Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Ray

Ray
biografska drama
Mož, ki je življenje gledal povsem drugače od tistih, ki vidimo.
Na sporedu od: 27.1.2005, Kolosej Ljubljana
2h 32min / 152min
Leto: 2004
Država: ZDA
Scenarij: Taylor Hackford, James L. White
Režija: Taylor Hackford
Ray je filmska biografija enega največjih glasbenikov 20. stoletja. Ray Charles je pri šestih letih oslepel, do zvezd pa je prehodil trnovo pot. Poleg slepote se je moral spopadati še revščino, rasizmom, razočaranji v ljubezni in lastno odvisnostjo od heroina. Izvrsten umetnikov portret je pričaral Jamie Foxx.

Soul je način življenja, ki ni nikoli lahek. -- Ray Charles

Če je življenje le vsota svojih delov, bi se zgodba Raya Charles lahko brala kot zgodba o osebnih vzponih in padcih za zaslonom dolge in nagrajevane kariere v glasbenem poslu.

A zgodba moža, ki je učinkovito spojil svoje boje, bolečine in svojo mračno stran ter miriado glasbenih slogov - jazz, rhythm&blues, rock'n'roll, gospel, country&western - v svojo umetnost, se bere povsem drugače. Iz zaporedja dogodkov in dosežkov se je spremenila v očarljivo in navdihujoče potovanje enkratnega genija z jasno vizijo, ki je spotoma svetu dal nov način poslušanja.

Ray je še nikoli povedana glasbena biografska drama o ameriški legendi Rayu Charlesu, ki je kot reven slep otrok rasističnega juga podrl družbene in umetniške meje in spremenil zgodovino ameriške glasbe. To je klasična ameriška zgodba o boju posameznika za nadzor nad svojo usodo.

O igralcih

Jamie Foxx ima uspešno kariero z dramskimi vlogami na filmu in TV pa tudi kot stand-up komik in glasbenik. Čeprav je najbolj znan kot komik, pa se je izkazal kot dramski igralec v najnovejšem filmu Michaela Manna s Tomom Cruisom, Collateral. Nastopal je v komičnih serijah In Living Color in Staruday Night Live, imel svojo serijo The Jamie Foxx Show, zelo opazen pa je bil v filmih Redemption, Breakin' All the Rules, Any Given Sunday, Ali, Bait, The Truth About Cats and Dogs, The Great White Hype.

Regina King je nastopila v filmih A Cinderella Story, Miss Congeniality 2, Legally Blonde 2: Red, White and Blonde, Daddy Day Care, Boyz N the Hood, Jerry Maguire, Enemy of the State, Mighty Joe Young in drugih.

Clifton Powell nastopa tako v filmu, na TV kot v gledališču. Med drugim je igral v filmih Menace II Society, House Party, Deep Cover, Dead Presidents, Phantoms, Rush Hour, Why Do Fools Fall in Love, The Brothers in številnih drugih. Na TV je bil opazen serijah South Central, Roc, The Practice, Law & Order, N.Y.P.D. Blue. V vlogi Martina Luthra Kinga je nastopil v TV filmu Selma, Lord, Selma, igral pa je še v številnih drugih TV filmih. V gledališču se je pojavil med drugim v predstavah A Soldier's Play, The Fabric of a Man, Fraternity in številnih drugih.

Harry Lennix se je pojavil v filmih Matrix Reloaded in Matrix Revolutions, The Human Stain, Don't Explain, Keep the Faith, Baby , Suspect Zero, Get on the Bus, All or Nothing, Guarding Tess in Bob Roberts.

Bokeem Woodbine je nase opozoril že s prvim filmom Strapped, nastopil pa je tudi v filmih Almost Heroes, Life, The Big Hit, Gridlock'd, Panther, Crooklyn in v serijah The Sopranos in City of Angels. Je tudi nadarjen glasbenik, ki komponira in igra kitaro.

Aunjanue Ellis je zelo uspešna in zaposlena igralka v gledališču, pri filmu in na TV. Na Broadwayu je debitirala v The Tempest Georga C. Wolfa. Zaigrala je v filmih Undercover Brother, Men of Honor ter v TV serijah The Practice, Third Watch in New York Undercover.

Sharon Warren je na velikem platnu debitirala prav v filmu Ray v vlogi Rayeve neodvisne matere. Ima pa uspešno kariero v gledališču.

Curtis Armstrong je v filmu debitiral ob Tomu Cruisu v filmu Risky Business in potem posnel več kot 30 filmov, med drugim Revenge of the Nerds, Clan of the Cave Bear, One Crazy Summer, Hi Honey, I'm Dead, Jingle All the Way, Dodgeball in številnih drugih. Prav tako je veliko nastopal na TV, denimo v serijah Murphy Brown, Ed, Felicity, Moonlighting, The Chronicle in drugih.

