Kolosej
Film distribucije Fivia

Propad

vojna drama
April 1945. Vsa država čaka na...
Na sporedu od: 7.4.2005, Kolosej Ljubljana
2h 36min / 156min
Leto: 2004
Država: Nemčija
Scenarij: Bernd Eichinger, Joachim Fest, Traudl Junge, Melissa Müller
Traudl Junge je mlada tajnica, ki v Hitlerjevem bunkerju spremlja poslednje izdihe tretjega rajha in vse večje diktatorjevo mentalno nazadovanje. Med tem ko na površju divjajo siloviti boji, se prebivalci bunkerja vse bolj oddaljujejo od realnosti, krutost nacizma pa naposled zahteva svoj davek tudi med njimi.

Kratka vsebina

Sredi novembrske noči, l. 1942, skozi gozdove privedejo do Hitlerjevega Volčjega brloga v Vzhodni Prusiji skupino mladenk: potegovale se bodo za mesto firerjeve tajnice. Med njimi je 22-letna Traudl Junge (Alexandra Maria Lara), mlada in naivna Münchenčanka. Adolf Hitler (Bruno Ganz) za svojo osebno tajnico izbere prav njo. Neznansko je vesela, da ima priložnost služiti firerju.

Slaba tri leta kasneje se Hitler umakne v zaklonišče pod kanclerskim uradom. Ruska armada stiska obroč okoli Berlina, mesto je v ruševinah. Poraz Nemčije je neizogiben. Le še peščica vojakov nadaljuje boj, pri tem jim je v pomoč teritorialna milica Volkssturm in otroci iz Hitlerjeve mladine.

V bunkerju Hitlerjeva ljubica Eva Braun (Juliane Köhler) pripravlja praznovanje firerjevega 56. rojstnega dne. Voditelji nacističnega režima se ob tej priložnosti še poslednjič zberejo ob kozarcu šampanjca. Firerja poskušajo prepričati, naj zbeži iz Berlina, preden se do njega prebijejo zavezniki, a Hitler trmasto vztraja pri svojem.

Pod gorečim mestom še naprej načrtuje svojo zmago, toda njegovi sodelavci, ki se nekoliko bolje zavedajo dejanske situacije, ga eden za drugim zapuščajo. Med njimi tudi Himmler, njegov najzvestejši sodelavec, ki se je predal zaveznikom. Obupan, a odločen, da ga sovražniki ne bodo dobili v pest, se Hitler odloči za samomor. Z Evo Braun, ki je v zadnjih dneh postala gospa Hitler, poskrbita, da ne bosta preživela. Kapsulo s strupom podkrepita s strelom v glavo. Goebbels, ki ga je Hitler v oporoki imenoval za svojega namestnika, noče podpisati kapitulacije in nazadnje sledi svojemu ljubemu firerju. Magda Goebbels zastrupi njune otroke, on pa nato ustreli njo in sebe.

Boji na berlinskih ulicah se kljub Hitlerjevi smrti nadaljujejo. Traudl Junge se pridruži peščici beguncev iz bunkerja, toda da bi se rešila, se mora srečno prebiti skozi obroč, ki ga je okoli mesta sklenila Rdeča armada.

O propadu

Ko je scenaristu in producentu Berndu Eichingerju v roke prišla knjiga Joachima Festa "Der Untergang" (Propad), je vedel, da je našel predlogo za film, ki si ga je že desetletja želel posneti. Festovo delo obravnava poslednje dni rajha. Zadnjih dvanajst dni v bunkerju naravnost pretresljivo odraža temačno dvanajstletno zgodovino Hitlerjevega nacističnega režima ter njegovih najtesnejših sodelavec. Dnevi tik pred propadom nazorno prikažejo, kako je v režimu deloval masovni fanatizem, ki vse do bridkega konca ni izgubil svoje moči. Približno v istem času je Eichinger prebral spomine Traudl Junge, Hitlerjeve osebne tajnice (Bis zu letzten Stunde - Vse do zadnje ure). "Fest mi je dal časovni okvir, Traudl Junge pa junakinjo, ki zgodbo drži skupaj," pravi Eichinger.

