Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Psi brezčasja

triler
V slovenščini
Na sporedu od: 19.5.2016, Kolosej Ljubljana
1h 33min / 93min
Leto: 2015
Država: Slovenija
Jezik: slovenščina
Scenarij: Zoran Benčič
Režija: Matej Nahtigal
V prvem slovenskem filmu noir sledimo napeti zgodbi o bivšem kriminalcu Roku, ki se po dolgih letih v tujini vrne domov. Med raziskovanjem nasilne smrti mlajšega brata Roku na pomoč priskoči inšpektor Kramer, vendar se zdi, da uradnih organov resnica ne zanima. Rok se zato vrne na stara kriminalna pota, kjer skuša od prijatelja Alda in bivše ljubezni Katarine dobiti podatke o bratovi smrti. Toda ribarjenje v kalnih vodah mafijskega podzemlja, ga zanese v osrčje kriminalnih in političnih spletk, kjer je lahko usoden vsak napačen korak.

Septembra se je na Festivalu slovenskega filma in med našimi filmskimi kritiki pričel razlegati lajež Psov brezčasja, ki se bo v prihodnje okrepil do te mere, da ga enostavno ne bomo mogli preslišati. V neodvisni produkciji posnet celovečerni prvenec Mateja Nahtigala namreč ni le prvi slovenski film noir, kar je že samo po sebi izreden dosežek, temveč obenem predstavlja prelomni mejnik v domači filmski produkciji. Za vse, ki si bodo drznili slediti njegovemu vzgledu, je namreč znotraj žanra in širše postavil izjemno visoke standarde. Po uvodnem prikazovanju v Velenju, Portorožu in Ljubljani je sedaj napočil čas, da stiliziran preplet usod v breznu grešnega mesta doseže še kinodvorane širom Slovenije. Film je prejemnik nagrade Združenja slovenskih filmskih kritikov.

O FILMU PSI BREZČASJA:

»Nenasitni smo. Vsi, brez izjeme. Slab zadah vesolja, to smo mi. Najslabša šala največjega uma … Smo samo psi brezčasja, ki smo ga podedovali.« – PSI BREZČASJA

Film Psi brezčasja je pristna noirovska kriminalka, v kateri se z iskanjem morilca istočasno razkrivajo različne plasti delovanja družbe. V želji po odkritju izmuzljive resnice glavni protagonist sprva brodi po površju in se nato spusti globoko v nagnit trebuh skorumpirane moderne družbe, kjer korak za korakom spoznava mehanizme tega živega organizma. Njegov ustroj poganja neustavljiva sila, proti kateri je posameznik nemočen in zavzema le skromno vlogo nevednega ujetnika.

Psi brezčasja postrežejo z analizo in kritiko stanja duha sodobnega človeka in vseh umetnih nizov pravil, s katerimi zakriva svojo pravo naravo. Film brez olepševanj predstavlja realnost, kompleksnost in asimetrično hierarhijo družbe, skrito pod navidezno fasado civilizacije.

Film je nastal po predlogi istoimenskega knjižnega prvenca Zorana Benčiča, pevca velenjske skupine Res Nullius, za katero je Nahtigal v preteklosti režiral dva videospota. Matej in Zoran sta sodelovanje nadgradila s skupnim snovanjem scenarija, ki je zgodbo ob pomoči številnih mladih entuziastov in prekaljenih mačkov prenesel v gibljive slike. Pri nastanku filma je pomembno vlogo odigrala tudi lokacija snemanja, za katero so ustvarjalci izbrali Velenje. Ime mesta sicer v filmu ni razvidno, saj bi se tovrstno dogajanje navsezadnje lahko odvijalo kjerkoli na svetu.

Stilsko je film konstrukt filma noir, modernih azijskih trilerjev in raziskovalno-analitičnih izdelkov, kot je serija Skrivna naveza (The Wire).

O ZGODBI:

Rok Osterberg se po večletnem bivanju v tujini vrne v domače mesto, da bi raziskal hladnokrven umor svojega mlajšega brata Maksa. Takoj spozna, da se je ta med njegovo odsotnostjo vpletel v nečedne kriminalne posle, zato njegova smrt nikogar pretirano ne zanima. Trohico zanimanja pokaže le star družinski prijatelj, inšpektor Kramer, a policija pri preiskavi vseeno naleti na slepo ulico. Rok se zato odloči, da bo sam poiskal storilca, s tem pa se začne njegova pot nazaj v svet, ki ga je pred številnimi leti pustil za seboj. Ponovno se sooči z ljudmi iz svoje preteklosti: s prijateljem Aldom, ki je skupaj z Maksom opravljal posle za šefa lokalnega podzemlja Đanga, ter s svojo bivšo ljubeznijo Katarino. Ta se je uspešno povzpela po družbeni lestvici, saj se je poročila z lokalnim politikom Frankom Kovačem ml., kandidatom na prihajajočih županskih volitvah in sinom najvplivnejšega človeka v mestu.

Rok med raziskovanjem življenja in smrti svojega brata postane šahovska figura v igri za moč, ki jo bijejo vplivna politična družina, lokalna mafijska združba in nemočna policija. V mestu izkrivljenih moral, neizrečenih besed in zakopanih skrivnosti je vsak nadaljnji korak lahko usoden. Pri lovljenju občutljivega ravnotežja mu sicer nekoliko pomaga ambiciozni inšpektor Polak, ki pa mora vendarle najprej paziti na svoje lastne interese.

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Bodi prvi in napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.