Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Purana na begu

animirana komedija
Sinhronizirano
Na sporedu od: 23.1.2014, Kolosej Ljubljana
1h 31min / 91min
Leto: 2013
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Jimmy Hayward in Scott Mosier po zgodbi Davida I. Sterna in Johna J. Straussa
Režija: Jimmy Hayward
Režiser zabavne animacije Horton predstavlja nenavadno zgodbo o puranu Reggieju, ki mu predsedniška pomilostitev na praznik zahvalnega dne omogoči lagodno in brezskrbno življenje. Toda to je račun brez junaškega purana Jaka, ki Reggieja vzame s seboj v časovni stroj, namenjen v čas prvega praznovanja zahvalnega dne. Jake namerava poskrbeti, da se purani ne bodo nikoli znašli na tradicionalnem prazničnem jedilniku, kar Reggieju povzroči številne komične in boleče prigode.

Ta dva purana bosta spremenila glavno jed v zgodovini!

Relativity Media in Reel FX Animation Studios predstavljata animirano komično pustolovščino za občinstvo vseh starosti - Purana na begu. Gre za prvi večji, v celoti računalniško animirani film, ki so ga ustvarili v nagrajenih studijih Reel FX v Dallasu v Texasu. Animirani film govori zgodbo o dveh puranih, ki prihajata iz različnih življenjskih okolij in ki morata pozabiti na svoje razlike, da bi odpotovala v preteklost in spremenila tok zgodovine - ter za vedno spravila purana z jedilnika Zahvalnega dne!

V izvirni zasedbi like upodabljajo Owen Wilson, Woody Harrelson, Amy Poehler, George Takei, Colm Meaney, Keith David, Dan Fogler, Carlos Alazraqui, Carlos Ponce, Danny Carey, Lesley Nicol in Dwight Howard.

Zgodba

Na čudoviti družinski kmetiji velikanska jata puranov živi svoje mirno, zadovoljno in koruze polno življenje. Vse, kar purane zanima, je čas hranjenja ter paša na soncu v družbi Kmeta, za katerega so prepričani, da jih bo popeljal v "Puranja nebesa". To velja za vse razen za Reggieja (Owen Wilson), bistroumnega purana, ki blati Kmeta in ne kaže nobenega zanimanja za vsakdanji obstoj prenažrtih puranov, zaradi česar ga lastna jata izobči.

Reggiejevo življenje se za vedno spremeni, ko ga ob nenapovedanem obisku Predsednika Združenih držav doleti velika čast in postane "oproščeni puran". To zanj pomeni, da ga čaka brezskrbno življenje v Camp Davidu, v družbi televizije na zahtevo ter pizze s sirom. S svojo oprostitvijo je Reggie našel svoj puranji raj - kraj, kjer je le on tisti, ki odloča! Tako je vse dokler ga iz njegovega paradiža ne ugrabi Jake (Woody Harrelson), neizprosni ustanovitelj-- in edini član "Puranje osvobodilne fronte".

Jake ima v mislih le eno misijo: za vedno spremeniti zgodovino in rešiti celotno puranjo vrsto. A sam ne bo zmogel: za takšno misijo potrebuje pamet in moč, zato mora v svoj načrt vključiti še Reggija. "To nama je usojeno!" oznani, medtem ko se mu Reggie posmehuje. Ker se Reggie noče odreči svojemu razkošnemu življenju, ga Jake ugrabi in skupaj vdreta v skrivni vladni laboratorij, kjer ugrabita časovni stroj z imenom S.T.E.V.E. (George Takei), ki ju popelje v leto 1621, le nekaj dni pred Zahvalnim dnevom.

Žal pa takoj, ko prispeta v preteklost, stopita navzkriž Poveljniku Plymouthske kolonije Mylesu Standishu (Colm Meaney), lakomnemu lovcu, katerega misija je ujeti dovolj puranov, da bi lahko z njimi nasitil koloniste in njihove domorodne ameriške zaveznike na prihajajoči Žetveni pojedini. Preden Standish uspe Reggija in Jaka postreči kot glavno jed na večerji, ju reši Jenny (Amy Poehler), prelepa in neustrašna hči Poglavarja divjih puranov Širokega Kljuna (Keith David).