"Propad" je prvi nemški film po Pabstovem "Der letzte Akt" (Poslednje dejanje) iz l. 1956, ki govori neposredno o Hitlerju. Režiser Oliver Hirschbiegel pripoveduje: "Ko sem prebral knjigo, mi je postalo jasno, da me bo film zase zahteval celega. Kar pomeni dve leti praktično preživeti v Tretjem rajhu, z osebami tistega časa in njihovo primitivno ideologijo. Kar lasje so mi šli pokonci."

Hirschbieglov prvi in edini kandidat za vlogo Hitlerja je bil švicarski igralec Bruno Ganz, ki nastopa tako v gledališču kot v filmu - evropskem, pa tudi ameriškem. V Wendersovem "Nebu nad Berlinom" je upodobil angela, poleg Gregoryja Pecka in Laurenca Olivierja je nastopil v filmu "Fantje iz Brazilije", igral je v Herzogovem "Nosferatu - fantom noči" in nedavno tega v Demmejevem "Mandžurskem kandidatu", če naštejemo le nekaj njegovih vlog.

Med poskusnim snemanjem je bil Ganz precej zaskrbljen, a njegova upodobitev je bila tako presunljiva, da je ekipa ostala brez besed. Ko so mu pokazali posnetke, je bil naravnost zaprepaden nad svojo podobnostjo Hitlerju.

Hitlerjevega glasu ni preučeval s pomočjo vsem znanih Hitlerjevih tulečih govorov, temveč mu je bil v oporo edinstveni sedem minutni posnetek, ki ga je skrivaj posnel nek finski diplomat, in na katerem Hitler sproščeno klepeta. Ganz priznava, da je bila vloga neverjetno naporna. Nekateri prizori, recimo, ko mu v naročju sedi otrok, ki ga bo kmalu za tem zastrupila lastna mati, so bili na emocionalni ravni naravnost nevzdržni.

Film so snemali v posnetku bunkerja, ki so ga postavili v studiih Bavaria pri Münchnu. Igralci in snemalna ekipa so cele tedne preživeli v klavstrofobičnem okolju, ki je bilo neverjetno podobno resničnemu prizorišču dogodkov.

Za zunanje prizore so morali poiskati mesta, ki spominjajo na Berlin v letu 1945. Pregledali so več mest v Bolgariji, na Češkem, v Romuniji in na koncu pristali v Sankt Peterburgu, ki neverjetno spominja na vojni Berlin. Na prvi pogled je očitno, da je tam gradilo precej nemških arhitektov.

Eichinger se takole spominja snemanja v Rusiji: "Sankt Peterburg je bil prava pustolovščina. Nacisti so ga med vojno strahovito razdejali. Kljub temu se je nemška ekipa fantastično ujela z ruskimi sodelavci, kar je lep dokaz za to, koliko smo napredovali. Skupaj smo sposobni narediti film o teh dogodkih, v tem mestu.

Nadaljuje: "Film smo želeli posneti v nemškem jeziku, z nemškimi igralci in nemškim režiserjem. Nacistični režim in druga svetovna vojna sta vsekakor najbolj travmatična dogodka v nemški zgodovini. Moja generacija je bila rojena po vojni, toda zgodovina je tudi naša in tudi mi se moramo spopadati z njo. Naj bo film opozorilo vsem generacijam, da nestrpnost, rasizem in fanatičnost neizogibno vodijo v propad."

Film je bil letos nominiran za nagrado oskar v kategoriji za najboljši tujejezični film.

Komentarji

2.2. 2005 ob 19:56 zvezdica

Ja, druga svetovna vojna. ampak film je odličen. Ogledal sem di film ''Der Untergang'' in film ''Enemy at the gates'', oba filma se mi zdita odlična, samo da je film Der Untergang - Padec veliko bolj usmerjen na samega Hitlerja. FILM JE VREDEN OGLEDA!!! Lep pozdrav, Irahuoj Kirat

— irahuoj kirat
16.2. 2005 ob 11:23

ta film se res splača videt, škoda je da bo prišel pozno, do takrat bo prišel dvdrip. sam bom gledal 2x na dvdripu in v filmu

— nekdo
16.3. 2005 ob 18:28

Fascinanten realizem. Definitivno A MUST SEE MOVIE!

