Kolosej
Film distribucije Blitz Film & Video Distribution

P.S. Ljubim te

romantična drama
Podnapisi
Na sporedu od: 6.3.2008, Kolosej Ljubljana
2h 6min / 126min
Leto: 2007
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Richard LaGravenese in Steven Rogers po romanu Cecelie Ahern
Izguba ljubljene osebe pomeni hud čustven pretres, kar ob nepričakovani smrti moža Gerryja spozna tudi mlada Holly. Strto in uničeno jo preseneti darilo za rojstni dan, ki ji ga je pred smrtjo pripravil Gerry, sledi pa še več pisem, ki Holly vodijo skozi proces prebolevanja izgube ljubljene osebe. Čeprav se njeni bližnji bojijo, da jo pisma še vedno vežejo na preteklost, Holly počasi spoznava, da lahko konec ljubezni pomeni tudi začetek nove življenjske zgodbe.

Sinopsis

Holly Kennedy (dvakratna oskarjevka Hilary Swank) je lepa in pametna ženska, poročena z ljubeznijo svojega življenja – strastnim, zabavnim in vihravim Ircem Gerryem (Gerard Butler). Ko Gerry nekega dne zaradi bolezni nenadoma umre, postane Holly brezvoljna. Edini, ki bi ji lahko pomagal, je namreč človek, ki ga več ni. Nihče ne pozna Holly bolje, kot jo je poznal Gerry. Še dobro, da je pred smrtjo naredil načrte …

Pred smrtjo je Gerry Holly napisal vrsto pisem, ki ji bodo pomagala prebroditi žalost in na novo odkriti samo sebe. Prvo sporočilo, ki ji naroča, naj ponovno polno zaživi, prispe, ko Holly praznuje trideseti rojstni dan: v obliki torte in – na njeno veliko presenečenje – kasete. V naslednjih tednih prispe še več presenetljivih pisem. Vsako Holly pošilja novi dogodivščini naproti in vsa se končajo na enak način: "P.S. Ljubim te."

Hollyjino mater (Kathy Bates) ter najboljši prijateljici Denise (Lisa Kudrow) in Sharon (Gina Gershon) začne kmalu skrbeti, da so ta pisma prikovala Holly v preteklost. V resnici pa jo pošiljajo novi prihodnosti naproti. Gerryjeve besede so vodič, ki Holly popelje na ganljivo, razburljivo in zabavno popotovanje v zgodbi o poroki, prijateljstvu, in o tem, kako lahko močna ljubezen preobrne končnost smrti v nov začetek življenja.

V filmu igrajo dvakratna dobitnica oskarja Hilary Swank (Punčka za milijon dolarjev, Fantje ne jočejo), Gerard Butler (300), Lisa Kudrow (TV nanizanka Prijatelji), Harry Connick Jr., Gina Gershon, Jeffrey Dean Morgan in še ena oskarjevka, Kathy Bates (oskarja je dobila za vlogo v filmu Misery, še dvakrat pa je bila zanj nominirana).

Film je režiral Richard LaGravenese (oskarjevski nominiranec za scenarij filma Ribji kralj) na podlagi scenarija, ki ga je napisal s Stevenom Rogersom (Kate in Leopold) po knjižni predlogi Cecilie Ahern. Producenti so Wendy Finerman (Forrest Gump, Hudičevka v Pradi), Broderick Johnson in Andrew A. Kosove (Insomnia) ter Molly Smith. Direktor fotografije je Terry Stacey (Varuškin dnevnik), scenograf Shepherd Frankel (Odpleši svoje sanje), montažer David Moritz (Freedom Writers), kostumografinja Cindy Evans (North Country), skladatelj pa John Powell (Bournov ultimat).

O produkciji

Režiser Richard LaGravenese pravi: "Moje najljubše zgodbe so grenkosladke – smeh, jok, čustva … Takšno je namreč tudi življenje; nikoli ni črno ali belo in tudi ne sme biti, saj je v resnici rahlo neurejeno. Želim si delati filme, ki to odražajo."