Jenny ju odpelje na obronek gozda, kjer se pred priseljenci skriva preostala jata. Jake mora divjo jato poučiti o prihodnosti in zbrati dovolj podpore za svojo misijo, da bi spremenil zgodovino, medtem pa je Reggie očitno na srčnem pohodu: saj se od krempljev do kljuna zatreska v Jenny.

Očaran nad Jennyjino hrabrostjo Reggie postane vodja drznega napada na vas priseljencev v želji, da bi osvobodil svoje zajete tovariše. Vendar pa se reševalni načrti izkažejo za dvorezen meč, ko Jakeova puhloglava spletka Standisha in njegove lovce pripelje naravnost k jati in s tem na kocko postavi usodo Jenny, njene družine ter celotne puranje vrste.

Obupani Reggie s S.T.E.V.E.om pobegne v sedanjost v skladu z njegovo življenjsko filozofijo, ki pravi "da je pot lažja, če si jo utiraš sam". Vendar pa se življenje v Camp Davidu ne zdi več zadovoljivo brez Jenny in Jaka, da bi mu delala družbo. Reggie se končno zave, da je Jakova nora misija RES njegova usoda, zato se skupaj s S.T.E.V.E.om vrneta in Jaku pomagata pri njegovi misiji, da bi za vselej spravil purane z jedilnika!

O ustvarjalcih

Stvaritev Puranov na begu se je začela z izvirno idejo piscev Davida I. Sterna in Johna J. Straussa. "Začetna ideja filma takrat je bila "Dva purana se vrneta v preteklost v čas prvega Zahvalnega dne in skušata svojo vrsto spraviti z jedilnika," " pravi Stern. Sternu in Straussu se je zdelo, da gre za nekaj izvirnega in vznemirljivega in ko sta v nadaljnjih šest mesecev idejo dovolj razvila, sta se jeseni 2008 odpravila v Dallas, kjer sta svojo zamisel predstavila vodstvu Reel FX. Z dolgoletno tradicijo na področju digitalnih učinkov in animacije v reklamne in zabavne namene se je podjetje Reel FX v tistem času, kot se spominja predsednik podjetja David Ross, želelo razviti iz zgolj podjetja, ki nudi storitve, v kreativno podjetje. Ko je vodstvo podjetja prvič slišalo idejo Sterna in Straussa, je bruhnilo v smeh. Film Purana na begu se je podjetju zdel enkratna ideja za prvi projekt in pisca sta se nemudoma lotila dela ter razvijala zgodbo še naprej. "Zelo sem ponosen, da je film Purana na begu prvi celovečerni film podjetja Reel FX," pravi Aron Warner, izvršni producent Puranov na begu ter vodja animacije pri Reel FX. “Že v osnovi je tehnično gledano film zelo lep. Kar pa se tiče zgodbe, pa je ton filma popolnoma edinstven.”

Pri Puranih na begu gre za komedijo prijateljev, v kateri nastopata dva protislovna si junaka - v tem primeru dva purana: pametni, egocentrični Reggie ter neumni, junaški Jake - ki sta vržena v razposajeno pustolovščino, ki jima življenje postavi na glavo. "Želeli smo, da bi Purana na begu v svojem bistvu izražala pomen prijateljstva, zvestobe in kaj dejansko pomeni "narediti tisto, kar je prav"", pravi Strauss. Stern pa dodaja, "Igrala sva se z različnimi kombinacijami osebnosti, ki bi ustvarila veliko komičnih trenj. In ko sva začela raziskovati svet puranov, sva uporabila prave razlike med njimi - med purani proste reje ter purani, ki jih redijo v tovarni; genetsko spremenjenimi in naravnimi - in tako sva razvila pravi neskladni par.

