Kolosej
Film distribucije Blitz Film & Video Distribution

Pupijeva dogodivščina

animirana družinska pustolovščina
Sinhronizirano
Na sporedu od: 31.5.2012, Kolosej Ljubljana
1h 33min / 93min
Leto: 2011
Država: Malezija, Kitajska
Scenarij: Jeffrey Chiang
Režija: Aun Hoe Goh
Morska psa Pupi in Julij med zabavnim preganjanjem rib odkrijeta človeška mladeniča, ki na morskem dnu zbirata ribja jajčeca in jih odneseta na kopno. Pupi se odpravi za njima in odkrije, da bodo jajčeca končala v ribji restavraciji. Julij med tem obišče čudaško hobotnico Ota, ki mu predstavi najnovejši izum - robota, s katerim lahko ribe odidejo na kopno. Julij in Pupi med raziskovanjem nenavadnega sveta ljudi spoznata številne nove prijatelje, vendar hkrati odkrijeta, da podvodnemu svetu grozi uničujoča ekološka katastrofa.

Ko prisrčnega morskega psička Pupija v igri lovi strašni morski pes Julij, Pupi pobegne v morske globine, kjer ni bil še nikoli. Navdušeno odkrije prostrani koralni greben z jajčeci morskega psa njegove vrste. Vendar pa tam ni sam. Dva dečka potapljača skušata zbrati jajca in jih odnesti na kopno. Žal Pupiju kljub trudu ne uspe rešiti jajčec pred tatovi.

Čeprav se zdi neverjetno, da bi lahko bila Julij in Pupi prijatelja, skuša Julij spraviti Pupija v dobro voljo in ga odpelje do morske "restavracije", potopljene ladje, polne zlatnikov, kjer živijo tri progaste ribice piloti, ki jima predstavijo sveže ribe z jedilnika: mlado mečarico, barakudo, lampugo, kraljevsko skušo in manto. Toda Pupi ni lačen in Julij ne uspe spraviti prijatelja v dobro voljo.

Pupi, Julij in njuna "hrana" pa se ne zavedajo, da prodira k njim madež industrijskih odpadkov, ki se izlivajo v morje iz bližnje tovarne. Počasi se spušča ob koralnem grebenu proti temnim morskim globinam, kjer domujejo strašne orjaške rakovice.

Pupi se zasmili tudi svojemu prijatelju Otu - hobotnici izumitelju, ki ga odpelje do potopljene vojaške ladje, polne raznih reči, primernih za izdelavo nenavadnih izumov. Njegov zadnji izum je navdihnil posnetek pristanka na Luni, ki jo je Oto skrivaj opazoval skozi okno podvodne postaje med zbiranjem odpadnih kovin in drugih materialov, ki jih ljudje puščajo okoli.

Manta, ki so ga navdihnile rakovice, skuje načrt, kako bi se za vselej rešil Julija. Čeprav jih ogromni beloplavuti morski pes do zdaj še ni požrl in so njegova poslastica gume, pa riba nikoli ne ve, kajne? Zato odpelje Julija, Pupija in staro želvo Marto do barke podvodnih tatov. Pupi prepozna enega od dečkov in vrečo z jajci, ki jo odnesejo v leseno kolibo. Vendar pa lahko na kopnem diha samo želva, ki pa je že prestara za reševalno akcijo.

Manta na videz nenamerno pomaga Pupiju, da slednji sliši skrivnost, ki jo Marta dobro tajila pred njim - da lahko nekaj časa diha na kopnem, tako kot želve! Medtem ko Marta proučuje Otov zadnji izum, se Pupi sam odpravi rešit svoje sorodnike. A ko opazi želva Manto, kako plava iz temačne globine, ve, da le-ta ne naklepa nič dobrega. Zobati Julij ga postavi pred dejstvo in Manta le izdavi, v kakšno nevarnost je spravil Pupija.

Pupi pride na kopno in prvič vdihne zrak. Odmaje se proti kolibi in vstopi, ko dečka odideta. Tako odkrije, da sodi koliba k restavraciji, ki streže morske sadeže. Stene so polne plavuti morskih psov, vreče z jajci pa so v bazenih, od koder jih bodo, ko se bodo izlegli majhni morski psi, postregli gostom. Ko se dečka nenadoma vrneta, se Pupi skrije v bazenu.

