Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Rango (sinhronizirano)

animirana družinska pustolovščina
Sinhronizirano
Na sporedu od: 3.3.2011, Kolosej DeLuxe Kranj
3.3.2011, Kolosej Ljubljana
1h 47min / 107min
Leto: 2011
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: John Logan po zgodbi Gora Verbinskega in Jamesa Warda Byrkita
Režija: Gore Verbinski
Režiser pustolovske trilogije Pirati s Karibov predstavlja zabavno zgodbo o pohlevnem kameleonu Rangu, ki mora po spletu neprijetnih naključij udobni terarij zamenjati za nevarno divjino ameriškega divjega zahoda. Z več sreče kot pameti se v zakotnem mestecu proslavi kot heroj in postane varuh zakona, kar pa ni niti najmanj všeč zločincem, ki se odločijo novemu šerifu pripraviti nepozaben sprejem.
LIKI IZVIRNA ZASEDBA SLOVENSKA ZASEDBA
Rango Johnny Depp Andrej Vozlič
Jota Isla Fisher Vesna Slapar
Župan Ned Beatty Tone Kuntner
Klopotača Jake Bill Nighy Valter Dragan
Señor Flan/narator George DelHoyo Sebastian Cavazza
G. Merrimack Stephen Root Robert Waltl
Priscilla Abigail Breslin Lija Pečnikar
Rajeni ptič Gil Birmingham Tone Gogala
Duh zahoda Timothy Olyphant Tone Gogala

SLOVENSKA SINHRONIZACIJA:

Režija: Jernej Kuntner
Režija songov: Vojko Sfiligoj
Prevod: Vesna Žagar
Prepesnitev songov: Damjana Kenda Hussu
Tonski tehnik: Igor Potočnik
Studio: Studio Ritem

Ameriški Zahod je videl že vse vrste junakov, bleščečih in okornih, uglajenih in robatih, zvezd in obstrancev, toda Rango je med vsemi nekaj posebnega. Je majhen kameleon velikega srca, ki skuša rešiti mesto, pri tem pa v resnici postane legendaren junak, ki ga je dotlej samo igral.

Zgodba se začne, ko se Rango, dolgoletni hišni ljubljenček, ki je svet opazoval samo skozi steklo terarija, ob tem pa si domišljal, da je vrhunski igralec, znajde sredi negostoljubne puščave. Že po nekaj korakih začne spoznavati njene nevarnosti. Nekako mu uspe priti v Prah, zadnje mestece, kjer je Divji zahod še živ. Sicer se skuša zliti z okolico, kar kameleonu niti ne bi smelo biti pretežko, toda celo v pestri druščini plazilcev, dvoživk in raznovrstnih drugih puščavskih živali, bode v oči. Še preden se dobro zave, kaj se sploh dogaja, postane šerif in edino upanje, da bo mesto še kdaj dobilo vodo. In čeprav se v Prahu govori, da poštenjakom kaj hitro odklenka, se Rango ne ukloni in s pomočjo iznajdljivosti, prijateljev in obilo gole sreče postane to, česar celo kameleon ne more hliniti - pravi junak.

O produkciji

Gore Verbinski je sicer najbolj znan po pustolovskih, domiselnih in zabavnih igranih uspešnicah, ampak zgodba je zgodba. In naj dela s pravimi igralci ali digitaliziranimi liki, njegov cilj je vedno enak: premakniti meje umetniškega ustvarjanja preko meja pričakovanega in doživetega.

Zamisel o Rangu se je porodila pred leti ob zajtrku, še preden je Verbinski naredil revolucijo v pustolovskem žanru s Pirati s Karibov. Dobil se je s producentom Johnom B. Carlsom in piscem otroških knjig Davidom Shannonom, da bi se malo pomenili o morebitnih temah. Beseda je nanesla na klasične kavbojke, vendar z nenavadnim preobratom.

