Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Prvo očiščenje

srhljivka
Podnapisi
Na sporedu od: 5.7.2018, Kolosej Ljubljana
1h 37min / 97min
Leto: 2018
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: James DeMonaco
Režija: Gerard McMurray
Srhljivka Prvo očiščenje se vrača na sam začetek serije filmov OČIŠČENJE, ki jo je ustvaril in režiral James DeMonaco. Tako imenovani Novi očetje Amerike skušajo v preostanku leta mejo kriminalnih dejanj spraviti pod en odstotek, zato se odločijo, da bodo preizkusili sociološko teorijo, kjer državljanom v eni od zaprtih skupnosti dovoljuje, da v eni noči dajo duška svoji jezi in agresiji ter lahko vršijo kakršnekoli zločine, posledično pa ne bodo kaznovani. Vendar se nasilje v teh dvanajstih urah razširi v nepredstavljive obsežnosti in zajame celotni narod.

O SERIJI FILMOV:

Serija filmov OČIŠČENJE sloni na premisi, da ameriška vlada uzakoni noč Očiščenja. Ta državljanom dovoljuje, da eno noč v letu, natančneje 12 ur, nekaznovano vršijo kakršnekoli zločine – tudi umor – in s tem sprostijo vse svoje frustracije, jezo in zlobo. Obstajata le dve pravili, in sicer prepoved uporabe eksplozivnih sredstev ter imuniteta določenih državnih uradnikov pred gnevom podivjane raje. Če si kdorkoli drzne kršiti ti pravili, ga dočaka javno obešanje. Drastičen ukrep vlade prinese sijajne rezultate, ki se odražajo v zmanjšani stopnji zločina in nezaposlenosti, saj se okrepi tudi ekonomija.

Prvi v seriji filmov OČIŠČENJE (2013) je postal izjemno dobičkonosna uspešnica. Zgodba se je osredotočala na losangeleško družino, ki je v svojo dobro varovano hišo iz usmiljena spustila neznanca. Ker je bil slednji visoko na prioritetni listi usmrtitev, je na njihova vrata kmalu potrkala skupina krvi željnih posameznikov.

Leto kasneje je nadaljevanje, poimenovano OČIŠČENJE: ANARHIJA (2014), noč groze preselilo izven spon predmestne soseske. Dogajanje je sledilo zgodbi petih posameznikov, ki so združili moči, da bi preživeli peklensko Očiščenje. Skupino so tvorili policist z željo po maščevanju sinove smrti, mlad par ter mati in hči.

V tretjem delu OČIŠČENJE: VOLITVE (2016) se piše leto 2025, zgodba pa se osredotoča na senatorko, ki je pred petnajstimi leti v noči sadistične groze izgubila celo družino, zato se v svoji kampanji za predsedniške volitve javno zavzema za popolno odpravo Očiščenja, postane pa glavna tarča krvi željne horde.

ZANIMIVOSTI:

  • V filmu Prvo očiščenje se ne bo pojavil noben lik iz prejšnjih treh delov.
  • Scenarista in režiserja Jamesa DeMonaca ob snovanju koncepta za filme ni vodila želja po zabavi ali šokiranju občinstva, temveč je želel s temi filmi sprožiti diskusije in nagovoriti nasilje, ki obstaja v družbi. Njegova glavna tarča so bili vseskozi Američani in njihovo dojemanje nasilja, ki je precej drugačno kot drugod po svetu.

Komentarji

15.6. 2018 ob 12:53

Film mi je zelo všeč res super primerjava kje bomo končali če bomo tako nadaljevali vsa vam cast

— Nejc

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.