Kolosej
Film distribucije Cenex

Vladavina ognja

akcijski, domišljijski, znanstveno fantastični, triler
Niso je pripravljeni deliti z nikomer!
Na sporedu od: 31.10.2002, Kolosej Ljubljana
1h 45min / 105min
Scenarij: Gregg Chabot, Kevin Peterka, Matt Greenberg

Zgodba

V sodobnem Londonu dvanajstletni Quinn nehote prebudi ogenj bruhajočega zmaja iz njegovega stoletnega spanca. Dvajset let kasneje je zaradi pošasti in njenih potomcev opustošen skoraj ves svet. Zmaji so izjemno inteligentni in razviti... in planeta si niso pripravljeni deliti z nikomer. Kot vodja gasilcev je Quinn odgovoren za odganjanje pošasti in skuša ohraniti pri življenju majhno skupnost, ki se bori za golo preživetje. V njihovo sredo pride vročekrvni Američan Van Zan, ki pravi, da pozna način, kako ubiti zveri in rešiti človeštvo - način, ki ga Quinn ni še nikoli preizkusil.

V režiji Roba Bowmana (Dosjeji X) je Vladavina ognja zlitje srednjeveške preteklosti s postapokaliptično prihodnostjo v vznemirljivi pustolovski pripovedi o boju za preživetje.

O koreninah projekta

"Osnova za zgodbo Vladavine ognja se mi zdi zelo realistična," pravi Bowman, ki je režiral in produciral celo vrsto nepozabnih delov Dosjejev X kot tudi uspešno filmsko verzijo taiste nadaljevanke. "Zdi se mi, da tak projekt vžge, če ima občinstvu ponuditi nekaj realističnega. Če jim pokažeš prave ljudi, ki se spopadajo s pravimi težavami, potem pa pokažeš, da jih imajo zaradi zmajev, in bo občinstvo strah, tako kot je like. Videti je, da je ogromno filmov, ki kar nizajo posebne učinke, kot bili v nekakšnem samopostrežnem baru. Želel sem posneti nekaj drugačnega: velikopotezno zamisel - film z obilico posebnih učinkov (imamo 130 posnetkov z vizualnimi učinki), vendar je bistvo zgodbe v ljudeh na tleh in ne v zmajih v zraku; na podlagi tega zares lahko posnamemo dober film."

"Vsi smo se pogovarjali o tem, da želimo realizem, kolikor se ga bo le dalo prikazati," pravi Christian Bale, ki igra neomajnega Quinna, ki je odločen preživeti. "To sem si želel od vsega začetka in ko je Rob razložil svojo vizijo, je bilo, kot bi mi bral misli. Komaj sem čakal, da začnemo snemati."

"Prizori bojev z zmaji so spektakularni, ampak prav tako vam je mar za ljudi na tleh," pravi Matthew McConaughey, ki igra vročekrvnega Američana, ki sam sebi pravi pobijalec zmajev. "Če bi slog filma spominjal na risanko oziroma če ne bi bil realističen, bi bil po mojem mnenju izgubljen."

"Filma, kakršen je Vladavina ognja, še niste videli," pravi Gary Barber, ki je skupaj z Rogerjem Birnbaumom, Richardom D. Zanuckom in Lili Fini Zanuck producent filma. "Vizualno je izjemno vznemirljiv in zares nekaj posebnega. Zgodba vžge med drugim zato, ker se začne v sodobnosti."

"Vladavina ognja pritegne zaradi izvirnosti," dodaja koproducent Dean Zanuck. "Nihče še ni videl zmajev korakati ob sodobni bojni opremi, kot so tanki in helikopterji. Zaradi svoje izjemnosti prav izstopa med filmi podobnega žanra."

"Odraščal in učil sem se ob realističnih filmih," zaključuje Bowman. "Lažje te potegnejo v dogajanje. Hočem reči, ko enkrat sediš med občinstvo, si pripravljen pozabiti na nejevero - želiš si videti zmaje. Od mene je odvisno, da ohranim njihovo zaupanje."