"Takoj po zajtrku sem doma napisal 8-stranski osnutek," se spominja Verbinski. Potem je bil sicer preveč zaposlen s Pirati, ko pa si je vzel premor po tretjem filmu, je spet privlekel na plan stare zapiske, poklical takratna sogovornika in predlagal, da se lotijo dela.

Scenarija so se lotili Verbinski, James Ward Byrkit in John Logan, k sodelovanju pa so pritegnili še mojstra za posebne učinke Marka McCreeryja. Najprej so preučili vse vrste kavbojk, kar jih je kdaj posnel Hollywood, in iz njih izluščili stereotipne like - rančarje, ki zahtevajo pravico, premetene barabe, pokvarjene župane, nevarne revolveraše, žilave in hkrati nežne ženske, živčne može postave... Nato pa so vse te like prenesli na puščavske živali. Ni trajalo dolgo, ko je kavbojsko mestece oživelo.

Glavni junak Rango je kameleon, skrajno teatralen in z malce nenavadnim pogledom na svet, kar pravzaprav ni nič čudnega, saj je vse življenje iz terarija gledal TV. Želi si biti junak in ljubljen, globoko v sebi pa ve, da se sicer lahko pretvarja, toda pretvarjanje v življenju ne prinese pravih rezultatov. Na velikem platnu se Rangu pridruži še pestra paleta drugih živali, med drugim tudi take, ki jih filmski žarometi doslej še niso obsijali.

Ustvarjalci skozi film vozijo slalom med različnimi žanri. V določenih trenutkih se nam zdi, kot da gledamo film Johna Forda, že naslednji hip je na vrsti fizična komedija, nato nekaj ganljivih trenutkov, pa spet odrezav humor... Vedno pa se vračamo k Rangu in njegovemu zlatemu srcu.

Že od začetka je bilo jasno, da bo ta risanka drugačna od drugih, saj se je ustvarjanja lotila ekipa, ki z animacijo ni imela izkušenj. Oziroma, kot je pripomnil Logan: "Ker pravil animacij nismo poznali, nam jih ni bilo treba spoštovati." McCreery pa dodaja: "Za nas je bil Rango igran film, v katerem so igralci čisto slučajno narisani."

Snemanje

Izbora zasedbe so se lotili, kot bi snemali igrano kavbojko. Ponavadi igralec, ki posoja glas določenemu liku, pride v studio in sam posname svoje besedilo. Verbinski pa je hotel ustvariti živo energijo, kaos, iz katerega igralci jemljejo navdih za vrhunsko izvedbo. Zato jih je vse poklical na oder, jih oblekel v kavbojska oblačila, jim dal smešne rekvizite in celo postavil priložnostne scene, da so lahko fizično odigrali prizore. Pri tem niso snemali samo glasov, temveč so s HD kamero posneli tudi njihovo igro, ki je bila nato v pomoč animatorjem in tehnikom za posebne učinke. Ta postopek je Verbinski poimenoval "zajem čustev".

24 dni trajajoče snemanje je bilo tvegan eksperiment, toda rezultat je navdušil vse. Tako igralce, ki so lahko od sebe dali veliko več, kot animatorje, ki so dobili precej boljši material, kot bi ga lahko ustvarili zgolj na računalniku.

To sicer ni bilo prvič, da so glasove za risanko snemali skupinsko, toda še noben režiser ni šel tako daleč. "V enem trenutku," pravi vodja animacije Hal Hickel, "so na oder celo pripeljali ogromen pokrit voz. Na sceni je bil pravi saloon s pravim pultom in nihajnimi vrati."

In kaj je v tej vsesplošni zabavi delal Verbinski? "Moja naloga je bila, da kaos potisnem v gibanje, nato pa z mrežo čakam, da bom ujel izvrstne naključne trenutke." Johnny Depp pa je na to pripomnil, da je bilo neverjetno zabavno, ker se je gruča odraslih lahko trapasto obnašala.