Pred-produkcijsko delo se je pri Reel FX-u začelo v letu 2009, vendar je trajalo vse do pomladi 2011, ko se je ekipi pridružil scenarist in režiser Jimmy Hayward, ki je predtem režiral risanko Horton, da so pri projektu začeli s produkcijo. Haywardu se je pridružil še scenarist in producent Scott Mosier ter z oskarjem nagrajeni izvršni producent Aron Warner (ustvarjalec Shreka in njegovih nadaljevanj). "Takoj ko so se ekipi pridružili Jimmy, Scott in Aron, se je delo na filmu začelo bliskovito odvijati," pravi David Ross, predsednik podjetja Reel FX. "Vsak od njih ima zares prefinjen pa vseeno poseben smisel za humor, ki predstavlja bistvo tega filma."

Haywardove bogate izkušnje v animaciji, ki jih je pridobil v podjetjih Pixar in Blue Sky so neizmerno pomagale pri ustvarjanju visoko kvalitetnega izdelka, ki je bil izdelan popolnoma izven studijskega sistema. "Jimmy je pravi režiser animatorjev," pravi izvršni producent Aron Warner. "Ta njegova strast se izraža v vsakem koščku dela, ki ga opravimo na področju urejanja in animacije. Prizore v filmu do potankosti razdela za animatorje. Neverjetno dober je pri izražanju tega, kakšne občutke naj bi določen prizor vzbudil in kaj želi, da bi bilo prikazano na ekranu."

Reggie (Owen Wilson) Upodobljen s strani nominiranca za oskarja, igralca Owena Wilsona je Reggie pameten, smešen puran proste reje, katerega brezskrbno življenje oproščenega purana zmoti Jake, trmasti, vztrajni in rahlo skrenjeni ustanovitelj "puranje osvobodilne fronte". Skozi prijateljstvo z Jakom Reggie spozna svoj resnični jaz in kaj zares pomeni biti del jate.

Jake (Woody Harrelson) Upodobljen s strani nominiranca za oskarja, igralca Woodyja Harrelsona Jake sledi poslanstvu »osvoboditi vse purane sveta«... in nič mu ne bo stalo na poti, še najmanj pa Reggie. Izvršni producent Aron Warner pojasni, "Jake je fanatik. Veličastni Puran je Jaku ukazal, naj prepreči Zahvalni dan in Jake bo to tudi storil, ne glede na prepreke, ki bi ga čakale na poti."

Jenny (Amy Poehler) Jenny je prelepa, bistra in junaška hči Poglavarja Široki Kljun; prav tako pa se v filmu znajde v vlogi Reggiejeve simpatije. Med razvojem odnosa med Reggiejem in Jenny uspeta eden drugemu odpreti oči. Reggie se nauči biti del nečesa, ki je širše od njega samega, Jenny pa spozna, da obstaja svet tudi izven njene jate. "Reggie Jenny popelje na popotovanje, na katero je ne bi mogel popeljati noben drug puran," pojasni izvršni producent Aron Warner. "To ji popolnoma spodnese tla izpod nog in izostri njen občutek za to, kako velik je svet v resnici in kakšna je njena vloga v njem."

S.T.E.V.E. (George Takei) S.T.E.V.E. je Strojni tajni ekspedicijski vozni eksplorator, časovni stroj, ki Jaka in Reegija popelje v leto 1621. “A S.T.E.V.E. je več kot le časovni stroj,” pravi izvršni producent Aron Warner. “V mnogih pogledih predstavlja Reggijevo vest. Reggiju pomaga, da se končno zave, kakšne vrste puran naj bi postal, to pa stori na karajoč, sarkastičen in izredno smešen način."

Myles Standish (Colm Meaney) "Myles Standish je, se razume, zgodovinski lik," pojasni veteranski igralec Colm Meaney. "Zaradi svojih zgodovinskih dosežkov in podvigov je splošno zelo znan. Vendar pa v naši zgodbi nastopi kot izkušeni ubijalec puranov, poznan kot ‘Veliki puritanski lovec na purane.’ Vendar pa se ti purani izkažejo za precejšen izziv zanj in ga nenazadnejo pahnejo v norost!"

