Kolosej
Film distribucije Blitz Film & Video Distribution

Radioaktivna

Radioactive
biografska romantična drama
Podnapisi
Na sporedu od: 3.9.2020, Kolosej Ljubljana
1h 50min / 110min
Leto: 2019
Jezik: angleščina
Scenarij: Lauren Redniss, Jack Thorne
Režija: Marjane Satrapi
Dobitnica oskarja Rosamund Pike v vlogi znanstvenice Marie Sklodowske Curie, prve dobitnice Nobelove nagrade, ki je med drugim odkrila dva nova kemijska elementa polonij in radioaktivni radij. Film RADIOAKTIVNA prinaša resnično zgodbo o znanstvenici, ki se je rodila leta 1867 v Varšavi, študirala pa je v Franciji kjer je tudi spoznala svojega moža.

IZOBRAŽEVALNA KNJIŽICA ZA ŠOLE


Pierre in Marie Curie sta skupaj odkrila radij in močno pretresla takratne znansvene kroge. Oba skupaj sta leta 1903 prejela Nobelovo nagrado za odkritje radioaktivnosti, kmalu po tem pa je Pierre umrl. Po njegovi smrti se je Marie še bolj poglobila v delo in osvojila drugo Nobelovo nagrado za svoja odkritja, ki so spremenila svet.


Kdo je bila Marie Curie?

Upornica in pionirka, ki je v znanosti poskrbela za revolucijo – in tako sprožila verižno reakcijo, ki je oblikovala dvajseto stoletje.


Marie je izzvala družbene konvencije v času, ko ženske v znanosti niso bile vidne. Na Poljskem rojena izseljenka se je borila za lastno izobrazbo in za to, da se sliši tudi njen glas. Ob svojem soprogu Pierru je z njunim skupnim odkritjem radioaktivnosti razsvetlila svet. Par je noč in dan delal z nevarnimi kemikalijami v stari razmajani lopi in se odpovedal denarju in slavi. Njuno odkritje je bilo tako revolucionarno, da je Marie postala prva ženska, ki je kdaj dobila Nobelovo nagrado, in prva oseba, ki je prejela dve Nobelovi nagradi. Še danes je edina oseba z dvema Nobelovima nagradama na dveh različnih znanstvenih področjih – za fiziko in za kemijo.

Med prvo svetovno vojno je z novimi dognanji in izboljšavami na področju medicine rešila nešteta življenja. Njena dognanja so utrla pot zdravljenju rakavih bolnikov s pomočjo radiologije.

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Bodi prvi in napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.