Zasedba

Gore Verbinski si je Ranga od samega začetka zamišljal z glasom Johnnyja Deppa. Rango je do neke mere podoben kapitanu Jacku Sparrowu, je svoboden duh, igralec, ki se rad predstavlja v mogočnih vlogah, hkrati pa ni čisto prepričan sam vase. In Deppu je bila vloga pisana na kožo. Ne samo zato, ker so mu kuščarji pri srcu in ker ima rad nekonvencionalne vloge, sam nauk zgodbe se ga je močno dotaknil, Rango pa se mu je zdel neizmerno človeški lik.

Rango v puščavi sreča nekaj, česar še nikoli ni videl - drugega kuščarja. In povrhu vsega je še punca! Rango in Jota sta skoraj popolni nasprotji in ravno zaradi tega se privlačita. Dekle je tako nekaj posebnega, da Ranga ne moti niti to, da Jota občasno katatonično otrpne. Isla Fisher, ki je Joti posodila glas, pa glasno zatrjuje: "Če bi morala biti kuščar, bi hotela biti Jota."

Največja zloba v mestu je Klopotača Jake. Vlogo so ponudili britanskemu igralcu Billu Nighyju, ki je z Deppom in Verbinskim združil moči že v Piratih s Karibov v vlogi Davyja Jonesa. Nighyju je njegov dobesedno strupeni lik prirastel srcu, saj v resnici ni tako pokvarjen, kot se zdi na prvi pogled. Naj bo še taka baraba, tudi najnevarnejši revolveraš se drži določenega kodeksa časti.

Množici znanih igralcev se je pridružil tudi Ned Beatty. Glas je posodil kot zemlja staremu želvaku, ki je župan mesta Prah. Ta lik je pravzaprav animirana različica vodnega barona Noaha Crossa, ki ga je v filmu Chinatown upodobil John Houston.

V drugih vlogah lahko v izvirni različici slišimo še kopico drugih zvezdnikov, kot so Alfred Molina, Harry Dean Stanton, Timothy Olyphant, Abigail Breslin...

Animacija

Verbinski je presenetil tudi pri izbiri studia za animacijo. Namesto običajnih osumljencev se je odločil za najprodornejše ustvarjalce digitalnih učinkov, kar jih pozna - ILM. Hotel je namreč, da gledalec občuti vsako bodico vsakega kaktusa, vsak val vročine, vsak kamen pod nogami. Čeprav so pri ILM zaslužni za osupljive digitalne učinke v celi vrsti uspešnic, se nikoli prej niso lotili celovečerne risanke. Zato so bili nad ponudbo sprva šokirani. A Verbinski je to ovrgel z besedami: "Jaz še nisem posnel risanke, ILM še ni posnel risanke. Tako vsaj vemo, da bo drugačna od drugih."

Rezultat je večplastna animacija, ki dopušča ogromno interpretacije. Če na primer dobro pogledate, je mesto postavljeno iz gum, paličic od sladoleda,  pločevink... Vsaka malenkost je malce izvirna. In za nameček je Verbinski zahteval kadriranje, kot bi ga uporabil v igranem filmu.

In dejansko gledalec skoraj pozabi, da gleda risanko.

Komentarji

8.12. 2010 ob 21:48

to bo zakon risanka!!!!!

— adi
9.12. 2010 ob 19:09

komi čakam

— neyzl
13.12. 2010 ob 16:27

yay yay :D

— xD
18.12. 2010 ob 9:33

zakon risanka

— timlep
25.12. 2010 ob 15:26

Juppeei. risankeeee.:D

— me-
27.12. 2010 ob 13:02

cannot wait

— kwa
29.12. 2010 ob 20:16

UPAM DA NE BO SINHRONIZIRANA!!!!!!!!!!!!

— TRON
8.1. 2011 ob 18:23

ta bo cist zakon!<3

— anna
8.1. 2011 ob 19:56

upajmo da bosta obe verziji ampak bom šu gledat sinhronizirano
angleško bom pa kupu ker johnny depp je zakoon,..............