— carnivore
21.3. 2005 ob 12:58

Ta film je sigurn bol kakor Brata v vojni

— Hudec
21.3. 2005 ob 18:16 zvezdica

po mojem in btw tud po mnenju nemških kritikov film kaže hitlerja v čist drugačni luči kot se je to kzalo s strani vojne... tukaj je predstavljen kot oseba ki celo nekaj čuti in ima vest! ni kaj, zanimivo gledat, a vprašanje, ki mi ne gre iz glave - a Nemci olepšujejo vojno in umiljajo diktatorsko resnično naravo? nenazadnje, vojni časi v nas pokažejo kakšni smo v resnici - "zveri ali angeli"

— obsedenka filmov
23.3. 2005 ob 16:26

samo še podnapise moram dobit in pol bom lahko gledal ta film. Vsekakor je zanimiv prikaz Hitlerjevih zadnjih trenutkov.

— Zeus
23.3. 2005 ob 16:41

Seveda je meu hitler vest. Usak člouk jo ma tut najhujši moriuc pa clo učitelji. Sploh pa jih Hitler zlo mau pobiu osebno. Biu je sam posredno morilec in to ga nerdi še bl "človeškega". Sej ga ne zagovarjam pa tut negovih ukrepou ne sam morte ga pa tut vi pogledat mal drgač.

— Seraf
25.3. 2005 ob 18:04 zvezdica

jest sm film gledov v nemčiji. sicer mi je blo težko prevajati sproti a film je bil kul. Najbolj je pa to da hitlerja večkrat pokaže. igralec je dober ampak mislim da ima preveč MAKE-UPa ;) LP, in priporočam ogled filma

— Matej
25.3. 2005 ob 23:32 zvezdica

Film, ki govori o resnici... Nekateri to gledajo z entuzjazmom, drugi ne. Je pa med redkimi vojnimi filmi, ki govorijo neposredno o človeškem terorju - Hitlerju. Menim, da je tako s strani režije, kot s strani kvalitete igralcev, vreden ogleda!

— Pitbull
30.3. 2005 ob 16:56

meni ej najboljše iterrpetriral hitlerja..uni moški.fuull mega...stari..upam.. da mi bo pri zg dala 5...

— ne powem-
1.4. 2005 ob 10:35

€| Ta film je eden izmet najbojsih filmov kar jih je kdaj prislo v kino!!!vreden ogleda! |€ = ) = ]

— mobi freak
3.4. 2005 ob 18:16

ma ta film je men prow bedn kr neki pa še full dovh je ane 2ure pa pol . ma bmk

— AnDrE15
8.4. 2005 ob 2:03 zvezdica

Videl sem že kar nekaj filmov o hitlerju, a v nobenem ni bil tako fantastično in realistično igran kot tu. Igralec Bruno Ganz je poleg neverjetne vizualne podobnosti tudi odličen posnemovalec hitlerjevega obnašanja, še posebno nenadnih izbruhov jeze. Ob filmu tudi sam začutiš grozne občutke, tragične prizore in vtesnjeno vzdušje, ki so jih v tistih zadnjih dneh doživljali dolžni in nedolžni. Vredno ogleda. lp

— Matjaž
8.4. 2005 ob 15:17 zvezdica

a lahko že nehajo s hitlerjem in drugo svetovno?!... sej smo že vse vidl, slišal- ja, tut zlobni ljudje majo vest ja, to ni novum. to je tko, k folk nima idej kaj bi počeu, pol pa nrdi neki tazga, kar smo sicer že vidl, ampak ja na čist drugačn način, in zdj smo vsi navdušeni nad igro, konceptom, skratka vse je oh in sploh... no, da ne bo vse tko negativno- priporočam ga tistim k se jim da vedno znova poslušat eno in isto. thank u and goodbye

— shoshinsha
8.4. 2005 ob 18:13

Upam da je res vredn ogleda.. ga grem danes gledat. Papa

— mala
10.4. 2005 ob 13:02 zvezdica

Nevem zakaj mora biti Hitler v filmih prikazan kot zlobni demon, ali pa zlobnež ki podpiše pakt s hudičem in pije kri majhnih otrok. Bil je vegeterjanec, človek kot mi vsi, vendar mu ni vse štimalo v glavi. Da je Hitler preveč človeški se mi zdi neumno, saj je prikazan v luči tistega kar je bil - idiot. Če pa komu niso všeč realni filmi naj si ogleda kakšnega ameriškega npr. Hellboy, kjer imajo nacisti supervelike-zlobne-h udičeve moči in z črno magijo nagajajo poštenim ljudem. Drugače mi je pa film zelo všeč in mislim da je res vreden ogleda.