Oto le konča svoj izum, dvonožno hodečo obleko, podobno kokonu, v katerem so potniki potopljeni v s kisikom bogato vodo in ki je podobna mešanici astronavtske obleke in vesoljskega plovila. Vanje spravi Julija, ki je kapitan, ter tri pilote, ki upravljajo mehanizem za gibanje, ter jih izstreli z bojne ladje.

Ko pride Julij na kopno, postanejo njegove zaveznice štiri kokoši in rak, imenovan Kokosov tatič, ki pleza po drevesih. Pupi hkrati sam osvobodi vreče z jajci. Hkrati pa plenilci morskih bitij ugotovijo, da lahko ulovijo mnogo večjo ribo - Julija, iz čigar repne plavuti bi lahko skuhali okusno juho ali pa bi ga razstavili kot atrakcijo. Ves čas pa se iz globin preteče približuje nevarnost.

Zgodovina

Projekt Pupijeva dogodivščina se je začel leta 2007. Studio Silver Ant Malaysia je pred tem končal šestminutni napovednik animirane serije o Saladinu, vodji, ki je zedinil islamski svet med križarskimi vojnami. Napovednik je v Seulu in Tokiu požel nekaj nagrad. Neki vladni uslužbenec je poklical režiserja in prosil, da se Goh Aun Hoe sreča z njim. Goh je ob koncu sestanka pokazal napovednik za projekt Pupijeva dogodivščina, ki se že devet let ni premaknil z mrtve točke, ker niso imeli vlagateljev. To je bila zgodba o morskem psu, ki se je naveličal morskih plodov in se je odpravil na kopno poskusit perutnino. V zgodbo je vtkano sporočilo o onesnaženju morja in vse hujšem ogrožanju velikih morskih psov, da bi iz njihovih plavuti kuhali juhe. Tri mesece pozneje je Goh nepričakovano prejel telefonski klic s kanala Al Jazeera Children's Channel v Doharju (Katar), kjer so izrazili zanimanje za animacijo morskega psa. Goh je zbral 35 animatorjev, ki so končali projekt v treh letih.

O produkciji

"Morski pes na kopnem" je bil naslov, ki si ga je Goh Aun Hoe, režiser Pupijeve dogodivščine, zamislil za svoj animirani film.

Leta 2000, ko so bili hollywoodski CG filmi vse boljši, je sanjal o enakem uspehu tudi v rodni Maleziji. Ves čas pa se je zavedal, da največje težave ne bo predstavljala tehnologija: "Zbrali smo se okoli prvega koncepta - morski pes pride na kopno in išče nov vir hrane, ker se je naveličal morske gastronomske ponudbe." Skozi smeh se spominja: "Prav tako smo bili prepričani, da potrebujemo kokoši. In nato smo se znašli pred ustvarjalno blokado."

Goh je z umetniško ekipo iz studia Silver Ant še naprej razvijal videz morskega psa in sveta, kjer naj bi bival. Ključni del scenografije je bila "obleka", ki bi jo morski pes imel na sebi med pustolovščino na kopnem. Pozneje se je izkazalo, da je ta edinstveni dizajn pravi katalizator navdiha za končni potek zgodbe filma.

Ko je skušal sestaviti ključne dele tega obsežnega projekta, je Goh pripeljal do razvoja studia Silver Ant, ki je iz oglaševalskega studia prerasel v producenta vsebin za proizvajalce video iger. Goh dodaja: "Vedno sem verjel v lastništvo intelektualnih pravic, ki so krvni obtok vsakega animacijskega studia, ki se odloči razvijati dolgoročno prihodnost."

Leta 2007 je Goh znova obrisal prah z ideje za film Pupijeva dogodivščina, toda tokrat se je zdelo, da so mu zvezde naklonjene. Tistega leta je studio Silver Ant dobil nekaj mednarodnih nagrad za enega svojih predhodnih projektov ter pritegnil pozornost kanala Al Jazeera’s Children Channel. Goh je izkoristil priložnost in njihovim direktorjem pokazal napovednik za film Pupijeva dogodivščina. Odločitev je padla v hipu. Čeprav niso imeli scenarija, je Pupijeva dogodivščina dobila zeleno luč.

