Kolosej
Film distribucije Continental Film

Proste sobe

triler / grozljivka
Ko enkrat vstopite, ni več poti nazaj.
Na sporedu od: 30.8.2007, Kolosej Ljubljana
11.10.2007, Kolosej DeLuxe Kranj
1h 20min / 80min
Leto: 2007
Država: ZDA
Scenarij: Mark L. Smith
Režija: Nimród Antal
David in Amy sta tik pred ločitvijo, a se udeležita še zadnjega družinskega srečanja. Na poti zaideta in sta po okvari avtomobila prisiljena preživeti noč v osamljenem motelu. Toda na svojo grozo odkrijeta, da izprijeni lastnik motela s prijatelji mori goste in nato uživa ob filmskih posnetkih krutega izživljanja. Ker David in Amy ne želita postati naslednja nesrečna zvezdnika, pričneta iskati izhod, toda pod nadzorom kamer in brez upanja na pomoč morata sama zbrati pogum in znova združiti moči, da bi ušla psihopatskim morilcem.

Polnočni postanek pripelje v nepredstavljivo nočno moro. Avto odtujenega para se pokvari na zakotni podeželjski poti. David Fox (Luke Wilson) in njegova kmalu bivša žena Amy (Kate Beckinsale) se znajdeta na temačni in samotni dvopasovni avtocesti. Noč sta prisiljena preživeti v nemarnem motelu. Vodi ga čudaški, a na videz neškodljivi lastnik (Frank Whaley). V umazani, oguljeni sobi prepirljivi par najde skrito zalogo krvavih filmov, ki se zdijo vznemirljivo pristni. Ko spoznata, da so s krvjo prepojeni posnetki nastali v natanko tisti sobi, v kateri se nahajata, David in Amy vesta, da bosta naslednji žrtvi sadističnega filmarja, razen če zakopljeta bojno sekiro in z združenimi močmi skušata pobegniti.

Spretna mešanica napetega psihološkega trilerja in grozljivke, ob kateri človeka spreletava srh. Prostne sobe presegajo oba žanra s svojo ganljivo zgodbo o izgubi, ljubezni in odrešitvi.

Snemanje Prostih sob

“Za pet dodatnih dolarjev vama dam apartma za mladoporočence. Ima nekaj priboljškov, ki jih drugi nimajo.” - Mason

Zamisel za Proste sobe se je motala po domišljiji scenarista Marka L. Smitha skoraj osem let, preden je našla pot do velikega platna. Ko se je vozil po zakotnih ulicah Nove Mehike z ženo, je opazil nekaj majhnih, obcestnih motelov, v katerih ni bilo videti gostov. “Spraševal sem se, kako ostajajo odprti, le od kje jim denar,” se spominja Smith. “Ta misel mi je ostala v glavi.”

Smith je vedel, da bo zgodba srhljiva in napeta, če bo oblikoval like, s katerimi se bo občinstvo lahko poistovetilo. Navdihoval se je pri mojstru suspenza Alfredu Hitchcocku. Spoznal je, da si mora na začetku filma vzeti čas za predstavitev Davida in Amy Fox in naravo njunega krhkega odnosa, kar se bo obrestovalo kasneje in pripomoglo k napetosti, zaradi katere si bo občinstvo grizlo nohte.

“Prvih dvajset minut se ne zgodi nič groznega, takrat lika spoznamo in nam prirasteta k srcu,” pravi. “Občutek imate, da bi bili to lahko vi. Lahko bi bila moja žena in jaz - ali kdorkoli.”

Smith je scenarij prinesel Brianu Paschalu, vodji razvojnega oddelka pri Sony Pictures. “Takoj me je pritegnil,” se spominja Paschal. “Je eden tistih scenarijev, pri katerih sploh ne opaziš, da obračaš strani in potem enkrat pogledaš navzgor in si pri koncu. Film je temačen in sprevržen in snuff filmi so grozljivi, vendar zgodba pripoveduje predvsem o paru, ki išče voljo do življenja in željo, da bi bil skupaj. Včasih se pri trilerjih in grozljivkah sprašujemo, zakaj jih preprosto ne ubijejo? Všeč mi je, da ta film odgovori na to vprašanje. Morilci snemajo film. Bolj ko se igračkajo z Davidom in Amy, bolj pri ljudeh zbujajo strah in film je vse boljši.”

