Kolosej
Film distribucije Blitz Film & Video Distribution

Pustolovščine gospoda Peabodyja in Shermana

animirana pustolovščina
Sinhronizirano
Na sporedu od: 6.3.2014, Kolosej Ljubljana
1h 36min / 96min
Leto: 2014
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Craig Wright po likih Teda Keyja
Režija: Rob Minkoff
Režiser animacij Levji kralj in Mišek Stuart Little predstavlja zabavno pustolovščino govorečega psa Peabodyja, ki je najpametnejše bitje na svetu in njegovega človeškega posvojenca Shermana. Zaradi težav v šoli Peabody povabi starše Shermanove sošolke Penny na razgovor, toda med tem nadobudni mladenič prekrši pravilo in Penny pokaže Peabodyjev časovni stroj. Ker želi mala nagajivka pustiti svoj pečat v zgodovini, se morata Peabody in Sherman odpraviti na osupljivo popotovanje po človeški preteklosti in popraviti storjene napake.

G. Peabody, najbolj dovršeni pes na svetu, in njegov navihani posvojenec Sherman se s pomočjo časovnega stroja NAZAI podajata na neverjetne pustolovščine, kar jih je kdaj doživel kak človek… ali pes. A ko Sherman NAZAI uporabi, da bi napravil vtis na prijateljico Penny, po nesreči v vesolju povzročita raztrganino in s tem povzročita zmešnjavo med najbolj pomembnimi dogodki v zgodovini. Preden docela spremenita preteklost, sedanjost in prihodnost, jima mora na pomoč priskočiti g. Peabody in se spopasti z najhujšim izzivom katerega koli obdobja: dognati mora, kako biti starš. Družno skozi čas potujoča trojica pusti svoj pečat na zgodovini.

Film G. Peabody in Sherman je nastal na podlagi priljubljenih likov, ki so luč sveta ugledali v poznih petdesetih in zgodnjih šestdesetih v risanih serijah Rocky and His Friends in The Bullwinkle Show v produkciji Jaya Warda. Peabodyju je glas posojal Bill Scott, Shermanu pa odrasli možakar Walter Tetley. Vsega skupaj je za kratke segmente, imenovane Peabody's Improbable History, ki jih je ustvarjal Ted Key, nastalo enaindevetdeset kratkih filmčkov.

Novi film posodablja klasične dogodivščine psa in njegovega posvojenca in jih približa sodobnemu občinstvu prek najsodobnejše računalniško grafične animacijske tehnologije in 3D formata, a pri tem še vedno ohranja očarljivost izvirnika. »Film se poklanja oddaji,« pravi producent Alex Schwartz, »vključno s strojem NAZAI in Peabodyjevimi dovtipi, ki prežemajo dialoge. V filmu je zajeten del DNA izvirnih segmentov,« ki tako na platna prinaša pustolovsko komedijo z znanstvenofantastičnim obratom, potovanjem skozi čas, odpuljenimi liki in duhovitimi dialogi, vse pa skupaj drži nenavadni in nepričakovani odnos med naslovnima junakoma – psom in njegovim posvojencem. V bistvu gre za odnos med očetom in sinom: »G. Peabody je Shermana posvojil in ga vzgojil, kakor je vedel in znal,« razlaga režiser filma Rob Minkoff. »Kot v vsaki družini se stvari zapletejo in zapletajo, zato se morata oba iz izkušenj česa naučiti in se potruditi, da njuna družina napreduje v boljšo obliko.«

Kajti tudi svetovno priznani genij, kot je g. Peabody, se ima vedno česa naučiti – vsaj kar se tiče starševstva. »Priznati si mora, da svojega sina ne razume vedno in ne docela,« pravi Schwartz. Nekatere lekcije dobi v obliki vzgojnih metod, ki po nobenih merilih niso tradicionalne – kot je na primer potovanje skozi čas; pri tem srečujeta pomembne osebnosti iz zgodovine, a morata kajpak upoštevati vrsto pravil, kot denimo to, da ne smeš nikoli srečati samega sebe in moraš paziti, da na preteklost vplivaš kar se da neznatno.

Pri vpogledu v neskončne zavoje zgodovine g. Peabodyju in Shermanu pomaga čudežna naprava po imenu NAZAI, edini izdelek sicer največjega izumitelja na svetu g. Peabodyja. Vendar je NAZAI precej več kot zgolj sredstvo za časovna popotovanja – je čisto pravi lik, ki v pustolovščinah g. Peabodyja in Shermana igra ključno vlogo.

Minkoff pravi, da sta g. Peabody in Sherman klasičen filmski par – »kot Stan in Olio, Batman in Robin ali Sherlock Holmes in dr. Watson.« Visokoleteča trditev, a g. Peabody ni čisto navaden pes: nič manj kot poslovni mogotec je, izumitelj, znanstvenik, Nobelov nagrajenec, gurman, olimpijski prvak in genij. Pameten je kot Einstein, duhovit kot Oscar Wilde, drzen kot Indiana Jones, spreten kot James Bond, sklepa kot Sherlock Holmes in kuha kot Mario Batali. Edino, kar mu povzroča preglavice, je njegov posvojenec Sherman.