Goh se je s svojo ekipo v studiu Silver Ant zavedal izziva, ki ga predstavlja celovečerni animirani film. Majhna ekipa, ki je imela na voljo omejena sredstva, je morala opraviti ogromno delo. Verjeli so, da bosta njihova strast, pa tudi delovna vnema, pripeljala do želenega cilja - do celovečernega animiranega filma visoke kakovosti, ki zadovoljuje vsa mednarodna merila.

Zavedal se je, da je okostje projekta sama zgodba in da je bilo treba nujno napisati scenarij, posebej v svetu animacije, zato je Goh koncept Pupijeve dogodivščine poslal več scenaristom.

Goh je spoznal filmarja Jeffreyja Chianga in pokazal mu je napovednik ter predstavil osnovne umetniške skice. Chiang se spominja: "Ideja o morskem psu, ki pride na kopno in je perutnino, je bila šibka, pa tudi zanimiva. Predvsem pa me je pritegnila "obleka" morskega psa. Tega nisem videl še nikoli prej. Prav to je predstavljajo ključ do mojega navdiha."

Chiang je tistega večera doma nakracal sedem strani scenarija, ki je približno temeljil na predstavitvi. Te izjemne strani pa so dale scenaristu pravo moč in Pupijeva dogodivščina je stekla.

Chiang se spominja skozi smeh: "To ni mogla biti zgolj zgodba o morskem psu in perutnini. Morala je imeti širšo osnovo, da bi gledalce tudi čustveno pritegnila. Liki so morali biti bogati, s svojo zgodbo, svojo usodo."

Chiang je dobil proste roke za razvoj scenarija pod enim pogojem: da ne prekorači orisa, ki so ga prvotno postavili Goh in studio Silver Ant. Scenarist je pozdravil takšno umetniško svobodo kot osvežujočo ter je razširil šibko zgodbo v nekaj mnogo bolj zapletenega.

Lika Pupija in Julija temeljita na prastari strukturi zgodb o prijateljih. Ob njiju je tudi množica likov, ki živijo na čudovitem grebenu, ki pa ga uničujejo človeški plenilci, onesnaženje ter podla in zlobna morena. Chiang nadaljuje: "Ko pišem, je zame najpomembnejše raziskovanje. Z njim vdihnem zgodbi življenje, posebej v like."

Pupi, glavni lik Pupijeve dogodivščine, je morski pes iz vrste belopikasti trosovec, za katerega so raziskave pokazale, da lahko preživi na kopnem do 12 ur. Chiang pravi: "To je bila iskra, ki je podžgala Gohov prvotni koncept. Od tega trenutka naprej se je scenarij skoraj napisal sam."

Njegovo modrost je bilo treba izzvati s popolnim nasprotjem. Tako je nastal razigran in ne ravno pameten Julij, beloplavuti morski pes.

Avtorji Pupijeve dogodivščine so bili od prvega trenutka odločeni, da morskih psov ne bodo prikazali kot krvoločne ali v slabi luči, kot jih prikazujejo drugi filmi. Goh in Chiang sta želela, da postaneta njuna morska psa junaka, zato sta morala biti nežna in prikupna. Goh prizna: "Največji izziv pri morskih likih je prikaz njihovega gibanja. Na televiziji je že vsak videl ta bitja v dokumentarnih filmih. Vsi smo strokovnjaki za njihovo gibanje in enako prepričljivo so se morali gibati v našem animiranem filmu."

Ekipa iz studia Silver Ant je dobila nalogo ustvariti filmski svet Pupijeve dogodivščine takšen, da se bo zdel resničen in verodostojen. Nadarjenim animatorjem je to tudi uspelo. Mlada ekipa se je veliko naučila od starejših članov, ki so svoje znanje dopolnjevali in pilili z nagrajenimi oglasi in animacijami za video igrice. Goh še pojasnjuje: "Kar se tiče glasov, sem želel igralce, ki bi primerno utelesili like, zato sem imel na avdiciji prevezane oči, da sem se osredotočal zgolj in le na njihove glasove." Tak pristop je ključen, glede na to, da bodo izbrani talenti "prevzeli" svoje like in jim na koncu vdahnili življenje. Goh nadaljuje: "Če ni zgodbe, vam ne bo pomagala nit vsa revolucionarna računalniška tehnika. Prepričan sem, da nam je v tem animiranem filmu uspelo združiti oboje."