— japa
17.1. 2011 ob 19:28

Najaćaa risanka.. <3

— Urshek..
17.1. 2011 ob 20:18

Zelo zanimiva
To more bit dobr.
Komi čakam.

— zakon
18.1. 2011 ob 17:51

NEEEEEEEEEEE ITI GLEEEEDATTTTTTT. OGABEN MUUUUUUUUUVIIII

— amel
21.1. 2011 ob 16:17

že nad trilerjem sm bla ful navdušena,kok bom šele pr filmu.res carsko moram it nujno gledat.

— oboževalka psov in mačk
22.1. 2011 ob 11:18

tu bo zaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaakon!!!!!!!!!!

— puncika
29.1. 2011 ob 8:16

Komaj čakam, v kinu sm vidla reklamo in bla je ful smešna, mislm da bo carsko.

— nlp
29.1. 2011 ob 17:19

ma pomoie bi znau bit zanimiu

— newem
30.1. 2011 ob 17:35

zakooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooon film XD

— joškec
3.2. 2011 ob 16:48

pomoie bo zakon

— lulcek
3.2. 2011 ob 20:14

tooooooooo booooooooooo nnnnnnnnnnnaaaaaaaaajjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjaaaaaaaaaaaććććććććiiiiiii filmmmmm doooozdejjjjjjjjjjjjjjj :D

— woohoo
5.2. 2011 ob 14:38

ooh ne sinhroniziran!
sigurn bo sam slovenska verzija

— wtf
5.2. 2011 ob 19:15

yeah johnny depp!

— :3
10.2. 2011 ob 19:30

kooul

— ales
17.2. 2011 ob 19:41

komi čakam<3

— melisa klepić
18.2. 2011 ob 13:44

komi cakam
<3<3

— melisa
19.2. 2011 ob 17:57

http://www.youtube.com/watch?v=r-Bc43WVoL0 še en trailor , ki pomoje še bolj navduši .D

— maša
21.2. 2011 ob 12:22

kr neki ...

— LOLY
25.2. 2011 ob 16:40

Zakaj sploh napišejo igralce, če je pa itak sinhronizirano (uničeno)?

— Cookie
3.3. 2011 ob 5:46

v mariboru ni s podnapisi??

— mašaa
4.3. 2011 ob 11:07

kumej ćakam

— galćek
4.3. 2011 ob 15:16

jutr mam rojstni dan stara bom 11 let v koloseju ga bom praznovala

— melisa klepić
4.3. 2011 ob 19:32

ej a je bolš sinhronizirano al s podnapisiii. =D.?

— Liima CR7
6.3. 2011 ob 15:08

đizs samo sihnonizirano

— aaa
6.3. 2011 ob 16:52

Cool Movie ^^!!!

— Andri
7.3. 2011 ob 17:35

Zakaj je v MB-ju samo sinhroniziran film kaj mislite da ne znamo BRATI?????????????????

— kritik
8.3. 2011 ob 13:34

morm reci da je film zakon splača se ga iti gledati. seveda je apa tidi prednost to, da je johonny tak igralec! ♥♥♥♥

— lili
8.3. 2011 ob 18:43

men pa ni blo tok všeč, sm misnla da bo bol smešno. sm pa skor zaspala. pa še v dovorani mi je blo naznosno vroče, ker so mel skoz gretje.

— marina
10.3. 2011 ob 16:10

trailer je ful zanimiu, pa obetaven, sm se zlo veselu filma, sam nakonc sm bil pa kr mal razočaran nad filmom, ker je tko zlo dolgočasen :S

— thinc
10.3. 2011 ob 22:11

Ta film pa zmaga!!:D

— Rango
11.3. 2011 ob 14:38

to je zakon risanka res ful ful dora ej morte si jo ogledat nimam besed niti

— gggg
11.3. 2011 ob 18:08

film je hud za umret

— rtf
11.3. 2011 ob 19:55

-- amel
majn ogabn ku ti ze
drugace uredi filmc nc posebnega

— luka the bad boy
12.3. 2011 ob 11:05

Komi čakam da grem gledat!
To bo carsko...

