Kolosej

Prvi poljub

komedija, romantični
Na sporedu od: 18.11.1999, Kolosej Ljubljana
1h 47min / 107min
Scenarij: Abby Kohn, Marc Silverstein
Režija: Raja Gosnell

Vsebina

Josie Geller (Drew Barrymore) od življenja pričakuje nekaj več. Inteligentna petindvajsetletnica dela kot redaktorica časopisa Chicago Sun - Times in hrepeni po tem, da bi postala novinarka. Svojega dela je zelo vešča, medtem ko o tistem, čemur bi lahko rekli zasebno življenje, nima niti najmanjšega pojma. Že v srednji šoli je bila bistra, pristna čudaška piflarka. Mulci so jo klicali Ogabnica Josie.
Josie ni še nihče, kot sama tarna, nikoli zares poljubil.
Ampak to se bo kmalu spremenilo - in sicer tako, kot si sploh ni mogla nikoli predstavljati - hkrati pa se bodo uresničile njene sanje o novinarstvu. Žal prva novinarska naloga zanjo predstavlja najhujšo nočno moro: kot dijakinja se mora vrniti na srednjo šolo in napisati reportažo o današnjih najstnikih. Osem let starejša od najstarejšega sošolca zlagoma najde lastno pot in potencialno novo ljubezen, medtem ko podoživlja grozljivo odraščanje in krmari med srednješolskimi družbenimi in čustvenimi minami.
Za Drew Barrymore PRVI POLJUB predstavlja producentski prvenec in je tako resnično sad ljubezni. "Ta film sem želela posneti, ker se čustveno dotakne prav vsakega izmed nas: spomni nas namreč na neprijetne srednješolske trenutke. Za Josie je bila srednja šola ponižujoče, grozljivo doživetje. V družbi vrstnikov se nikakor ni znala obnašati. Celo sedaj, ko se mora vrniti tja in še enkrat vse podoživeti, še vedno nima nikakršnega pojma o tem, kako se tej stvari streže." Ko se vrne v šolo, je Drewina Ogabnica Josie resnično riba na suhem. "Josie je odrasel človek, ki se vrne na srednjo šolo, preoblečena v najstnico," poudarja režiser Raja Gosnell. "Seveda s svojimi "vrstniki" ne bo znala najti stika." Ampak Josie nazadnje le sprejmejo medse - sprejmejo jo njeni sošolci, najde pa tudi samo sebe. Producentko Nancy Juvonen je posebej pritegnil ta vidik zgodbe. "V naših življenjih so obdobja, ko smo se skušali nekam vključiti, bodisi v poletni kamp ali šolo ali na delovno mesto; ponavadi nam sprva ni šlo posebej dobro od rok," razlaga. "Josie doživi številne neprijetnosti, preden sprejme sebe takšno, kot je." Kot meni koscenaristka Abby Kohn se s križi in težavami srednje šole lahko vsak poistoveti. "Srednja šola trajno zaznamuje posameznika, morda bolj kot katerokoli drugo štiriletno obdobje. Zato po mojem veliko ljudi sanja o tem, da bi se vrnili na srednjo šolo in se določenih stvari lotili drugače - da bi jih tokrat storili tako, kot je prav." Producent Sandy Isaac se strinja: "Upam, da bo PRVI POLJUB pritegnil vsakogar. Vsakomur se je v srednji šoli pripetilo nekaj, kar mora ponovno premleti in podoživeti." Priložnost za delo z Drew Barrymore je bila za Isaaca še ena svetla točka. "PRVI POLJUB ji je pisan na kožo. Mislim, da bo iz nje naredil veliko filmsko zvezdo."
Scenarista Abby Kohn in Marc Silverstein sta zamisel za PRVI POLJUB dobila med predavanji za doktorat na USC School of Cinema - Television. "Zdelo se nama je, da je ideja o nekom, ki se vrne nazaj v srednjo šolo, že sama po sebi humorna," pravi Silverstein. O tem, kako sta se že kmalu po začetku pisanja spomnila na Drew Barrymore, pa dodaja: "Napisala sva skoraj polovico prvega osnutka, ko sva Drew videla v trgovini z oblačili. Bil sem presenečen, kako mladostna je videti. Potem sva v vlogi Josie videla samo še njo." Na Kohnovo in Silversteina, ki sta srednjo šolo obiskovala v osemdesetih, so vplivali takratni filmi Johna Hughesa. "Hughes najstnikov v svojih filmih ni podcenjeval," pravi Silverstein. "Njihove težave je jemal resno. Ni se osredotočal samo na humor, ampak se je resnično poglobil v to, kaj je srednješolcem resnično všeč. Tudi midva sva želela doseči podobno mešanico resnosti in komičnosti." Isaac, ki je včasih delal pri Fox 2000 Pictures, je zamisel za PRVI POLJUB slišal kmalu potem, ko je postal neodvisen producent. "Zgodba mi je bila preprosto všeč, ker je bila še mnogo več kot zgolj najstniški film," se spominja. Upa, da bodo z njim dejansko obudili ta žanr. "Gre namreč korak naprej," razlaga, "ker pove obe plati zgodbe - soočenje najstnikov in odraslih je velikega pomena tako za prve kot za druge, hkrati pa se iz obojih tudi norčuje."
Drew pojasnjuje, da je film nekakšen most med svetovoma najstnikov in odraslih, med katerima je običajno globok prepad. "PRVI POLJUB ni le film o srednji šoli. V njem bo vsak lahko našel nekaj zase. Predvsem pa je smešen; marsičemu se lahko smejemo, bodisi se smejemo drugim, bodisi se smejemo sebi. Kot izvršna producentka sem v projektu videla velik potencial. Všeč mi je bil na vseh nivojih in Josie se mi je zdela krasna vloga. Občinstvo bo lahko spremljalo njeno pot skozi dobro, slabo in neprijetno."