O zmajih

Rob Bowman je supervizorjema posebnih učinkov Richardu Hooverju (Armagedon, Nezlomljivi, Inšpektor Gadget, Jungle2Jungle) in Danu DeLeeuwu (102 dalmatinca, Bicentennial Man, Alcatraz, Škrlatna plima in Mogočni Joe Young) povedal, da želi zmaje, ki bodo hudobni, strašni in čimbolj realistični. "Občinstvo je dovolj sofisticirano, da bi jih neprepričljiv zmaj prav lahko bodel v oči in v filmu ne bi uživali." Trojica se je zato pri oblikovanju zmajev navdihovala v naravi. Po tleh se zmaji gibljejo kot leopardi z zvokom kobre tik pred napadom, koža je taka kot pri aligatorju, luskinasta, hrbtenica pa je kot pri kači. Želeli so, da bi ljudje ob pogledu na zmaje rekli: ‘O, marička, tole sem pa videl v National Geographic', in bi se jih zaradi tega takoj zbali.

Bowman tudi ni želel, da bi zmaji bruhali ogenj kar tako. "Če bi bruhali ogenj iz gobca, bi bili vsi opečeni, ne? Kaj nam je bilo torej narediti? Kot smo odkrili, v Afriki živi hrošč, ki iz zadka v samoobrambi spušča dve kemikaliji in ko se ti dve dotakneta, se ukreše ogenj. Potem sem gledal oddajo o kobrah, med drugim so pokazali, kako te pljuvajo. In rekel sem si: takole bomo storili. Zmaj ima žleze, ki brizgajo različni kemikaliji in ko se ti dve dotakneta nekaj metrov pred gobcem, se vžgeta."

Film so posneli na Irskem.

O igralcih

Matthew McConaughey (Van Zan) je nastopil v filmih Dazed And Confused, Čas za ubijanje, Amistad, Blaznost, Stik, Edtv, Angel in the Outfield, Samotna zvezda, Glory Days, U-571 in Načrtovalka porok.

Ima tudi produkcijsko hišo, j.k.livin. V okviru le-te je bil izvršni producent dokumentarca Hands On A Hardbody. Podjetje je sodelovalo tudi s produkcijsko hišo Sandre Bullock Fortis Films, skupaj so producirali Making Sandwiches. McConaughey je bil scenarist in režiser kratkih filmov The Rebel in Chicano Chariots.

Christian Bale (Quinn) je nastopil v filmih Imperij sonca, Čas deklištva (Little Women), Portret dame, Žametne noči (Velvet Goldmine), Metroland, Mary, Mother of Jesus, Ameriški psiho, Sen kresne noči, Otroci swinga (Swing Kids), Shaft, Captain Corelli's Mandolin, Equilibrium, Laurel Canyon ter All the Little Animals.

Čedni in karizmatični v Walesu rojeni igralec ima na spletu fanatično in eno največjih skupin občudovalcev, zaradi tega so ga pri Entertainment Weekly razglasili za eno najbolj kultnih osebnosti prejšnjega desetletja.

Sodeluje tudi s številnimi organizacijami za zaščito živali - nič čudnega, da ima toliko občudovalcev!

Izabella Scorupco je nastopila v filmih Goldeneye, Vertikala smrti in švedskem Petri Tears. Rodila se je na Poljskem in se z materjo preselila na Švedsko, ko je bila še otrok. Pri sedemnajstih je posnela film No One Can Love Like Us in postala lokalna najstniška junakinja. Potem se je po vsej Evropi uspešno ukvarjala z manekenstvom. Še posebej dobro se je znašla, ker tekoče govori štiri jezike. Leta 1989 je posnela prvo malo ploščo Substitute in nato še album Iza. Oboje so prodali v zlati nakladi. Še eno uspešnico, Shame, Shame, je posnela leta 1991.

O filmskih ustvarjalcih

Rob Bowman (režiser) je produciral in režiral številne epizode kot tudi film Dosjeji X. Sodeloval je še pri več kot 20 nadaljevankah, med drugim Zvezdne steze: naslednja generacija, Alien Nation, The Hat Squad, 21 Jump Street in MacGyver.

Thom Noble (montaža) je za montažo Priče dobil oskarja, nominiran je bil še za Thelmo in Louise. Sodeloval je še pri filmih Fahrenheit 451, Vertikala smrti, Inšpektor Gadget, Zorro, Škrlatno znamenje, Hulahop, Rambo, Rdeča zora, Obala komarjev.

Adrian Biddle (kamera) je posnel filme Osmi potnik 2, Princesa nevesta, Willow, The Tall Guy, Thelma in Louise, 1492: Conquest of Paradise, 101 dalmatinec, The Butcher Boy, Mestni fantje 2, Judge Dredd, Fierce Creatures, Krvavo obzorje (Event Horizon), Genij (Holly Man), Mumija, Mumija se vrača. Vse in še svet, 102 dalmatinca, Shanghai Knights.

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Bodi prvi in napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.