Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Rdeči zmaj

kriminalka, srhljivka, misteriozni, triler
Kako se je začela zgodba Dr. Hannibala Lecterja...
Na sporedu od: 24.10.2002, Kolosej Ljubljana
2h 4min / 124min
Scenarij: Thomas Harris, Ted Tally
Režija: Brett Ratner

Sedem let prej, kot je napisal Ko jagenjčki obmolknejo, je pisatelj Thomas Harris ustvaril portret zla v njegovi najčistejši obliki. V romanu Rdeči zmaj je bralcem predstavil tri junake, katerih usode se pogubno prepletajo: genijalnega psihiatra, ki je postal morilec, dr. Hannibala Lecterja, čustveno prizadetega agenta FBI Willa Grahama in serijskega morilca, ki ga mediji poimenujejo Zobatec.

Lik Hannibala Lecterja, enega najbolj zanimivih zločincev v sodobni literaturi, povezuje vse tri Harrisove knjižne uspešnice. Leta 1988 je izdal Ko jagenjčki obmolknejo, sledil pa je še Hannibal, leta 1999. V Demmovi leta 1991 z oskarjem nagrajeni adaptaciji Jagenjčkov je Anthony Hopkins upodobil srh vzbujajočega Lecterja in za to vlogo zasluženo prejel oskarja za najboljšo moško glavno vlogo.

O zgodbi

Morilec, kot je dr. Hannibal Lecter, ima vedno veliko oboževalcev - umsko bolnih ljudi, ki uživajo v vsaki podrobnosti njegovih zločinov. Navdušuje jih že samo dejstvo, da Lecter živi. Bes in strah, ki ga zbuja v "manjvrednih smrtnikih", pa jim pomaga životariti in preživljati njihova osamljena in zagrenjena življenja. Zanje je Lecter večvreden, v primerjavi z drugimi. Prepričani so, da jih Lecter vidi take, kot se vidijo sami in da spoštuje njihova sprevržena dejanja.

Lecterju pa njihova vdanost godi. Še posebno zdaj, ko je njegovo življenje precej pusto, odkar je zaprt v bolnišnici za umsko bolne zločince.

Tudi Will Graham ima oboževalce, čeprav si jih ne želi. Kot junak, ki je ujel znamenitega Hannibala Kanibala, je postal zvezda tabloidov. A ker je sposoben razmišljati kot najbolj izprijen serijski morilec, se ga ljudje tudi bojijo, čeprav ga občudujejo. Celo Graham se boji samega sebe. Ko ga odpustijo iz bolnišnice z zaceljenimi ranami, ki mu jih je zadal Lecter, se umakne iz FBI-ja in z družino odide na Florido.

A Lecterjev najnovejši oboževalec - okrutni morilec družin, ki napada ob polni luni - vse to spremeni. Ker je nov napad skoraj neizbežen, Willov nekdanji šef, ki v svoji ekipi nima nobenega agenta z Willovin darom/prekletstvom, prepriča Grahama, naj v preiskavi sodeluje vsaj kot svetovalec. Po ogledu prizorišč dveh grozljivih umorov Willu hitro postane jasno, da bo Zobatca lahko ujel le, če mu bo pomagal enako genijalen in enako izprijen zločinec. To pa pomeni, da se mora ponovno soočiti s svojo nočno moro - dr. Hannibalom Lecterjem.

O produkciji

Anthony Hopkins je v Jagenjčkih ustvaril lik zkločinca, ki se je zasidral v srca in nočne more milijonov filmskih gledalcev. Zaradi izvrstne igre je lik Hannibala Lecterja postal najbolj priljubljen zločinec v vsej filmski zgodovini. Le redki filmski junaki in antijunaki so postali del popularne kulture in Hannibal je zagotovo eden od njih.

To se je dokazalo nedavno, ko je na platna prišla filmska adaptacija Hannibala, Harrisovega tretjega romana iz trilogije. Gledalci hodijo gledat predvsem Hopkinsa v vlogi Hannibala Lecterja.

Scenarist Ted Tally je bil kar malce šokiran zaradi odziva gledalcev na Hannibalov lik. "Norec je, morilec, ljudožerec, povsem brez vesti in brez usmiljenja, a ljudje so navdušeni nad njim. Zdi se jim neskončno mamljiv. Zdi se mi, da je v vsakem od nas delček, ki navija za antijunaka, ki lahko počne, kar hoče, in odide nekaznovan."

Hopkins pritrjuje: "Lecter je temna plat vsakega od nas. Ljudi prisili, da se soočijo s svojimi lažmi in sencami iz preteklosti."

Čeprav je bil roman pred tem že adaptiran za filmsko platno pod naslovom Manhunter, je Dino De Laurentis želel tokrat izpostaviti več zgodbe, ki jo lahko preberemo v knjigi. Film je zanimiv tudi zato, ker občinstvo prvič spozna Lecterja preden je prišel v zapor in izve, kaj ga je sploh pripeljalo tja in kdo ter kako je za to zaslužen.

Scenarij je bil za Tallyja pravi izziv. "Ni lahko oblikovati lik Hannibala Lecterja. Tako je inteligenten, iznajdljiv in nor, da se kot pisec zelo težko postavim na njegovo raven. Res je izziv, če moraš oblikovati osebo, ki je pametnejša od tebe. In Lecter je zagotovo pametnejši od mene."

Hopkins se je najprej obotavljal, ko so mu že tretjič ponudili vlogo Hannibala Lecterja, a ko je videl, kakšen scenarij pripravlja Tally, je vlogo sprejel.

Za vlogo Willa Grahama so potrebovali igralca, ki se lahko kosa s Hopkinsom, igralca, ki bo s svojo pojavo lahko enakovredno stal na drugi strani zaporniških rešetk in dokazal, da se z Lecterjem enako močno sovražita in občudujeta. Izkazalo se je, da je Edward Norton igralec, ki ga iščejo.