Drewina partnerka pri produkcijski hiši Flower Films Nancy Juvonen se strinja: "Zgodba mi je bila všeč, ker ni bila samo za otroke ali najstnike. Je za vsakogar, ki je kdaj v življenju preživljal neprijetna obdobja. Zato se mi zdi, da bo všeč skoraj vsem." Juvonenovi se je poleg tega zdelo, da PRVI POLJUB Drew nudi priložnost pokazati svojo vsestranskost. Ko je prebrala scenarij, je vedela, da bo Drew popeljal na nove poti, saj se bo skozi vlogo lahko spreminjala fizično in čustveno. "Vedela sem, da bosta scenarij in Josie Drew pokazala v povsem novi luči." Za pomoč pri realizaciji te zamisli sta prosili Rajo Gosnella, ki je leta 1997 debitiral s prikupno komedijo Sam doma 3, prej pa je dolga leta delal kot montažer.
Kot pravi Drew, je bilo kmalu očitno, da Gosnell zelo dobro razume scenarij in like. Režiser po drugi strani pravi, da je bila Drew čudovita partnerka. "Zelo domiselna je in je veliko pripomogla pri procesu spreminjanja scenarija v gibljive slike."
Ena od bistvenih težav, s katero se sooči Josie ob vrnitvi v srednjo šolo, je naklonjenost, ki jo čuti do svojega profesorja angleške literature Sama Coulsona. "S to težavo se ubadata oba lika," pravi Michael Vartan, ki igra Sama. "Prav ničesar mu ne sme črhniti o razlogih, zakaj je prišla sem, saj se boji, da bi bila ob službo. Obenem se on sooča s težavo, da se zaljubi v nekoga, ki ima po njegovem mnenju sedemnajst let." Ovire, ki jih morata preskočiti Josie in Sam, prispevajo k humornosti filma. Vartan je bil kos obem vlogam, tako učitelja - avtoritativne osebe kot romantičnega junaka. "Igralec težko najde ravnovesje med obema," pravi Barrymore. "A Michaelu je to prav čudovito uspelo."
David Arquette, najbolj znan po vlogi šerifovega namestnika Deweya v Kriku 1 in 2, igra Josijinega brata Roba. Rob v srednji šoli ni imel nikakršnih težav, sedaj pa dela v uradu, ki je okrašen po havajsko. "V srednji šoli je bil največji frajer in od dneva mature ni pravzaprav nikoli odrasel, nekako je zamrznil v času," pravi Arquette. "Sedaj je malce potrt, ker ni nikoli uresničil svojih sanj." Ker Drew pozna že vrsto let, je Arquette zlahka lahko igral njenega brata. "Drew mi je zelo blizu; videl sem jo odraščati, zato si zaupava in delati z njo ima name prav blagodejen učinek."
Josie prvo prijateljstvo sklene z Aldys, največjo čudakinjo na šoli in vodjo šolskega matematičnega moštva, ki ima naziv Skupni imenovalci. Ampak Josiejina naloga je, da se druži s tistimi mulci, ki so zares kul, zato mora Aldys in drugim pokazati hrbet, kar povzroči veliko težav. Aldys igra Leelee Sobieski. "Aldys sploh ni priljubljena," pravi. "Zelo pametna je in ni ji mar, kaj si drugi mislijo o njej. Veliko nepriljubljenih otrok se ne zna postaviti po robu priljubljenim, ampak Aldys je zelo bistra in jim zna vrniti udarec."
Ostro nasprotje Aldys in čudaškim Skupnim imenovalcem so kul dijaki, ki jih vodijo tri dekleta, Kirsten, Kristen in Gibby (Jessica Alba, Marley Shelton, Jordan Ladd) ter trije fantje, Guy - njihov vodja in največji šolski srcolomec, Jason in Tommy (Jeremy Jordan, James Edward Franco, Branden Williams). Po mnenju vseh treh igralk je med njihovimi liki stkana tesna vez, v katero se nekako skuša vključiti še Josie. In ko slednja postane kul, jo sprejmejo medse, vključno z njenim nenavadnim slogom oblačenja, ki ga še same prevzamejo. Seveda kul dekleta predtem sledijo modnim trendom oziroma kot pravi kostumografka Mona May celo trendom visoke mode. "Poznajo natančen odtenek česarkoli. Brezhibno so naličene. Njihova pričeska je brezhibna. Njihovi nohti in torbice se ujemajo z ostalim videzom. Vsak dan se za šolo brezhibno oblečejo."
Za osebje Chicago Sun - Timesa so producenti izbrali same talentirane igralce. Josijino najboljšo prijateljico na delovnem mestu Anito igra članica ekipe Saturday Night Live Molly Shannon. Anita rada žurira in se tudi sama znajde v številnih neprijetnih situacijah. "Preprosto malce divja je, nekakšna pisarniška lajdra. Hoče se pač zabavati s fanti," pojasnjuje Molly. Tako kot Josie tudi Anita išče ljubezen, le da se zadeve loteva na drugačen način. Josijinega šefa Gusa igra John C.Reilly. Na Gusa ves čas neumorno pritiska njegov šef in to, da je njegovi varovanki zaupal novinarsko nalogo, čeprav nima nikakršnih novinarskih izkušenj, tega pritiska gotovo ne zmanjšuje. "Gusu je Josie zelo pri srcu," pravi Reilly. "Do nje ima nekakšen očetovski odnos, a obenem mora skrbeti za pravočasno oddajo člankov in še tiranski šef mu diha za ovratnik. Zato je malce zbadljiv, a dobrosrčen." Gusov šef Rigfort je enako osoren, a bi le s težavo rekli, da ima dobro srce. "Gospod Rigford je obseden s tem, da morajo novinarji za pisanje svojih člankov v ilegalo," razlaga igralec in filmski ustvarjalec Garry Marshall, ki ga igra. "Malce trčen je in zapiči si v glavo, da hoče zgodbo o srednji šoli. Zazre se po sobi in zagleda eno dekle - Drew - ki je ravno pravšnje starosti, zato ji dodeli nalogo, čeprav ni novinarka."

