Kolosej
Film distribucije Blitz Film & Video Distribution

Pripravnik

komična drama
Samo v Koloseju Maribor
Podnapisi
2h 1min / 121min
Leto: 2015
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Nancy Mayers
Režija: Nancy Mayers
Sedemdesetletni vdovec Ben Whittaker je dojel, da pokoj ni takšen užitek, kot se govori. Zato takoj zgrabi priložnost, da se vrne "v igro" in postane najstarejši pripravnik pri modni spletni strani, ki jo ureja Jules Ostin.

Komično dramo je po lastnem scenariju režirala za oskarja nominirana in z drugimi priznanji nagrajena filmska ustvarjalka Nancy Meyers, katere filme hvalijo kot duhovita, ostra in verodostojna raziskovanja ljubezenskih razmerij – od dvorjenja in poroke do ločitve… in vsega, kar sledi. Prek svojih filmov vedno plete prijateljstva med liki; in eno takšen odnos stopa v ospredje v Pripravniku. »Moje filme poganjajo razmerja,« pravi režiserka, »vendar pa poznamo še drugačne odnose, ne le ljubezenske. Ko sem se torej domislila zgodbe o starejšem moškem, ki postane pripravnik v na novo osnovanem podjetju, sem dojela, da to ne bo ljubezenska zgodba temveč zgodba o prijateljski navezi med dvema, katerih poti se sicer ne bi križale.«

Film obravnava še en delček, ki soustvarja našo osnovno identiteto: službo. Meyersova to poudari že v otvoritveni repliki filma, ki citira Freudovo misel Ljubezen in delo…delo in ljubezen, to je vse, kar obstaja. »Po mojem mnenju sta najti svoj smisel in biti cenjen enako osnovni potrebi kot biti ljubljen in ljubiti,« razloži režiserka.

Igrajo še Rene Russo, Anders Holm, Andrew Rannells, Adam Devine, Celia Weston, Nat Wolff, Linda Lavin, Zack Pearlman, novinec Jason Orley in Christina Scherer. Nancy Meyers je film tudi producirala skupaj swith Suzanne Farwell. Celia Costas je bila izvršna producentka.

Izza kamere so sodelovali še direktor fotografije Stephen Goldblatt, scenograf Kristi Zea in montažer Robert Leighton (vsi imenovani za oskarja) in kostumografinja Jacqueline Demeterio. Glasbo je zložil Theodore Shapiro.

O igralcih

Robert De Niro (Ben) je kariero začel v De PalmovemThe Wedding Party” in hitro nanizal več kritiških priznanj, med drugimi za vlogi v Bang the Drum Slowly in Scorsesejevem Mean Streets, nato pa še oskarja za stransko vlogo v The Godfather, Part II. Drugega oskarja je osvojil za vlogo v Scorsesejevem Raging Bull, za kipec pa se je potegoval še v prav tako Scorsesejevem Taxi Driver, v Ciminovem The Deer Hunter, v Awakenings Penny Marshall, v Scorsesejevi priredbi klasike Cape Fear in nedavno v v RussellovemSilver Linings Playbook. Prejel je tudi več posebnih nagrad (odličje Kennedyjevega centra, nagrada Stanleyja Kuricka, nagrada Cecila B. DeMilla…).

Kmalu ga bomo videli v boksarskem filmu Hands of Stone, v Russelovem Joy, v Dirty Grandpa in Bus 657. Za HBO no posnel in produciral Wizard of Lies. Nazadnje je igral v Grudge Match, American Hustle, Last Vegas, The Family, The Killing Season, The Big Wedding, Being Flynn, Freelancers, Red Lights, New Year's Eve, Limitless, Little Fockers, Meet the Parents, Manuale d'amore 3, Stone …, sicer pa so na njegovem obširnem seznamu še Everybody’s Fine, The Last Tycoon, 1900, Once Upon a Time in America, King of Comedy, New York, New York, Goodfellas, Mission, Casino, Brazil, The Mission, The Untouchables, Angel Heart, Jacknife, Stanley and Iri, We're No Angels, Backdraft, This Boy's Life, Mad Dog and Glory, Mary Shelley's Frankenstein, Sleepers, Wag the Dog, Marvin's Room, The Fan, Great Expectations, Jackie Brown, Analyze This, Analyze That, Flawless, City By The Sea, Shark’s Tale…

Zelo je ponosen na svojo produkcijsko hišo Tribeca Productions, ki jo je leta 1988 ustanovil z Jane Rosenthal, in na filmski festival v Tribeci (soseski na Manhattnu), ki ga je z Rosenthalovo in Craigom Hatkoffom spočel leta 2001 kot odgovor na napad na dvojčka World Trade Center.

Prek Tribeca Productions De Niro razvija projekte, pri katerih med drugim sodeluje kot producent, režiser in igralec: njegov režijski prvenec je bil A Bronx Tale, nato je igral v The Good Shepherd. Med drugimi naslovi v produkciji podjetja so še Thunderheart, Cape Fear, Mistress, Night and the City, The Night We Never Met, Faithful, Marvin's Room, Wag the Dog, Analyze This, Flawless, The Adventures of Rocky and Bullwinkle, Meet the Parents … ter serija Tribeca.

Anne Hathaway (Jules) je vloga v filmski priredbi muzikala Les Misérable prinesela oskarja, zlati globus, nagrado Ceha filmskih igralcev in bafto. Za oskarja se je v prvo potegovala v Rachel Getting Married, kot tudi za zlati globus in nagrado Ceha filmskih igralcev, v drugo pa za Love and Other Drugs. Bila je bila Catwoman v The Dark Knight Rises in igrala v Interstellar, Song One (tudi produicentka), One Day, Alice in Wonderland, Valentine’s Day, Bride Wars, Get Smart, The Devil Wears Prada, Brokeback Mountain, The Princess Diaries, Nicholas Nickleby , The Other Side of Heaven…

Glas je posodila likom v risankah Rio, Rio 2 in Hoodwinked ter v seriji The Simpsons, sicer pa je kariero je začela na TV v seriji Get Real; na TV se vrača v miniseriji The Ambassador’s Wife, ki jo tudi producira.

Trenutno ob Johnnyju Deppu snema Alice Through the Looking Glass in kmalu začne snemati zf komedijo The Shower po scenariju Jac Schaeffer.

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Bodi prvi in napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.