Kolosej
Film distribucije Ljubljanski kinematografi

Rad mora imeti pse

romantični
Najtežje jih je naučiti ukaza: na mestu!
Na sporedu od: 10.11.2005, Kolosej Ljubljana
1h 38min / 98min
Leto: 2005
Država: ZDA
Scenarij: Gary David Goldberg po romanu Claire Cook
Učiteljica predšolskih otrok Sarah Nolan (Diane Lane) je že osem mesecev ločena, kar je za njeno družino veliko predolgo. Ker ji želijo samo dobro, vložijo ves svoj trud v to, da bi jo že enkrat spravili iz pižame in jo potisnili med ljudi, pa naj bo zlepa ali zgrda. Za vsem skupaj stojijo sestri Carol (Elizabeth Perkins) in Christine (Ali Hillis) ter ovdoveli oče Bill (Christopher Plummer), ki daje dober zgled z lastnimi internetnimi zmenkarijami. Po nizu komično neuspešnih zmenkih Sarah naleti na človeka, ki bi utegnil biti to, kar si želi - spozna čudnega, toda zanimivega graditelja čolnov Jaka Andersona (John Cusack), idealista, katerega višek romantike predstavlja Dr. Živago.

Nikoli ni lahko hoditi na zmenke. Večno iskanje sorodne duše je vedno vključevalo ponižanje, nejevoljo in tudi nekaj slepe sreče. Dandanes takšno iskanje poteka po spletnih straneh, hitrih kosilih in prek prijateljev ter sorodnikov, ki vedno poznajo "pravo" osebo zate.

Učiteljica predšolskih otrok Sarah Nolan (Diane Lane) je že osem mesecev ločena, kar je za njeno družino veliko predolgo. Ker ji želijo samo dobro, vložijo ves svoj trud v to, da bi jo že enkrat spravili iz pižame in jo potisnili med ljudi, pa naj bo zlepa ali zgrda. Za vsem skupaj stojijo sestri Carol (Elizabeth Perkins) in Christine (Ali Hillis) ter ovdoveli oče Bill (Christopher Plummer), ki dober zgled z lastnimi internetnimi zmenkarijami. Bill se videva s svobodomiselno Dolly (Stockard Channing), ki jo je spoznal na spletu, kot tudi z drugimi ženskami, katerih imena si njegove hčerke zaradi velikega števila preprosto ne morejo zapomniti.

Ker si Carol in Christine močno želita, da bi tudi sestra odšla po očetovih stopinjah, se pretvarjata, da sta Sarah, in objavita njen opis na spletni strani perfectmatch.com: "Pohotna, čutna, zapeljiva in zabavna. Ločena belka išče posebnega moškega za preživljanje skupnih zvezdnatih večerov. Rad mora imeti pse." Potem samo še čakata, da začnejo ponudbe deževati.

Po nizu komično neuspešnih zmenkih Sarah naleti na človeka, ki bi utegnil biti to, kar si želi - spozna čudnega, toda zanimivega graditelja čolnov Jaka Andersona (John Cusack), idealista, katerega višek romantike predstavlja Dr. Živago. V službi pa Sarah spozna tudi Boba Connorja (Dermot Mulroney), pravkar ločenega očeta ene od njenih učenk. Zdi se, da je Bob zaradi svoje očarljivosti in sproščene narave popoln moški... Toda ali je res?

Film je režiral dvakratni dobitnik emmyja Gary David Goldberb (napisal je tudi scenarij), posnet je bil po knjižni uspešnici Claire Cook.

Igralci

Diane Lane (Sarah Nolan)

Diane Lane je prd kratkim zaključila snemanje Truth, Justice, and the American Way, v katerem sta zaigrala tudi Ben Affleck in Adrian Brody.

Prislužila si je nominacijo za vlogo v romantični komediji Under The Tuscan Sun, ki govori o Američanki, ki odpotuje v Italijo z željo po lepšem življenju.

Zaigrala je ob Marku Wahlbergu in Georgu Clooneyju v filmu katastrofe The Perfect Storm, ki ga je režiral Wolfgang Petersen. Pred tem je bila nagrajena za vlogo v drami A Walk on teh Moon, v katerem smo lahko videli tudi Anno Paquin, Lieva Schreiberja in Vigga Mortensena. Igrala je še v Hardball ob Keanuju Reevesu, Unfaithful, Gunshy, Judge Dredd, Knight Moves...

John Cusack (Jake Anderson)

Leta 1997 je igral ob Nicolasu Cagu, Johnu Malkovichu in Stevu Buscemiju v uspešnici Con Air, istega leta je igral s Kevinom Spaceyjem v Midnight in the Garden of Good and Evil, ki ga je režiral legendarni Clint Eastwood in je posnet po istoimenski knjigi. Poleg tega je posodil svoj glas celovečernemu risanemu filmu Anastacia, v katerem je mogoče slišati tudi Meg Ryan, Christopherja Lloyda in Kelsey Grammer.

Leta 1999 je igral v črni komediji Being John Malkovich in pa v drami Cradle Will Rock, ki jo je režiral Tim Robbins. V njej smo lahko občudovali tudi Emily Watson, Susan Sarandon, Hanka Azaria, Johna Turturra in Vanesso Redgrave. Igral je tudi ob Billyju Bobu Thorntonu, Angelino Jolie in Cate Blanchett v komediji Mika Newella Pushing Tin.

Igral je še v filmih, kot so High Fidelity, Stand By Me, Say Anything..., True Colors, Bullets Over Broadway, City Hall, The Thin Red Line, Identity, Runaway Jury...

