Kolosej
Film distribucije Continental Film

Producenta

komični mjuzikal
Na sporedu od: 23.3.2006, Kolosej Ljubljana
2h 14min / 134min
Leto: 2005
Država: ZDA
Scenarij: Mel Brooks in Thomas Meehan
Režija: Susan Stroman
Producent v zatonu Max (Nathan Lane) in sanjaški računovodja Leo (Matthew Broderick) ugotovita, da bosta na Broadwayu najlažje prišla do zaslužka, če ustvarita predstavo, ki bi jo ukinili že takoj po premieri. S takimi načrti poiščeta scenarista Franza (Will Ferrell) in odkupita njegovo čudaško igro o Hitlerju, zaposlita homoseksualnega režiserja Rogerja in najameta neizkušeno igralko Ullo (Uma Thurman). Toda včasih lahko še tako dober načrt splava po vodi. Film je prejel štiri nominacije za zlati globus.

O snemanju

Sijajno sprevrženi um Mela Brooksa vam predstavlja tako prebrisano, drzno in vznemirljivo preprosto spletko, da pri njej res ne more iti nič narobe

Prvi korak: začni z broadwaysko uspešnico Producenta - Novi musical Mela Brooksa, dobitnik rekordnih 12 nagrad tony, ki je temeljil na z oskarjem nagrajenim filmom Mela Brooksa iz leta 1968 Producenta.

Drugi korak: dva velika studia, Columbia Pictures in Universal Pictures, združita moči, da bi po musicalu posneli film.

Tretji korak: rekrutirajte fenomenalno Susan Stroman, dobitnico petih tonyjev, med drugim za režijo in koreografijo Producentov na Broadwayu, ki bo s filmom debitirala kot režiserka celovečerca.

Četrti korak: pripeljete izvirno zasedbo, dobitnika tonyjev Nathana Lana in Matthewa Brodericka in ju obdajte z dvema največjima hollywoodskima talentoma, nominiranko za oskarja Umo Thurman in komičnim superzvezdnikom Willom Ferrellom.

In še preden uspete reči Peti korak, je pred vami potencialna uspešnica, polna smeha in zabave.

Samo ena oseba na svetu bi si lahko zamislila tak načrt: Mel Brooks, ki mu ni para. Z novo filmsko verzijo Producentov je tako sklenil krog. Brooks je bi televizijski veteran, ko je kot scenarist in režiser leta 1968 debitiral s filmsko verzijo Producentov. Komedija s skromnim proračunom, v kateri sta igrala broadwayski ljubljenec Zero Mostel in novinec po imenu Gene Wilder, je počasi postala uspešnica, Brooksu pa je prinesla oskarja za najboljši izvirni scenarij.

Takrat je bilo občinstvo šokirano nad drznostjo zgodbe o odcvetelem gledališkem producentu Maxu Bialystocku (Mostel) in mirnem, nevrotičnem računovodji Leu Bloomu (Wilder), ki skleneta namenoma producirati broadwaysko polomijo, da bi od tistih, ki naj bi predstavo finančno podrli, zmaknila milijone dolarjev. Film je postal klasika.

Prevrtimo v leto 2001, ko je Brooks, ki je v več kot 30 letih ustvaril komične mojstrovine, kot so Blazing Saddles, Young Frankenstein, High Anxiety, Silent Movie in Spaceballs, znova postal ljubljenec Broadwaya z odrskim musicalom Producenta - z Brooksovo izvirno glasbo, knjigo, ki jo je napisal s Thomasom Meehanom (Annie, Hairspray) ter s koreografijo in režijo Susan Stroman (Contact, Crazy for You). Zvezdnika predstave, Nathan Lane in Matthew Broderick, ki sta oba uspešno nastopala v filmih ter na Broadwayu v igrah in musicalih in pri tem osvajala tonyje, sta v svojih vlogah Bialystocka in Blooma dosegla nov vrhunec kariere. Producenta sta bila nominirana za 14 tonyjev in jih dobila 12, več kot katerakoli broadwayska predstava. Tonyja je prejela v vseh kategorijah, za katere je bila nominirana, pri čemer je Brooks dobil tri - za najboljši musical, glasbo in najboljšo knjigo o musicalu.