Richard Schiff je verjetno najbolj znan po vlogi Tobyja Zieglerja v seriji The West Wing, nastopil pa je tudi v filmih Malcolm X, Seven, The Lost World: Jurassic Park, Hoffa, Deep Impact, Dr. Doolittle, Forces of Nature in številnih drugih.

Larenz Tate je eden najbolj obetavnih mladih igralcev v Hollywoodu. Nastopil je v Love Jones, Crash, Menace II Society, Love Come Down, The Postman, The Inkwell, Dead Presidents in številnih drugih, prav tako pa v številnih TV serijah.

O ustvarjalcih filma

Taylor Hackford je kariero začel na losangeleški javni televiziji, kjer je uvedel neprekinjeno izvajanje rock'n'rolla na ameriški TV. Snemal je tudi dokumentarce in deloval kot raziskovalni novinar, za kar je bil tudi nagrajen. Leta 1979 je dobil oskarja za najboljši igrani kratki film za Teenage Father, kot režiser celovečercev pa je debitiral s filmom The Idolmaker. Nadaljeval je s filmom An Officer and a Gentleman, ki je bil nominiran za pet oskarjev, dobil pa ju je za najboljšega stranskega igralca in najboljšo originalno pesem. Pri vseh naslednjih filmih je bil Hackford režiser in producent. Podpisal se je pod filme Against All Odds, White Nights, Everybody's All American, Bound by Honor, Dolores Claiborne, The Devil's Advocate in Proof of Life ter številne cenjene dokumentarce.

James L. White je med drugim podpisal scenarije za filme Red Money (ali The Better Half), The Bo Jackson Story in The Harlem Six.

Pawel Edelman dela v glavnem v Evropi, dobil pa je nominacijo za oskarja za svoje delo pri fimu Romana Polanskega The Pianist. Z njim je delal tudi pri filmu Oliver Twist. Njegovi bolj znani poljski filmi so Kroniki Domowe, Historie milosne, Zemsta, Pan Tadeusz, Nastasja, Demony wojny, Slodko gorzki in Kroll.

Komentarji

25.1. 2005 ob 18:36 zvezdica

BRAT RAY. Pa smo jo dobili, dolgo pričakovano biografijo legendarnega Rayja Charlesa, ki je v kina udarila takoj po njegovi smrti. Takoj po tem, ko se je shladilo njegovo truplo. In film, ki ga je režiral Taylor Hackford, režiser, ki od leta 1997, ko nam je dal Hudičevega odvetnika, ni počel ničesar, ima vse, kar mora imeti biografija Rayja Charlesa. Njegove številne ljubice (Regina King), njegovo ženo (Kerry Washington), njegov boj z mamili, njegovo pot do slave, njegovo glasbo in nesrečni dogodek iz mladosti, zaradi katerega je kot majhen deček izgubil vid. Okej, toda kaj, ko nima tistega, kar je imela knjiga Brat Ray, ki jo že leta 1978 po nareku samega Rayja spisal novinar David Ritz. Prav imate, filmu manjka sočnost. Tista prava iskrena energija, tiste divje iskre, vse tisto, kar je imel tudi odrski nastop Rayja Charlesa. In tisto, kar je premogla knjiga. Zares iskrena izpoved brez dlake ne jeziku. In film izgleda tako kot da se boji cenzure. Tako, da pokaže samo ene same prsi in ostali čas raje namenja glasbenikovem boju z mamili. To ni dobro. To ni pravi Ray. Pravi Brat Ray. To je le Jamie Foxx, igralec, ki se trudi, trudi, trudi in ne doseže tistega, kar bi moral. Njegov Ray deluje zoprno, čudno, neiskreno in premalo prepričljivo. Kljub fizični podobnosti in značilnih grimasah. Povedano drugače, Rayja bi moral igrati pravi Ray, film pa bi morali posneti leta 1978.

— iztok gartner
26.1. 2005 ob 23:11

...ni slabo...če ne zarad drugega vsaj zarad obilico dobre muzke...pa tud neki...film traja več kot dve uri in te kr drži na stolu... ni dolgčas...to je pa tut neki vredno...