Dermot Mulroney (Bob Connor)

Pred kratkim je končal snemanje romantične komedije The Family Stone, v katerem so zaigrali tudi Diane Keaton, Sarah Jessica Parkerm Claire Danes, Luke Wilson in Rachel McAdams.

Igral je še v filmih: My Best Friend's Wedding, Lovely & Amazing, Trixie, Goodbye Lover, Where The Money Is, The Trigger Effect, Kansas City, Copycat, Living in Oblivion, How To Make an American Quilt.

Gary David Goldberg

režiser, producent, scenarist

V svoji karieri je prejel številne nagrade, med drugim nagrado emmy kot ko-producent nadaljevanke Lou Grant ter emmy kot scenarist epizode Family Ties. Poleg tega je bil nagrajen še za M*A*S*H*.

Komentarji

23.9. 2005 ob 21:44

film fulll priporočam ljubiteljem živauc.. še posebno ljubiteljem hrčkom.. za mojo sošolko ki ma hrčka doma..=p.. ma film je navadna komedija kot use ostale.. ..s psom umes.. tko da ..lepp film..

— *nayka*
4.10. 2005 ob 21:02

bomo vidl kaj bo

— simply_owned
6.10. 2005 ob 21:54

Od ena do tisoč je tale film čista enka! Kje najdejo bedake, da si zmislujejo take bedarije...

— Tanja
9.10. 2005 ob 17:06 zvezdica

film je cisti tipicni ameriski- romanticna komedija. vedno se vse prepleta in na koncu dobro razplete.ce ti je vsec ta tip filma,je to film zate.

— Tanja
10.10. 2005 ob 20:21 zvezdica

že videno, bi lahko rekel. kot je Tanja ze povedala, klasicna ameriska romanticna zgodba z happy endom. drugace pa povprecna kopija filma "You got mail" kjer sta bolje zaigrala Meg Ryan in Tom Hanks.

— Liones
27.10. 2005 ob 4:33 zvezdica

Hoj! Ta filmcek je pa prava romantika!Vreden ogleda...vsekakor bolj kot Elizabethtown,ki je ziva beda!

— tipo
28.10. 2005 ob 7:22

Ta FiLm Bo ReS fAjN... To ObEtA žE vSeBiNa & nAsLoV... OgLeJtE sI gA... ReS jE sUpEr!!!

— *A*N*Y*
10.11. 2005 ob 19:06 zvezdica

priporočam vam film če ste zaljubljeni in ful romantični...meni je blo tečno ko sem mogla take osladnosti gledat

— ena
11.11. 2005 ob 20:23 zvezdica

Ok, saj ne rečem, ampak ta film je obetal več. Ne pa samo dokaj poceni pocukrane zgodbe ... ki je bila povedana na malce banalen način. In na čase se film ... FUL ... vleče. Škoda. Lp.

— roža
15.11. 2005 ob 19:48 zvezdica

ej men je film full hud pa u bistvu se mi niti ne zdi tko zlo tipična ameriška romantična komedija-ok no sej se ekstra srečn konča sam mi full ne deluje tko, pa gledam ful filmou tko da mi lohk kr vrjamete:) pejte

— NN
19.11. 2005 ob 18:29 zvezdica

Dobra romantična komedija. Diane Lane je zakon, nova junakinja ženskih src in igralka, na katero ženske lahko računajo. Bolj kot na Julio Roberts, Sandro Bullock in Meg Ryan, ki jih večkrat izdajo. Diane ostaja kul. V vseh treh svojih zadnjih filmih. V Nezvesti si je privoščila soparen skok čez plot, v Pod Toskanskim soncem je imela pogum za romantični odklop, tokrat pa za svojega moškega skoči celo v ledeno mrzlo vodo in za isto stvar prepriča celo svojega psa. In ta moški ni nihče drug kot John Cusack, večni romantik in ljubljenec deklet, ki je v filmu High Fidelity za svojo izbranko sestavil celo posebno glasbeno kompilacijo. Med njima je seveda dovolj kemije. Veliko več kot v romantičnih komedijah zadnjega časa. Pa četudi se lovita na klišeje in preverjene prijeme. To ju ne moti, to ne moti niti gledalcev. Oba sta razočarana v ljubezni, oba čakata na nov začetek. Ko jima rata, zamočita. Ko jima rata še enkrat, pa sta dovolj pametna, da zagrabita priložnost. In jasno, oba ljubita pse in klasiko Doktor Zhivago. »Film sem gledala dvajsetkrat. Morda zato, ker čakam, da se bosta Yuri in Lara spet srečala enkrat poleti, kjer bosta lahko okoli skakala v kratkih hlačah,« razloži naša Diane. To je seveda dovolj, da naš John zašteka, da pred njim stoji ženska njegovih sanj. Njegov helijev komet, ki pride samo enkrat v življenju. In če berete napise, boste ugotovili, da je film režiral Gary David Goldberg, ki je to nazadnje počel davnega leta 1989, ko nam je dal čustveno komično dramo Dad z Jackom Lemmonom in Tedom Dansonom v glavni vlogi. Potem si je vzel čas za televizijo, za uspešno serijo Spin City in se k filmu vrnil šele letos. Nič čudnega, glede na to kako slabe romantične komedije zadnje čase prihajajo v naša kina.

— iztok gartner
18.7. 2006 ob 13:47

ČIST ROMANTIČEN FILM.

— MISA

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.