sodeloval.

S Catom Villiersom, ki je kasneje postal naš izvršni producent, sva sedela pred restavracijo na Sunset Plazi. Pritoževal sem se mu, da nihče od pisateljev, s katerimi sem se srečal, ne ustreza. Izvršni producent Cat Villiers nadaljuje zgodbo: Prav tedaj je prišel mimo moj stari prijatelj Craig Ferguson. Seznanil sem ju, takoj sta se ujela in danes smo tukaj. Ko sta skupaj pisala, je bilo očitno, da je Craig ustvarjen za Matthewa. Craig ima ogromno različnih talentov - je pisatelj in igralec, zares je duhovit in razume celoten proces filmskega ustvarjanja. Mark Crowdy in Craig Ferguson sta predebatirala koncept filma, Crowdy je Fergusonu poslal sinopsis in deset dni kasneje sta skupaj napisala prvi osnutek. Med pisanjem sva se dobro zabavala, pravi Crowdy, deset dni sva rabila za pisanje prvega osnutka in štiri leta za naslednjih 25.

Producent Crowdy takole komentira financiranje filma: Financiranje filma je vedno težavno. V zadnjih dveh letih sem dvakrat skorajda speljal film. Vsakič, ko se je zataknilo pri financah, sem bil na tleh. Čudno, kako se stvari nikoli ne zgodijo brez razloga. Ekipa ljudi, s katero sem končal, tako finančna kot produkcijska, je najboljša, kar bi si jih želel. Portman Entertainment, Sky Pictures, WAVEpictures, Advanced Medien, UGCph in Comerical Bank so izkazali izjemno podporo projektu.

Režiserjev rez - Nigel Cole o filmu Reševanje vdove Grace

Celotna zamisel se mi je zdela fantastična. Mešanica klasične angleške komedije s sodobnimi elementi mamil je po mojem idealna kombinacija. Redkokdaj prebereš tako mikaven scenarij. Spravil me je v smeh, kar se ne zgodi pogosto. Takoj sem ga želel posneti. V komediji so odtenki vse in to doseči je prava veščina. Obstaja več ravni komedije, od spodrsljaja na bananinem olupku do zelo subtilne duhovitosti verbalne komedije. Pomembno je najti pravi ton. Vsi, ki so prebrali scenarij, so omenjali ealinško komedijo, zlasti Whisky Galore. Scenarij je dišal po ealinški komediji in moja naloga je bila ravnati previdno. Če bom naredil, kolikor se da sodoben film, sem mislil, bo tradicionalni britanski humor prišel iz scenarija uspešno do izraza. Pri režiranju filma moraš nenehno odločati in za vsako odločitev odgovarjaš do konca življenja, kar je srhljivo. Bob Hoskins je nekoč rekel, da je režiranje filma podobno občutku, kot da bi te tisoče golobov okljuvalo do smrti - neusmiljeno je, vendar ni moja naloga, da bi užival, zame je najlepši del montiranje filma - navdušen si, ko vidiš, da vse prihaja na svoje mesto in resnično deluje. V zvezi s komedijo sta se uveljavila dva pomembna klišeja. Prvi je občutek za čas, drugi pa prepričljivost, pristnost. Igralca, kot sta Brenda in Craig, ne potrebujeta pomoči glede časa, toda o pristnosti smo se veliko pogovarjali. Zelo smo si prizadevali, da bi bila Graceina zgodba središče filma in da bi njena pot od ženske, ki čas najraje preživlja med rožami, do ženske, ki se pogaja z mednarodnimi razpečevalci mamil, zvenela resnično na vsakem koraku. Večkrat se zgodi, da se igralci domislijo sijajnih šal, ki so zares duhovite, vendar določenemu liku ne pristojajo. Dobre šale je težko zavrniti, a včasih jih zaradi zgodbe pač moraš. Z Brendo ni bilo težav, saj je odlično pripravljena, v vsakem trenutku ve, kje je njen lik, in veliko je razmišljala o tem, kako ga voditi skozi prizore. S Craigom je bilo težko, ker je vedno poln domislic za dobre šale. Ena od zvezd filma je sam Cornwall. Mešanica širne hrumeče obale in majhnih hiš, tesno stisnjenih v slikovitih zalivih, daje filmu poseben karakter. Cornwallčani so sijajni ljudje, z močnimi značaji. Ne rečem, da zakon spoštujejo manj kot drugi, vsekakor pa živijo po lastnih pravilih, kar je bilo idealno za našo zgodbo. Delno zaradi močne tihotapske in piratske tradicije, delno pa zaradi ločenosti od drugih delov Britanije. Kot mi je rekel neki domačin: Nihče ne gre skozi Cornwall, ker na drugi strani ni ničesar.