O igralcih

Drew Barrymore (Josie Geller) je uspešna igralka že skoraj dve desetletji. Pri šestih je dobila vlogo v filmu, ki je postal ena najbolj priljubljenih uspešnic v zgodovini kinematografije, v Vesoljčku (E.T.). Lani je blestela ob Adamu Sandlerju v romantični komediji Poročiva se, Pepelkini ljubezenski zgodbi in v temačni komediji Home Fries v režiji Deana Parisota, kjer igrata še Luke Wilson in Jake Busey. Ker širi svoja ustvarjalna obzorja, je z Nancy Juvonen ustanovila produkcijsko hišo Flower Films. Podjetje ima s Fox 2000 Pictures podpisano dveletno pogodbo, po kateri bodo prvi na vpogled dobili nove projekte.
Med njenimi filmi so še Vsi pravijo: Ljubim te Woodyja Allena, Krik, Firestarter, Irreconcilable Difference (ki ji je prinesel nominacijo za zlati globus za najboljšo stransko vlogo), Cat"s eye (vlogo so napisali posebej zanjo), Gun Crazy (prav tako nominacija za zlati globus), Poison Ivy, Vražja dekleta, Vse, kar si želiš, Nora ljubezen in Batman za vse čase. Med njenimi televizijskimi filmi so The Amy Fisher Story, Suddenly love, 15 and getting straight, Bogie, Babes in Toyland ter A Conspiracy of love. Nastopila je tudi v nadaljevanki 2000 Malibu Road.
Je velik človekoljub, saj pogosto namenja denar in čas za različne dobrodelne dejavnosti. Je predstavnica ameriške neprofitne organizacije Female Health Fundation - sodeluje pri njihovih kampanjah, s katerimi skušajo povečati osveščenost glede varnega seksa in uporabe kondomov. Aktivno se udejstvuje in zbira denar za Wildlife Waystation, ki rešuje in nudi zavetišče velikim in malim živalim po vsem svetu.
Na velikem platnu je debitirala leta 1980 v Spremenjenih stanjih. Vloga Gertie v Vesoljčku pa ji je prinesla nagrado Youth in Film ter nominacijo za nagrado BAFTA kot najboljšo novinko.

