Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Kloniranka

Repli-Kate
komedija
Na sporedu od: 11.7.2002, Kolosej Ljubljana
1h 35min / 95min
Scenarij: Stuart Gibbs, Russ Ryan
Režija: Frank Longo

Moški vedno sanjarijo o perfektni ženski, po njihovem lastnem okusu, izboru in prepričanju. Žensko, ki obožuje nogomet, se najraje naliva s pivom in ... je seveda nora na sex.

V Kloniranki do prvega zapleta pride, ko se v mikrobiološkem laboratoriju pojavi lepa novinarka. S svojim poznavanjem znanosti, in ne samo s tem, popolnoma zmede mlada raziskovalca, da jo sicer po nesreči, pa vendarle klonirata. Seveda jo takoj programirata po lastnih željah in prepričanjih. Kmalu ugotovita, da seksati cel dan sploh ni tako enostavno, za povrh pa se na sceni ponovno pojavi originl. Raziskovalca se znajdeta pred zapletom, ki presega njihova najbolj nora pričakovanja.

Kloniranka je seveda film, ki želi zabavati. Scenarij je mogoče malce preveč predvidljiv, vseeno pa film šarmira do konca in ravno v finišu poskrbi za nekaj najbolj smešnih sekvenc in zapletov.

Za še eksplozivnejšo zmes poskrbi sama vmestitev zgodbe v ZF žanr, kamor kloniranje z minimalnim priokusom realnosti še vedno spada.

"Kloniranka je tipična poletna komedija, lahkotna, brezskrbna in brez občutka za realnost", pravi Eugene Levy, ki se je proslavil kot očka v Ameriški Piti 2. "Z režiserjem Frankom Longom sta me spoznala producenta Ameriške Pite Warren Zide in Craig Perry. S Kloniranko se bodo najstniki z lahkoto identificirali. Kloniranje je predstavljeno skozi tipično mladostniške oči, gre za "black box technology", tehnologijo črne škatle, kjer se v režiji računalnika dogajajo nova, vznemirljiva znanstvena odkritja. Tipična najstniška fantazija."

Craig Perry, producent, je po Ameriški Piti v sebi odkril žilico za odtrgane najstniške komedije. "Mislim, da je najstniška domišljija generator vseh komedij, izvzemši staro Grške, gotovo pa je najstniški duh prisoten v večini sodobnih komedij", pravi Perry.

"Ko sem bral scenarij Gibbsa in Ryana o komediji povezani s kloniranjem, sem najprej pomislil na vse resne debate o etiki in zlorabah kloniranja, ki se dnevno v obliki drame odvijajo na televiziji. Ter o sporočilu, ki se na ta način posreduje gledalcem. No, če resna znanost ne potrebuje kloniranja, potem to vsekakor ne velja za komedijo. Komedija vsekakor potrebuje kloniranje, celo več, lahko bi rekli da je komedija nekakšna klonirana realnost.

Zato se pri ustvarjanju Kloniranke nismo posebej obremenjevali z realističnimi prikazi dogajanja, pač pa smo se bolj posvetili ritmu dogajanja in ustvarjanju ugodne klime za celo vrsto prevratov".

Ali Landry je vlogo Kate v Kloniranki dobila po klasični avdiciji. Pred Kloniranko je nastopala predvsem v televizijskih filmih in serijah, pa tudi s filmom je že imela nekaj izkušenj.

"Počutim se že izkušena igralka" pravi samo o sebi samozavestno.

Igrala je v Sudden Fear (2002), Out of Time (2002) , Spy TV (2001) TV serija , ter tudi v takih televizijskih "limonadah" kot America's Greatest Pets (1998), TV serija, vodila je Hollywood Squares (1998), TV serijo.

"Seveda sem vesela, da sodelujem s tako uveljavljeno ekipo. Vloga mi je v bistvu pisana na kožo, jasno to ne gre vzeti preveč dobesedno, vsaj kar se klonirane dvojnice Kate tiče".

Da je klonirana Kate tako ekstravagantna in ekscesna gre zasluga predvsem režiserju Franku Longu. Frank je v Kloniranki videl ekstravagantno mladinsko komedijo, namenjeno tistemu, radikalnejšemu delu današnjih najstnikov.

"Seks. Odnos moški ženska. Moč. Oblast. Nadvlada. Odnos do morale. Bizarnost. Ranljivost.

To so teme, katere danes apelirajo na sodobne najstnike. To niso več tabuji, gre za teme vsakodnevnega razgovora v šoli, na ulici, celo sodobni starši se ne distancirajo več od teh, še do nedavnega prepovedanih spoznanj."

"Mislim, da so to pomembni elementi sodobnosti, s katerimi sem sklenil podkrepiti zgradbo te komedije."

Craig Perry in Warren Zide, producenta. Proslavila sta se z Ameriško Pito 2, pred tem pa sta osvojila box-office z uspešnimi filmi kot so Final Destination, Cats & Dogs in The Big Hit. V post produkciji je že Final Destination 2, ki samo potrjuje finančno uspešnost producentskega dvojca, njuna producentska hiša Zide & Perry Productions pa doživlja čudovito in kreativno obdobje.

"Show business je bil vedno tak. Ko ti je trenutek naklonjen, ko veter piha v tvojo smer, takrat je potrebno jadra dvigniti visoko." Tako Warren Zide, ki o Kloniranki pravi naslednje:

"Živimo v norih časih, takšni so seveda tudi filmi, ki so bili vedno odraz časa. Upam samo, da so manj tragični in bolj komični od realnosti. To pa v danem trenutku kot ustvarjalec nikoli ne veš. Med komedijo in tragedijo je vedno samo tanka linija. Bomo videli."

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Bodi prvi in napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.