Igralska zasedba

Igralce smo izbirali zelo pazljivo. Iskali smo skupino ljudi, ki se bo dobro ujemala, pravi režiser Nigel Cole. Glavni igralci, Craig, Brenda, Valerie in Tristan, so se tako dobro ujeli, da so postali tesni prijatelji tudi izven scene. Režiser Nigel Cole ter igralec in scenarist Craig Ferguson sta pred začetkom snemanja veliko časa preživela skupaj. Popolnoma jasno jima je bilo, da film razumeta na enak način. Craig me je kot igralec navdušil, pravi Cole, marsikdo stopi v igralski poklic prek komedije in prinese svež veter. V film vnašajo energijo in sposobnost trenutne improvizacije. Brenda Blethyn je bila dve leti zapovrstjo nominirana za oskarja in bi bila lahko povsem upravičeno zahtevna igralka, vendar je z njo izjemno lahko delati, pravi Cole. Brenda je zelo prizadevna - svoje besedilo zna na pamet, pozna ves scenarij in čustvena stanja svojega lika. Kot režiserju mi je to v veliki meri olajšalo delo. Brenda je bila skoraj ves čas en korak pred mano. Druga sijajna stvar v zvezi z njo je njena dvojna nadarjenost. Zna biti neverjetno duhovita in ima nezgrešljiv občutek za čas, hkrati pa je sočutna in ranljiva. Prisili te, da sočustvuješ z Grace, obenem pa te nasmeje do solz. Ne poznam igralke, ki bi vlogo odigrala kot Brenda. Popolna je. V iskanju idealne Nicky smo naredili avdicijo, podobno kot za film V vrtincu. Videli smo mnoge igralke, Valerie Edmonds je bila skoraj zadnja med njimi, prišla je en teden pred začetkom snemanja. Zgodilo se je kot v pravljici. Srečal sem jo na recepciji in v dvigalu, ki naju je peljalo v sobo za avdicije, sem sklenil, da ji bom dal vlogo. Takoj sem vedel, da je prava. Med njo in Craigom so se razvile močne simpatije - oba sta Škota - kar je zelo pomagalo. Od začetka sem želel, da bi bil film skupinsko delo, pravi scenarist in producent Mark Crowdy. Ni bil zamišljen kot zvezdniški film in čudovito je, da so se izbrani igralci strinjali s tem. V Angliji imamo obilico dobrih karakternih igralcev, po tem smo znani.

Videz, atmosfera in osrednje teme filma

Osrednja zamisel filma je Grace, pravi režiser Nigel Cole, njen osebni razvoj, godlja, v katero zabrede, in način, kako se iz nje reši. Ona je središče celotnega filma, zato jo je bilo pomembno predstaviti na pravi način, potem vsi ostali okrog nje delujejo pravilno. Reševanje vdove Grace je film o ženski, ki se bori, da bi obdržala hišo, o naukih, ki jih pri tem potegne, o odpiranju njenega osebnega sveta, medtem ko se uči spopadati s sodobnim svetom okoli sebe. Ena od tem filma, ki bo neizogibno povzročila kontroverzije, je zamisel, da starejša ženska goji marihuano. Menim, da večina ljudi razume veliko razliko med marihuano in ostalimi drogami, pravi Nigel Cole. Pazili smo, da v scenariju ne bi omenjali razsvetljenja ali razumevanja sveta, ki ga povzroča marihuana. Grace se do določenih spoznanj dokoplje preko boja zase in preko prijateljstva z Matthewom.