Kate Beckinsale je bila vloga Amy Fox všeč zaradi kompleksnosti odnosa v srcu zgodbe: “Na začetku filma je zakon res v krizi, potem pa se zakonca znajdeta v okoliščinah, ki odnos res postavijo na preizkušnjo. Ko prideta do točke, ko gre za življenje in smrt, ti ostane samo eno vprašanje: Ali imam tega človeka res rad ali ne? V življenju si ne zastavimo velikokrat tega vprašanja.”

Luke Wilson bo marsikoga v vlogi Davida Foxa presenetil, saj je nabolj znan po komedijah: “Moj lik ni kot MacGyver ali kakšen od akcijskih junakov, ki jih igra Harrison Ford. Trudi se ohraniti pri življenju ženo in sebe in to povsem nagonsko. Vendar imata vse manj možnosti in vse postaja čedalje bolj grozljivo.”

Beckinsalova in Wilson pravita, da sta bili vlogi telesno izjemno zahtevni. “Živeti v strahu je zelo naporno,” pojasni Kate, ki se je s stotinami podgan, ki so ji celo kakale po laseh, spoprijateljila, Luke pa dodaja: “Med snemanjem sem si rekel: Madonca, 45 dni bom moral ves dan početi tole. Pri snemanju nisem bil še nikoli tako utrujen. Ampak bilo je vredno. Ne pritožujem se, konec koncev nismo delali v rudniku, vseeno pa sem imel občutek, da garam.”

O igralcih

Luke Wilson (David Fox) je posnel filme Moja super bivša, The Wendell Baker Story (njegov režiserko-scenaristični prvenec), Bottle Rocket, Dog Park, Home Fries, Rushmore, The Royal Tenenbaums (Veličastni Tenenbaumi), Old School (Modeli stare šole), Alex & Emma, Masked & Anonymous, Blue Streak (Oropaj policijsko postajo), Committed, Charlie’s Angels (Charliejevi angelčki), Legally Blonde (Blondinka s Harvarda), The Family Stone (Nova v družini), Idiocracy, Hoot, Mini’s First Time.

Kate Beckinsale (Amy Fox) je posnela filme Much Ado About Nothing, Cold Comfort Farm, The Last Days of Disco, Brokedown Palace, Shooting Fish, Haunted, Mary Louise ou la permission, Pearl Harbor, Serendipity (Igra usode), Tiptoes, Laurel Canyon, Van Helsing, Underworld (Podzemlje), Underworld: Evolution (Podzemlje: evolucija), The Aviator (Letalec), Click (Klik), Whiteout, Snow Angels.

Na televiziji se je pojavila v naslovni vlogi Emme ter v One Against the Wind.

Frank Whaley (Mason) je posnel filme Ironweed, Field of Dreams (Polje sanj), The Freshman (Bruc), Born On The Fourth of July (Rojen 4. julija), Career Opportunities, The Doors, JFK, Hoffa, Swing Kids, Pulp Fiction (Šund), Swimming with Sharks, School of Rock (Šola rocka), Red Dragon (Rdeči zmaj), World Trade Center, pri katerem je že četrtič sodeloval z režiserjem Oliverjem Stonom.

Na televiziji je nastopil v Mrs. Harris, When Trumpets Fade, Curb Your Enthusiasm, Homage, The Wall, To Dance With The White Dog, Fatal Deception, The Desperate Trail, Ruffian.

O režiserju

Nimrod Antal se je rodil v Los Angelesu. Pri sedemnajstih se je preselil na Madžarsko. Tam so ga sprejeli na prestižno Madžarsko akademijo drame in filma, kjer se je šolal za kamermana, preden je spoznal, da bi v resnici rad bil režiser. Po diplomi je posnel prvi film Kontroll, za katerega je leta 2004 na Canneskem filmskem festivalu dobil Prix de la Jeunesse ter druge nagrade na festivalih v Chicagu, Kopenhagnu, Philadelphiji in v Varšavi.