— murderdoll
11.4. 2005 ob 11:48 zvezdica

Tisti, ki tako glasno zatrjuje, da je bilo vse že videno, vse že povedano pa da naj se neha s Hitlerjem - samo nekaj. Še premalo je bilo! Poglejte celotno situacijo. Kje je svet danes. Civilizacija je v totalni krizi, vse je zbanalizirano na vizualnost, praznost, izumetničenost, materializem, saj folk nima več svoje identitete, svet poka po šivih...Taki filmi in zgodovinska dejstva nas morajo nenehno opominjati kaj se lahko zgodi, če ne mislimo s svojo glavo! Razni kavbojci se spet gredo šefe sveta. Kaj drugega počenja Bushist kot je počenjal Hitler, le da to počenja bolj hinavsko in prihuljeno. Ta človek (Bush) je razvrednotil besedo demokracija in ji dal nov odbijajoč pomen. Če se zamislimo o tem ob ogledu tega filma, vsaj za trenutek, je namen filma dosežen, da se take grozote ne bi več ponovile. Ampak ob spremljanju vsakdanjika nam grozi prav to. K filmu. Le ta je izvrsten. Dogajanje te takoj posrka. Smo priča perfektno realističnemu nemškemu filmskemu izdelku, polnem pretanjene simbolike in nadrealističnih nijans. Režija je brezhibna. Bruno Ganz je Hitler kot ga še nisem videl. Podobnost izpiljena do zadnje malenkosti žigosana z Ganzovim igralskim talentom. Priča smo postopnemu propadu. Verjamem, da se je Hitler v letu 1945 postaral za 20 let. Odlično je uprizoril nekdaj vir neverjetne karizme in hipnotičnosti, ki je samo še bevskajoča senca. Vsi ostali, razen Traudl Junge, Hitlerjeve tajnice (Alexandra Maria Lara) in dr. Schenka, zdravnika internista, so še vedno zasvojeni s tem opijem. Film je poln elementov, ki se ti vtisnejo v spomin in dajo misliti. Od surrealistične zabave, kjer je Eva Braun MC, ki jo prekine artilerijski izstrelek do razvrata v dvorani, ko je že vsega konec, da ne omenjam Magde Goebbels, ki zastruplja svoje otroke, kakšen srhljiv trenutek... Sicer pa kdo bi naredil boljši film te zvrsti kot Nemci sami. Tisti ki pravi da je Hitler bil idiot se moti. To je bil eden izmed najbolj karizmatičnih, inteligentnih zločinskih genijev. Kako bi lahko kot idiot krmaril celo državo in zavedel toliko folka? Moja ocena 10/10.

— Skylax
12.4. 2005 ob 3:23

Mal pocukran hitler... V resnici je bil dosti večji psihotik. Koncept in prikaz filma. Odlično

— Don
12.4. 2005 ob 13:49 zvezdica

Če bil vsak narod sposoben ustvariti tak film o svojem najhujšem zgodovinskem obdobju, bi bilo življenje precej lepše. Vse pohvale ustvarialcem filma, še posebej glavnemu igracu. Film gledalca ne pusti čustveno neprizadetega, hkrati pa je zelo težko, da bi do glavnega lika (Hitler) čutil kaj več kot le začudenje. Užitek za vse ljubitelje dobrega filma.

— milos
12.4. 2005 ob 21:25 zvezdica

Ustvarjalcem filma kapo dol...film je vreden nominacije in res skoda da ni prejel oskarja. Nevem zakaj samo 2 predstavi na dan?Spoznajte praopedli imperij genija med zločinci, ki je spremenil svet. Saj se organizatorji predvajanja filmov v koloseju ne bojijo...pač dobr film...vse jasno. Kar se tiče pa zgodovinskih dejstvov pa itak vse jasno.