Čez nekaj let so se začeli resno pogovarjati o filmski verziji musicala. Brooks je bil odločen, da bo pri njem sodelovalo kar največ ljudi, ki so bili zaslužni za uspeh izvirne broadwayske postavitve. Med drugim režiserka in koreografinja Stromanova, zvezdnika Lane in Broderick, kot tudi dobitnik tonyja Gary Beach in nominiranec za tonyja Roger Bart, ki sta ustvarila vlogi živahno nenadarjenega režiserja Rogerja DeBrisa in njegovega treznega asistenta Carmena Ghiaja.

Pokazalo pa se je tudi nekaj priložnosti, da pri projektu sodelujejo določeni novinci. Predvsem vloga Ulle, Bialystockove in Bloomove zapeljive receptorke/črtica/tajnice, ki igralki ponuja, da pokaže svojo komično, pevsko in plesno nadarjenost. Vsi so se strinjali, da bi bila Uma Thurman kos nalogi. In da najboljšemu hollywoodskemu komičnemu igralcu Willu Ferrellu zaupajo vlogo plešočega in pojočega nacista, preko katerega bi pokazal, da njegovi nadarjenosti ni meja.

O igralcih

Nathan Lane (Max Bialystock) je uspešen tako na odru, televiziji in filmu. Trenutno nastopa na Broadwayu v The Odd Couple Neila Simona. Do nedavnega je nastopal v The Frogs, za katere je napisal tudi knjigo.

Filmsko občinstvo ga pozna predvsem iz Pričje kletke in Levjega kralja, v katerem je posodil glas Timonu. Nastopil je tudi v uspešnica Mišek Stuart Little in Mousehunt.

Na Broadwayju je dobil tonyja leta 1996 za nastop v A Funny Thing Happened on the Way to the Forum.

Med njegovimi filmi so še Isn’t She Great?; Trixie; Love’s Labours Lost; Addams Family Values; Life with Mikey; Frankie and Johnny; He Said, She Said; Ironweed; The Lemon Sisters; Jeffrey; Nicholas Nickelby ter Win a Date with Tad Hamilton!

Na televiziji je med drugim nastopil v The Last Mile, The Boys Next Door ter Laughter on the 23rd Floor.

Matthew Broderick (Leo Bloom) je dobitnik dveh nagrad tony. Trenutno nastopa v The Odd Couple Neila Simona.

Med njegovimi filmi so You Can Count on Me, Election, Godzilla, Addicted to Love (Sužnja ljubezni), The Cable Guy (Zgaga), Inspector Gadget, Ferris Bueller’s Day Off, Glory, War Games, The Lion King (Levji kralj kot glas odraslega Simbe), Mrs. Parker and the Vicious Circle, Biloxi Blues, Max Dugan Returns, Project X, On Valentines Day, Torch Song Trilogy, Family Business, The Freshman (Bruc), The Night We Never Met, The Stepford Wives (Stepfordske žene) in The Last Shot.

Kariero je začel na newyorških odrih ob očetu Jamesu pri sedemnajstih. Prvega tonyja je dobil za Brighton Beach Memoirs.

Na televiziji je nastopil v Master Harold...and the Boys ter A Life in the Theater.

Uma Thurman (Ulla): posnela je filme Ubila bom Billa 1 in 2, Snaha, da te kap, Johnny Be Good, The Adventures of Baron Munchausen, Dangerous Liaisons (Nevarna razmerja), Henry & June, Mad Dog and Glory, Even Cowgirls Get the Blues, Pulp Fiction (Šund), A Month by the Lake, Beautiful Girls, The Truth About Cats And Dogs, Batman & Robin, Les Miserables (Nesrečniki), Be cool (Bodi kul), The Avengers (Maščevalci), Sweet And Lowdown, Vatel, The Golden Bowl, Tape, Hysterical Blindness (pri tem televizijskem filmu je bila tudi producentka), Paycheck (Plačilo).

Will Ferrell (Franz Liebkind) je posnel filme Melinda in Melinda, Bewitched (V objemu čarovnice), Kicking and Screaming, The Wedding Crashers (Lovci na družice), The Wendell Baker Story, Winter Passing, Anchorman: The Legend of Ron Burgundy (scenarij za film je napisal s konscenaristom V objemu čarovnice Adamom McKayjem), The Ladies Man, Superstar, A Night at the Roxbury, Zoolander, Jay and Silent Bob Fight Back, Elf (Škrat), Old school (Stara šola), Austin Powers, Stranger Than Fiction ter Talladega Nights.