Komentarji

1.7. 2007 ob 0:45 zvezdica

Film mi je bil kar všeč, še posebaj napetost,ki se stopnjuje skozi film. Zgodba, ki se odvija praktično samo v motelu (sobe,recepcija in rov pod njo) ima neko zgodbo, ubiti vsakega, ki prenočuje v motelu, in seveda to tudi posnet. Nesrečni par, ki pride prenočit zaradi okvare avtomobila naleti na tolpo treh morilcev, ki ju skušajo umoriti. Na tv vidijo videokasete predhodnih umorov, ki so se dogajali v njuni in sosednji sobi...Začne se boj za preživetje,"hide and seek",odkrivanje skrivnih poti,ki jih začasno rešujejo,poizkus pobega s policajom,... Všeč mi je bilo tudi to, da je bil film "na realnih tleh" brez nekih junaških podvigov, ki smo jih vajeni... Priporočam vsem ljubiteljem napetih filmov 8kot so Teksaški pokol z motorko,See no evil,Black Christmas,Dead silence,...)

— boombastic
3.7. 2007 ob 17:22 zvezdica

Dokaj povprečen film z že videno zgodbo. Zakonca se peljeta ponoči, pokvari se avto in pristaneta v motelu, kjer neki psihopati brez pravega razloga pobijajo goste. Ubijejo tudi policista in seveda ga noben ne pogreša... Dokaj nenapeta grozljivka s srečnim koncem.

— miki
30.7. 2007 ob 23:18 zvezdica

Kljub že večkrat videnim scenarijem filmu uspe pričarati prav napeto in srhljivo vzdušje. Za spremembo v tem filmu ni patetičnih dialogov kot v podobnih filmih in režiser se spretno izogne klišejem značilnih za to zvrst. Glavna igralca opravita svoje delo odlično (se opazi da imata že kar nekaj kilometrine). Odlična izbira, da vas nekaj zmrazi v zadnjih poletnih dneh.

— Boštjan
5.8. 2007 ob 16:06 zvezdica

Film je totalni obup!! Zgodba je cist prevec predvidljiva, film izgleda kot da je posnet v 80ih, igralci slabi, scenarij pa se bolj. Vsem ki vam je film vsec, sem preprican da ne razumete filmov. Sploh pa ni podobno grozljivki.

— Kroket
11.8. 2007 ob 20:28 zvezdica

V redu je, napet in zanimiv vendar ni nič posebej novega. Je pa vseen vredn ogleda. Trilerji so si vsi bol ko ne podobni.

— Samy
16.8. 2007 ob 12:23

Nič kaj novega, vse že videno. Moram rečt, da te film kolko tolko pritegne, vendar nič posebnega.

— Destroyer
17.8. 2007 ob 15:51

A ene filme pa bodo meli priliko gledat samo v Ljubljani al kaj? Eni so ga gledali že do sedaj, eni pa ga še bomo, tak da mogoče pa se res ni treba trudit še z ostalimi kinematografi.

— Andreja
20.8. 2007 ob 15:26

Ta film ni triler ampak mesanica grozljivke z srhljivko zato bi lahko mal pazil kaj pišete k bi to lahk ponesreč tri letn otrok gledu havla za razumevanje, vam sporaoca Frank Whaley

