Kolosej
Film distribucije Blitz Film & Video Distribution

Projekt: Otrok

komedija
Na sporedu od: 21.6.2012, Kolosej Ljubljana
1h 47min / 107min
Leto: 2011
Država: ZDA
Scenarij: Jennifer Westfeldt
Dolgoletna prijatelja Jason in Julie nikoli nista vzpostavila ljubezenskih čustev, vendar se kljub temu odločita, da bosta imela otroka, za katerega bi skupaj skrbela, brez medsebojne romantične navezanosti. Kljub velikim dvomom njunih prijateljev se zdi, da je njun dogovor nadvse uspešen, saj brez težav premagujeta starševske težave in se medsebojno dopolnjujeta pri vzgoji otroka. Težave nastopijo, ko se oba zapleteta v nove romantične avanture in ob tem spoznavata, da drug do drugega morda čutita več, kot sta si pripravljena priznati.

Jason in Julie (Adam Scott in Jennifer Westfeldt), oba samska in stara nekaj čez trideset, sta prijatelja že s faksa. Živita v isti zgrabi na Manhattnu in si povsem zaupata – pri tem pa se niti najmanj ne privlačita. Na začetku filma se v gostilni sredi mesta dobita z najboljšimi prijatelji, dvema poročenima paroma: s prisrčnima in odkritima Leslie in Alexom (Maya Rudolph in Chris O' Dowd) ter z divjima Benom in Missy (Jon Hamm and Kristen Wiig).

Jasona zmoti nesprejemljivo obnašanje mularije za sosednjo mizo in z Julie se pridušata, kako neprimerno je v lokal, kakršen je ta, pripeljati otročaje. A njune šale kmalu preseka Leslie z nenadnim naznanilom, da je noseča. Julie in Jason obnemita, a brž zamenjata ploščo ter prijateljema iz vsega srca – in iskreno – čestitata. Leslie in Alex, ki bosta prvi par izmed prijateljev, ki se podaja v to dogodivščino, zagotavljata, da svojih otrok nikakor ne bosta vodila v ugledne restavracije, da bosta čudovita starša in da se ne bo čisto nič spremenilo.

Štiri leta pozneje je prav vse drugače: Leslie in Alex imata dva otroka, Missy in Bed imata novorojenčka, Jason in Julie pa, še vedno samska in brez otrok, se znajdeta na precej dragi poti s taksijem v Lesliejino stanovanje v Brookylnu – in to na Jasonov rojstni dan. S seboj imata vino, hrano in torto; Julie je Jasonu celo kupila darilo. Toda ko prispeta tja, je razpoloženje vse prej kot praznično. Njuni prijatelji bevskajo eden na drugega, sitni so in zahteve starševstva so jih povsem okupirale.

Na poti domov s praznovanja rojstnega dne, ki se je izcimilo v smešen, povsem kaotičen in docela nezadovoljiv dogodek, Julie in Jason končata v baru, kjer se sprašujeta, kaj se je zgodilo z njunimi prijatelji. Izčrpani so, jezni, brez smisla za humor… Takšnih res ne poznata.

Se to zgodi, ko dobiš otroke? Julie in Jason premlevata, ali lahko ohraniš romantično razpoloženje – in imaš hkrati otroke. Je kaj takega sploh mogoče? Jasonu uide iz ust šala, da bi morda sama – skupaj – imela otroka in ukanila sistem: da bi polovico časa prebila z otrokom, drugo polovico pa se gnala za neomejeno in nekomplicirano ljubimkanje. Res smešna šala. Ali pač?

Julie in Jason imata skupnega otroka – ime mu je Joe – in vse gre kot po maslu. Nadvse sposoben, funkcionalen in ljubeč par neporočenih in neoddanih staršev sta, kar si jih lahko predstavljate – čeprav njuni starši iz obupa vijejo roke – in kmalu začneta hoditi na zmenke. Jason spozna MaryJane (Megan Fox), okretno plesalko z Broadwaya, ki fizično povsem ustreza njegovemu idealu ženske, Leslie pa Julie predstavi Kurta (Edward Burns), očarljivega, visokega in neznansko prijaznega nedavnega ločenca, ki ima že dva otroka. Sta Julie in Jason res ukanila sistem?

Biti starš je tista preizkušnja, ki življenje vsakega od prijateljev spremeni na neverjetne in nepričakovane načine. Projekt: Otrok združuje komedijo in čustva v zgodbi o odkrivanju ljubezni svojega življenja na način, ki ga človek najmanj pričakuje.

