Kolosej
Film distribucije Blitz Film & Video Distribution

Prijatelja

komedija
Na sporedu od: 3.5.2012, Kolosej Ljubljana
1h 52min / 112min
Leto: 2011
Država: Francija
Jezik: francoščina
Scenarij: Olivier Nakache in Eric Toledano
Življenji premožnega plemiča Phillipa in revnega kriminalca Drissa ne bi mogli biti bolj različni, toda usoda preplete njuni poti. Invalidni Phillipe išče negovalca in med prijavljenimi kandidati naleti na Drissa. Ta si službe v resnici ne želi, temveč hoče zgolj zadostiti pogojem za prejemanje socialnega nadomestila, zato se skuša prikazati v najslabši luči. Toda Drissova spontanost je Phillipu všeč, zato ga najame, njuno prvotno nezaupanje pa počasi prerašča v iskreno prijateljstvo.

Po nesreči na jadranju z zmajem bogati aristokrat Philippe ostane popolnoma hrom. Tetraplegik najame za negovalca mladega Drissa, ki mu ga pošlje zavod za zaposlovanje. Ker je Driss iz delavske družine iz revnejšega predela mesta in je pred kratkim prišel iz zapora, je, milo rečeno, najmanj primeren kandidat za to delo.

Vendar pa se bo med njima razvilo nepričakovano prijateljstvo. Združila bosta Vivaldija in Earth, Wind and Fire, eleganten naglas in ulični jive, unikatne obleke in trenirke.

Njuna svetova bosta trčila in sklenila premirje, iz česar se bo rodilo prijateljstvo, noro, komično in močno, nepričakovano in edinstveno - trdna vez, ki ju bo oživila in iz njiju naredila Prijatelja.

Prijatelja je postal drugi najuspešnejši francoski film vseh časov in je v domovini postal kulturni fenomen.

Omar Sy je za svojo vlogo v filmu dobil tudi cezarja, po priljubljenosti v Franciji pa se lahko meri s samim Zinedinom Zidanom.

Intervju z režiserjema

Kako se vam je porodila zamisel za film Prijatelja?

Olivier Nakache: Zamisel se je prvič porodila leta 2003. Nekega večera smo gledali dokumentarec A La Vie, A La Mort o neverjetnem srečanju med dvojico - med Philippom Pozzom di Borgo, ki je po nesreči z jadralnim zmajem postal tetraplegik, in Abdelom, fantom iz delavske družine, ki ga je Philippe najel kot negovalca. Ravno takrat sva končala snemanje filma Je Prefere Qu’on Reste Amis (ali Just Friends) in verjetno še nisva bila dovolj zrela za takšno temo, ampak dokumentarca si nisva mogla izbiti iz glave. Ogledala sva si ga še večkrat in nato sva po Tellement Proches (ali So Close) začutila, da je morda prišel čas, da posnameva to zgodbo.

Eric Toledano: Omar je v tem filmu igral zdravnika. Čudovito ga je bilo opazovati, kako je v Nos Jours Heureux (ali Those Happy Days) dozorel v igralca in seveda sva želela z njim nadaljevati tudi to pustolovščino. Odnos med Philippom in Adelom pa se je vrnil kot bumerang, kot nekaj povsem očitnega. Omarju sva pokazala dokumentarec v upanju, da bi mu vzbudila zanimanje. Ko sva videla njegov odziv, sva dojela, da ima zgodba vse potrebno: neverjetno zgodbo, globoko tematiko, zvrhano mero humorja in vse, kar občudujeva z Olivierom - ljudi, ki v ekstremnih situacijah ohranijo smisel za humor in ostanejo pozitivni. Takšna sva tudi sama.

Kaj je sledilo po Omarjevem pristanku?

Olivier Nakache: Pred začetkom pisanja scenarija sva želela spoznati tega človeka. Philippe Pozzo di Borgo živi v maroškem mestu Essaouira, kjer se je znova poročil. Zanimalo naju je, ali bo srečanje z njim še podžgal najino željo, da posnameva film z njegovo zgodbo.

Eric Toledano: Na zadnji platnici njegove knjige Le Second Souffle sva našla njegov elektronski naslov. Takoj nama je odgovoril ter iskreno povedal, da so skušali tudi drugi režiserji prirediti njegovo zgodbo, da je prebral vse scenarije, ampak da bi se rade volje srečal z nama.

Olivier Nakache: In to je bilo odločilno srečanje!

