Kolosej
Film distribucije Kolosej zabavni centri

Jan Plestenjak: Priznam

biografski glasbeni celovečerni dokumentarni film
V slovenščini
Na sporedu od: 25.4.2013, Kolosej Ljubljana
1h 25min / 85min
Leto: 2013
Država: Slovenija
Jezik: slovenščina
Scenarij: Klemen Razinger, Damir Mandal, Zlatan Puškar, Bojan Dovrtel
Režija: Bojan Dovrtel
Od zadnjega lanskoletnega koncerta v Hali Tivoli, pa do konca snemanja novega albuma, so Jana Plestenjaka spremljale kamere ekipe Singing Eye Production in beležile njegov vsakdan. Glasbeni, ustvarjalni, poslovni, zasebni. Jan z enim obrazom, ki pripoveduje tisoč zgodb. Jan, kot ga še ne poznamo, saj tokrat z nami prvič deli svoje intimne misli, iskrena občutja, veselje, smeh, jezo in žalost. Brezkompromisen, odkrit, iskren, življenjski, pa tudi čisto vsakdanji. Jan iz mesa in krvi.

Dokumentarni film o najuspešnejšem slovenskem pevcu

Jan Plestenjak, kot mislimo, da ga poznamo in tisti pravi Jan. Iz mesa in krvi. V svojem glasbenem, ustvarjalnem, poslovnem in zasebnem svetu, ki ga včasih ne vidimo ali tudi nočemo in ne znamo videti. Od zadnjega lanskoletnega koncerta v Hali Tivoli pa do konca snemanja novega albuma so Jana Plestenjaka spremljale kamere ekipe Singing Eye Production in beležile njegov vsakdan. Nastal je dokumentarni film, ki pripoveduje tisoč zgodb, v katerih Jan tokrat prvič deli svoje intimne misli, iskrena občutja, veselje, smeh, jezo in žalost.

Brezkompromisen, odkrit, iskren, življenjski, pa tudi čisto vsakdanji.

Kako se je začelo?

Jan je znan, da svojega zasebnega življenja v medijih ne deli ravno pogosto, tokrat pa je po predlogu Anžeta Langusa Petroviča, ravno on pristopil do ekipe Singin Eye Production, z idejo, da bi posneli dokumentarni film. Fantje pravijo, da so se z Janom ujeli že na prvem sestanku in se dogovorili za sodelovanje: »Prav zaradi njegove preproste narave in zaupanja v skupen projekt, se je vse skupaj začelo odvijati hitro, s tokom, ki smo se mu z veseljem prepustili.« Ekipo, ki je pred dobrim letom več kot uspešno ustvarila film o raperju in borcu Denisu Porčiču - Chorchyp: The Way of the Samurai, sestavljajo: Bojan Dovrtel: kamera, direktor fotografije, montaža, režija; Klemen Razinger: kamerman, fotograf; Zlatan Puškar: organizator in asistent kamere; Damir Mandal: lovilec zvoka in Aleksander Lavrini: opravil je pogovore v filmu. Fantje so Jana spremljali eno leto in iz posnetih 200 ur materiala, je nastal približno 90 minut dolg dokumentarec, ki pripoveduje tisoč zgodb. Jan v filmu prvič deli svoje intimne misli, iskrena občutja, veselje, smeh, jezo in žalost. Brezkompromisen, odkrit, iskren, življenjski, pa tudi čisto vsakdanji. Vse je brez pretvarjanja in iskreno. Ekipa je povedala, da ima celoten projekt kar malce ambiciozno kratek rok izdelave, saj naj bi film luč sveta ugledal na Janov rojstni dan, 27. 3., to je točno eno leto po pričektu projekta. Zadnja klapa na terenu pa je padla v prvi polovici februarja.

Jan, kakršnega ne poznamo

Vsi se sprašujejo, ali je Jan v svojem filmu lahko povedal še kaj, česar o njem ne vemo ali pa le mislimo, da vemo? V filmu ga boste videli, kot ga vidijo le njegovi najbližji, v trenutkih, ko je dobre volje, ko je zaspan, ko mu je nerodno, ko ima slab dan ali, ko le zamišljeno zre v njemu tako ljubo morje in seveda tam, kjer najbolj uživa, na odru. Tako v Janovem življenju kot v filmu Priznam ima prav posebno vlogo njegova mama Dora. Sicer pa so o njem kar nekaj pikantnih skrivnosti povedali tudi člani njegovega spremljevalnega banda, pa Lado Bizovičar, Andrej Šifrer, Tomaž Domicelj, Tadej Toš, Jadran Ogrin in Modrijani. Jan je ekipo spustil tudi tja, kamor bi verjetno rada pokukala marsikatera njegova oboževalka, k sebi domov. In tudi sicer je snemanje potekalo tako na javnih kot zasebnih prostorih celotne Slovenije.

»Projekta Priznam smo se lotili popolnoma neobremenjeno. Bili smo le mi in Jan. To nam je pomagalo, da se je Jan počutil dovolj svobodnega in nenazadnje varnega, da nam je dovolil vstopiti skozi svoj osebni zaščitni balonček. Popolnoma pa nas je presenetila njegova odprtost do soljudi. Presenečenj med samim snemanjem je bilo še veliko več in glede na to, da smo dokumentirali skoraj enoletno Janovo odsotnost iz javnega življenja, nam lahko verjamete, da vam v kinu ne bo dolgčas,« zatrjujejo člani ekipe, ki že eno leto diha za projekt Priznam.