Film P.S. Ljubim te je posnet po istoimenskem romanu, mednarodnem bestsellerju irske avtorice Cecilije Ahern, ki je bila stara komaj 21 let, ko je napisala svoj prvenec o ljubezni, izgubi in upanju. "Ne glede na to, koliko smo stari, od kod prihajamo ali kaj počnemo, vsi imamo izkušnje z ljubeznijo in vemo, kako močan je strah pred izgubo ljubljenega," deli svoje razmišljanje z nami Ahernova. "Navdih za knjigo se je vnel iz tega občutka in čustev, povezanih z njim. To je zgodba o večni, upanja polni ljubezni."

Takoj zatem, ko je režiser Richard LaGravenese s Hilary Swank posnel film Freedom Writers, je dobil priložnost, da z njo znova sodeluje. "Hilary sem si močno želel v glavni vlogi, saj sem jo pred tem dobro spoznal, razvila sva čudovito partnerstvo. O njenem talentu že dolgo ni več dvoma, sam pa sem si želel, da bi jo svet videl na način, kot si jo sam predstavljam, z vsem njenim smislom za humor in posebej njeno lepoto. Presneto srečen sem, da sem lahko ponovno delal z igralko njenega kalibra."

Adaptacija romana je dogajanje prestavila z Irske na Manhattan. Kljub temu pa se je ustvarjalcem filma zdelo pomembno, da pokažejo spoštovanje do porekla avtorice in romana. "Irski sem v filmu namenil pomembno vlogo," pravi LaGravenese: "Gerry je še vedno Irec, zgodbo pa sem predelal tako, da se s Holly prvič srečata na Irskem."

Glavnino filma so posneli na lokaciji na Irskem, kjer je za snemanje vladalo veliko medijsko zanimanje, v glavnem zato, ker je bil roman tam silno popularen, hkrati pa je avtorica tudi hčerka predsednika irske vlade Bertija Aherna. Zbralo se je veliko število fotografov in gledalcev, ki so pozdravili prisotnost Cecilije Ahern na snemanju.

Nato se je produkcijska ekipa preselila še v New York, kjer je večina snemanja prav tako potekala na lokacijah. Tako je na primer bar Brooklyn v Williamsburgu postal Patriciin pub. Veliko so snemali v parku Brooklyn’s Prospect zraven letališča, kjer so letala vzletala nad drevesi parka in pogosto prekinjala snemanje pomembnih prizorov z oskarjevkama Hilary Swank in Kathy Bates.

O igralcih

Hilary Swank (Holly) je dvakratna dobitnica oskarja v kategoriji najboljše igralke. Prvega je dobila leta 1999 za vlogo Brandona v drami Fantje ne jočejo. Za isto vlogo je dobila tudi zlati globus, nagrado Critics’ Choice, nagrade newyorških, losangeleških in čikaških filmskih kritikov ter National Society of Film Critics. Poleg tega ji je istega leta National Society of Film Critics podelila nagrado za najboljšo prebojno vlogo, prislužila pa si je tudi nominaciji združenj BAFTA in Screen Actors Guild.

Drugega oskarja je Swankova dobila za glavno vlogo v Punčki za milijon dolarjev, za katerega je režiser Clint Eastwood prejel oskarja za najboljši film. K temu je dodala še svoj drugi zlati globus, nagrado Screen Actors Guild, poleg tega pa še nagrado National Society of Film Critics ter nagrado Critics’ Choice za najboljšo igralko.

Lani je Hilary Swank že sodelovala z režiserjem Richardom LaGravenesejem v drami Freedom Writers, posneti po resnični zgodbi, kjer igra glavno vlogo navdahnjene učiteljice Erin Gruwell. Leto pred tem je skupaj s Scarlett Johansson igrala v kriminalki Črna dalija pod režijsko taktirko Briana De Palme.