Eric Toledano: Zato ker nama je povedal tudi konec zgodbe, ki je v dokumentarcu ni. In še marsikaj, kar se je vrezalo v naju. Philippe ni ravno zgovoren možak, ko pa spregovori, imajo njegove besede težo. Naročil nama je, da morava posneti zabaven film, kajti to je zgodba, ki se je je treba lotiti s humorjem. Vsa navdušena sva mu obljubila, da bova. Nato je dodal: "Če ne bi spoznal Abdela, bi bil zdaj mrtev." Ta pogovor nama je odprl množico vrat v različne smeri. Recimo, kako se pletejo prijateljstva med različnima slojema francoske družbe. Oba sta žrtvi - prvi telesnega hendikepa, drugi pa družbenega, medsebojno pa se dopolnjujeta.

Je Philippe Pozzo di Borgo takoj pristal na snemanje filma Prijatelja?

Olivier Nakache: Na tem sestanku je izvedel, kdo sva. Pokazala sva mu tudi svoje prejšnje filme. To je bila odkrita izmenjava.

Eric Toledano: Takoj je vedel, da mu bova seveda dovolila prebrati vse. Videla sva, da se želi pogovarjati z nama. Velikodušen je bil in je še naprej komuniciral z nama.

Olivier Nakache: Zaupal nama je. Ko spoznate takšnega človeka, pusti na vas sled.

Eric Toledano: Ob vsaki različici scenarija nama je pošiljal številne svoje opazke. Opomnil naju je, recimo, na situacije, ki so v njegovem stanju neizvedljive. Filmu je dal stvarno obliko, dodal mu je resničnost, ki je še bolj odštekana in še smešnejša, kot sva sprva napisala. Ves čas pa je v nenormalni situaciji ostal normalen. Njegova sposobnost, s katero naju je napeljal, da sva pozabila, v kakšnem stanju je, nama je bila vodilo skozi ustvarjanje filma. Tudi Omarja in Françoisa Cluzeta sva odpeljala k njemu. To je bil svojevrsten "tečaj integracije".

Olivier Nakache: François je iz njega črpal navdih, opazoval je njegov govor in gibe. Po treh dneh je preprosto rekel: "Sprejmem to štafeto."

Zakaj je za vlogo Philippa izbran ravno François Cluzet?

Olivier Nakache: Sprva sva iskala nekoga, ki bi bil po starosti nasprotje Omarju, potem pa sva izvedela, da mu je njegov agent brez najine vednosti poslal v branje scenarij. Prosil je za srečanje z nama in tako se je začelo.

Eric Toledano: Kupil naju je s svojim navdušenjem. Recimo, ko je pojasnil, da želi izkusiti te situacije in ne, da jih bo odigral. Bolj ko sva ga spoznavala, bolj sva se veselila sodelovanja z njim. In veselila sva se njegovega srečanja z Omarjem, ki prav tako izkuša situacije, namesto da jih odigra. To je bilo daleč več od tistega, na kar sva upala.

Olivier Nakache: François je resnično intenziven igralec. Ne morete brez priprav priti na oder, sesti v invalidski voziček ter odigrati dihanja in trpljenja. Kot je obljubil, se je povsem posvetil izzivu, ki je bil pred njim.

Na platnu ne vidimo dveh igralcev, vsakega v svoji vlogi. Zares igrata skupaj in ustvarita svojevrsten dvoglavi lik. Ste to opazili že na začetku snemanja?

Olivier Nakache: Odkrito povedano, ne takoj na začetku. François je igralec, ki je sprva zadržan. Njegov pristop je intelektualen in meni, da je treba glavni del dela opraviti pred prihodom na snemanje. Ko pa sva spregledala očitno, sva ves čas uživala v opazovanju. Omar in François sta vsak na svoj način naredila vse, da sta njuna lika stvarna ter da se izogneta medsebojnemu tekmovanju.

Kako ste pred začetkom snemanja pripravili igralca?

Olivier Nakache: Velikokrat smo skupaj brali dialoge. Od njiju sva kradla redke trenutke, ki so jima ušli iz rok. Najin način dela je, da napiševa scenarij in ga potem med snemanjem predelujeva. Nisva vedela, kako se bo François odzval na snemanju, saj ves čas govoriva, celo med samim snemanjem!

Eric Toledano: S tem poskušava iz igralca izvleči nepričakovano, nenačrtovano in nepredvideno.

Olivier Nakache: Seveda se precej pripravljava, ko pa se snemanje začne, preizkušava zamisli, ki nama padajo na pamet. To ni ravno prijetno, posebej ne za ekipo, saj naju pogosto prosijo, da vsaj enkrat posnamemo prizor tak, kot je napisan.