Za vlogo Jacka Crawforda, Grahamovega dolgoletnega prijatelja in šefa, se režiser Brett Ratner ni veliko obotavljal. Obiskal je Quantico, da bi videl ljudi, ki opravljajo Crawfordovo delo, in med njimi jih je bilo kar nekaj, ki so bili izrezani Harveyi Keiteli. Zato si preprosto ni mogel zamisliti, da bi v tej vlogi nastopil kdo drug kot Harvey Keitel.

Serijski morilec Francis Dolarhyde je tretji v tem napetem trikotniku - vezni člen med Grahamom in Lecterjem. Dolarhyde je obseden s preobrazbo. S tem, ko spreminja svoje žrtve, se tudi sam preobraža. Čeprav ga mediji imenujejo Zobatec, je prepričan, da globoko v sebi postaja Rdeči zmaj. Dolarhyde je razcepljena osebnost, njegov humani del pa počasi izginja. Oseba, ki se edina še lahko približa njegovi človečnosti, je slepa Reba McClane. Za nekaj trenutkov se najdeta dve prizadeti osebi, ena zunanje in ena notranje prizadeta. Vlogi sta izvrstno odigrala Ralph Fiennes in Emily Watson.

O igralcih

Anthony Hopkins (dr. Hannibal Lecter)

Za vlogo v Ko jagenjčki obmolknejo (1991) je prejel oskarja za glavno moško vlogo, v isti kategoriji pa je bil tudi kasneje nominiran - za nastope v The Remains of the Day (1993) in Nixon (1995). Omenjeni filmi so mu prinesli še vrsto drugih nagrad in priznanj. Leta 1993 je igral v Shadowlands, leta 1998 pa v filmu Amistad. V njegovi izjemno bogati in dolgi filmski karieri najdemo filme, kot so Meet Joe Black, Instinct, Titus, Howards End, Bram Stoker's Dracula, Legends of the Fall, The Road to Wellville, Surviving Picasso, The Edge, The Mask of Zorro, The Elephant Man, Magic, A Bridge Too Far, The Bounty, Desperate Hours ...Bogata je tudi njegova gledališka kariera, od leta 1995 pa se preizkuša tudi v vlogi režiserja.

Edward Norton (Will Graham)

Nastopal je v filmih Primal Fear, Everyone Says I Love You, The People vs. Larry Flint, Rounders, American History X, Fight Club, The Score, Death to Smoochy ... Kot režiser se je prvič predstavil s filmom Keeping the Faith, pri katerem je bil tudi producent in igralec. Za vlogo v American history X je bil nominiran za oskarja za glavno moško vlogo, Primal Fear pa mu je prinesel nominacijo za najboljšo stransko vlogo in zlati globus za najboljšo stransko vlogo.

Ralph Fiennes (Francis Dolarhyde)

Z vlogami v filmih The English Patient, Quiz Show, Schindler's List, Sunshine, The End of the Affair, Oscar and Lucinda in Onegin se je prebil med vodilne igralce svoje generacije. Z nastopi na odrskih deskah pa se je uveljavil tudi kot izvrsten in cenjen dramski gledališki igralec v Veliki Britaniji in ZDA. Dve leti je nastopal z Royal Shakespeare Company.

Harvey Keitel (Jack Crawford)

Znan je po izjemno raznolikih vlogah. Kot mož v z oskarjem nagrajenem The Piano si je prislužil avstralsko nagrado za najboljšega igralca. Videli smo ga lahko v številnih uspešnicah in filmih, ki so zbudili zanimanje kritikov in gledalcev - Mortal Thoughts, Thelma and Louise, Bugsy, Reservoir Dogs, Pulp Fiction, Smoke, Bad Lieutenant, Holy Smoke, U-571, Little Nicky, Who's That Knocking at My Door, Mean Streets, Alive Doesn't Live Here Anymore, Taxi Driver, The Last Temptation of Christ, Buffalo Bill and the Indians, Sister Act, The Two Jakes, Point of No Return, Rising Sun, Clockers ...

O ustvarjalcih

Brett Ratner (režija)

Rdeči zmaj je njegov peti celovečerni film, vendar prvi triler. V zelo kratkem času se je uveljavil kot eden najuspešnejših hollywoodskih režiserjev. Njegov prvi film je bil leta 1997 presenetljiva uspešnica Money Talks. Sledila je komedija Rush Hour, ki je po svetu zaslužila več kot 250 milijonov dolarjev. Nadaljeval je z romantično dramo The Family Man, leto kasneje pa je posnel nadaljevanje njegove prve uspešne komedije Rush Hour 2. Pred tem se je uveljavil kot uspešen režiser glasbenih video spotov za glasbenike, kot so Madonna, Mariah Carey, Public Enemy in drugi.

Ted Tally (scenarij)

Za Teda Tallyja je večina gledalcev slišala predvsem, ko je prejel oscarja za scenarij Ko jagenjčki obmolknejo. Ta scenarij mu je prinesel še vrsto drugih nagrad. Napisal je tudi Before and After, The Juror, White Palace in All The Pretty Horses. Tally je tudi avtor številnih gledaliških iger.

Dante Spinotti (direktor fotografije)

Cenjeni in večkrat nagrajeni Spinotti je doslej sodeloval s številnimi znanimi in uspešnimi režiserji po vsem svetu. Med njegovimi deli naj omenimo L.A. Confidential, The Insider, The Last of the Mohicans, Wonder Boys, the Family Man in Bandits.

Komentarji

31.7. 2009 ob 13:24

FILM JE COOOL SAM MORŠ MET DOBER TREBUH

— TOMAŽ

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.