Kolosej
Film distribucije Ljubljanski kinematografi

Razvajene Parižanke

komedija
Film o ženskah (in moških), ki ga bodo ženske hodile gledat s svojimi moškimi.
Na sporedu od: 11.5.2006, Kolosej Ljubljana
22.6.2006, Kino Komuna
1h 45min / 105min
Leto: 2005
Država: Francija, Belgija
Scenarij: Jérôme Soubeyrand in Cécile Telerman
Juliette, Florence in Marie so prijateljice že od otroštva, dolgočasne vsakdanjike pa si najraje popestrijo z obrekovanjem in razglabljanjem o tegobah življenja. Marie je zdravnica, ki skuša biti popolna žena umetniškemu in nekoliko izgubljenemu možu, boječa in skromna Florence skuša kot urednica oglaševalske agencije prevzeti več odgovornosti, odvetnica Juliette pa še išče pravo ljubezen.

Zgodba

Komedija Razvajene Parižanke je, kot so mnogi opazili, francoska inačica Bridget Jones ali pa Seksa v mestu. Film o treh tridesetletnicah, Juliette, Florence in Marie, ki prijateljujejo že od malih nog.

Marie (Judith Godreche) je zdravnica v bolnišnici. Že osem let je poročena s Pierrom, iskrenim, ljubečim in duhovitim slikarjem, ki ima le eno hibo: v družinski proračun ne prispeva niti beliča. Marie se trudi, da bi bila popolna žena, mati, zdravnica in prijateljica, a nekega dne ji to začne presedati...

Florence (Anne Parillaud) je poročena z Julienom, svojeglavim in osornim podjetnikom, s katerim ima sina Ludovica. Že leta dela kot neopazna in sramežljiva redaktorica v oglasni agenciji. Njen šef, ki mu ljubkovalno rečejo Kaligula, ji končno zaupa pomembno naročilo. Torej bi vse moralo biti v najlepšem redu...

Juliette (Mathilde Seigner) je odvetnica, ki je daleč od stereotipa grabežljivega advokata. Komaj se preživlja, ker zelo težko izterja plačilo od svojih strank. Tudi v ljubezni nima sreče. Vsaj tako misli...

Vse tri so ujete v brezglavem tempu mestnega življenja, v vrtincu poklicnih in zasebnih obveznosti, a si vendarle redno utrgajo kakšno urico za sproščen klepet brez zavor. Pri 35-ih je treba narediti obračun: ideali so zbledeli in izgubljajo bitko z realnostjo. Namesto da bi jokale, se temu raje smejejo.

O filmski ekipi

Film je prvenec obetavne režiserke Cécile Telerman, ki je tudi soavtorica scenarija. Po diplomi iz prava je nekaj let delala v avtorski agenciji in v filmski distribucijski družbi Sagittaire (Strelec). Vedno jo je preganjal občutek, da je ustrelila mimo, da bi rada delala kaj bolj ustvarjalnega, čeprav se je že preizkušala v pisanju scenarijev. S prijateljico sta ustanovili producentsko hišo za snemanje dokumentarcev. Kot samohranilka si ne upala pustiti službe, dokler se nekega dne le ni opogumila in se popolnoma vrgla v filmske vode.

Kako se je rodila ideja za Razvajene Parižanke? Cécile je bila obkrožena s prijateljicami, s katerimi so neutrudno premlevale eno in isto temo: moške in zakaj neko razmerje deluje, drugo pa ne. Ugotovila je, da so njene Parižanke res razvajene. Zakaj? Od sebe in svojih moških pričakujejo popolnost in če je ne dobijo, je to konec sveta. Kot mnoge današnje ženske, dolžijo sebe: če bi bila lepša, vitkejša, pametnejša... Marie je glava družine. Če bo domov nosila denar in bo popolna, je mož nikoli ne bo zapustil. Florence je podrejena. Če bo možu v vsem ugajala in zatrla svoje želje, jo bo imel rad. Juliette, ki je še nevezana, si vedno že vnaprej napove polom, da bi si prihranila razočaranje. Zase pravi, da je najuspešnejša v neuspehih.

