Kolosej
Film distribucije Fivia

Priseljenka

misteriozna romantična drama
Podnapisi
Na sporedu od: 27.2.2014, Kolosej Ljubljana
2h / 120min
Leto: 2013
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: James Gray in Ric Menello
Režija: James Gray
V začetku 20. stoletja želita Poljakinja Ewa in njena sestra Magda najti boljše življenje v ZDA, toda Magdo zaradi bolezni zadržijo v karanteni na otroku Elis pred New Yorkom. Ewa podleže obljubam šarmantnega Bruna, ki ji obljubi lepšo prihodnost, vendar jo kmalu začne siliti v prostitucijo. Zbegana mladenka skuša brez uspeha najti pomoč pri sorodnikih in ko se zdi že vse izgubljeno, ji iskrico upanja obudi prijazni Brunov bratranec in večni tekmec Orlando.

«Filmska modernost ali sodobnost, če hočete, s katero je zadnja desetletja obseden Hollywood, ni toliko stvar izumljanja nečesa novega kot predvsem vračanje v preteklost s ciljem nadgrajevanja filmskih temeljev. Filmi Jamesa Grayja tako s svojimi razmišljanji kot izraznostjo na novo izumljajo našo percepcijo klasicizma. In prav zato so docela in popolnoma moderni. »- Jean Douchet, filmski zgodovinar

Kratek povzetek

Piše se leto 1921. V hrepenenju po novem začetku in ameriških sanjah se Ewa Sibulski in njena sestra Magda vkrcata na ladjo za New York in zapustita rodno Poljsko. Ko izseljence izkrcajo in strpajo na otok Ellis, zdravniki odkrijejo, da je Magda bolna in sestri ločijo. Ewa je prepuščena nevarnim in pohlepnim newyorškim ulicam, Magdo pa zaprejo v karanteno in zagrozijo, da jo bodo deportirali. Popolnoma sama, brez pomoči kogarkoli in v silni želji po združitvi z Magdo, Ewa hitro postane lahek plen očarljivega, vendar pokvarjenega Bruna, ki jo prisili v prostitucijo. S prihodom sijajnega rokohitrca in iluzionista Orlanda, Brunovega bratranca, Ewa znova pridobi samozavest in upanje v svetlejšo prihodnost, vendar pa na svojo nesrečo ne pomisli na Brunovo silovito ljubosumje.

Sporočilo ob filmu

Priseljenka nadaljuje z raziskovanjem socialne tematike, ki predstavlja osrednjo gonilno silo ustvarjanja Jamesa Grayja, zlasti izkušnjo izseljevanja, vezano na njegove rusko židovske korenine in dediščino. Zamisel o filmski zgodbi se je rodila deloma s podobami na starih družinskih fotografijah, ki jih je posnel njegov ded, ki je leta 1923 tako kot junakinja filma prispel na otok Ellis. Elementi osebne zgodovine so vzniknili tudi iz zgodb, ki jih je režiserju pripovedoval njegov praded, ki je v tistem času vodil eno od newyorških točilnic.

Grayjev prvi film z zgodovinsko tematiko se ponaša z izjemno nadarjeno in ustvarjalno ekipo, ki pa je k sodelovanju pritegnila tudi nekaj njegovih že znanih sodelavcev. Bogata vizualna podoba filma je delo Dariusa Khonjija (Rimu z ljubeznijo, Ljubezen, 7edem). Na njegovo delo so pomembno vplivala Grayjeva priporočila in razmišljanja o slikah Georgea Bellowsa, cenjenega predvsem zaradi realističnih portretov New Yorka z začetka 20. stoletja, in Everetta Shinna, ki je sijajno zajel dvolični svet manhattanskih zabavišč tistega časa. Oba sta skupaj s fotografijami italijanskega arhitekta in scenografa Carla Mollina in predvsem knjigo Diary of a Country Priest Roberta Bressona omogočila Khonjiju bogat vir navdiha za barve in teksturo, ki dajeta filmu značilni religiozni pečat.