— Gledalec
12.3. 2011 ob 15:19

supr

— ftgkkfjhgzj
15.3. 2011 ob 18:25

Šla sem gla gledat v nedeljo.. To je poden od filma! Kakšni momenti so smešni ampak teh momentov je zelo mal. Tko da ne priporočam :-)

— Belkec
17.3. 2011 ob 17:37

Ma Kolosej božji, dajte no v Koper na spored verzijo v angleškem jeziku, vsaj za večerno predstavo, ko ni majhnih otrok v kinu. Kaj bom poslušal neko slovensko sinhronizacijo, ko v originalu vloge interpretirajo nekateri vrhunski holivudski igralci? Pa saj film ni samo za otroke, oziroma sploh ne gre za film za otroke, če smo že pri temu. In potem se čudite, če si ljudje pobirajo zripane piratske filme z interneta namesto, da bi prišli v kino. Da ne bo pomote, tudi Tuš Koper ne predvaja verzije s podnapisi.

— jajco
20.3. 2011 ob 17:55

Pozor FILM NI ZA OTROKE DO 10 LETA. Danes smo si ga družinsko ogledali. Razočaranje popolno in vidno obrazih mojih ostalih otrok. Nobenega veselja. Identifikacija z glavnim junakom zaradi trivalnosti nemogoča. Vse skupaj prezapleteno. Mimo, res mimo da nihče ne opozori, da je to film za odrasle.

— OČE
26.3. 2011 ob 8:45

to so risanke za cucke!!

— anja čar
28.3. 2011 ob 7:41

Po dolgem času sem šla v kino in me zdaj še dolgo ne bo, saj to ni pustolovščina za družino, ampak GROZNA in AGRESIVNA risanka, ki ni niti malo primerna za otroke (sploh majhne). Toliko streljanja, grdi izrazi, grde oz. grozne živali (na momente kar strašljive), agresivne, manipulacija s pomanjkanjem vode, skratka NAJSLABŠA RISANKA do sedaj.Obvezno bi morali v Koloseju uvesti starostno mejo za gledanje te risanke (npr. tako kot pri Lutkovnem gledališču).

— alenka
1.4. 2011 ob 9:40

komi cakam na ta carski film

— gledalec
1.4. 2011 ob 23:15

če bo angleška verzija bom šel gledat....sinhronizacija pa je u piipp....

"alenka" pelji svoje otroke gledat gola zabava.....tam se imajo vsi radi.... ;)

— the santa
3.4. 2011 ob 19:31

največja finta pa je, da so v Mb koloseju kot razred (1. al 2... bli so še zlo majhni vglavnem) pli to gledat. sem si tudi mislila, kakšna oseba gre to otroke peljat, risanka je polna agresije... res sem pričakovala, da bo vredu risanka, ampak morem rečti, da me je presenetila v zelo negativnem smislut. trailer je bil res obetaven... poden od podna..

— xxy
5.4. 2011 ob 22:55 zvezdica

Nikoli v življenju se mi ni zgodilo, da bi v kinu med filmom zaspala. Do te risanke!

Peljala sem gledati svoje tri otroke - 6, 8, 12 let. VSI smo se na smrt dolgočasili.
Ta risanka je lahko zanimiva samo nekemu oboževalcu starega zahoda. Vse, kar je na risanki zanimivo, je zajeto v reklami. Če bi bila pri svojih 35+ letih kak posebej navdušen western fan... mogoče. Samo se mi zdi, da sta pojma western fan in ljubitelj risank po defortu nekako nezdružljiva.