Kakšna je vloga moških v vsem tem? Ključna, ker sta v vsakem razmerju dva in je uspeh ali polom odvisen od obeh. Režiserka zavrača očitke, da so moški v filmu dežurni negativci. Julien (Thierry Neuvic) resda ni preveč simpatičen, a ni lahko biti mož večno nezadovoljne žene. Tudi njene ženske niso nekakšne svete krave, iz katerih se ne sme norčevati.

Oborožena z idejami in domislicami iz vsakdanjega življenja, se je Cécile Telerman lotila pisanja scenarija, pri katerem je sodeloval tudi Jérôme Soubeyrand. Filmski ekipi se je pridružil njen stari prijatelj, producent Yann Gilbert.

Kot novopečena režiserka si Cécile ni mogla privoščiti, da bi prišla na prizorišče snemanja in se spraševala, kam naj postavi kamero. Zato je šla v šestmesečni uk k snemalki Muriel Edelstein. Skupaj sta si ogledovali filme, naredili razrez scenarija. Z njo je gradila svoj vizualni svet. Tu je bil tudi izkušeni direktor fotografije Matthieu Poirot-Delpech; spoštoval je njeno željo po mehki svetlobi, ki vse tri igralke prikaže v najlepši luči. Svoje delo so po splošnem prepričanju sijajno opravile.

Režiserka se je kar odločila, da Juliette mora biti v Franciji zelo priljubljena Mathilde Seigner. Čeprav pravi, da nima tako zelo razvitega ega kot nekateri, je Mathilde morala kloniti. V tej vlogi se je takoj prepoznala. V filmu Juliette nadere svojega bankirja (Pascal Elbé), ko ji ta sporoči, da je v minusu, kar je Mathilde zares naredila v resničnem življenju.

Tudi Anne Parillaud, filmsko Florence, je scenarij prepričal, da se preizkusi tudi v komediji. Na snemanju, pravi Anne, se tako vživi v vlogo, da postane lik, ki ga igra. Tudi Judith Godreche je osvojil scenarij, ki je obenem duhovit in iskren, kar je redko pri komedijah. Ker je popolnost lahko dolgočasna, je svoji Marie znala vliti precejšnjo dozo humorja.

Kako Cécile ocenjuje svojo prvo režisersko izkušnjo? Kot čudovito pustolovščino, med katero se je veliko naučila v rekordnem času. Zagotavlja pa, da pustolovščina še ni končana. Po uspehu njenega prvenca (Razvajene Parižanke so v francoske kinodvorane privabile več kot 1,4 milijona gledalcev) ji lahko verjamemo.

Film je leta 2005 prejel nagrado občinstva in posebno nagrado žirije na Mednarodnem festivalu komedije v Alpe d'Huezu.

Komentarji

7.4. 2006 ob 14:55

no za ta film bomo vidli a je res tko dobr kt govorijo! :)

— kika
7.4. 2006 ob 22:18

Mathias Mlekuz - je to kaki pofrancozeni slovenc? :D

— me :D
19.4. 2006 ob 19:00

Prvič slišm za ta film,kika kje si pa ti slišala da je dobr?

— Nina
24.4. 2006 ob 14:47

ma film je mega wam rečem.Vidla sem ga že in je fuul dobr naj vam nena bo žal 900 tolarjev in si ga pejte ogledat. hehe lp uživajte. pa se vidimo mogoče kje:P

— beky
6.5. 2006 ob 21:24

AAA BO SPLOH TA FILM U KOPRU ??? IN KDAJ BO (U KOPRU). JOOJ JAS BI SI GA PA TKO RADA OGLEDALA . pravijo da je dober

— mala
11.5. 2006 ob 7:56

kr en bedn film ni zapogledat jjjoj !!

— glih on
11.5. 2006 ob 8:59 zvezdica

Super film, katerega si lahko ogledaš s prijateljicami ali z možem. Mislim, da se vsak lahko najde v njem. Resnične težave, ki so prikazane optimistilčno.