Realizacija tega projekta bi lahko trajala deset let, izkušnje in ogromno pridobljenega znanja pa bodo neprecenljivi za Goha in njegovo ekipo v studiu Silver Ant. Pripravljajo namreč projekte, za katere Goh upa, da bodo z njimi še enkrat premikali meje. Goh s ponosom pove: "Film Pupijeva dogodivščina je šele začetek velike pustolovščine. Poglejmo, kam nas bosta popeljala Pupi in Julij."

Liki

Julij - morski pes zlatega srca. To je najpomembneje povedati o njem. Ko vas neprilike stisnejo v kot, bo prišel Julij in vas rešil iz težav. Dejstvo, da gre za morskega psa - "večno lačno pošast" - pusti napačen vtis. Vsa morska bitja okoli koralnega grebena se ga na smrt bojijo. Njegov junaški podvig, da reši greben iz krempljev zlohotnih zlih osvajalcev, pa bo razsvetlil vse.

Pupi - bister in skoraj moder za tako mlado bitjece vedno hiti dokazovati svoje sposobnosti. Ko mu "družino" ugrabijo plenilci grebena, bo obrnil vsak kamen, da bi jo lahko rešil. Za ta podvig izkoristi svojo sposobnost dihanja na kopnem, a bo kmalu ugotovil, da te naloge ne bom mogel opraviti sam. Naučil se bo, da mora včasih sprejeti tudi pomoč prijateljev.

Oto - genialen morski izumitelj, ki uživa v brskanju po potopljenih ladijskih lupinah in drugih odpadkih. Vohuni za človeškimi inženirji, da bi dobil navdih za svoj največji projekt - vozilo, ki ga bo odpeljalo daleč od grebena in nenehne grožnje, ki jo v njegovih očeh predstavlja ogromen Julij. Ko pa pride Pupi v nevarnost, mora premagati svoje predsodke in zaupati Juliju, da bi rešil prijatelja.

Marta - modra želva, ki se že več kot stoletje potepa po morskih tokovih. Vztrajno trdi, da ne mara morskih psov, Julij pa ji na koncu le dokaže svoje dobre namene. Je vez, ki v najtežjih časih povezuje svoje prijatelje z grebena. Marta spozna, da ne smeš ničesar soditi po videzu, temveč da moraš spregledati resnične namene.

Manta - živčna razvalina zaradi nenehnega strahu, da ga bo Julij pojedel, skuje načrt, kako bi se ga znebil. Svojo zamisel odnese v morske globine, kjer je zlo utelešeno v zlohotni stari mureni. Ko ga zalotijo pri tem, Manta dojame, da greben ne more preživeti brez morskih psov, ki so prav tako pomembni za življenjski krog.

Marjetka- čedna vaška kokoška, ki so ji všeč svetleče reči. Razmišlja praktično in je glas razuma v svoji skupini kokošjih kolegic in petelinov. Marjetka drži skupaj svojo druščino. Brez nje bi v trenutkih, ko je razsodnost najpomembnejša, vsi tekali okoli kot kokoši brez glav.

Koko že vse življenje je izobčenec, saj ima ene klešče manjše od drugih. Koko je sila pomemben člen v Pupijevi reševalni akciji in se junaško odkupi v očeh svojih sorodnikov rakov. Dokaže, da je sposoben izkoristiti svojo pomanjkljivost ter da se lahko celo najmanjši med majhnimi povzpnejo do vrtoglavih višin, kadar jim to narekuje dolžnost.

Mračni - v izgnanstvu živeči Mračni zavida Juliju in vsemu, kar je povezano z življenjem, ki se odvija na grebenu. Obseden je z osvajanjem in zato kuje mračni načrt. Zahvaljujoč tistemu, kar izve od Mante in Julijevi odsotnosti, je že skoraj na robu zmage. Z vojsko orjaških rakovic začne vdor na koralni greben in zdi se, da jih nič več ne more ustaviti.