Kot eden od scenaristov, pravi Craig Ferguson, lahko rečem, da je sporočilo filma naslednje: Ko se ti zdi, da se je tvoj svet podrl, je morda to najboljše, kar se ti je zgodilo. Čas bo pokazal, ali je res tako. Nikoli se ne vdaj.

Scenarist in producent Mark Crowdy meni, da ima glavna tema univerzalno privlačnost. Gre za žensko, ki se je proti svoji volji znašla v določeni situaciji, in način, kako se z njo spopada. Vprašanje je, kako daleč ste pripravljeni iti, da bi obvarovali to, kar imate, ali je bilo to res potrebno in česa ste se pri tem naučili. Britanski humor je na nadvse privlačen. Tole je tipičen britanski humor in mislim, da bodo v njem uživali različni ljudje po vsem svetu, zaključuje Nigel Cole.

Izvršni producent Cat Villiers meni, da je zgodba osvobajajoča. Grace je zgodba o ženski, ki je dobila v življenju drugo priložnost. Naša junakinja je prebrodila izgubo ljubljene osebe in finančni polom, spotoma našla sebe, odvrgla utesnjujoče okvire lastnega življenja in se iz bube preobrazila v metulja. Če se nam zgodi kaj hudega, vsi radi upamo, da bomo dobili novo priložnost.

Ne vidim razlike med snemanjem komedije in drame, pravi Brenda Blethyn. Če v določeni situaciji najdeš resnico, je to tisto pravo. Vam se bo morda zdelo duhovito, oseba poleg vas se sploh ne bo smejala, stvar je subjektivna. Če neki lik prikažeš na pravi način, bodo ljudje sami določili, če je smešno ali ne. Vsi liki v scenariju so mi bili všeč. Odsevajo resnično vzdušje skupnosti. Craig in Mark sta ujela nekaj izredno lepega. Spominja me na stare filme, ki sem jih videla kot otrok - z zadovoljstvom se usedeš in uživaš.

Na film gledam kot na ealinško komedijo novega tisočletja, pravi Craig Ferguson. Ima tisto tenkočutnost in porednost Potnega lista za Pimlico in Whisky Galorja. Na Nigela kot režiserja gledam s treh različnih vidikov. Kot igralec menim, da je fantastičen, ker je pripravljen sodelovati, je duhovit in razumevajoč. Kot pisatelju se mi zdi čudovit, ker zna sodelovati in se pogovarjati. Kot producenta me spravlja ob pamet, ker praveč časa posveča scenaristom in igralcem.

Lokacije in zanimivosti s snemanja

Cornwall je pozno spomladi leta 1999 gostil ekipo filma Reševanje vdove Grace. Najbolj oddaljeno točko Britanije, obdano z Atlantskim oceanom, krasi vzdušje zakotnosti, surove lepote in osamljenosti. Sama pokrajina zrcali Graceino življenje - zaprta, samozadostna skupnost, odmaknjena daleč od drugih delov Britanije. V razvoju zgodbe je Grace prisiljena izkusiti velikost, vihravost in naglico londonskega življenja. Tako kot opazimo razliko med Cornwallom in londonskim Notting Hillom in Portobellom, opazimo razliko med nekdanjo Grace in osebo, kakršna postaja, ko se njen svet spreminja.