Eric Toledano: Tako lahko delava, ker vse pripravljava skupaj in veva, da bo delovalo. Pridejo trenutki, ko je potrebno vse izničiti, da se bojiva, da bova dolgočasila igralce. Potrebujeva posebno vrsto vznemirjenja in to je ena od glavnih obema skupnih lastnosti.

To je tudi možnost drugačnega pristopa delavskim naseljem.

Eric Toledano: Ko obiščete ta, na novo zgrajena naselja, te stolpnice, naredijo podobe na vas vtis. Vendar sva pazila, da sva ostala osredotočena na svojo temo. V prvih minutah filma nisva želela prikazati portreta naselja na robu mesta, temveč pojasniti, kdo je Driss, od kod prihaja ter poudariti kontrast med njim in Philippom, ki živi v Saint Germain des Prés. Gledalci se danes zavedajo krute resničnosti. Zato je en kader dovolj, da dojamejo, v katerem svetu smo.

Olivier Nakache: Poleg tega prihaja tudi Omar iz novozgrajenih delavskih naselij, tako kot Driss, in lahko nama je povedal, kaj sva dobro predstavila in česa ne. Brez njega bi zlahka zgrešila pomen.

Filmografija Erica Toledana in Olivierja Nakacha

2011 Intouchables / Untouchable / Prijatelja

2009 Tellement Proches / So Close

2006 Nos Jours Heureux / Those Happy Days

2005 Je Préfère qu’On Reste Amis… / Just Friends

2002 Ces jours heureux (kratkometražni)

1999 Les petits souliers (kratkometražni)

1995 Le jour et la nuit (kratkometražni)

Intervju: FRANÇOIS CLUZET

Kaj vas je tako pritegnilo v scenariju, da ste se odločili sprejeti vlogo v Prijateljih?

Film govori o dveh likih in o spletanju prijateljstva. Preprosto je to zgodba o dveh moških. In takoj sem dojel, da jo Omar vidi enako. Igrala sva drug za drugega. Neverjeten je bil in zdelo se mi je, da nosi ves film, da igra za oba in da sem dejansko nemočen.

Je vloga tetraplegika izziv?

Vsekakor, še posebej, ker nisem igralec, ki bi imel rad veliko dialogov in raje igram v tišini. To pomeni, da se večinoma izražam s telesom. Tokrat pa ga očitno nisem mogel uporabiti, zato sem poslušal, sodeloval in se smejal vsemu, kar je bilo smešno. Philippe in Driss sta komplementarna. Eden je pokreten, drugi ni. Driss je na nek način postal moje telo. Ko pleše, je tako, kot da plešem sam.

Z Omarjem sta spoznala Philippa Pozzo di Borgo na njegovem domu v Esaouirai. Česa se najbolj spomnite?

To je bil s čustvi nabit obisk. Ko sem ga opazoval, kako preživlja dneve in poskušal njegove zgodbe o lastnemu življenju, sem postavil temelj svojega odnosa do filma.

Kako ste se pripravljali?

Poskusil sem pozabiti sebe, se odpovedati sebi. Nikoli ne skušam biti lepši ali velikodušnejši. Moj lik pa hrepeni po običajnem, čeprav je dejansko v neobičajnem položaju. Celo ko Driss predlaga aktivnosti, ki so zunaj njegovih zmožnosti, jih Philippe sprejme, ker jih ne pozna. Je kot otrok, vse želi poskusiti. Driss živi za dva, giba se za dva, šali se za dva. Malce sem skušal postati njegov partner in ga večkrat spraviti v smeh, kot uspe njemu mene, mu olajšati življenje, saj ga je Driss olajšal meni.

Je bila vajina komplementarnost takoj očitna?

Takoj mi je bil všeč. Odličen igralec je, povsem predan svojemu poklicu in ne skuša biti pametnejši od lika, ki ga igra. Njegov pristop je zdrav in iskren. Na koncu sem se počutil kot otrok, ki ima čudovitega prijatelja za igro v parku.

Lahko bi se zgodilo, da bi gledalci videli dva nasprotna lika. Namesto tega pa imamo občutek, da gledamo Hidro z dvema glavama. Ne predstavljamo si enega brez drugega.