— to ni triler
20.8. 2007 ob 15:28

ehem ce je to triler sm jst papez

— papez
23.8. 2007 ob 13:43 zvezdica

Vacancy, ki je v slovenščini dobil ponesrečen naslov Proste sobe, je triler 21. stoletja. Triler, ki ve, kaj je bilo tisto, kar nam je nagnalo strah v kosti pri Noči čarovnic. Ki ve, kako ujeti napetost v filmu, kot je to storil Teksaški pokol z motorko. Vsi prejšnji filmi so imeli le eno napako; (omenjeno zgoraj) Zakaj morilec preprosto ne ubije glavne vloge? Zakaj mu dopušča svobodo, medtem, ko stranske vloge letijo pod nož kot paštete. To dejstvo je v Vacancyju opravičeno. In celo mladoporočeni par, ki ju težijo travme zaradi izgubljenega sina, nista popolna in hollywoodska, kakor bi pričakovali, saj ju igrata ekstra-popolni hollywoodski zvezdi: Kate Beckinsale (Podzemlje, Klik in Van Helsing), ter Luke Wilson (Blondinka s Harvarda, Charlijevi angelčki, Oropaj policijsko postajo ...). Ne. Kakor sem že napisal, ju mučijo travme, prepiri in nejevera eden v drugega. In tako pride do tega, da se skregata že zaradi rakuna - veverice. In tako je tisti Lukeov "Oprosti" popolni love-story-on. In ko že skoraj pozabimo, da je to horror-triler, se začnejo napadi morilcev. Seveda, si najprej David Fox (L. Wilson), v iskanju porničev, ogleda eno izmed videokaset, ki ju najdeta v motelu, po tem, ko se jima pokvari avto. Seveda so na vseh posneti brutalno - kruti umori. In ko Amy in David ugotovita, da je vse to posnetu v njuni sobi, se ena izmed najboljših grozljivk leta lahko začne ... :D

— Dejan
28.8. 2007 ob 13:40

ma men je ta film res neki posebnega ku ni PREVEČ strašn... vloge so super... zgodba je kul

— nanča
29.8. 2007 ob 13:13

totalno glup film, se čisto strinjam s kroketom...use se dogaja v enem motelu, film je stau pomojem tok k en burek, pa še zgleda da je star 10 let...nikakor ne priporočam, pejte raj gledat zlom če še niste, al pa napumpana...je miljonkrat bol...če ste pa ta dva filma že gledal pa raj u kazino za teh 5 evrov

— Drko
29.8. 2007 ob 18:00

vsak ima svoj okus. izrazite svoje mnenje glede filma, ne rabite pa govort "ne ga jt gledat". Vsakmu je neki druzga všeč. Loh pa poveš da teb pač ni bil, ne pa razlagat za kaj duzga naj porabimo 5 evrov.

— anja
1.9. 2007 ob 13:30 zvezdica

dokaj napet film,se vidi da ima malo Hickovega pridiha tako da malo popestri napetost,glede stevila kadrov in dogajanja celotnega filma, ki poteka na enem mestu je uspesnica,ves dobro kako se bo koncalo,vendar film malo preseneti,tako da je vredno ogleda se posebej ce imas v kratkem planiran dopust oz popotovanje po ameriki.

— otto grujmann
1.9. 2007 ob 17:22 zvezdica

Tako bom rekel, nasplošno sem imel za ta film precej višja pričakovanja. Videl sem že boljše v tem rangu. Zelo pa sem razočaran nad tem kako so v filmu interpretirali bmw e39. Najprej kako se kar vse po spisku kvari in ropota. Kot drugo je pa zelo, zelo in še enkrat zelo velik kiks kakšen zvok so dali motorju. BMW s 4-litrskim motorjem proizvede zvok, ki ga še mrtev ne pozabiš! In to, da so vstavili poceni zvok od najbrž kakšnega amerikanca (beri ameriški avto chevy ipd.) je živa katastrofa. Očitno Nimród Antal nima BMWja.. Gartner, kaj praviš na to??

— D-D
2.9. 2007 ob 12:57

Film me je povsem razočaral. Kot velik oboževalec grozljivk in srhljivk sem pričakoval precej več, sploh glede na igralsko zasedbo. Ampak nekaterih tu pa res ne razumem, kakšen je to komentar, da sem napišeš obnovo zgodbe!

— M
3.9. 2007 ob 21:38 zvezdica

tolko slabega filma ze dolgo casa ne. iz reklame zanj razberete vse... nobenega preobrata, obupni liki, nobenga poudarka na nicemur! groza. na koncu se vam bo zdelo da ste ta film gledali ze 10x, oz. boste rekla samo deja vu

— naur
4.9. 2007 ob 16:56

aia ei dej da ti jest neki povem ta film do konca bedn film najbl bednejša grozljivka k je bla kdaj poleg una lutka se vrača je biu najbl bedn.bedn konc.