Hči Jaya Warda Tiffany je varuhinja očetove zapuščine in je (tudi kot izvršna producentka) tesno sodelovala z ustvarjalci filma, da bi zagotovila zvestobo Jayevi viziji. Pravi, da je rezultat vse, kar je upala, da bo: »Tako kot Jayeve risanke film otroke nikoli ne nagovarja zviška ali v pokroviteljskem tonu. Oče je segmente ustvarjal tudi za odrasle. In zdaj ta film uresničuje moje sanje in sanje moje družine – očetovo delo petdeset let pozneje producira DreamWorks in ga na platna pošilja v 3D formatu. Film je zame veliko čustveno doživetje, kajti zame je moj oče bil Peabody – pravi genij.«

Liki

G. Peabody je poslovni veleum, izumitelj, znanstvenik, Nobelov nagrajenec, gurman, dobitnik olimpijske medalje, genij in, tako je pač naneslo, pes. Obdarjen z izjemno inteligenco, g. Peabody dosega presenetljive reči, je pa njegov um sem in tja tudi razlog, da ne najde stika z običajnimi ljudmi, ki sem jim niti sanja ne o čem govori. To, kar za psa, kakršen je g. Peabody predstavlja izziv, je držati korak s posvojenim sinom Shermanom. Dečku se popolnoma posveti in se iz njunega razmerja uči tega, kar mora potuhtati tudi genij. Starševstva.

Sherman je odkrit, zagnan in neznansko radoveden. Odrašča s svojim posvojiteljem, g. Peabodyjem, s super genijem, ki potuje skozi čas, kar Shermanu nudi neskončno priložnosti za avanture. Kot večina najstnikov, tudi Sherman nenehno sili v težave, a mu vedno uspe rešiti tudi najbolj zapletene probleme, ki jih je kakopak zakuhal sam.

Penny je dvojna grožnja. Ljubka je in bistra, vse dokler ne spozna Shermana, ki je še večja brihta, je Penny glavna na šoli. A njena naravna karizma in drznost, pa tudi skrbnost in pripadnost so razlogi, da se med njima splete prijateljstvo, ki resnično kljubuje zobu časa.

NAZAI Čudovita naprava za potovanje skozi čas, je edinstvena iznajdba največjega izumitelja na svetu, g. Peabodyja. Ta je napravo zgradil, da bi njegov sin Sherman, zgodovino lahko izkusil iz prve roke. NAZAI je več kot le sredstvo za potovanje skozi čas, je nepogrešljiv lik, ki igra bistveno vlogo pri avanturističnih potovanjih g. Peabodyja in Shermana skozi čas.

O igralcih

Ty Burrell (g. Peabody) bo posodil glas liku v risanki Finding Dory, nadaljevanju uspešnice Finding Nemo, in je pred kratkim zaključil snemanje neodvisne komedije The Skeleton Twins s Kristen Wiig. Trenutno ga gledamo kot Phila Dunphyja v humoristični nanizanki Modern Family; za vlogo je med drugimi nagradami in nominacijami prejel emmyja, z bratom Duncanom pa kot izvršni koproducent pripravlja lastno serijo o njunem skupnem otroštvu. Pred tem je igral v humorističnih nanizankah Back to You in Out of Practice. Videli smo ga v filmih Butter, Goats Chiristopherja Neila, Morning Glory, The Incredible Hulk, National Treasure 2, Fur, Friends With Money, The Darwin Awards, Down in the Valley, In Good Company, Black Hawk Down, Dawn of the Dead, Evolution….

Max Charles (Sherman) ima pri devetih letih že precej občudovanja vreden rezime: igra v nanizanki The Neighbors in je pred kratkim ponovil vlogo v mladega Petra Parkerja v The Amazing Spider-Man 2. Kariero je začel pri šestih in odtlej igral v mnoštvu televizijskih serij, kot so True Blood, Raising Hope, Community, Hot in Cleveland, Jessie in Spooky Buddies. Videli smo ga tudi v celovečercu The Three Stooges z Jane Lynch, Seanom Hayesom in Jennifer Hudson.

Ariel Winter (Penny) igra v humoristični nanizanki Modern Family in v nadaljevanki Sofia the First, ki je izpeljanka filma Sofia the First: Once Upon a Princess. Nedavno je končala snemanje drame Truck Stop Tonyja Aloupisa, videli pa smo jo še v filmih Duress, Speed Racer, The Chaperone, Opposite Day, One Missed Call, Kiss Kiss Bang Bang, v katerem je pri sedmih debitirala… ter v TV filmih in serijah Fred 2: Night of the Living Fred, Fred the Movie, ER, Criminal Minds, Crossing Jordan, Nip/Tuck in Bones. Glas je posodila likom v risankah Jake and Neverland Pirates, Phineas and Ferb, Dr. Seuss’ Horton Hears a Who! in Bambi II.