O ustvarjalcih

Goh Aun Hoe (režiser) je študiral animacijo na Japonskem, v tokijskem Nippon Electronic College. Po vrnitvi v rodno Malezijo je delal kot umetnik in 3D animator za producentsko hišo, potem pa je leta 1995 prestopil v animacijsko podjetje Fat Lizard. Zahvaljujoč posebnemu slogu in viziji se je razvil v enega od pionirjev 3D animacije na Japonskem. Leta 1999 je ustanovil studio Silver Ant ter produciral napovednike za velika japonska igričarska podjetja. Film Pupijeva dogodivščina je prvi celovečerni animirani film njegovega studia.

Gene Lim (izvršna producentka) je diplomirala iz računalniškega oblikovanja na novozelandski univerzi Wanganui. V Malezijo se je vrnila leta 2004 ter sodelovala kot oblikovalka v studiu Silver Ant pri projektih za Channel V. Leto pozneje je postala producentka oglaševalskih projektov za Channel V, Panasonic in Dance-Dance Revolution ter doprinesla k osvajanju niza strokovnih nagrad, ki jih je dobil studio Silver Ant za kliente na Kitajskem, Japonskem, v Vietnamu, Dubaju in Maleziji. Film Pupijeva dogodivščina je prvi celovečerni risani film, ki ga je producirala.

Slovenska sinhronizacija

Maj Jušič Piber (Pupi) obiskuje 6. razred OŠ Log pri Brezovici. Povezuje šolske prireditve in sodeluje pri izvedbi kulturnih programov. Od leta 2007 do 2011 je s plesno navijaško skupino Žabice (Frogs) nastopal na mednarodnih tekmovanjih, leta 2010 je z njimi nastopil na Elite European Cheerleading Championship v Bottropu, kjer so zasedli drugo mesto. V letih od 2003 do 2007 sodeloval pri izvedbi nagrajene lutkovno vzgojno izobraževalne serije Bisergora, ki je nastala v koprodukciji gledališča Kinetikon in RTV Slovenija. Od leta 2007 sinhronizira risanke v okviru projektov za POP TV, Blitz, Menart, Continental film, sodeluje pa tudi pri snemanju oglasov.

Iztok Lužar (Julij) je zaposlen v Lutkovnem gledališču Ljubljana in mu sinhronizacija likov res ni tuja. V predstavah, v katerih sodeluje, igra večinoma več vlog in priporočljivo je, da se glasovi ne ponavljajo, zato je razvil precejšnjo paleto različnih glasov, ki mu pridejo še kako prav pri sinhronizacijah otroških projektov, pri katerih sodeluje predvsem za POP TV, VPK in Blitz Film & Video Distribution. V zadnjem letu pa pomaga z animacijo lutk tudi na RTV Slovenija (Studio Kriškraš).

Robert Vrtovšek (Oto) je večini poznan kot RV Maček in je samostojni ustvarjalec na področju kulture. Že poldrugo desetletje je Glas Pop TV, je pa tudi glasbenik in pisec oglasnih besedil. V začetku 90-ih se je uveljavil kot spiker na Radiu Študent in leta 1992 dobil celo viktorja za najboljšo kontaktno radijsko oddajo – Bombola, malo pozneje pa še zlato vrtnico za najboljši radijski spot na oglaševalskem festivalu Zlati boben in zlato situlo za najboljši tiskani oglas na SOF-u. Kot bobnar, basist, kitarist ali (predvsem) vokalist je sodeloval ali še sodeluje kot član skupin Buldogi, Komakino, Niet, Veryused Artists, 2227 ... Ker je odličen "blefer" na omenjenih področjih in se uspe dostikrat vešče prilagoditi najrazličnejšim likom, se je pojavil že v številnih, zlasti animiranih sinhroniziranih filmih (Avtomobili, Neverjetni, Roboti, Vesele nogice, Samova pustolovščina, Trije razbojniki, Hiša pravljic itd.). Je tudi del pravljične ekipe Za dva groša fantazije, ki obuja ljudske pravljice z vseh koncev sveta, jih redno izdaja na zgoščenkah in jih v živo izvaja po vsej Sloveniji.