— firbec
13.4. 2005 ob 22:00 zvezdica

Film vsekakor ne prikazuje čiste resnice, oz zgodovinskih dejstev, kajti te ni moč prikazati s komercialnim filmom. Zgodovino vedno pišejo zmagovalci, tako navadnim ovčkam ta nikoli ne bo znana. Še posebej pa se zgodovine ne da učit oz. jo komentirat in vrednotit s ogledom filma, še posebej ne če je govora o 2.sv. vojni, kajti ideološki aparat šolstva je pustil preglobok odtis.

— MB
14.4. 2005 ob 20:48

a kdo ve4 angleški naslov tega filma

— baja
17.4. 2005 ob 8:46 zvezdica

Ne spoznate se na filme ce trdite da je to komercijalni film. V njem ni vidnega pozicioniranja izdelka ali tipičnih marketinških potez.Še Bayernov aspirin ni prisoten. Da pišejo zgodovino zmagovalci... je res, a Nemci, so si jo sami napisali. Je pač film...narejen v nemški produkciji saj bi hollywood napisal zgodbo drugace...zmagovalci ? Dejstva so znana...ozadja pa...?

— firbec
17.4. 2005 ob 10:43 zvezdica

...zakaj ni bil nominiran? Saj verjetbo bo. To in Oskarja seveda lahko dobi šele ob naslednji podelitvi. Je pač prišel ven nekoliko prepozno za letošnjega. To je vsa skrivnost!

— En komemtator
18.4. 2005 ob 14:30 zvezdica

Hvala za takšen film in mogoče drugačen pogled v delovanje diktatorja. Vsi ga vidimo v dokumentarcih samo kot kričečega moža izza govorniškega odra. Odličen v filmu je bil Bruno G., hvala bogu da filma niso naredili v hollywoodu, potem bi bil en sam zmzek kot je npr. Aleksander M. Tisti. ki je napisal, da je Hitler v filmu prikazan kot oseba ki čuti in ima vest, kot sem jaz videl ravno nasprotno ,saj ni dovolil kapitulacije in s tem rešil Berlinčane, otroke pošiljal v smrt, govoril da nemški narod ni vreden ni močan, zato je bolše da umre, potem se je pa jokal ko dal ubiti psa.

— GAJ
19.4. 2005 ob 16:32 zvezdica

sem zgodovinar in s tega stališča kapo dol.Film je posnet zelo verodostojno in na pravi način pokaže kako je deloval sistem terorja .pohvala igralcu ki je hitlerja odigral tako kot da je živel in delal v njegovi okolici bravo!!!

— jože
20.4. 2005 ob 16:00

Film je čist ql, je čist ql emmm čist ql! Aja čist ql! No pa še to HITLER ROX, NAZZI 4 EVAH! :P LP

— Jani Caf
21.4. 2005 ob 14:22 zvezdica

Lahko rečem, da sem bil tam, v podzemlju Berlina leta 1945...mogoče me moti le to, da so bili Ruski vojaki prikazani brez revanšističnih teženj, ker sem v drugih virih zasledil, da je blo veliko znašanj nad civilisti in verjetno tud nad vojaki, kar je za zmagovalce čisto običajno in verjetno, še posebej za pastirje iz Kavkaza...je pa razumljivo iz stališča nemške politične korektnosti, saj gre vendarle za poražene agresorje, ki se temu dejstvu ne poskušajo izmikati, za razliko lahov, ki snemajo filme v stilu Srca v breznu.

