Kolosej
Film distribucije Ljubljanski kinematografi

Profesionalec

Profesionalac
drama, srbski
Na sporedu od: 20.11.2003, Kolosej Ljubljana
1h 44min / 104min
Scenarij: Dušan Kovačević
Filmski festival MONTREAL 2003 – nagrada za najboljši scenarij

Mednarodno združenje filmskih kritikov - nagrada FIPRESCI

Festival evropskega filma, Viareggio 2003 - nagrada platinum za najboljši film in scenarij v letu 2003

Srbsko-črnogorski kandidat za nominacijo za oskarja v kategoriji za najboljši tuje jezični film

Srbija na pragu novega stoletja. Vojne je konec, Miloševićev režim je padel, prve demokratične volitve so končane, razmere v državi se počasi normalizirajo. Takšno se zdi stanje v državi za površnega gledalca. Resnica pa je drugačna. Ljudje, ki so dolga leta slepo zaupali režimu in zvesto izpolnjevali njegove ukaze, se ne znajdejo ter se nočejo ali ne morejo sprijazniti s spremembami. Takšen mož je tudi Luka, nekdanji agent srbske tajne policije, sedaj voznik taksija. Njegova glavna naloga v zadnjih desetih letih je bila, da vsakodnevno spremlja Tejo, nekdanjega univerzitetnega profesorja in boemskega pisatelja, člana intelektualnega beograjskega kroga, ki se je v prvih frontnih linijah boril za Miloševićevo odstranitev. Tejo je danes direktor velike založniške hiše, ki jo tako kot številna srbska podjetja pretresajo izgube in stavke delavcev. Nekega dne na njegova vrata potrka Luka, ki Teju počasi razkrije svojo pravo identiteto. Skozi njegovo pripovedovanje spremljamo dogodke, včasih neustavljivo komične, pa tudi tragične in temne vojne zgodbe, ki so zaznamovale glavna junaka in krojile zgodovino boja za svobodo naroda na koncu dvajsetega

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Bodi prvi in napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.