— Maja
14.5. 2006 ob 0:12

!naybl bedn film ud ush!ne priporocam ogleda.tok dougucasn d ga nism mogla gleat du konca :S :S mnya.ne priporocam za mlajso generacijo za kasno zabavo s frendi.mogoce bi bil starejsim vsec.VSEKAKOR PA SE MI VSE SKUPAJ ZDI BOLJ PODOBNO DRAMI, KOT PA KOMEDIJI.vsaj kolikor sem ga jaz videla.zalostna zgodba. lp

— ena
14.5. 2006 ob 23:49 zvezdica

tudi meni je bil film zelo všeč ... priporočam vsem tistim, ki imajo radi filme o odnosih, življenjskih težavah in človeški šibkosti.

— olivija
16.5. 2006 ob 11:08 zvezdica

V filmu so bli trenutki k je blo smešno, ampak drugače mi je pa film čist zamoril vse glede ljubezni, tko da sm pršla domov čist depresivna...:( Men se ni zdel da je komedija.

— Cleopatra
17.5. 2006 ob 6:48 zvezdica

Film si je nujno ogledati v družbi prijateljic. Imeti moraš tam nekje čez 30 let in nekaj izkušenj za seboj, da ga razumeš. Me smo bile navdušene, vsaka je našla nekaj zase. Na koncu smo ugotovile, da smo se dve uri smejale in to velikokrat edine. Ali to pomeni, da smo bile edine, katere smo ga razumele? Punce, oglejte si ga, ne bo vam žal.

— odlično
18.5. 2006 ob 10:42 zvezdica

ne da sem domov prišla depresivna, celo na jok mi je šlo... film prikazuje vso realnost, le naslov je malo mimo... te ženske definitivno niso razvajene, ali pa jaz ne vem, kaj je razvajenost! kakorkoli, film vreden ogleda!!! je nekaj čisto drugega kot pocukrane holivudske žajfnice... nekaj drugačnega pač! je pa tudi ravno prava meha humorja not vpeljana... sem stara komaj 22 in sem ga popolnoma razumela, tako da ni treba biti star 30, kot je nekdo napisal!

— clementine
19.5. 2006 ob 2:12 zvezdica

Film sem si ogledala danes in čeprav imam 22 let mi je bil všeč.Film čudovito prikaže s čim se moramo ženske soočati danes pa naj bo to v službi ali v partnerskih odnosih.Film ni niti slučajno francoska različica Sexa V Mestu edina povezava je žensko prijateljstvo ki pa je tudi prikazano na drugačen bolj realističen način.Film priporočam ženskam in njihovim prijateljicam in seveda vsem moškim.Punce peljite jih naj si ogledajo ta film in mogoče odkrijejo nov pogled na ženske,odnose in varanje!!Film ni odličen je pa vsekakor prav-dober!Uživajte!

— Nina
19.5. 2006 ob 2:17

Ok ko sem gledala ta film sem se vse skozi spraševala od kod mi je znana igralka ki igra Florence?Obarze težko pozabim!Anne Parillaud in potem ko sem prišla domov sem se spomnila da je ona igrala v Bessonovem filmu Nikita.Ampak še vedno nisem povsem prepričana tako da bi bila zelo hvaležna če bi kdo lahko to potrdil ali zanikal!Če je govora o isti igralki je več kot dobra igralka saj je bila v obeh filmih odlična!

— Tjaša
21.5. 2006 ob 8:10

ful dobra komedija sm zlo zadovolna lohka če bi mela možnost bi jo gledala 10x na dan

— NiKa
21.5. 2006 ob 8:14

meni je bil film zelo ušeč zelo smešen da te dobro spravi v dobro voljo zelo sem zadovoljna priporočam da si ga ogledate

— nika
21.5. 2006 ob 8:19

meni je bil film zelo ušeč tudi sama sem se našla v njem odšla sem ga gledati s prijateljicam bilo nam je odlično!zelo je super priporočam vam ogled tega filma ker si boste z njim polepšali dan

— bombonček
21.5. 2006 ob 17:12

Razumem, zakaj film označujejo kot mešanico Seksa v mestu ter Razočaranih gospodinj - preprosto zato, ker je ženski film, ki govori o ženskah in o njihovih težavah. Vendar glavna razlika med njimi je ta, da Razvajene Parižanke (prevod naslova mi nekako ne ustreza) prikaže tudi neprijetnosti, ki jih ženske doživljamo ob prekomernem zapravljanju (npr. 900 evrov za spodnje perilo ali pregrešno drage čevlje) in posledično tudi prekoračenju limita. Film ima super igralsko zasedbo, izstopa predvsem ciničen lik Mathilde Seigner, ki je RES enkratna. Priporočam!