Scenarist in producent Mark Crowdy je odraščal blizu Port Isaaca, filmskega Port Liaca, idilične cornwallske vasice, kjer je bil posnet največji del filma Reševanje vdove Grace. Malce nadrealistično je pripeljati filmsko ekipo v vasico, kjer sem preživel zgodnja leta. Družil sem se z domačini, ki so nam pomagali na snemanju. Moja mama in njena najboljša prijateljica sta obe v filmu - nekaj cenene delovne sile.

Režiser Nigel Cole primerja snemanje v Cornwallu s snemanjem v londonskem živalskem vrtu. Povsod so nas obkrožale živali, galebi, pavi, psi ... Toda splačalo se je. Prekrasno je. Obala, slikoviti razgledi in samo mestece Port Isaac. Igralec Tristan Surrock, ki igra vaškega ribiča Harveyja Sloggita, živi vse življenje v Cornwallu in je presenečen nad avtentičnim prikazom ljudi in krajev v scenariju. Natanko tako življenje je tu doli. Poznam kopico Sloggitov, z mnogimi sem hodil v šolo.

Cornwall je majhna pokrajina, vendar so vse vasice med seboj zelo različne. V nekaterih vaseh pa je še vedno kot na divjem zahodu. Glavna logistična skrb filmske ekipe je bila pristnost rastline marihuane. Tudi ona nastopa v filmu, pravi Mark Crowdy, tako smo ga sploh financirali. Ne, resno, vedno sem želel predstaviti marihuano na pravi način, zato smo na koncu priskrbeli pravo rastlino. Mislim, da smo edini filmarji, ki so dobili vladno odobrenje za uporabo prave marihuane. Ministrstvo za kmetijstvo nam je dovolilo uporabo konoplje z zelo nizkim THC-jem. Imeli smo 150 sadik, ki so jih vsak dan pripeljali v varovanem kombiju v spremstvu dveh uslužbencev ministrstva. Na koncu vsakega dne smo jih morali shraniti v zavarovano poslopje in mestna policija je pristala, da bo pazila nanje. Z veseljem so pomagali in pri prvem obisku so mi rekli: Ni problema, pri nas bodo popolnoma varne, čeprav mogoče vseh ne boste dobili nazaj. Super rastline je izdelala naša oblikovalska ekipa, kajti pravih nam ne bi nikoli dovolili. Pravijo, da so opravili obsežne raziskave, vendar se ne spomnijo, kje.

V štirih tednih bivanja v Cornwallu se je ekipa tudi izven kamere nalezla humorja in čudaštev, ki so jih obdajali. Port Liac je majhna vas z gostilno, v katero vsi zahajajo, igrajo bilijard. Vsi imajo stalne mize, kot je pač običajno v gostilnah, pravi igralec Martin Clunes, ki igra vaškega zdravnika in kadilca marihuane dr. Bamforda. Igralka Valerie Edmond, ki igra Nicky, kapitanko ribiškega čolna in Matthewovo dekle, se je med bivanjem v Port Isaacu naučila novih veščin. Čeprav sem od začetka bruhala, ko sem morala razsekati skušo, so mi domačini svetovali in mi govorili, če delam prav. Zdaj znam zelo spretno odrezati rep morskega soma. Valerie je imela tudi pravi akrobatski prizor s Craigom Frgusonom. Prizor, v katerem Nicky skoči s čolna in zaplava proti Matthewu, je bil nekaj posebnega. Oblečeni smo bili v neoprenske obleke, tako da me ni strašno zeblo, vendar sem mislila, da bom pač zdrsnila v vodo in bo prizor končan. Dvojnica mi je svetovala glede globine vode in mi govorila, naj ogrejem mišice, preden skočim. Okoli dvesto domačinov me je pri tem opazovalo in na koncu so vedno ploskali. Želela sem jim ugajati, toda zdrsnila sem s čolna, čofnila na trebuh in zaplavala proti Craigu. V filmu je ta prizor prisrčen, zelo naraven in ilustrira njuno gorečo željo, da bi bila skupaj. Njuno plavanje drug proti drugemu je najbolj romantičen prizor v filmu.