Že leta govorim, da je obdobje, ko so bili igralci na snemanju med sabo v hladni vojni, daleč za nami. Igralci smo danes partnerji. Slabi igralci mislijo, da je v naših rokah velika odgovornost. Igralci so precenjeni. Mi samo igramo. Zahvaljujoč uspehu zdaj malo bolj verjamem vase in lahko podoživljam tisti amaterski občutek - preprosti užitek deljenja z drugimi. Na srečo se Omar in režiserja vedejo enako. Velikodušni so, ganila pa me je tudi Philippova velikodušnost. Sam pravi, da njegov največji hendikep ni to, da je priklenjen na voziček, temveč ker živi brez ženske, ki jo je ljubil in je umrla. To sem moral oživiti: ranljivost človeka, ki je ostal brez svoje ljubezni.

Intervju: OMAR SY

Kdaj ste izvedeli za film Prijatelja?

Kmalu po snemanju filma Tellement Proches. Režiserja sta mi povedala, o čem želita posneti film, jaz pa sem se kot vedno počutil, da jima zvesto sledim.

Kako ste se počutili ob gledanju dokumentarca?

Takoj sem vedel, da je odlična osnova za zanimiv film, posebej s slogom, tankočutnostjo, natančnostjo, z ostrim humorjem in globino, ki jo Eric in Olivier vnašata v svoja dela.

Vam je bil scenarij takoj všeč?

Ja. Potrdil je moj prvi vtis. Nor sem na njun humor, človečnost in resnico.

Kako ste se pripravljali za vlogo?

O vsem sem se pomenil z režiserjema. Prav tako smo šli v Essaouirau obiskat Philippa. To je bil pravi začetek tega filma. Povezali smo se, kot sta se nekoč povezala Philippe in Abdel. Po tem obisku smo vsi čutili veliko odgovornost posneti najlepši film, kar ga je mogoče posneti, ter tako izkazati spoštovanje njemu in njegovi zgodbi.

Kako sta s Françoisom Cluzetom gradila medsebojni odnos?

Pred tem filmom sva se poznala samo na videz. Sem pa čutil, da si želi igrati z mano enako močno, kot sem si želel sam igrati z njim. Vse se je odvijalo naravno, če izvzamete budne oči Erica in Oliviera. François je odprt in velikodušen. Ko enkrat odpre vrata, jih ne zapre več.

Ste smeli v dialogih uporabljati lastni jezik in dikcijo?

Ja, to je eden od razlogov, zakaj uživam v sodelovanju z njima. Pred začetkom snemanja smo nekajkrat prebrali scenarij, na samem snemanju pa mi vedno dovolita, da počnem, kar želim. Pa tudi sama začneta govoriti med samim snemanjem, ko dobita novo zamisel.

V prvih prizorih filma vidimo Drissa v njegovem svetu novozgrajenih delavskih stolpnic, ki ga v filmu redko vidimo, ne da bi se nam zdel karikatura. Kakšen je njun pristop?

Ti prizori so pomembni, da bi dojeli, od kod prihaja Driss. Eric in Olivier ne vsiljujeta svojega pogleda, ničesar ne poudarjata, samo s sliko prikažeta, kar sta videla, to pa je naravno in zelo močno.

O igralcih

François Cluzet je francoski filmski in gledališki igralec, ki je angleško govorečemu svetu najbolj znan po vlogi v francoskem filmu iz leta 2006 Tell No One, posnetem po istoimenskem romanu pisatelja Harlana Cobena. Leta 2007 je za vlogo dr. Alexandra Becka v tem filmu prejel tudi cezarja.

Omar Sy je francoski igralec senegalskega rodu. V Franciji je znan po komičnem televizijskem duetu s Fredom Testojem (Omar et Fred), vloga v filmu Prijatelja, za katero je februarja 2012 prejel cezarja, pa ga je povzdignila v ljubljenca francoskega občinstva. Kariero je začel na Radiu Nova, kjer je spoznal Freda. Na Canalu+ je z Jamelom Debbouzom sodeloval pri oddaji Le Cinema de Jamel nato pa pri Le Visiophone. Sodeloval je pri televizijskih skečih in oddajah : Je ne fais pas mon âge, Service après-vente des émissions, Omar et Fred : le spectacle. Svoj glas je posodil Zipu v francoski različici igrice Tomb Raider Legend in v kratkem filmu Logorama. Nastopil je videospotih francoskih rapperjev Sinik in Diam ter pevke Zazie.