Snemanje je trajalo ''zdravih'' 34 dni na lokacijah v New Yorku in v studiih Kaufman Astoria v Qeensu. V natrpan urnik sta bili vključeni tudi dve snemalni noči na zgodovinskem otoku Ellis, simbolu vseh ameriških priseljencev. Zgodovinska prepričljivost je bila za režiserja izjemno pomembna, zato mu je bil prvi cilj zagotoviti ta stvarni kraj snemanja. Več kot 200 članov ekipe, 1000 statistov, igralci in oprema so se s trajektom prevažali tja in nazaj ter vsevprek po otoku, da bi poustvarili kraj in vzdušje ob prihodu na tisoče evropskih imigrantov v ZDA v prvi polovici 20. stoletja.

Ekipa

Jeremy Renner (Orlando) je bil v igri za oskarja, nagrado Ceha filmskih igralcev, BAFTO, Indipendent Spirit in nagrado kritikov za glavnega igralca v filmu Kathryn Bigelow Bombna misija. Na velika platna prihaja v akcijskem filmu Maščevalci po znanem stripu in v režiji Jossa Whedona. Nase je prvič opozoril kot množični morilec v biografski drami Dahmer, nato je ob Colinu Farrellu in Samuelu L. Jacksonu igral v filmu S.W.A.T. , v 12 and Holding, North Country, 28 tednov pozneje, Bournova zapuščina, Gospodarji Dogtowna, Lovca na čarovnice,… Nastopal je tudi na odru in na televiziji, kjer je igral v nanizanki The Unusuals.

Marion Cotillard (Ewa Cybulski) je za vlogo Edith Piaf v filmu Življenje v rožnatem prejela oskarja, Bafto, zlati globus, francoskega cezarja in nominaciji za nagradi Ceha filmskih igralcev in kritikov. Nastopila je v seriji uspešnih francoskih filmov Taxi Luca Bessona, v Love Me If You Dare in Burtonovem Big Fish. Za vlogo v Jeunetovem Un long dimanche de fiançailles je dobila cezarja za stransko vlogo in nato igrala v Scottovem Čudovito leto, Mannovem Državni sovražnik, v Marshallovi priredbi muzikala Nine (z vlogo je bila v igri za zlati globus in nagrado kritikov), v Soderberghovem Contagion, Allenovem Polnoč v Parizu in Cronenbergovem trilerju Cosmopolis. Leta 2010 je za svoj doprinos k francoski kulturi prejela viteški red za umetnost.

Joaquin Phoenix (Bruno Weiss) je z igranjem začel že pri osmih letih in v otroštvu je gostoval v številnih televizijskih serijah. Leta 1986 je zabeležil svoj filmski prvenec s celovečercem Spacecamp. Leta 1989 je zaigral v komediji Rona Howarda, Parenthood, zanj prelomno pa je bilo leto 1996, ko je navdušil tako kritike kot občinstvo v uspešnici Gusa Van Santa To Die For z Nicole Kidman. Leta 2000 je Phoenix prejel nominacijo za oskarja, in sicer za stransko vlogo v mojstrovini Ridleyja Scotta, Gladiator. V istem letu si je priigral še drugo nagrado Broadcast Film Critics z vlogo v uspešnici Quills Philipa Kaufmana. To leto je sodeloval tudi z Jamesom Grayjem v filmu The Yards. Tudi naslednja leta je bil izredno dejaven. Dvakrat je dopolnjeval igralsko zasedbo za režiserja M. Nighta Shyamalana, najprej leta 2001 v znanstvenofantastični drami Znamenja in nato še dve leti pozneje v gotskem trilerju Vas ob gozdu. V Disneyjevem animiranem filmu Brother Bear smo ga lahko slišali v vlogi Kenaija.

James Gray (scenarist/režiser): njegov režiserski prvenec je kritično odlično sprejeta kriminalna drama Little Odessa (1994), v kateri so zaigrali Tim Roth, Edward Furlong, Maximilian Schell in Vanessa Redgrave. Za film, za katerega je tudi napisal scenarij, je prejel nagrado kritikov na filmskem festivalu v Deauvilleu ter srebrnega leva na beneškem festivalu. Prislužil si je tudi nominaciji za nagradi Independent Spirit v kategorijah najboljši prvi celovečerec in najboljši prvi scenarij. Leta 2000 je prevzel vlogo scenarista in režiserja pri projektu The Yards, kjer so igralsko zasedbo sestavljali Mark Wahlberg, Charlize Theron, James Caan in Joaquin Phoenix. Film je bil del uradnega tekmovanja na filmskem festivalu v Cannesu leta 2000.

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Bodi prvi in napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.