Posnel sem več kot sto filmov, pravi igralec Leslie Phillips, ki igra čudaškega vaškega vikarja, vendar sem to vlogo komaj čakal. Bilo je čudovito, vzdušje me je spominjalo na Francijo. Temu poslu sem posvetil 25 zanimivih let in ta film zagotovo spada mednje. Za to je v veliki meri zaslužen režiser Cole. Je čudovita mešanica prijaznega in močnega - obožujem ga, ne glede na dejstvo, da on obožuje mene, kar pa zelo pomaga.

Igralska zasedba

Brenda Blethyn

Grace

Rojena v Ramsgatu, študirala na Guilfordu. Brenda Blethyn je igralsko kariero začela v gledališču Bubble in Belgrade v Coventryju, preden se je leta 1975 pridružila National Theatru. Leta 1991 je dobila svetovno gledališko nagrado za vlogo v predstavi Absent Friend režiserke Lynne ter bila nominirana za Olivierovo nagrado. Odigrala je vrsto predstav s Peterom Hallom, Samom Mendesom in Alanom Ayckbornom. Blethynova je dobila za svojo vlogo v filmu Secrets & Lies Mika Leigha sedem nagrad: Zlati globus '96, nagrado za najboljšo igralko na Filmskem festivalu v Cannesu leta 1996, nagrado za Britansko igralko leta 1996, nagrado Londonskih filmskih kritikov, nagrado britanske Akademije leta 1997, nagrado za najboljšo igralko filmskih kritikov LA. 1997. je bila nominirana za oskarja za najboljšo žensko vlogo. 1999. je bila nominirana za oskarja za stransko vlogo ter za Zlati globus za vlogo v filmu Marka Hermana Little Voice. Nazadnje je igrala v filmu Daddy and Them Boba Thorntona.

Craig Ferguson

Matthew

Pisatelj in igralec Craig Ferguson je delal v gledališču, na televiziji in pri filmu. Nedavno je nastopil kot koscenarist,

izvršni producent in igralec v filmu The Big Tease režiserja Kevina Allena in skupaj z Markom Crowdyjem napisal scenarij za film Reševanje vdove Grace. V Fergusonov gledališki opus spadajo vloge v predstavah The Brick and the Rose, The Rocky Horror Show, The Odd Couple, Accidental death of an Anarchist v glassgowskem Mestnem gledališču. V predstavah Sleeping Beauty in Love, Sex, Death & Weather je nastopil kot scenarist in igralec. V televizijska dela spadajo: Just for Laughs in Saturday Live za Channel 4, Red Dwarf za BBC2, The Craig Ferguson Show za Granado, Maybe this Time za ABC, Almost perfect za CBS in zelo popularen Drew Carey Show za ABC. V Fergusonove filmske dosežke spadajo: Dreambaby Davida Kana, The Bogie Man Charlesa Gormleyja, Revenant Ricka Elfmana ter Traktorjeva Chain of Fools in Big Tease.

Martin Clunes

Dr. Bamford

Clunes je britanskemu občinstvu najbolj znan iz BBC-jeve komične nanizanke Men behaving Badly, za katero je leta 1996 prejel britansko nagrado za najboljšega komika. Njegova igralska kariera obsega gledališče, televizijo in film. Kot TV-igralec je nastopil v Sex & Death, Dr. Who, Gormenghast, The Upper Hand, Inspector Morse, Gone to The Dogs, Jeeves & Wooster in Awayday. Delal je v filmih, kot so: Ruska hiša, Carry on Columbus, Staggered (kot igralec in režiser), The Revengers Comedies in z oskarjem nagrajeni Zaljubljeni Shakespeare.