Uvod - dooooooooolgočasen za umret. Zgodba se celoooo večnost ne začne zapletati. Vsakega otroka pod 10 let mine vse potrpljenje. Ko se začne nekaj zapletati (Rango pride v mesto, sreča lokalne nepridiprave), postane vzdušje preveč filozofsko. Majhni otroci razumejo like črno/belo in jim neki namigi o tem, kako bi neki župan morda lahko bil negaticev, banda grdob v saloonu pa nerazumljeni pozitivci,njim pomeni preprosto NIČ.

Zaplet - za otroke toralno preveč zapleten. Otroci potrebujejo neko jasno formuliranje, kdo je pozitiven in kdo negativen lik. Starejši otroci in odrasli, ki znamo oceniti, da stvari niso takšne, kot izgledajo na prvi pogled, pa potrebujemo nekaj več DOGAJANJA. Ena ura, da se nekaj zaplete je pač absolutno preveč.

Razplet - spet absolutno preveč zapleten za otroke in preveč klišejski za odrasle. Moja mlajša otroka sta se dejansko začela zanimati za dogajanje na platnu zadnje pol ure. Pred tem sta spraševala, kdaj bo konec. Starejši otrok je opazoval izključno animacijo, zgodba mu je bila dolgočasna. Jaz sem uspela predremati kakšnih 10 minut, v neskončno dolgem slikanju življenja v povprečnem mestu divjega zahoda. Zamudila nisem NIČ. Ne zgodbe, ne estetike, ne simbolike.

Skratka - spet ena od tistih risank, ki ne ve, komu je sploh namenjena. Mogoče odraslim oboževalcem starih kavbojk??? Saj se zavedam, da je med nami nekaj odstotkov odstotka ljudi, ki so odrasli ob filmih o kavbojcih in jih še danes grabi western nostalgija. Večina pa nas ni ravno nekih norih western fanov, ki bi filme hodili gledati izključno zato, ker se dogajajo na divjem zahodu. Moji motroci so film ocenili kot strašno dolgočasen. Torej očitno ni namenjen niti otrokom med 6-12 let. Nimamo najstnikov ali mladostnikov med 12-30 let, da bi lahko ocenjevala njihov vtis o filmu. Se mi pa vseeno zdi, da ta starostna skupina ni ravno tista, ki bi se ji western riasnke zdele neka strašno zanimiva zvrst. Skratka - nimam pojma, komu je ta film namenjen.

Sicer pa - sli smo jo gledat izključno zato, ker je bila v tem času edina vsaj od daleč primerna za otroke, ki so hoteli prosljavljaviti rojstni dan. Dobro, da je bil potem flambirani sladoled na večerji v restavraciji vsaj zares zanimiva stvar.

— mami70
14.4. 2011 ob 20:23

zgleda hudo!!!!

— Luka
19.4. 2011 ob 9:09

Risanko sem gledala že pred časom in moram reči, da sem komaj čakala, da bo konec. Niti slučajno ni po mojem okusu, kot da bi gledala nek nasilen western. Če je nekaj narisano, še ne pomeni, da je primerno za otroke, sploh tiste najmlajše.

— Miška
24.4. 2011 ob 19:06

ful dobr in smesn in zagotovo ga bom gledala.

— f.o.m.l.
29.4. 2011 ob 15:56

jeee rangooooo,norc pa pol,ful kulska risanka

— minči
3.8. 2012 ob 18:22

Ce bi si starsi kdaj ogledali kaksen trailer pred odhodom v kino tudi ne bi bilo slabo. Nevem po kateri logiki je vse kar je animirano prav za otroke!??

— tit
13.8. 2017 ob 13:43

Če peljete otroke VSAKO risanko gledat je to vaš problem...zakaj ne še" BIBLE BLACK" ? podobno pokemonom,vendar...fim je odličen,starši pa ne kritizirajte filmov,rajš vaše pomanjkanje kvalitetnega časa s potomci,ceu tedn nč,v soboto gremo pa v kino...hupi...

— finozlit

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.