Stephen Colbert (g. Peterson) je najbolj znan kot voditelj, scenarist in izvršni producent oddaje The Colbert Report, ki je prejela več emmyjev in dve Peabodyjevi nagradi. Je tudi priznan pisatelj in dovršen igralec, ki svoje udejstvovanje na vseh področjih usmerja v politično akcijo. Preden se je osamosvojil z oddajo The Colbert Report, je bil pri The Daily Show with Jon Stewart dopisnik in scenarist z najdaljšim stažem, in je oddaji pomagal do več emmyjev in Peabodyjevih nagrad. Sodeloval je pri knjižnih uspešnicah AMERICA (THE BOOK): A Citizen's Guide to Democracy Inaction in Wigfield. Pred tem se je uveljavil v sloviti chicaški impro skupini Second City; s kolegoma iz skupine Amy Sedaris in Paulom Dinellom je igral v oddaji skečev Exit 57 in z njima ustvaril serijo Strangers with Candy. Nato je gostoval v serijah Curb Your Enthusiasm in Law and Order: Criminal Intent, pisal za The Dana Carvey Show in Saturday Night Live ter glas posodil likoma v risani seriji The Ambiguously Gay Duo in risanem celovečercu Monsters Vs. Aliens. Njegovi knjigi I AM AMERICA (And So Can You!) in AMERICA AGAIN: Re-Becoming The Greatness We Never Weren’t sta prebili več mesecev na seznamu najbolje prodajanih knjig New York Timesa, za otroke pa je izdal še I AM A POLE (And So Can You!). Z albumom A Colbert Christmas: The Greatest Gift of All! se je potegoval za grammyja in več emmyjev in je nastopil v postavitvi Sondheimove Company v izvedbi Newyorške filharmonije.

Leslie Mann (ga. Peterson) je nedavno igrala v Apatowi komediji This Is 40; z Apatowim, ki je njen soprog, je posnela že v Knocked Up in The Cable Guy, na velika platna pa kmalu pride v Cassavetesovem The Other Woman. Videli smo jo v The Change-Up, I Love You Phillip Morris, The Bling Ring, 17 Again, George of the Jungle, She’s the One, Funny People, The 40 Year Old Virgin… Glas je posodila likom v animiranih filmih ParaNorman, Coraline, Rio, Rio 2 in v risani seriji Allen Gregory.

Patrick Warburton (Agamemnon) je najbolj znan po vlogi v legendarni humoristični nanizanki Seinfeld. Igral je v nanizankah Less than Perfect, The Tick in Rules of Engagement ter glas posodil likom v več risanih uspešnicah, med njimi The Emperor’s New Groove, Chicken Little, Bee Movie in Happily Never After. Trenutno snema glas za risani seriji za odrasle The Venture Brothers in Family Guy.

Allison Janney (gdč. Grunion) trenutno igra v humoristični nanizanki Mom v nadaljevanki Masters of Sex in v celovečercu The Way, Way Back s Stevom Carellom in Toni Collette, na velika platna pa prihaja še s Touchy Feely, s še nenaslovljenim filmom s Hughom Grantom, s Trust Me in komedijo Bad Words. Videli smo jo The Oranges, Liberal Arts, Struck By Lightning, The Help, Juno, Hairspray, Life During Wartime, Strangers with Candy, Our Very Own, The Hours, American Beauty, Nurse Betty, 10 Things I Hate About You, Primary Colors, The Object of My Affection, Big Night… Glas je posodila likoma v risankah Over the Hedge in Finding Nemo. Na TV je s kopico vlog pustila nepozaben pečat, a je bržkone najbolj znana po vlogi v seriji The West Wing, za katero je prejela štiri emmyje in štiri nagrade Ceha filmskih igralcev.

O ustvarjalcih

Rob Minkoff (režiser) je začel v animacijskih studiih Walta Disneya in režijski krst prestal s kratkimi filmi o zajcu Rogerju, njegov prvi celovečerec pa je bil uspešnica The Lion King. Nato je režiral filme Stuart Little in Stuart Little 2 z Michaelom J. Foxom, The Forbidden Kingdom, Flypaper in The Haunted Mansion.

Komentarji

28.2. 2014 ob 20:05

Haha! Ta film pa moram it gledat!

Če fantič lahko posvoji psa... Potem ne vidim razloga zakaj ne bi smel pes posvojiti dečka.

Hahaha!

— Nekdo
3.3. 2014 ob 15:30

bla, bla

— drek
3.3. 2014 ob 15:31

lep film

— drek
22.3. 2014 ob 12:32

super film

— bilia
6.4. 2014 ob 19:28

kul film

— tralala

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.