Nadja Jarc (Marta) je svojo kariero bogatila na RTV Slovenija, kjer je dolga leta delala kot moderatorka in spikerka na radiu, hkrati pa je bila avtorica in urednica niza rubrik, med katere sodijo "Poezija sveta", "Komunikacije", "Ko glasba zadrhti", "Jutranja misel", "Etno glasba sveta", "Moja najljubša knjiga", "Minuta za poezijo". Nekaj let je soustvarjala tudi priljubljeno "Četrtkovo glasbeno jutranjico", več let je sinhronizirala dokumentarne oddaje, pisala scenarije zanje ("Nebotičnik", "Ob bistrem potoku je bil mlin" itd.). Več kot trideset let se ukvarja z glasbo, zadnje čase pa posoja svoj glas tudi risanim junakom v projektih POP TV in Blitz (sodelovala je tudi pri sinhronizaciji risanke Samova pustolovščina) in s svojo digitalno kamero snema kratke filme ter je z veseljem tudi babica.

Aleksander Golja (Manta, Lepi) je več kot deset let sodelavec Radia Slovenija, že pred tem je svoje glasovne sposobnosti pilil na komercialnih radijskih postajah, njegov glas pa nas je prepričal in nas še prepričuje tudi v marsikaterem radijskem in televizijskem oglasu. Od vseh začetkov sodeluje pri sinhronizacijah projektov za Blitz Film & Video Distribution, nepogrešljiv pa je postal tudi pri projektih POP TV in drugih studiih. Med nepozabne se je gotovo zapisal tudi z vlogo robotka Robija v priljubljeni risani seriji Jaka na Luni, svoj glas je posodil tudi v celovečernih risankah Samova pustolovščina in Povest o Despereauxu, ki smo ju videli tudi v kinu, ter množici junakov v celovečernih risankah, izdanih na DVD-jih, zadnja je bila Pošast iz Pariza, ki bo kmalu izdana tudi pri nas.

Gašper Jarni (Lojzi) je igralec, lutkar in voditelj. Zadnja leta skoraj ni risanke, kjer ne bi posodil svojega glasu kakšnemu izmed risanih junakov. Nekateri izmed projektov: Povest o mišku Despereaux-u, Fifi in cvetličniki, Shreck, Lazy Town, Ozzie Bu, The Wings in še in še ...Gašper in Dunja (Marjetka) sta bila sošolca na akademiji, kjer sta se poleg zabavnih srečala tudi z veliko resnejšimi igralskimi tandemi - med drugim v Shakespearjevem Kralju Learu, Dunja kot norec in Gašper kot kralj Lear ter za svoji igralski kreaciji prejela študentsko Severjevo nagrado.

Dunja Zupanec (Marjetka) je nagrajena gledališka igralka, saj je leta 2000 prejela zlatolasko za vlogo lady Croom v uprizoritvi dela Arkadija Toma Stopparda ter študentsko Severjevo nagrado leto pozneje za vlogo Norca v Shakespearovem Kralju Learu. Sodeluje z Mestnim gledališčem ljubljanskim, SNG Drami Ljubljana, Ptujskim gledališčem in še drugje po Sloveniji. Na RTV Slovenija je sodelovala pri risanih serijah Dinko pod krinko, Tork, Gozdna druščina, Bali in drugih, pri projektih POP TV je glas posodila likom vKrofku, Florjanu, Hobonavtom, sodelovala pa je tudi pri sinhronizacijah Samove pustolovščine, Gnomeu in Juliji, Vesoljskih psih in nazadnje v Pošasti iz Pariza.

Predrag Lalić (Mračni) je že dobrih 15 let glas Kanala A, poznamo pa ga tudi iz številnih radijskih oglasov. Pred nekaj leti je začel svoj glas posojati tudi risanim junakom, recimo navihanemu Roku v Samovi pustolovščini ter učenemu Simonu v Alvinu in veveričkah, prav tako pa sodeluje pri sinhronizacijah mnogih televizijskih in DVD projektih.

Gašper Malnar (Herc) je zaposlen v Lutkovnem gledališču Ljubljana kot animator in igralec, snema radijske igre in spote, sodeluje pa tudi pri sinhronizacijah risanih nanizank in celovečernih filmih, kot so Ben 10, Čopko, Živalska konferenca, Gnomeo in Julija ter še mnogi drugi.