Guverner Bradford (Dan Fogler) Zgodovinsko gledano je William Bradford znan kot prvi guverner Plymouthske kolonije, vendar pa je povezava lika v filmu z resnično osebo izključno v imenu. Ob upodobitvi s strani Dana Foglerja je guverner Bradford dramatični in nenehno lačni vodja prvih priseljencev, za katerega je značilno, da išče koristi le in izključno zase.

Poglavar Široki Kljun (Keith David) Poglavar Široki Kljun je kraljevski, veličastni poglavar divjih puranov, živečih leta 1621. Rojeni vodja z močnim karakterjem bi naredil vse, da bi obvaroval svojo jato, posebej Jenny in Rangerja, saj sta njegova otroka.

Ranger, Usnjekljun, Predsednik (Jimmy Hayward) Poleg svojih dolžnosti scenarista in režiserja, je Jimmy Hayward posodil svoj glas še vrsti likov: Rangerju, predsedniku in Usnjekljunu. Hayward pojasni, “To izhaja iz tistega stadija dela, ko posnamem 80 glasov v filmu v pomoč pri osnutkih dialogov v fazi razdelave poteka zgodbe. To počnem že vso svojo kariero. In včasih se kakšen od tistih glasov najbolj sklada s končno idejo in zato ostane v filmu.

O videzu

V istem času, ko so načrtovali in modelirali like, je umetniški oddelek trdo garal ob načrtovanju videza sveta Puranov na begu. Scenograf Kevin Adams je s svojo ekipo umetnikov ustvaril celo paleto prizorišč, skozi katera je Jaka in Reggija popeljal od njunega mirnega življenja na kmetiji skozi čas in prostor in končno v Plymouth v Massachussetsu leta 1621. "Največji izziv je bilo zbrati vsa ta različna okolja in jih narediti dovolj združljiva, da so dajala občutek, da sodijo v isti film," pravi Hayward.

Slovenska sinhronizacija

Studio: Studio Ritem
Producent: Matjaž Brumen
Tonski mojster: Primož Vozelj
Prevod: Petra Fleischman

Glasovi:
reggie: Miha Rodman
Klatež: Daniel Bavec
Myles Standish: Igor Potočnik
S.T.E.V.E. / Usnjekljun: Kristijan Ostanek
Jenny / Predsednikova hči: Lija Pečnikar
Bradford: Martin Jelovšek
Amos: Matevž Muller
Jake: Uroš Buh
General Sagan: Valter Virant
Ostale vloge: Ana Trnavčevič, Helena Berden, Jure Lavrin, Matevž Muller, Igor Potočnik

Komentarji

27.12. 2013 ob 4:14

Oh jej. Tole pa konkrento zamuja z prikazom pri nas. Ni to dobro.

ANyway. Solidna zadevca, ko se purani odločijo, da bodo odpotovali v preteklost in spremenili potek dogodkov, da Američani ne bodo več jedli puranov za Dan zahvalnosti.

A je za kej? Hja, ko zunaj lije pa se človk nima kam dat.

Ni napačen ampak daleč od ranga Hotel Transilvanija in Polž Turbo.

— Filmozaver
4.1. 2014 ob 18:32

Upam, da bo cooooooooooooooooooooooool!

— Istey
18.1. 2014 ob 10:47

coool

— tttiiiiiimmmm
7.2. 2014 ob 12:48

Rasanka je fantastična, seveda pod pogojem če jo gledate v originalu. Slovenska verzija je kot ponavadi neprebavljiva.

LP,

— Alex
3.4. 2014 ob 10:38

dejte rajs v koloseju vrtet zdj kaksno grozljivko v 3D kaksno od lani naprimer teksaski pokol z motorko 3D al pa od 2010 zaga 7 3D. al pa se od 2009 my bloody valentine 3D. dejte vrtet v koloseju od teh grozljivk ko sm napisal al pa v xpandu. al pa saj eno grozljivko od teh ko sm napisal. ampak v 3D.

— horror

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.