Gerard Butler (Gerry) se je izkazal kot gledališki in filmski igralec. Leta 2007 je igral špartanskega kralja Leonidasa v akcijskem spektaklu 300, ki je podrl rekord po zaslužku v prvem vikendu predvajanja, skupaj pa je prislužil več kot 450 milijonov dolarjev. Butler je Škot, ki je svoje prve igralske korake naredil pri dvanajstih v slavnem glasgowškem Kings Theatre. Preden je dobil glavno vlogo v filmu Trainspotting, je sedem let študiral pravo. Priznanje kritikov je požel v neodvisnem filmu Dear Frankie, ki je bill leta 2004 prikazan na mednarodnem filmskem festival v Cannesu.

Kathy Bates (Patricia) je bila večkrat nagrajena za delo v gladališču, filmu in na televiziji. Oskarja in zlati globus je dobila za glavno vlogo v trilerju Misery, ki ga je leta 1990 režiral Rob Reiner. Leta 1999 je bila nominirana za oskarja, zlati globus in nagrado BAFTA za glavno vlogo v Primary Colors režiserja Mika Nicholsa. Tretjič pa je bila nominirana za oskarja in zlati globus v filmu Gospod Schmidt Alexandra Paynea.

Lisa Kudrow (Denise) je z emmyjem nagrajena igralka, ki slovi predvsem po televizijskih vlogah, izkazala pa se je že tudi na filmu. Slovensko občinstvo si jo je najbolj zapomnilo po eni izmed glavnih vlog v NBC-jevi televizijski nadaljevanki Prijatelji.

O ostalih ustvarjalcih filma

Richard LaGravenese (režiser) je diplomiral na New York University’s Tisch School of the Arts. Na svojo nadarjenost je opozoril s scenarjem za Kraljevega ribiča, za katerega je prejel tudi nominacijo za oskarja za izvirni scenarij. Med drugim se lahko pohvali tudi s scenarijema za filma Najini mostovi in Šepetati konjem.

Cecelia Ahern (avtorica knjižne predloge) je svoj prvenec P.S. Ljubim te napisala pri 21-ih letih. Prodajal se je v več kot štiridesetih državah, leta 2004 je bil pri vrhu svetovnih lestvic prodaje. Podoben uspeh so poželi tudi naslednji romani Where Rainbows End, If You Could See Me Now in There’s No Place Like Here. Honorarji od njenih kratkih zgodb, objavljenih v številnih antologijah, se stekajo v dobrodelne namene.

Komentarji

26.2. 2008 ob 0:00

Knjiga je odlična, upam da film ne bo razočaranje... :)

— b
27.2. 2008 ob 0:00

"Preden je dobil glavno vlogo v filmu Trainspotting, je sedem let študiral pravo."
Ste prepričani, da je to prava informacija? Kolikor vem, je glavna vloga v Trainspottingu pripadala Ewanu MacGregorju.

— Tina
29.2. 2008 ob 15:37

Ravnokar sem prebrala knjigo, ki sem jo kar na blef vzela v knjižnici, in super, lepo presenečenje - še film ! Prava poslastica zame ! Pa še moj prvi randi bo, yes !

— nancy
7.3. 2008 ob 0:00 zvezdica

Se strinjam s Petrinim komentarjem. Film, ki vas bo ogrel.
Zato ga toplo priporočam;)

— Maja
7.3. 2008 ob 0:00 zvezdica

Eden najboljših filmov zadnji čas, kar sem jih gledala.Zares vredno ogleda, tako za ženske, kot za moške.

— Petra
8.3. 2008 ob 0:00 zvezdica

Zelo čustveno, naravnost čudovito. Težko ostaneš ravnodušen.

— katie
8.3. 2008 ob 19:11

Zelo lep film! vreden ogleda!!

— rumenige
8.3. 2008 ob 19:11 zvezdica

Po dolgem času en zelo dober film. Te nasmeji in pripravi tudi do solz. Velikokrat se sploh ne zavedamo dragocenosti tistega, kar imamo pred seboj, dokler tega ne izgubimo. Priporočam ogled. Tudi igralska zasedba dobro izbrana - še posebej Gerard Butler in Swankova.