Tcheky Karyo

Jacques

Eden francoskih in mednarodnih zvezdnikov. Karyo je nedavno nastopil v znanstveno-fantastičnem spektaklu Wing Commander, v Patriotu in Devici Orleanski režiserja Luca Bessona. Karyovi dosežki v frankofonskih filmih so: Babel, La femme Nikita, La Balance in La retour de Martin Guerre, v anglofonskih pa Conquest of Paradize Ridleyja Scotta, Goldeneye, Bad Boys, Nostradamus, Dobermann, Vincent and Me in The Bear Jeana Jacquesa Annauda.

Velerie Edmond

Nicky

Po dramski akademiji na Glasgowski univerzi je Edmontonova dobila nagrado za študentko leta na Kraljevi dramski in glasbeni akademiji. Sledi nominacija za igralko leta 1997 za vlogo v slavni BBC-jevi nadaljevanki The Crow Road ter vloge v Kavanagh, The Vice in Spiersovem Agony Again. Igrala je v mnogih filmih, vključno s Fierce Creatures, Love and Rage, Simon Magus, Complicity in One More Kiss.

Phyllida Law

Margaret

Ena od najodličnejših britanskih gledaliških in TV-igralk. Med njene največje filmske dosežke spadajo vloge v Emmi z Gwyneth Paltrow in prvencu Alana Rickmana The Winter Guest, kjer je igrala skupaj s svojo hčerko Emmo hompson. Pred kratkim je igrala v filmu Sare Sugarman Mad Cows z Anno Friel in Joanno Lumley, v Warner Brosovi Ani Karenini ter v filmih I Want You in Milk.

Leslie Phillips

Vikar

Eden najbolj priljubljenih filmskih in televizijskih igralcev. Nastopil je v več kot sto filmih, med katerimi so: Scandal, Empire of the Sun, Carry On Nurse, Les Girls, Out of Africa, King Ralph and August. Med njegove televizijske vloge spadajo Tales from the Crypt, The Canterville Ghost, Lovejoy, Boon, The Changeling, Life After Life in Comisc Strip. Med njegove glavne gledališke dosežke spadajo: Carmino Real, The Whole Truth, Daddy Long Legs, Peter Pan, The Big Killing, Diary of a Nobody, On Monday Next, The Cherry Orchard, Pygmalion in Vesele žene windsorske. Režiral je Deadly Game in The Man most likely to.

Tristan Sturrock

Harvey Sloggit

Sturrock je začel igralsko kariero v Kneehigh Theatre Company v predstavah, med katerimi so: King of Prusia, Carmen, Scrooge, Windfall in Tregeagel. Kasneje je nastopal v predstavah RSC bristolskega Old Vica in Riverside Studiev. Med njegove ostale gledališke dosežke spadajo The Riot, Salome, The Mysteries, Spanish Tragedy, The Beaux Stratagem, Blue Remembered, Kralj Lear, Sen kresne noči in Kakor hočete. Surrokovo televizijsko delo vključuje Nove pustolovščine Robina Hooda in Wycliffa. Reševanje vdove Grace je njegov prvi igrani film.

Jamie Foreman

China McFarlane

Igralsko kariero je začel v stratfordskem East Theatru, preden je prestopil v croydonsko skladišče in potem v Royal Court in Royal national Theatre. Kot gledališki igralec je nastopil v predstavah : Thick as a Thieves, London's Calling, Gotch/Jelty, Killing Time, Irish Eyes English Tears, The Cherry Orchard in The Front Page. Kot televizijski igralec je nastopil v Murder Most Horrid, Bugs II, The Bill, The Sword, The Detectives, House of Eliott, Inspector Morse in Shine On Harvey Moon. Igral je v filmih Empire State, Dogging Around, Our Boy, Straight to Video, Love Story, That Certain Something, Nil By Mouth, Elizabeth, This Years Love, Sleepy Hollow, Gangster No.1, Strong Boys in Breathtaking.

