Kolosej

Rop stoletja

akcijski, kriminalka, triler
Na sporedu od: 2.8.2001, Kolosej Ljubljana
1h 45min / 105min
Scenarij: Ehren Kruger

Zgodba

Rop stoletja je komičen akcijski triler, v katerem igrajo Ben Affleck, Charlize Theron, Gary Sinise, Dennis Farina in ostali. Film stopi v slikovit in skrivnosten svet zločincev, ki nameravajo bivšega kaznjenca spet spraviti na kriva pota.

Rudy Duncan (Ben Affleck) je bil pravkar izpuščen iz zapora in si želi novega začetka z Ashley (Charlize Theron), punco svojih sanj, s katero si je dopisoval iz zapora. Toda med njima in pravljičnem življenjem stoji njen blazen brat Gabriel (Gary Sinise) ter njegova skupina grozljivih zločincev, ki mislijo, da ima Rudy pomembne podatke o igralnici, v kateri naj bi nekoč delal - o igralnici, ki jo nameravajo Gabriel in njegova četa razdražljivih pomočnikov oropati. Ravno ko si Rudy želi ustvariti novo življenje, ga zajame vratolomni plaz skušnjav in presenečenj, ki ga lahko pokoplje, razen če mu uspe pobegniti.

Rop stoletja je režiral John Frankenheimer po scenariju Ehrena Krugerja. Producenti so Marty Katz, Bob Weinstein in Chris Moore. Izvršni producenti so Harvey Weinstein, Cary Granat in Andrew Rona.

Pred kamero

Ben Affleck (Rudy Duncan)

Affleck je eden najmlajših igralcev, ki je prejel oskarja za najboljši izvirni scenarij. Prejel ga je za film Dobri Will Hunting, scenarij pa je spisal skupaj s prijateljem in prav tako igralcem Mattom Damonom.

Affleck je posnel film Dogma z režiserjem Kevinom Smithom, igral pa je tudi že v njegovem prejšnjem filmu Chasing Amy. Afflecka smo lahko videli tudi v Zaljubljenem Shakespeareu, Armageddonu, kot tudi v ne tako znanem filmu 200 cigaret in Boiler Room. Videli ga bomo tudi v filmu Billa Boba Thorntona Daddy and Them, Bounce z Gwyneth Paltrow in The Third Wheel, pri katerem sta Affleck in Damon tudi izvršna producenta.

Charlize Theron (Ashley)

Pred kratkim smo jo lahko opazili v filmu Hišni red, v katerem je igrala ob Tobeyju Maguireu in je bil posnet po romanu Johna Irvinga.

Debitirala je v Two Days in the Valley, v katerem so igrali še James Spader, Eric Stoltz in Jeff Daniels. Ob slednjem je igrala tudi v filmu Trial and Error. Pomembnejši filmi so bili še Hudičev advokat z Alom Pacinom in Keanuem Reevesom, Mighty Joe Young in film Woodyja Allena Celebrity. Igrala je tudi ob Johnnyju Deppu v filmu Astronavtova žena. V kratkem jo bomo videli tudi v Legendi o Baggerju Vanceu, v katerem igrata tudi Matt Damon in Will Smith, režiral pa ga je Robert Redford, v filmu The Yards.

Gary Sinise (Gabriel)

Ena njegovih vidnejših vlog je bila ob Tomu Hanksu v Forrestu Gumpu, za katero je bil tudi nominiran za oskarja ter vrsto drugih pomembnih nagrad. Kasneje je igral v Apollu 13, v katerem je prav tako igral Tom Hanks ter še Kevin Bacon. Videli smo ga še v Odkupnini z Melom Gibsonom in Rene Russo, filmih Briana DePalme Kačje oči in Misija na Mars, na videu pa je mogoče videti tudi film Ves ta bes, v katerem igra tudi Jeff Daniels.

Sinise se je proslavil tudi kot režiser filma, ki je bil posnet po literarni predlogi Johna Steinbecka Of Mice and Man, v katerem je zablstel John Malkovich. Režiral pa je tudi vrsto gledaliških del in bil za to tudi nagrajen.

Garyja lahko trenutno gledamo tudi v Zeleni milji s Tomom Hanksom v glavni vlogi.

Izza kamere

John Frankenheimer (režiser)

Njegova kariera vključuje filme, kot so Birdman of Alcatraz, The Fixer, Seven Days in May, The Manchurian Candidate, v katerem obsoja McCarthyjevo dobo. Black Sunday in The Year of the Gun pa se soočita z mednarodnim terorizmom.

Ostala njegova režiserska dela vključujejo filme French Connection II, Gypsy Months, The Horseman, film po knjigi Elmora Leonarda 52 Pick Up in Ronin.

Frankenheimer je eden glavnih akterjev zlate dobe televizije. Režiral je 152 televizijskih dram med leti 1954 in 1960, vključno z The Last Tycoon z Jackom Palancem, Komu zvoni z Jasonom Robardsom, The Comedian z Mickeyjem Rooneyjem in Kim Hunter, The Turn of the Screw z Ingrid Bergman.

Frankenheimer je znan tudi po tem, da je režiral vse filme o volilni kampanji Roberta F. Kennedyja leta 1968. Žal je bil on tisti, ki je peljal Kennedyja v hotel Ambassador na večer njegove smrti.

Komentarji

6.9. 2005 ob 16:30

Dober film, Ben Affleck je itak eden mojih najljubših igralcev. Film priporočam.

— No Name
16.10. 2006 ob 13:56

film mi je bil zlo dobr. :) OGLEJTE SI GA!

— kr ena

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.