— joa
9.3. 2008 ob 0:00 zvezdica

pričakovala sem, da bo več drame kot komedije pa se je na koncu izkazalo, da se super prepletata! sploh prvi del filma sem se počteno nasmejala. SUPR SUPR film! res vreden ogleda! igralska zasedba je odlična, navdušila me je tudi glasba v filmu! res prijetno presenečene! zakon filmčk!

— lyla
10.3. 2008 ob 0:00 zvezdica

Strinjam se da je to eden najbolj romantičnih filmov vseh časov in priznam da sem skoraj cel film jokal in ko je bilo konec sem pomislil samo še na to da je treba iti domov in objeti tiste ki so ti najbližji, ker nikoli ne veš kdaj jih boš izgubil..., pa nisem gay.. :)

— Breferee
11.3. 2008 ob 9:04 zvezdica

hm.. prebrala knjigo in ko je film prišel sem šla takoj gledat.. in sem zelo razočarana.. kot da ne bi bilo delano po knjigi... res škoda

— ana
11.3. 2008 ob 9:04 zvezdica

Tudi meni je biu film zelo všeč. Predvsem je zanimvo, da klub svoji dolžini ostane zanimiv čisto do konca in se ne vleče. Tudi zgodba je dobro povezana! Toplo priporočam ogled

— aljo
11.3. 2008 ob 18:42 zvezdica

Pravkar prišla iz kina. Nisem še gledala filma, ob katerem bi po 15 minutah že jokala, minuto kasneje pa se smejala. To je res izjemen film, prav vse je posebno, tako zgodba, scene, igralci, vse je nadrealsitično, obenem pa zelo, zelo resnično. To je zgodba, v kateri spoznaš, kaj je v življenju res pomembno, in, da se ne izplača izgubljati dragocenih trenutkov za malenkosti. Ceniti je potrebno to, kar imaš. Predvsem pa spoznaš, da moraš živeti življenje, ki si ga želiš in ne čakati, da se začne. Takrat je lahko že prepozno. Poleg tega te film nauči, kako se lahko življenje v trenutku obrne in te presneti. Tako ali drugače. Mene je film resnično navdahil, res je vreden ogleda.

— sharpejka
11.3. 2008 ob 18:42 zvezdica

Zgodba, ki se te dotakne in še te spremlja kar en čas. tudi igralci so odlični, skratka super.

— babimaca
12.3. 2008 ob 0:00 zvezdica

Vredno ogleda, se strinjam z Petro en najboljših filmov zadnjih časov.

— Boško
13.3. 2008 ob 0:00 zvezdica

Odličen film, tako dober da sm po koncu filma hotela ostat v kinu in ga pogledat še nekrat. res enkrat film.

— mojcha
13.3. 2008 ob 0:00 zvezdica

Ja, res je, krasen film... topel, nežen, čustven, ... mogoče res ni kakšen poseben umetniški dosežek, je pa film, ki ti ogreje srce... tudi jaz sem prebrala knjigo... res je veliko stvari spremenjenih, ampak ni toliko moteče, ker so vseeno dobro speljali... film dobro ujame noto knjige. Dobra igra, krasna fotografija in odlična glasba!

— Taša
13.3. 2008 ob 17:14

prosm vs da si vzamete raj par uric in preberete knjigo, ker film v primerjavi z njo ni popolnoma nič.. povezave med osebami popolnoma drugačne kot v knjigi, nekateri liki predstavljeni kot retardiranci( ciara, daniel).. tega res nisem pričakovala.. odslej se držim pri knjigah..

— manč
14.3. 2008 ob 0:00

PROV hud film!!!folk pejte gledat!!

— KATJA
15.3. 2008 ob 15:01

ali kdo ve naslov in izvajalca pesmi ki jo je peu in igrau Gerry na kitaro?
=)
drugače mi je biu pa film zelo všeč.

— anja
16.3. 2008 ob 0:00

film vreden parkratnega ogleda. sem si ga včeraj ogledala, in sem navdušena. sploh nad moškimi igralci :)

— urška
18.3. 2008 ob 0:00

Super film, ki je res vreden ogleda.

— v
20.3. 2008 ob 0:00 zvezdica

enkraten film po dolgem casu, vreden ogleda, ganljiv in zivljenski..
prepustite se mu.