O filmskih ustvarjalcih

Susan Stroman (režija, koreografija) je za svoje režije in koreografije v gledališču prejela že številne nagrade. Za koreografijo v filmu Center Stage je prejela nagrado American Choreography. Stromanova je bila režiserka in koreografinja broadwayske postavitve Producentov, za katere je dobila dva tonyja, za režijo in koreografijo.

Bila je soavtorica, režiserka in koreografinja musicla Contact. Na Broadwayju je sodelovala še pri Oklahoma!, Thou Shalt Not, The Music Man, Crazy for You Showboat, Big, Steel Pier ter Picnic.

Mel Brooks (producent, scenarist, avtor glasbe in besedil) je avtor klasičnih filmskih komedij, kot so Blazing Saddles, Young Frankenstein, High Anxiety in Silent Movie.

Brooks je leta 2001 za Producenta dobil tri tonyje: za najboljšo glasbo, knjigo o musicalu in za najboljši musical. Leta 2001 je za musical dobil tudi dva grammyja.

Brooks je začel na televiziji nastopati med tako imenovano zlato dobo, začel je kot scenarist pri Your Show of Shows leta 1951. Leta 1955 in 1957 je bil skupaj z drugimi nominiran za nagrado emmy za najboljši komični scenarij za Caesar’s Hour.

Leta 1952 je pisal skeče za broadwaysko uspešnico New Faces of 1952. Leta 1957 je z Joem Darionom napisal knjigo za broadwayski musical Shinbone Alley, v katerem je igrala Eartha Kitt. Leta 1962 je napisal knjigo za broadwayski musical All-American.

V šestdesetih je združil moči s Carlom Reinerjem za albume The 2000 Year Old Man, ki so takoj postali prodajna uspešnica.

Njegov prvi film sta bila Producenta iz leta 1968. Sledili so mu The Twelve Chairs; Blazing Saddles; Young Frankenstein; Silent Movie; High Anxiety; History of the World, Part I; To Be or Not to Be; Spaceballs; Life Stinks; Robin Hood: Men in Tights; Dracula: Dead and Loving It.

Tri leta zapored, od 1997 do 1999, je dobil nagrado emmy za upodobitev strica Phila v nadaljevanki Noro zaljubljena.

V okviru njegove produkcijske hiše Brooksfilms Limited so nastali filmi The Elephant Man, The Fly, Frances, My Favorite Year, 84 Charing Cross Road.

Brooks sodi v elitno sedmerico skupaj s Helen Hayes, Johnom Gielgudom, Rito Moreno, Audrey Hepburn, Marvinom Hamlischem in Mikom Nicholsom, ki so edini prejeli vse štiri najbolj ugledne nagrade v svetu zabave - tony, emmy, grammy in oscar.

Komentarji

9.3. 2006 ob 8:05 zvezdica

Stare gate. Pred dolgimi leti (csaj 15) se spomnim ogleda filma z identično vsebino. Ne vem naslova, ne spomnim se igralcev, vem samo, da se homoseksualni režiser na premiero pripelje v svojem starem nemškem vojaškem motorju s prikolico. Film mi je bil takrat všeč, mislim pa da pogrevanje starih zgodb ni dober načrt za uspeh filma...

— Žiga
19.3. 2006 ob 16:02

bedno :/

— eh
24.3. 2006 ob 11:40

še vedno sem prehlajen tako da film ni bil tako šokanten

— človek poleg tebe
28.3. 2006 ob 12:41 zvezdica

Film na začetku izpade kot posneta broadwayska predstava ampak se kmalu zelo dobro obnaša tudi kot film :) Pesmi so vse super in fore so zelo smešne! Film mi je bil definitivno všeč, priporočam ogled vsem. In še namig.. po koncu filma ostanite v dvorani čisto do konca napisov ;)

— jst
6.11. 2009 ob 13:28

d,best svetovne !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
1959 kulllllllllllllllllll!

— ost+hng

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.