Renata Vugrešek Štamcar (mama) je stara znanka sinhroniziranih projektov, tako televizijskih kot celovečernih, med drugim je sodelovala pri Samovi pustolovščini, Gnomeo in Julija, Alfa in Omega, risana serija Artur in številnih drugih.

Uršula Jušič Pibera (deklica) se je hitro naučila govoriti in brati, zato skoraj ni šlo drugače, kot da začne nastopati. Prve korake je naredila že v vrtcu. Med njenimi najzgodnejšimi podvigi je lutkovna serija Bisergora. Prva celovečerna risanka, kjer je posodila svoj glas, je bila Barbie v Hrestaču, nato pa je sledila še množica drugih. Posodila je glas Leli v Samovi pustolovščini, kmalu pa bo izšla tudi risana nanizanka Pisana druščina (Happets), kjer ima eno nosilnih vlog kot kravica Mumu.

Jaka Vižintin (deček) je filmski človek, saj se je že pri 13-ih letih preizkusil pred filmsko kamero v filmu Božič s Čuki. Naslednje leto je igral v nadaljevanki Pod eno streho, prav tako pa je sinhroniziral vlogo Michaela v filmu Peter Pan. Že v osnovni šoli se je spoprijateljil z akrobatskim rock'n'rollom in leta 2008 je dobil vlogo češkega akrobatskega plesalca v filmu Vlomilci delajo poleti, verjetno pa se ga mnogi spomnijo kot finalista oddaje Slovenija ima talent.

Emir Jušič (režiser sinhronizacije) je profesor razrednega pouka, ki pa se že od leta 1992 ukvarja z lutkarstvom v profesionalnih lutkarskih gledališčih po vsej Sloveniji. Med zadnjimi je sodeloval v lutkovnih predstavah Bibamica gre na potep, Debela repa, Bibamica na koncertu in drugih. Pri svojem delu je spoznal množico nadarjenih lutkarjev in igralcev, ki so si želeli sodelovati tudi pri sinhronizaciji risanih projektov ter zbral pisano množico glasov, ki jih vodi skozi številne vloge. Kot režiser sinhronizacij že 10 let sodeluje s Pro Plusom, Blitzem, Menartom, Continental filmom. Med drugim je za Blitz v zadnjem času režiral nove sezone Smrkcev, Pisano druščino, Samovo pustolovščino, Kdo je podtaknil Rdeči kapici, Gnomeo & Julija, Živalsko konferenco, Arturja, Pošast v Parizu in še mnoge druge.

Komentarji

21.4. 2012 ob 10:53

te filmi so otročji ddddddddddddddddddddddd

— katja
29.5. 2012 ob 17:53

kul js pelem mojo hčerko na premjero v četrtek

— Tina
30.5. 2012 ob 15:40

Tole je slišati zanimivo. Bo treba pogledat!

— Jan
31.5. 2012 ob 18:01

butast film ne pelat otrok poneumlat

— ni važn
3.6. 2012 ob 10:35

fuuuuuuuuuuuuuuuj

— kr neki
5.6. 2012 ob 13:23

zakaj vse moti to, da je film primeren za mlajše otroke...
nekaterim je zanimiv. sploh tistim, ki imajo radi morski svet.
npr. jaz :D

— tjaša
6.6. 2012 ob 21:53

vsak ma pač svojga malarja!!!

— ooo
3.7. 2012 ob 17:26

Vem da izgleda bolj otroška verzija a si ga bom kljub temu ogledala zagotovo je podobno kot Memo.

— Bella Thorne Fan
8.7. 2012 ob 17:25

fuj kok lahk negdo gleda tako kriminalko morski pes me je prestrašu mene je strah pupi je odlično odigral svojo ulogo weeeeeeeeeeeeeeee ampak morski ps je bil strašen ne bom se več kopala pupi rada te imam cmok .

— tinkara kolar
8.7. 2012 ob 20:10

Čuden je naslov ''Pupijeva dogodivščina'' zato ker v angleščini piše SeeFood in to nima nobene zveze s ''Pupijevo dogodivščino.'' Drugače s filmom ni nič narobe, ampak je malce otročji.

— matej

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.