— soncek
23.3. 2008 ob 12:26 zvezdica

Če ste naveličani tipičnih ameriških romantičnih zgodb, pri katerih je konec znan že na začetku, potem boste ob filmu definitivno maksimalno uživali. Super zgodba in igralska zasedba.
Po dolgem času res en dober film s vsebino!

— Petra
24.3. 2008 ob 0:00 zvezdica

SMEH IN SOLZE ......NE POZABITE VZETI ROBČKOV

— MAJA
24.3. 2008 ob 0:00 zvezdica

po treh dneh mi film še vedno ne gre iz glave. jokala in smejala sem cel film, pa takoj bi ga gledala še enkat. sicer sm brala tudi knjigo ampak mi je bil pa v tem primeru film bolj všeč. tako da tisti k ste brali knjigo, film ni čisto pa njej, ampak malo drugače. če ste nagnjeni k jokanju in nočete da bi vas kdo videl bolje da greste film gledat sami ;)

— ela
25.3. 2008 ob 0:00 zvezdica

Film si resnično zasluži vse pohvale.
Glavna igralska zasedba je genialna...izredno mi je všeč, da dve moški vlogi ne igrajo tipično ameriški pocukrani fantki, ampak nastopita dva KONKRETNA DEDA...ki predstavljata Irca...
Gerard je odigral že tako odlično vlogo v filmu 300 ( spartacus), v tem filmu pa je dokazal - da igra resnično s srcem ( vsaka mu čast ).

Tudi sama vsebina filma, se prepleta neverjetno z humorjem in solzami, dejansko te popelje iz enega stanja v drugo in se sploh ne zavedaš kdaj.

Film vreden ogleda..tudi jaz sem že nekaj dni pod vtisom filma in ne vem, kdaj nazadnje sem bila tolikokrat na robu solz .

— lina
25.3. 2008 ob 17:28

Res filme je naravnost fantastičen...se strinja s komentarji pred mano..., smeh in solze.... je vreden ogleda.

— BEKA
27.3. 2008 ob 17:35 zvezdica

se strinjam. film je res zlo dobr z super igralsko zasedbo in komadi. mhm pa js sm tud jokala od začetka do konca. pa po svoje zabavn. :D

— pika
21.10. 2008 ob 2:00

Sem brala knjigo in je super. Ena boljših! Filma pa nisem še, ma se bojim da bom razočarana-ponavadi je tako.

— anja
11.12. 2008 ob 16:18

ta film je nekaj najbolj čudovitega, fenomenalnega, fantastičnega, osvobujočega, tragičnega, krasnega.... ta film je za dol past!

— ninemilion
24.3. 2009 ob 0:00

kdaj bo spet v kinu?

— maja
18.8. 2009 ob 17:02

NISEM VIDELA FILMA AMPAK JE OČARLJIV FILM POLNO LJUBEZNI
IN SMEHA ZABAVEN JE MOJA NALJUBŠA OCENA JE 5

— KATARINA
15.2. 2010 ob 18:13

Film je eden najbolših, ki sem jih kadarkoli gledala .
Navdušil me je in ga bom z veseljem še 300x pogledala .

— Lala
1.5. 2010 ob 19:40

res najbolši,najbol čustven film evr.usi bi ga mogli vidt.

— justME
8.8. 2010 ob 13:52

film je neki posebnga. ni se še zgodil da bi čez ceu film jokala potem se mal nasmejala in spet jokala. neverjetno. ocena 5

— kika
3.10. 2010 ob 11:44

super film, toda knjiga je še stokrat boljša. V knjig je vse še stokrat bolje opisano

— blazka
16.6. 2012 ob 23:12

sem preletela knjigo filma si še sicer nisem pogledala ampak že knjiga je izjemna da se celi čas jočeš potem pri filmu ko je še bolj slikovito ne zmoreš brez robčkov.
Se mi pa zdi da so igralsko zasedbo popolnoma zadli :)

— nina
24.8. 2022 ob 21:45 zvezdica

To je bil najlepši film mojem življenju.....

— Lana

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.