— taya
2.2. 2005 ob 15:33 zvezdica

Včeraj zvečer sem si naposled le ogledal ta filmček. Moram priznati,da sem na poti v kino kar nekaj časa kolebal med ogledom filma Ray ali Sideways,a zaradi določenih pripetljajev,ki so se mi godili po poti in o katerih ne bi izgubljal besed je moja odločitev le padla na ogled filma Ray. Moram priznati,da ob branju določenih kritik in drugih mnenj sem bil sprva kar skeptičen,kar se tega filma tiče. A vsi ti dvomi o kvaliteti filma so v hipu spuhteli,ko sem na platnu zagledal obraz Jamie Foxxa,ki me je že s prvimi svojimi kretnjami in tako značilnimi potezami za Raya Charlesa očaral in v hipu sem postal njegov fan. Ob prav vsakem filmu,ki si ga ogledam mi je edino pomembno,a se me zgodba dotakne in moram reči,da se me je vsebina tega filma v hipu dotaknila in to na pravem mestu. Prav iz tega razloga lahko o njem govorim samo z najlepšimi,izbranimi besedami. Kar se pa Foxxove upodobe legende Raya Charlesa tiče pa iskreno upam,da je njegovo ime že zdavnaj napisano na kipcu oscarja za glavno moško vlogo. Fant je preprosto fenomenalen. No če strnem,upam da si boste film pogledali in mu dali priložnost da tudi vas ujame in vsaj za nekaj časa začara.

— Sašo V.
8.3. 2005 ob 9:23 zvezdica

Priznam, da sem si šla film ogledati šele po pridobljenem oskarju za najboljšo moško vlogo igralca Jamie Foxxa in želela sem se prepričati in bila na koncu filma več kot prepričana. Jamie je vlogo Raya odigral več kot z odliko. Vse njegove kretnje so kopija pravega raya-in roko na srce igrati slepega pevca, ki je pravi mojster v igranju klavirja, ki ne zna niti minuto sedeti pri miru ni ravno enostavno. Uglavnem čestitam vsem ki so sodelovali v ustvarjanju krasnega filma. Tudi v meni je pustil pečat.

— nina
20.3. 2005 ob 10:04 zvezdica

Ray Charles, uspešen glasbenik, borec proti rasizmu, narkoman, hkrati pa tudi ljubeč oče, sin, na katerega si lahko ponosen... Všeč mi je, ker film prikaže vse te njegove obraze, saj imamo sigurno vsi ljudje dobro in slabo plat. Preden sem si pogledal ta film, sem bore malo vedel o Rayu. Sedaj pa, ko sem videl film, bi bil zelo vesel priložnosti, da bi lahko šel do njega, mu stisnil roko in mu rekel ''stari, ti si car''. Pa ga na žalost ni več med nami. Njegova zgodba me je do konca presenetila, pa čeprav je verjetno ponekod zelo ''cenzurirana'', kot pravi G. Gartner. Me je pa presenetilo, kaj vse je uspelo Rayu. Predvsem njegov boj z mamili, ko se je odločil da preneha me je impresioniral, saj ni želel nobene zdravniške pomoči (vsaj glede na film) in se je sam boril s to zadevo. Ja, verjetno je res imel veliko žensk, pa saj roko na srce, kdo jih pa nebi imel, če bi imel priložnost? Kljub vsemu, mislim, da mu je družina veliko pomenila, predvsem potem, ko je prenehal z drogami. Skratka, všeč mi je, da film prikaže Raya vse od navadnega človeka pa do priznanega glasbenika. Predvsem pa mi je bilo všeč to, kako je iz slepega ''nigerja'', ki so ga vsi zaničevali na koncu nastal človek, ki se je lahko poscal na vse te ljudi. Če zaključim, filmu res manjka nekoliko ostrine, pa vseeno je eden najboljših filmov, ki sem jih videl. Odlična igra, malce premalo ostrine in veliko, veliko res dobre glasbe.

— Jeebs
30.3. 2005 ob 14:10

Definitivno vreden svojega denarja. Priporočam!

— Tamara
12.10. 2005 ob 14:18

mi ga gremo gledat u petek prav žau mi je teh 600 tolarjev joj :(

— TaMaRa_
23.5. 2010 ob 15:23

Film sem si ogledal šele zdaj, pet let potem ko je izšel.Jamie Foxx je svojo vlogo odigral odlično, zasluženo je dobil tudi oskarja, vendar glede tega ni imel ne vem kako težkega dela, ker spomnimo se filma Hoja po robu in odličnega J.Phoenixa, ki za svojo perfektno vlogo ni dobil oskarja. Sicer biografska zgodba se te vsekakor dotakne. Malce moti dejstvo,da Jamie ni sam odpel Rayevih pesmih in da je bilo vse na posnetkih. Sicer pa bi filmu dala 9,5;ker se mi zdi da mu primanjkuje ostrine.Zgodba je sicer odlična in zelo čustvena, tako da moram pohvaliti ta film.

— Filmarka

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.