O igralcih

Adam Scott (Jason Fryman) je sicer začel v dramah, a je odtlej dokazal neverjetno raznolikost in si ustvaril zavidanja vreden portfelj. Trenutno igra v humoristični nanizanki Parks and Recreation ob Amy Poehler in gostuje v seriji Eastbound & Down mreže HBO. Uveljavil se je v seriji Party Down ob Jane Lynch, ki jo je tudi produciral, in v komediji Step Brothers z Willom Ferrellom in Johnom C. Reillyjem; za vlogo v filmu The Vicious Kind se je potegoval za nagrado Independent Spirit in pred tem ob Leonardu DiCapriu igral v Scorsesejevem biografskem filmu The Aviator. Trenutno ima v ognju več projektov: Our Idiot Brother s Paulom Ruddom, See Girl Run, My Mother's Curse s Sethom Rogenom in Barbro Streisand, Bachelorette s Kirsten Dunst in komedijo A.C.O.D.

Jennifer Westfeldt (Julie Keller; tudi scenarij/režija/ producentka) je najbolj znana kot soscenaristka, soproducentka in naslovna junakinja neodvisne komedije Kissing Jessica Stein, za katero je prejela in se z njo potegovala za nemalo nagrad in priznanj. Kot igralka, scenaristka in producentka je nadaljevala s komedijo Ira & Abby. Kariero je začela v nekem newyorškem gledališču in nastopila v mnogih igrah. Na Broadwayu je debitirala leta 2003 in se že naslednje leto potegovala za tonyja in druge nagrade. Na odrskih deskah še vedno redno nastopa. Na TV smo jo videli v zadnji sezoni uspešnice 24, v Grey's Anatomy, Notes From the Underbelly, Numb3rs, Judging Amy, Hack, Snoops, Two Guys And A Girl in Holding The Baby. Trenutno za Alana Balla razvija novo serijo, v kateri bo tudi igrala.

Jon Hamm (Ben; tudi producent) je najbolj znan kot Don Draper iz serije Mad Men, za vlogo v kateri je med drugimi nagradami dobil zlati globus in se štirikrat potegoval za emmyja. Za slednjega se je potegoval še dvakrat kot gost v seriji 30 Rock. Na velikih platnih je ob Benu Afflecku in v njegovi režiji igral v filmu The Town, v fantazijskem trilerju Sucker Punch, v neodvisni biografski zgodbi Howl z Jamesom Francom, Bridesmaids, The Day the Earth Stood Still, Ira & Abby, Kissing Jessica Stein in We Were Soldiers. Glas je posodil liku v risanki Shrek Forever After.

Kristen Wiig (Missy) je kariero začela v oddaji Saturday Night Live in kmalu postala ena najbolj iskanih igralk. V SNL med drugimi liki igra oziroma oponaša Nancy Pelosi in Suze Orman. Pred kratkim je igrala v uspešnici Bridesmaids, ki jo je spisala z Annie Mumolo, sicer pa je na velikih platnih debitirala v komediji Knocked Up Judda Apatowa in nato posnela filme Paul, All Good Things z Ryanom Goslingom in Kirsten Dunst, MacGruber, Extract z Jasonom Batemanom, Benom Affleckom in Milo Kunis, režijski prvenec Drew Barrymore Whip It!, Adventureland z Ryanom Reynoldsom in Kristen Stewart, Ghost Town z Rickyjem Gervaisom in Walk Hard Jaka Kasdana ob Jonu C. Reillyju ter posodila glas likom v risankah Despicable Me in How to Train Your Dragon. Gostovala je v serijah 30 Rock, Bored to Death in Flight of the Conchords.

Maya Rudolph (Leslie) je ob Kristen Wiig igrala v komediji Bridesmaids in pred tem navdušila v Mendesovem Away We Go in Altmanovem A Praire Companion ob zveneči igralski zasedbi. Igrala je v Idiocracy, Duets, 50 First Dates, Chuck & Buck, Gattaca, As Good As it Gets, Grown Ups ob Adamu Sandlerju in Chrisu Rocku ter v Zookeeper. Glas je posodila liku v risanki Shrek the Third. Leta 2000 je debitirala v oddaji Saturday Night Live in v njej nastopala kar nekaj sezon – med njenimi najbolj znanimi »karikaturami« so Oprah Winfrey, Donatella Versace in Whitney Houston.