— Jana
22.5. 2006 ob 16:39

men je toti film pune dober sam malo je premalo dolg. totega bi glejala lahko celo dopoldne!

— nuša
22.5. 2006 ob 18:56

ahoj a je to kul ??? jst nism šla gledat pa grem najbrž dobsn

— anchy
24.5. 2006 ob 15:27

Dober, smešen, realen...film! Mogoče mi je film všeč zato, ker obožujem evropejske filme...

— CARova
24.5. 2006 ob 23:13 zvezdica

VSEBUJE VSE GLAVNE PROBLEME ODNOSOV DANAŠNJEGA ČASA, PRIKAŽE PA JIH NA ZELO DOSTOPEN IN MESTOMA HUMOREN NAČIN. PERFEKTNO!

— ODLIČEN FILM
28.5. 2006 ob 12:17

FILM JE TOTALNA KATASTROFA: BREZVEZE DA JE SPLOH V KINU ŠKOJA DNARA

— LOL
4.6. 2006 ob 22:42

Kdaj bomo dočakali dan, ko bodo naslovi dobesedno ali pa vsaj smiselno prevedeni??! Ena je omenila, da jo moti naslov, ker te Parižanke pa že niso razvajene. Originalen naslov je treba razumeti v smislu "Vedno ugajati", kar je čisto nekaj drugega kot biti razvajen. Drugače pa super film, res netipično hollywoodski, vreden ogleda!

— KushKush
9.6. 2006 ob 13:31

FILM JE TOTALNA KATASTROFA: BREZVEZE DA JE SPLOH V KINU ŠKOJA DNARA

— KAJ TE BRIGA
18.6. 2006 ob 11:35

film je ful dobr tko da si ga morte jet pogledat! ful je dobra zgodba in tut igralke so simpatiče tko da ljudje hitr u kino : )

— kiki
20.6. 2006 ob 23:14 zvezdica

Film bi se zelo lahko dogajal v resničnem življenju, čeprav je konec se vedno malce ameriško v oblakih (saj veste romantika...) Ena stvar mi je bila zelo vsec: obcutek, da se da v življenju vse narediti in da si meje postavljamo sami, (same). tako kot so si to v filmu tri prijateljice.in potem prelom, ko spoznajo da pravzaprav moskih ne potrebujejo, da so lahko tudi same zadovoljne in uspešne. Ko spustijo to potrebo po moskem in varnosti, ki naj bi jo ta nudil, se itak vse uredi.

— Taya
21.6. 2006 ob 13:44

beroč komentarje žena in deklet na tem konkretnem forumu, mi je docela jasno zakaj so ženske kvote neobhoden institut civiliziranega sveta.

— Gusti
8.7. 2006 ob 18:09

to prvič ni komedija,drugič kr en bedast film k se ga NE splača si jt ogledat jz,sestra in 4 najine prjatlce in še sošolka(prvič smo se z njo srečale,k pride nasledne leto k nm,u nš klass) in smo se prou osramotile,tko kr en film! Ne ga jt gledat

— .
11.7. 2006 ob 21:38 zvezdica

Krasno,precej realistično.Na koncu mogoče malo žajfasto.Toda vseeno ne tako kot ameriške dramice.Vredno ogleda s prijateljicami.Misli m ,da smo se me kar identificirale.

— zaribanka
29.7. 2006 ob 13:55

meni je bil filem dolgočasen in zanič,ne zdi se mi glih komedija ali pa je to zanič komedija.sploh pa filem ni šel gledati skor nihče ,če jih je bilo kakšnih 20. to je moje mnenje pa ne me zdaj obsojat

— mgx
9.8. 2006 ob 12:44

Film mi je všeč. Mogoče zato, ker so mi všeč evropski filmi in ne maram neumnih ameriških filmov. Vsekakor vreden ogleda populaciji, ki je bolj razgledana in inteligentna.

— POHVALNO
9.8. 2006 ob 14:37

Sem si ogledala film - resnično si zasluži pohvalo! Nekaj kar ni čisto po ameriško...

— Sonči

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.