Komentarji

15.4. 2012 ob 16:50

tko bom reku, ta film je men eden boljši kar sm jih gledu v zadnjih dveh letih!
vsi ka si ga boste ogledal, vam ne bo žal.. Omar Sy je kralj!! kake model poka ceu film

— salka
24.4. 2012 ob 23:19 zvezdica

Izjemen film, hkrati komičen in istočasno zelo življenski, super glasba, da o igri obeh glavnih igralcev sploh ne izgubljam besed, film ki vam popestri slab dan in vam vrne upanje v boljši svet, po moji oceni čista desetka, res toplo priporočam.

— Brane
27.4. 2012 ob 21:35

Film je kolosalen. Francozi so še enkrat več dokazali, da jim v kinematografiji v Evropi ni para. Zgodba ne govori o objokovanju hibe, temveč je optimistična, celo humorna. Oba lika imata hibe, en telesno, drugi socialno, a ju skupaj uspešno premagujeta. Morda me je malce zmotilo prikazovanje kajenja trave, nevem, če je to bilo prisotno tudi v resnični zgodbi, vendar je tu ta prikaz odvečen, saj mislim, da je že dovolj reklamirana. Drugače pa je to eden izmed filmov, ki bi si vsekakor zaslužil Oskarja za tujejezičen film.

— N
29.4. 2012 ob 8:50

Običajno ne pišem komentarjev ampak film je res izjemen!!!!! Eden boljših, če ne najboljših v zadnjem času. Priporočam ogleda filma v kinu. Žal za večino predvajanih filmov to ne morem reči.

— KK
30.4. 2012 ob 12:19 zvezdica

Krasen film, vreden ogleda, na imdb si zasluži oceno 10. Izjemna zgodba o prijateljstvu, o življenju...skratka super!

— xo
2.5. 2012 ob 21:02

res izjemen film še posebi ker veš da temelji na resnični zgodbi, prejokala kot dež vreden ogleda

— eva
7.5. 2012 ob 8:49 zvezdica

Francoski film je vedno nekaj posebnega. Komedija, ki ji sama težko tako rečem, kljub temu, da se polovico filma smeješ na vse glas, je lahkoten prikaz resnične in krute življenske usode človeka, ki v trenutkih, ko bi marsikdo obupal, obdrži svojo človečnost, svoj humor in voljo do življenja v obliki, ki mu je ostala. Film o vrednotah in film, ki pusti sled. Čista desetka.

— B.
8.5. 2012 ob 14:03

The the best film. Ocena od 1 do 10 = 12

— Ba
9.5. 2012 ob 13:35 zvezdica

Eden najboljših filmov letošnjega leta, odlično odigrano, odlična zgodba in čudovito prijateljstvo. Smeha na pretek, pa tudi solza ne manjka. Film, ki ti ostane v glavi še dosti časa.

— pobalinka
11.5. 2012 ob 11:54

Film vreden ogleda! :)

— intertiger
11.5. 2012 ob 12:48

TOP film

— ba
11.5. 2012 ob 17:26

najbolšiii film!!!!!!!!!!!!!!!

— lep dan
11.5. 2012 ob 20:23 zvezdica

Odličen film! Ne vem kdaj sem se nazadnje ob filmu, ki sem ga gledala v kinu, tako glasno smejala (in na trenutke skoraj zjokala). Igra vseh, ne le glavnih, igralcev je odlična, kar naredi film še toliko bolj vreden ogleda.
Pa še, mislim, da smo že zdavnaj ugotovili, da so Evropski filmi boljši od Hollywoodskih, a jih na žalost ne gledamo dovolj (ali morda niso dovolj reklamirani?)
No, definitivno bom vsebino še nekaj časa premlevala :)

— Kiki
11.5. 2012 ob 22:40

Enkraten film! Omar Sy je čudovit. :)

— darja
15.5. 2012 ob 11:40

takle voziček mam tud jst, corpus 350 :) film je fantastičen. tudi tetraplegiki smo prišli na vrsto da nas ljudje spoznajo in ne da se nas na ulici izogibajo, ter mislijo da v glavah nismo pri sebi.

— tetra
16.5. 2012 ob 8:35 zvezdica

Včeraj tri prijateljice peljala v kino, dve gresta bolj redko, ena pa je nazadnje videla Mojo grško poroko, dve hodiva pa skoraj redno, vendar takega filma pa že dolgo ne, čisti užitek od začetka do konca. Škoda, da je bila dvorana prazna, ljudje res ne vedo kaj zamujajo. Priporočam ga vsem, tudi tistim, ki gredo v kino enkrat na deset let.