— žigy
4.9. 2007 ob 17:05

a bi ta film predlagal za zmenk???k jst sm u petk zmenena z enim pa newem ker film je primeren...a je ta ql??itak je use drugo :SS

— lol
5.9. 2007 ob 12:45

film je adijo -10 ocena

— cinema1
5.9. 2007 ob 22:03 zvezdica

Odličen triler, ki drži pokonci še tako zahtevnega gledalca. Zgodba je sicer malce 'obrabljena', ampak teče zelo gladko, ves čas se nekaj dogaja. Zelo prepričljiva igra Kate Beckinsale in Luke Wilsona, dobri posebni učinki ter zanimiva glasbena podlaga.To je film, ki te dejansko potegne vase.! Na trenutke deluje kot grozljivka, vendar ni preveč krvavih prizorov. Seveda pa je konec, kot smo v tovrstnih ameriških filmih navajeni, podoben Janku in Metki, torej Happy End. Moja ocena: 4.5 / 5

— Katty
6.9. 2007 ob 11:10

Res obupen film. Scenarij totalno slab. Še bolj je butast konec. Kje je pa tretji morilec? Ok, mogoče je pa komu bil všeč, ampak potem še niste gledali dobrih filmov.

— zvezda
6.9. 2007 ob 22:37

Na dober igralski dvojcek klasicen ameriski scenari. Osebno mislm de je sramota kar dons imenujemo grozljivke. Drugac pa americanism. Ce vam ugaja enjoy!

— Besht
7.9. 2007 ob 16:25

Še ena bedna grozljivka, katere zgodba se mi ne bo utrnila v spomin. Vsaj dolgoročno ne. Če ga ne boste pogledali, ne boste nič zamudili. Ocena : 2 od 5

— marko
8.9. 2007 ob 10:50 zvezdica

film je res obup. Zgodbo lahko predvideš v naprej, neke hude akcije, malo stopnjevanja napetosti... skratka izpeta pesem ocena: 4/10

— aleš
10.9. 2007 ob 14:13

Žal že prevečkrat videno...ne priporočam ogleda!

— Že videno
11.9. 2007 ob 15:41 zvezdica

Film mi je bil zelo zanimiv in predvsem napet. Po mojem mnenju se ga splača pogledati vendar menim, da je čista grozljivka in ne mešanica trilerja in grozljivke. S filmom sem bila zadovoljna in sem človek, ki ne mara komplicirati zato nisem ravno poslušala zvoka bmw-ja v filmu,kajti navsezadnje je to le film in ne realno življenje. Je pa res, da je skoraj da vsklajen z realnim življenjem in ni pretravanj kot v nekaterih grozljivkah. Konec se mi zdi, da napoveduje še drugi del filma, ker ni ravno čisti-tipični konec filma, tako da upam da se bo moje pričakovanje uresničilo in bo še kakšen del tega filma, ker mi je bila zgodba zelo zanimiva;)lp

— Catty
24.9. 2007 ob 20:05

nič ne recem dobr filem sam nima nekega konca. ocena 4

— pinki_yessi
6.10. 2007 ob 11:15

Film je zanič.se skozi se ve kaj se bo zgodili(tgleda kot bi bilo narejeno v 80ih,slabi igralci)Sem že veliko boljših vidu tkoda bi ocenil 2/10

— tado
13.11. 2007 ob 14:36

kate,ti in tvoji filmi so mi ful super cool.še posebej podzemlje evolucija ter van helsing.tudi podzemlje je dober film a tvoji filmi so najbolši.res so tvoji filmi ful cool.priporočam jih tudi drugim.

— aang
23.11. 2007 ob 20:15

film mi je zelo všeč ker je nekaj novega tudi prostor kjer so snemali me je navdušil mislim da je vredno ogleda

— erika

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.