Chris O’Dowd (Alex) je nazadnje nastopil v komediji Bridesmaids, pravkar pa je končal snemanje miniserije Crimson Petal & the White za BBC po romanu Michaela Faberja ter neodvisnega filma Frankie Go Boom. Igral je v filmih Dinner for Schmucks ob Paulu Ruddu, Stevu Carellu in Zachu Galifinakisu,, Gulliver's Travels, The Boat that Rocked ob Philipu Seymourju Hoffmanu, Frequently Asked Questions About Time Travel ob Anni Farris, Hippie Hippie Shake v režiji Beeban Kidron, Vera Drake Mika Leigha in Festival, za vlogo v katerem je dobil škotsko bafto. Na TV je znan po vlogah v serijah It Crowd in The Clinic.

Megan Fox (MaryJane) je zaslovela predvsem v akcijski znanstvenofantastični franšizi Transformers, pred kratkim je igrala v filmu Jonah Hex ob Joshu Brolinu in Johnu Malkovichu in še prej v trilerju Jennifer’s Body z Amando Seyfried, How To Lose Friends and Alienate People in Confessions Of A Teenage Drama Queen ob Lindsay Lohan. Trenutno je obraz kampanje znamke Giorgia Armanija.

Edward Burns (Kurt) je priljubljen tako med kritiki kot občinstvom; navdušil je z The Brothers McCullen, enim najbolj donosnih filmov leta 1995, ki ga je sam tudi spisal in režiral. Nadaljeval je z romantično komedijo She's the One z Jennifer Aniston in Cameron Diaz in dokazal, da je vsestranski režiser, scenarist in igralec, ki lahko hkrati počne več reči. V tej maniri so nastali Sidewalks Of New York, Purple Violets, Nice Guy Johnny (slednja sta premiero doživela prek portala iTunes), Newlyweds…Kot igralec je nastopil v Spielbergovi sagi Saving Private Ryan, v 15 minutes, Confidence, 27 Dresses, Man on a Ledge in bo kmalu glavni junak serije 40 na mreži HBO.

O ustvarjalcih

Jennifer Westfeldt (režija/scenarij/producentka) Biografija je med biografijami igralcev.

Jon Hamm (producent) Biografija je med biografijami igralcev.

Joshua Astrachan (producent) je dobro desetletje produciral filme velikega Roberta Altmana, med njimi njegov poslednji dosežek A Prairie Home Companion z Meryl Streep, Lily Tomlin, Johnom C. Reillyjem, Woodyjem Harrelsonom, Kevinom Klinom in drugimi, The Company z Neve Campbell, Jamesom Francom in Malcolmom McDowellom ter Gosford Park, ki je režiserju prinesel zlati globus in nagrado newyorških kritikov. Astrachan je s producentko veteranko Lucy Barzun Donnelly leta 2007 ustanovil produkcijsko hišo Locomotive.

Jake Kasdan (producent) je kot režiser, scenarist in producent debitiral s filmom Zero Effect z Billom Pullmanom in Benom Stillerjem in takoj nato režiral pilotsko in še nekaj dodatnih epizod serij Freaks and Geeks in Undeclared; obe seriji je produciral Judd Apatow. Kasdan je režiral uspešnico Orange County s Colinom Hanksom in Jackom Blackom, spisal, režiral in produciral film The TV Set z Davidom Duchovnyjem in Sigourney Weaver, skupaj z Apatowom Walk Hard: The Dewey Cox Story in nazadnje komedijo Bad Teacher s Cameron Diaz in Justinom Timberlakom. Julie in Jason premlevata, ali lahko ohraniš romantično razpoloženje – in imaš hkrati otroke. Je kaj takega sploh mogoče? Jasonu uide iz ust šala, da bi morda sama –

Komentarji

24.5. 2012 ob 18:25

kr en film

— anes
28.6. 2012 ob 13:23

men se zdi film čist gledljiv, vredu, sam ni tako smešen kot bridesmaids :)

— lulu
3.7. 2012 ob 13:03

ljubezen, sreča, otroci; izberite dvoje
ljubezen + sreča -big deal

— frka
3.7. 2012 ob 13:21

Večje bede nisem gledal!
Mladino uči kako naj se dol dajejo z vsakim povprek , pa to ni za gledat!!!!!!!!!!!

— Andrej
3.7. 2012 ob 19:57

friends with benefits ..friends with kids kaj si bojo še zmisll ,bedno

— mj

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.