O ustvarjalcih

Nigel Cole

Režiser

Nigel Cole, soustanovitelj in režiser gledališke skupine Playwritghts, je kariero začel s postavitvijo predstav v bristolskem Old Vicu. Skupaj z Arthurjem Smithom je napisal in režiral igro Sod v Edinburghu. Režiral je London Calling (1985) za PMI/MTV, ki je bila nagrajena za najboljšo glasbeno oddajo, potem The Return of the Magic Roundabout (1991) za Channel 4, in The Wild (1994-1996), serijo dokumentarcev o izkušnjah z igralci, kot so Julia Roberts, Robin Williams in Richard Dreyfuss, Peak Practice (1996-1997) za Central ter dramo Cold Feet (1998) za Granada Television.

Mark Crowdy

Producent in scenarist

Kariero je začel kot igralec (national Theatre, 1982-1984, BBC & ITV, film s Carlom Reinerjem), od 1985 do 1992 je bil direktor Landmark Filmsa. Finančni direktor First Standard Medie, ustanovljene zaradi financiranja in produciranja filma Mystery of Edwin Drood. Film je prejel nagrado Royal Premiere. Crowdy je za tem pomagal razviti in financirati serijo Lonely Planet za Channel 4, ki jo je odkupilo več kot 30 držav. Med letoma 1995 in 1999 je pisal in razvijal Sophiatown za Jagged Films Micka Jaggerja. Pred kratkim je bil producent igranega filma Sorted.

Craig Ferguson

Scenarist, igralec, koproducent

Kot pisatelj in igralec je delal v gledališču, na televiziji in filmu. Pred kratkim je nastopil kot koscenarist, producent

in igralec v filmu Big Tease režiserja Kevina Allena ter kot koscenarist filma Reševanje vdove Grace.

Cat Villiers

Izvršni producent

Kariero je začel kot novinar. Bil je pomočnik urednika časopisa Ritz Newspaper in sourednik Tatlerja. Leta 1991 se začne ukvarjati s producentskim delom. Bil je producent filmov: Before the Rain režiserja Milka Mančevskega, ki je dobil mnoge nagrade, vključno z Zlatim levom 1994., Total Eclipse Agniezke Holland. Nazadnje je koproduciral filma Wrestling With Alligators, prvič prikazanega 1998. na filmskem festivalu Sundance, in Spanish Fly, prikazanega na filmskem festivalu v Torontu leta 1998.

John De Borman B.S.C.

Direktor fotografije

Njegov prvi igrani film je bil Friday 14th, leta 1988, ki je dobil prvo nagrado na festivalu Avoriaz. Od takrat je delal ot direktor fotografije v 15 filmih, med katerimi so Passion Of Darkly Noon (1994), Small Faces (1995), Trojan Eddie (1995), The Full Monty (1996), Photographing Fairies (1996), The Mighty (1997), Hideous Kinky (1997), Hamlet (1998)in nazadnje New Year's Day in There's Only One Jimmy Grimble (1999). De Borman je posnel mnoge reklame za znane izdelke, kot so Mars, Nescafe, Esso, Donald & Aitchison, Marks & Spencers, Sony Playstation, Siat in VW. Med njegove dosežke spadajo tudi promocijski spoti glasbenih zvezdnikov: Princea, Madonne, Little Richarda, Barryja Whitea, Dr. Johna, Billyja Idola, The Pixies, Bon Jovija in Cindy Lauper. Borman je nastopil kot scenarist, režiser in direktor fotografije filma Outing, nagrajenega za najboljši kratki film na newyorškem filmskem festivalu.

Gail Stevens

Vodja igralske zasedbe

Delala je v gledališču, na televiziji in filmu. Sodelovala je pri naslednjih filmih: Liar of the White Warm, The Rachel Papers, Antonia & Jane, Captives, Trainspotting, Beautifull Thing, The Woodlanders, Swept From the Sea, Bedrooms & Hallways, Still Crazy, Aiene Love Triangle, Mansfield Park, Some Voices, Never Better in The Beach.