Premražen fotograf

Vsi so skupaj preživeli nemalo dni in tako jih bo na snemanjo spominjalo tudi nemalo anekdot, fantje pa se najbolj spominjajo, kako so snemali zahajajoče sonce v objemu panorame Goriških Brd, kamor so odpeljali enega člana ekipe, da je na osamljenem stolpu lahko naredil res lepe posnetke. Ostali del ekipe, Jan in njegov band pa so se ta čas zabavali na zasluženi večerji in nekaj kilometrov oddaljeni stolp opazovali le v bliskavicah in vztrajno čakali njegov klic. »Ko se je že pošteno stemnilo in shladilo, smo ga še vedno opazovali v soju bliskavice, kar se nam je zdelo že malce čudno. Odpravili smo se ponj in presenečeni ugotovili, da je ostal brez baterije v mobilnem telefonu in da je njegovo slikanje in bliskanje pomenilo klic v sili. Premraženega in lačnega smo hitro odpeljali v 15 minut oddaljeno bazo.« Janove pripetljaje, tako obljubljajo člani produkcijske ekipe, pa boste lahko videli v filmu, ki bo premierno predvajan 4. aprila in ga bo moč videti v mestih po celotni Sloveniji.

Komentarji

15.4. 2013 ob 10:44

komaj čakam.

— satelite
17.4. 2013 ob 8:40

Halo a se vam ne zdi da bi si kak bolj pameten film zaslužu bit predvajan kokr to

— Music lover
22.4. 2013 ob 22:26

17.4. 2013
ob 8:40

Halo a se vam ne zdi da bi si kak bolj pameten film zaslužu bit predvajan kokr to
— Music lover

haha pa tak ime imaš. prav je da se tudi to predvaja, če ne druzga je vsaj neki našega. pa loh bi tut recimo o slaku kj predvajal

— kk
27.4. 2013 ob 12:19

Dober film. Lepo posnet in lep dokumentarec o slovenski popularni glasbi in Janu Plestenjaku. Seveda je to bolj za ljubitelje njegove glasbe - ampak tudi sicer ni slab film.

— Maja
27.4. 2013 ob 17:55

bedeeeeeeeeeee

— saasa
29.4. 2013 ob 17:40

Film ni nič posebnega, prej razočaranje kot kakšen presežek, saj je logično, da je tudi Jan iz mesa in krvi, zato menim, da tega ne bi bilo treba posebej poudarjati. Brez takih prikazov se ve, da tako pač je. Glede na naslov, bi človek od glavnega akterja pričakoval več tistih pravih osebnih izpovedi, vsebine in smisla, tako pa dobro uro gledaš v glavnem zajebancijo in občasno slabo voljo njega in njegovih kolegov, nametanih prizorov brez "rdeče niti" s poudarjanjem Janove profesionalnosti, a o njem se praktično ne izve nič novega kar bi se dotaknilo gledalcev, razen njegovih občasnih krajših izjav v intervjuju. Skoraj prazna dvorana pove vse.

__ kristi

— Kristi
2.5. 2013 ob 20:27

Moj lepi Jan na velikem platnu <3

— Mojca
2.5. 2013 ob 22:26

mislim da je to lep dokumentarec o izjemnem glasbeniku, katerega ima cela Slovenija in tudi del tujine rada! Ponos Sloveniji!

— preprost človek
2.5. 2013 ob 23:56

zanimivo kaj vse se vrti po naših kinematografih...

— satan
4.5. 2013 ob 19:55

Recimo da mi je vse zelo smešno.
Plestenjak je poznan, ampak ne moremo reči, da je slaven, saj je za to slovenski prostor z dvomilijonsko publiko veliko premajhen, zato se mi zdijo takšna preseravanja z dokumentarnimi filmi naravnost smešna.
Filmska produkcija bi lahko z tem denarjem naredila kaj boljšega - vzemimo za primer Naberšnika, ki je eden boljših režiserjev. Pa bi financirali enega od kakšen njegov projekt ne pa fiasko.

— calica
4.5. 2013 ob 22:10

Ja, seveda, tudi to mora biti na sporedu. Ampak iskreno ljudje, poglejte objektivno... Jan Plestenjak je ravno toliko glasbenika kot sosed, ki tolče po steklenicah. Ne gledam na zvrst, govorim o kvaliteti.

Nobenga inštrumenta ne igra tako dobro, da bi zaradi tega lahko posnel dokumentarec, glas ima soliden, še zdaleč ne tako dober kot misli in sploh besedila njegovih pesmi... Tukaj bi lahko napisal cel spis. Stvar, ki me pa najbolj moti je, da že težko najdem njegov komad, ki nima nek "ou-ou", "ooo-oo", "uhh-uh" ipd. v njem.

— Kritik
7.5. 2013 ob 8:55

kar ni priznal, lahko pa tule napisemo..

— xyz
25.5. 2013 ob 17:48

Vi, ki na veliko kritizirate, kaj ste pa pricakovali, da se bo zgodilo v filmu? Aja, mogoce to, da bi vam povedal imena vseh punc, ki so mu grele posteljo in se mogoce kaksen na skrivaj posnet filmcek iz njegove spalnice.Zal ima Jan nivo in se ne spusca na nivoje drugih kar pa vecina zavistnezev ne more in ne zna sprejeti.

— soncek
27.5. 2013 ob 10:52

Eni ljudje pač nimajo zadost pozornosti in hočejo film o sebi. Meni je brat rekel, da si jan zasluži film o sebi, sem pogledal pa se mi zdi da je to le še ena oseba s prevelikimi ego potrebami.

Na tem svetu je zelo malo ljudi, ki si zaslužijo film o sebi. Jan ni eden izmed njih.

— -HollywoodPoskus

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.