— Timo
24.4. 2005 ob 15:48 zvezdica

Zadnje sekunde. Der Untergang, po naše Propad, gre globoko. Zelo globoko. V pore zadnjih dni Adolfa Hitlerja in njegove bande. Njegovih zvestih podanikov, ki si sveta brez njega ne znajo predstavljati. Ki se bojijo, da ne bodo znali živeti in razmišljati s svojo glavo. Ki mu slepo zaupajo, verjamejo in mu sledijo do samega konca. Do leta 1945, do berlinskih bunkerjev, kjer se skrivajo pred junaško Rdečo armado. In filma, sicer precizne, divje, neizprosne in direktne ekranizacije poslednjih vzdihljajev Tretjega rajha, ne zanima začetek, marveč konec. Zadnje sekunde. Zadnje besede. Zadnja dejanja. Zadnji živčni zlomi. In zadnji ples, ki se ga poleg Hitlerja, Goebbelsa, Speera in Eve Braun udeleži tudi njegova tajnica Traudl Junge (Alexandra Maria Lara), mladenka, ki v svojem firerju vidi Boga, odrešenika, enega in edinega. Do konca. Do samomora, do zažiga trupla. In Hitlerja igra Bruno Ganz, večni angel iz Neba nad Berlinom, ki je sedaj pod Berlinom. Globoko pod kožo Adolfa Hitlerja. In Ganz Hitlerja ne igra. Ganz ga žre, gloda, liže in voha. Tako zelo dobro, da bi mu čestital celo sam Hitler. Ganz pobere prav vse Hitlerjeve značilnosti, tike, mimiko in vse tisto, kar ni pred njim uspelo še nikomur. Ganz je Hitler, Hitler pa bo odslej naprej le še Ganz. In film, ki si drzne pokazati tudi smrt Hitlerjeve psičke Blondi in smrt vseh petih otrok zakoncev Goebbles, ni le film, marveč mojstrovina, s katero bi se dalo dobiti tudi drugo svetovno vojno.

— iztok gartner
27.4. 2005 ob 21:34 zvezdica

Glede na to, da me tematika zanima, sem si film z veseljem ogledal. Moja splošna ocena je, da gre za realistični film, dokaj avtenično zaigran. Zmotila pa sta me najmanj dva VELIKA kiksa. In sicer: eden je v prizoru, ko kaže padle nemške vojake na enem dvorišču in lepo pokaže na tleh ležečo puško - nič posebnega, če ne bi šlo rusko puško AK 47 - kalašnik (leseno kopito), za katero je prototip izdelal Mihail Kalašnikov leta 1944, leta 1949 pa ga v svojo oborožitev prevzame sovjetska armada. Torej vsekakor je Nemci niso uporabljali, kot tudi ne Rusi - kiks pač - vzeta iz rezerv vzhodnonemške vojske. No in omenjena puška se pojavi še v enem prizoru, ko vojaki tečejo in imajo v rokah puške dvignjene. Majhna "zapažena" kiksa, ki pustita malo grenkega okusa v ustih. P.s. Rahlo dvomim, da sta edina!

— Grundig
29.4. 2005 ob 10:43 zvezdica

Če smo že pri tehničnih podrobnostih: poleg pušk, je kiks narejen tudi v najmanj enem dialogu, ko se v zgornjem delu filmske slike pojavi mikrofon, ki je bil očitno pridržan prenizko. Vsebinsko pa je to vsekakor film za cinefile, saj je narejen zelo estetsko. Osebno pa me vseeno zmoti odnos do hitlerjevega samomora. Ta je za nas po tem filmu še vedno enigma, saj ostanemo za zaprtimi vrati in slišimo samo strel. Hitler je tudi za ta film očitno še vedno prevelik, za razliko od njegovih sodelavcev, ki jim je kamera sledila do konca. 9/10

— Noordung
29.4. 2005 ob 18:06

CUCEL JE NAJBOLJŠI FILM KAR SEM JIH KDAJ GLEDALA V ŽIVLJENJU, MORAJO NUJONO PSNETI ŠE NADALJEVANJE . LAHKO PA BI POSNELI KAKO HUMORITIČNO NADALJEVANKO V KATERI IGRA VIN DISEL, RES JE ZAKON!

— LUKA
2.5. 2005 ob 22:53

Hitler je idiot, ker se je šel vojaškega genija. Zasral je bitko pred Moskvo in v Stalingradu. Če se tam ne bi šel nekega genija, in bi poslušal generale bi morda sesul Rusijo.

— Gorazd
3.5. 2005 ob 1:49 zvezdica

Precej dobro sem seznanjen z naci ideologijo, prav tako z vsem, kar je bilo v zvezi z Hitlerjem. Zato bi vašim komentarjem (tistim, ki so označeni s+) dodal le: Film je bil posnet in pokazan na velika platna z namenom, da v prihodnosti ne bi prihajalo do podobnih vojn, iztrebljanje judov in samozvišenost naroda. Zato "kapo dol" ustvarjalcem filma in njihovim sponzorjem oz. donatarjem.