Eve Stewart

Scenografinja

Po diplomi na Kraljevi umetniški akademiji je delala od gledaliških predstav, kot sta Bleasdalova It's a Mad House in Smelling A Rat Mikea Leigha, do umetniške direktorice Leighovih filmov Naked in Secrets & Lies. Po tem je delala kot filmov Jilting Joe, Career Girls, New Year's Day in Topsy Turvy. Pred kratkim je končala delo pri filmu Sorted.

Alan Strachnan

Montažer

Sodeloval je pri filmih : Waking Ned, Shooting Fish, Nostradamus, How To Get A Head In Advertising, Withnail & I, The Final Conflict, North Sea Hijack, The Passage, The Greek Tycoon, The Spy Who Loved Me in nazadnje History Is Made At Night.

Annie Symons

Kostumografinja

Delala je na televiziji in pri filmu. Njeno televizijsko delo vključuje Murder Most Horrid, Aristophanes in Springing Lenin. Delala je pri naslednjih filmih: Bhaji On The Beach, Night Watch, Madagascar Skin, Stella Does Tricks, Love Is The Devil, Bedrooms & Hallways, Time To Love in Pandaemonium.

Portman Entertainment Group

Portman je bil ustanovljen pred več kot 40 leti in sodi med najbolj znane britanske filmske in televizijske distributerske in producentske hiše vrhunskih filmskih in televizijskih filmov. Njihovi filmski projekti vključujejo znani film High Hope Mikea Leigha, An Awfully Big Adventure z Alanom Rickmanom in Hughom Grantom in Spanish Fly v koprodukciji s Star Lineom. Portman je pred kratkim lansiral The Clandestine Marriage z Nigelom Hawtthornom, Joan Collins in Timothyjem Spallom, prvenec Williama Boyda The Trnech, psihološki triler Johna Duigana Paranoid ter Via Satelite, Scarffies in Savage Honeymoon v sodelovanju z New Zealand Filmom. Portman nadaljuje svoj dolgoletni sloves na področju televizijske drame z znanimi nadaljevankami, kot so: Woman Of Substance in Hold The Dream. Med njihove najnovejše projekte spadajo: Coming Home s Petrom O'Toolom, Joanno Lumley in Emily Mortimer, pred kratkim končan Nancherow in nadaljevanka Dark Knight.

Sky Pictures

Sky Pictures je del British Sky Broadcastinga, ustanovljen junija 1988 zaradi produciranja in financiranja širokega spektra sodobnih igranih filmov, ki nagovarjajo predvsem, vendar ne izključno, britansko gledalstvo. Kot del zavezanosti britanskemu filmu bo Sky Pictures financiral in produciral 12 filmov na leto. Distributer Twentieth Century Fox za VB bo v okviru Sky Pictures distribuiral 12 filmov, posnetih po gledaliških igrah. Vsi projekti Sky Pictures so izven Britanije prodani kot gledališki filmi. Sky Pictures je do sedaj financiral in produciral osem igranih filmov: Tube Tales, Milk, Saving Grace, Best, Paranoid, When The Sky Falls, Breathtaking in The Most Fertile Man in Ireland.

Wave Pictures

Neodvisna filmska in televizijska producentska hiša, s sedežema v Kopenhagenu in Londonu. V zadnjih letih se je specializirala v koprodukciji evropskih, zlasti britanskih filmov, skrbi tudi za postprodukcijo. Uporablja nanjovejšo digitalno postprodukcijsko tehnologijo. Sodelovali so pri naslednjih projektih: Hold Back The Night, (nagrada občinstva v Cannesu '99), Janice Beard 45 wpm, New Years Day, Saving Grace, Five Second To Spare, Wild About Harry, Summer in Sorted.

Komentarji

7.2. 2005 ob 18:35

meni se ta film zdi ful kul za znoret ocenla bi ga z +10.

— eva šumiga
25.5. 2007 ob 19:29

kul

— mmm..

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.