David Arquette (Rob Geller): njegov zaenkrat zadnji film je Ravenous z Guyem Pearcom, Robertom Carlylom in Jeremyjem Daviesom. Uveljavil se je predvsem v neodvisnih filmih. Najboj je znan po vlogi šerifovega namestnika Deweya v Kriku 1 in 2, za katerega je prejel nagrado Blockbuster. Nastopil bo tudi v Kriku 3. Med njegovimi filmi so še Dream with the Fishes, ki ga je tudi produciral, Johns, The Alarmist. Med njegovimi prihajajočimi filmi so Muppets in Space, The Shrink is In ob Courteney Cox, The Front Man ter What We Do Is Secret, v katerem bo upodobil slavnega punkerja Darbyja Casha. Ta film bo tudi sam produciral. Pred kratkim je debitiral na odrskih deskah v losangeleškem gledališču Tiffany v predstavi Rocky Horror Show. Kadar ne igra, nastopa v skupini Ear 2000. Njihova skladba The Race se nahaja na soundtracku za Krik 2.

Michael Vartan (Sam Coulson) je opozoril nase leta 1993 z nastopom v italijanskem epskem filmu Fiorile. Rodil se je v Parizu. Njegov oče je Francoz in mati Američanka. Odraščal je v majhni normandijski vasi Fleury (število prebivalcev: 300), potem pa se je pri osemnajstih preselil v Los Angeles k materi. Kmalu zatem je pričel obiskovati igralske tečaje ter nastopati tako v Franciji kot v ZDA. PRVI POLJUB je prvi film, ki ga je posnel za katerega od velikih hollywoodskih studiev. Predtem je nastopil v več neodvisnih filmi, denimo Myth of the Fingertips z Julianne Moore ter The Curve s Kerri Russell. Oba so predvajali na festivalu v Sundancu, prvega leta 1997 in drugega 1998. Posnel je še Hvala za vse, Julie Newmar in The Pallbearer.

Leelee Sobieski (Aldys) je debitirala ob Timu Allenu v Jungle 2 Jungle. Nastopila je še v Zadnjem udarcu, A Soldier's Daughter Never Cries v produkciji Merchant/Ivory, kjer je dokazala, da zna tekoče govoriti francosko, v televizijski nadaljevanki Ivana Orleanska in v razvpitem Eyes Wide Shut.

O ekipi

Raja Gosnell(režiser) je kot režiser debitiral s SAM DOMA 3, bil pa je montažer prvih dveh delov. Z montažo filmov se je ukvarjal 15 let. Rodil se je v Los Angelesu in kariero začel kot šofer Lion's Gate Films in Roberta Altmana leta 1978. Montažerstva se je učil pri štirih Altmanovih filmih, prvič pa je bil pomočnik montažerja pri glasbeni komediji Popeye. Potem je pri montiranju številnih filmov pomagal oskarjevcu Williamu Reynoldsu, kot samostojni montažer pa je debitiral s kratkim filmom The Silence, ki je bil nominiran za oskarja. Potem je sodeloval s filmskim ustvarjalcem Chrisom Columbusom pri nekaj njegovih režijskih dosežkih, meddrugim pri Adventures in Babysitting, Heartbreak hotel, Sam doma, Only the lonely, Sam doma 2: izgubljen v New Yorku, Gospa Doubtfire in Devet mesecev. Bil je tudi montažer filmov Čedno dekle, Dobro jutro, Vietnam in Čudež na 34. ulici.

Mona May (kostumi) je oblekla igralce v filmih Poročiva se, Prijateljici, Nevarna srčeca, Nimaš pojma in 8 mm. Oblikovala je tudi oblačila različnim pevcem in skupinam, meddrugim Run DMC, Axlu Rosu in Luthru Vadrosu.

Komentarji

27.8. 2005 ob 20:54

film sem gledala na hrvaški rtl televiziji tam je naslov čisto drugačen nikad se nisam poljubila.Ko je bila pri nam prijateljica je malo gledala po tv oknu in videla napisan odlomek od filma js nism vedela za kater filem gre in sem rekla js sm že gledla ta film tisti trenutk sem mislila da sem se zlagalo dokler nism sama ozela tv okna in prebrala napisan odlomek takrat se ugotovila da gre to zata film.Meni se je zdel kar vredu za ostale ki so ga gledali pa jih morate vprašati sami saj jas za njih nevem.

— nimamo poptevea
30.12. 2005 ob 18:27

ei, pa ta fil mi je biu res suuuper! ful sem se poistovetila z njegovimi zgodbami in ob njem si hkrati ustvarjala sanje, ki bi si jih želela... lepo se mejte - mejte se radi;)

— sandra
30.9. 2006 ob 10:25

filem je romantična zgodba ki se srečno konča.

— dober
30.9. 2006 ob 17:42

film mi je bil zelo všeč!

— anika

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.