— Propad
4.5. 2005 ob 11:26 zvezdica

"Strokovnjakoma" za orožje - ne gre za AK47, temveč za nemško padalsko brzostrelko. Torej film je tudi kar se tiče teh tehničnih "podrobnosti" povsem brezhiben.

— zoran
4.5. 2005 ob 19:33

hja film je cool!sam je blo potrebn kr velik napora d sm ga vidla!halo??kolosej ga kr ne vrti več!!zakaj že??drgač pa ocena +10!!sicer je grozn gledat ker te kr pošten stiska ko vidš kaj use se je dogajal,da pa pomislš da je to dejansko res..ja pol se pa lahk sam zamislš!!!

— just me
5.5. 2005 ob 23:05 zvezdica

Filma si sicer se nisem ogledala, ampak podrocje nacizma mi je zelo dobro poznano. S tem se ukvarjam tako studijsko kot tudi ''ljubiteljsko''. Treba je vedeti, da je bil Hitler motena oseba, in da seveda popolnoma brez custev ni bil, vendar se moramo zavedati, da je ta custva usmerjal le vase, za svoje koristi, uzivanje - ce temu lahko tako recemo -in dejanja. Nekatere sposobnosti, ki jih je imel in jih je uporabil v zlocinske, pogubne namene, bi lahko konec koncev ce bi imel drugacno misljenje, uporabil tudi v pozitivne. Zanj je tezko uporabiti eno samo besedo - idiot - vsekakor je bil vecplastna in upam, da nikoli vec ponovljiva zgodovinska oseba, ki je po svoji krutosti zasencil tudi samega Napoleona. Psihologise z njim dosti ukvarjajo in velja za enega najtezjih primerkov psihologije. Tudi njegovemu samomoru ne moremo priti do dna, ampak zgodovina se vedno verjame na porocila iz prve roke (tajnice,...), in dejstvo je, da sta se Hitler in Eva ubila. Polemike o tem, da so ga potem videli se kje drugje...privlacna teorija, ki pa ni popolnoma dokazljiva. To bo se nekaj casa burilo duhove...najbrz vse dokler ne bodo odprli arhivov.

— Klara
11.5. 2005 ob 10:40 zvezdica

To je film, ki bi ga morale iti predvsem srednje šole organizirano gledat, še posebej zaradi komentarja Hitlerjeve tajnice na koncu. Pa tudi tisti, ki so začeli omalovaževati našo zgodovino in se prodajati tujemu kapitalu in vsi, ki poskušamo razumeti, kaj se je v resnici dogajalo v tistih časih. Bravo za ustvarjalce filma. Dejstvo je, da Hitler ne bi uspel do take mere, če ne bi imel toliko privržencev in mislim, da je potrebno na njegov lik pogledat precej bolj trezno. Kaje bilo v njegovi karizmi ali kako je bilo mogoče, da so taki moteni osebi sledili intelektualci, generali in množice in se popolnoma prepustili njegovemu vodstvu (ne popolnoma vsi seveda). Vsak posameznik je odgovoren za svoje odločitve. kljub svoji mldadosti (to je povedala tudi Traudl Junge na koncu filma; njenih 22 let ni bilo opravičilo).

— taogirl
11.5. 2005 ob 15:26

film je totalno zakon. najboljši film, ki sem ga gledal do zdaj.

— prbar
12.5. 2005 ob 10:45 zvezdica

Je že čas da je Hitler prkazan tud v človeški luči. Film je pa drgač vredn ogleda saj prikaže vojno v nemški perspektivi,ne pa v amerški,... Tam Hitlerja prikažejo kot pošast brez čustev,občutkov. Film bi si zaslužu oskarja!

— Big boy
14.5. 2005 ob 1:10 zvezdica

Film naredi na gledalca poseben vtis! Zelo globok vtis, film te pretrese in navdaja z neko novo, čudno energijo. Na koncu nas je bilo kar nekaj, ki smo kar obsedeli na stolih v dvorani, zamišljeni, z mešanico žalosti in obupa. Film je tako super narejen, da se človek popolnoma potopi v film in ima občutek, da je sredi vojne. Ko sem prišla domov, sem še kakšno uro sedela v poltemi in razmišljala. O filmu, ki mu ni para. O kruti zgodovini, ki je resnična. In nenazadnje tudi o tisti pravi vojni, katere si nikoli ne moremo prav predstavljati, če samo slišimo ali beremo o njej. Nazadnje se mi je Hitler celo smilil, saj je deloval tako star in izmučen... Saj je bil res samo človek, čeprav je bil takrat za vse velik genij. Obvezen je ogled tega filma! ocena 10/10

— HsI
14.5. 2005 ob 14:57

Mislim obsedenka je malo $$$.Hitler je bil bolan.Film je naret za zabavo.Ne olepsujejo ga.Kažejo kaki je bil v resnici.Kaj te ti ves kaki je bil za kulisami,privatno?Mi slim si nora.

— Logan Nagol
15.5. 2005 ob 15:50

film je dobr, toda režija in ig. zasedba nista najbolje izbrani

— kritika
17.5. 2005 ob 9:47

ak47 kalasnik je mozno, da se je kje prikradel saj je zelo podoben nemski razlicici mp44. Poglejte na net-u.

— firbec
20.5. 2005 ob 23:18 zvezdica

Film je zelo dober sej pokaže dejansko hitlerja takšnga kot je - zlobnga. Predvsem zato ker je na koncu vojne pošilju v vojno otroke stare 12 let. Pa tudi na koncu filma je rekel da so ga nemci izdali načim je on izlal nemčijo. Pa tudi film pokaže kako so ljudje živeli za hitlerja citiram: "brez rajha nam ni več za živet. smo brez prihodnosti". Film si vsekakor zasuži čisto desetko in celo oskarja za tuje jezični film. ;-)

— prava vojna drama
21.5. 2005 ob 14:49 zvezdica

Film je zelo dobro narejen, ker gre dogajanje točno po zgodovini. Bruno Ganz je zelo dobro odigral "pošast", ampak je bil Hitler prikazan preveč človeško. Ta film bi lahko zelo močno vplival na mlade, ki ne poznajo kakšne stvari so se v Nemčiji takrat dogajale. Drugače pa je film odličen.

— Đuro
21.5. 2005 ob 19:38

In zakaj je to na sporedu samo ob 9.40 ?!! Faq ka so glupi no :( ... A je kdo pomislu, d bi biu film lohka poucen za osnovnosolce, ki jih starsi ne dovoljo d hodjo dam ob 0.00 1.00 ???! ...

— Sby
22.5. 2005 ob 16:53

Ludeki ta film je pa Full dober škoda da še ni bolj krvav! pa več vojne druga čje pa mega!! splača se ga ogledat :P

— Ales
24.5. 2005 ob 10:31

ne samo odlično, super vrhunsko!!!

— mitja
4.7. 2005 ob 16:39 zvezdica

Zelo dober film, ki nas postavi na konec dogajanja padca nemškega rajha. Vreden ogleda.

— Irena
3.10. 2005 ob 16:24 zvezdica

ne vem no...men je tale film res full svetski-zame osebno najboljši zgodovinski film!Ne prikazuje sam neka dejstva pa ni tak objektiven tk ko so pa eni...mislim da je to prvi film, ki Hitlerja prikaže kot človeka(takšnega kot je bil z vsemi napakami ipd.) in ne kot neko brezčutno, vase zaljubljeno bitje!Pač je sovražil žide...in želel si je vladati svetu; to je bila njegova napaka! kakorkoli film je RES vreden ogleda!!!lp

— _edina-
16.2. 2006 ob 18:21

super film.

— petra
28.9. 2006 ob 14:25

Ni bolšga filma! Sam mal kratk

— Tadej
4.5. 2007 ob 18:04

Film, je legenda. Najboljši film 2.svetovne vojne. Vreden ogleda.

— SS
16.2. 2009 ob 0:00

filem je dor vendar bi bil lahko še dalši in več bi moralo kazati boj med nemci in rusko armado. čene mi je film vredu

— mojster

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.