— marjetka
16.5. 2012 ob 15:15

Eden boljših filmov

— Dejan
17.5. 2012 ob 17:42 zvezdica

Resnično priporočam ogled. Svež in "inteligenten" humor, lepa zgodba, brez nepotrebnih tragičnih zapletov....skratka užitek

— mayti
17.5. 2012 ob 19:19

res, pomoj eden najboljši, če ne kar najboljši film kar sem jih kdaj videla..s svojo preprostostjo prešiša večino hollywoodskih filmov, ki se trudijo zabavati, a so verjetno ze povsem pozabili, kaj je ljudem zares pomembno. 10/10 (Omar Sy= hotness:DD)

— lapluie
18.5. 2012 ob 23:05

top

— nina
21.5. 2012 ob 16:43 zvezdica

Film, ob katerem nihče ne ostane ravnodušen...film, ob katerem se ti malo zamaje tvoj svet, film, ob katerem začneš razmišljati o svojem življenju, bistvu...film, ob katerem ob koncu kar obsediš in se smehljaš...čemu? Čudovitemu darilu, ki vam ga je dal :)

— malametulja
23.5. 2012 ob 17:18

Odličen film! Resnično vreden ogleda!

— Maja
26.5. 2012 ob 1:30

Izjemno lep življenski film z humorjem, pa se resnicn dogodek je. :) Cista 10! :D

— sara8
26.5. 2012 ob 12:17

Krasen film. 10 /10

— Uroš
27.5. 2012 ob 1:27

Hvala Francozom ker niso Americani. Uzival sem v vsaki sekundi tega filma, Komedija z veliko zacetnico z razliko od raznih butastih ameriskih pit in podobnega klisejskega sranja, ki ne upa sporocat nicesar. Toplo priporocam vsem, da si za spremembo ogledate res kvaliteten film.

— miha
31.5. 2012 ob 14:26

Film leta 2012!

— Bartez
2.6. 2012 ob 18:01

Film,ki je definitivno vreden ogleda.

— Lara
5.6. 2012 ob 9:08 zvezdica

Ne spomnim se, kdaj sem nazadnje gledala tako dober, simpatičen in smešen film, ki ima hkrati tudi zelo globoko sporočilo! Res vsem priporočam, da si ga gredo ogledat! Čista desetka!!!

— Elči
5.6. 2012 ob 12:44

full dober film it's a heart touching movie the intouchables.wow

— rakesh
6.6. 2012 ob 13:51

Film je legenda :) cista 10-ka

— borkoman
7.6. 2012 ob 18:42

res izjemen film
odlična režija igralci, zanimiva zgodba pa tudi smeh je spotan

— leone
9.6. 2012 ob 22:57

Super film, eden boljših!

— bib
11.6. 2012 ob 14:25

Seveda je takšen film težko kritizirati, lika sta ganljiva in neskončno smešna hkrati.

A vendarle, če film ne bi temeljil na resničnih dogodkih, bi seveda rekli: "ja, ja...kar sanjaj da je možen takšen konec tudi v realnem življenju". No, kot kaže vendarle je mogoče - a se bojim da je verjetnost za to manjša kot glavni zadetek na loteriji. O verjetnosti takšnega izzida v primeru, da bi bil glavni junak reven, ne pa nesramno bogat, pa rajši ne razmišljam....Na žalost........

— Karmen
12.6. 2012 ob 20:54

Redkokdaj vidiš film, ki te nasmeje do solz in je ob enem še tako ganljiv.
Pa še zakon muska je zraven, priporočam usem res 10/10

— nnk
15.6. 2012 ob 20:06

Torej ... nekako nisem dojel point-a filma, tako da je moja ocena žal negativna.

— mikomikec
17.6. 2012 ob 12:13

Če želite videti resnično prijateljstvo in če vam če črni humor blizu si NUJNO oglejte film. Ne vem, kdaj sem nazadnje bil nad katerimkoli filmom tako navdušen. Nekajkrat bose med filmom jokali od smeha, ker humor res ne pozna meja.
Če film zamudite v kinu, si kupite dvd, ker enostavno moraš imeti ta film doma.
Sicer sem ga pa gledal v Komuni in garantirano ga boste gledali še z večjim užitkom kot v koloseju.
Moja ocena 10/10 IMDB.

— Rok
18.6. 2012 ob 23:22

res lep film, priporočam ogled :)

— ljubavi
20.6. 2012 ob 13:28

Daleč najboljši film v zadnjih par letih!! Res res res priporočam! :)

— scroll
25.6. 2012 ob 21:36

FILM JE NORO DOBR , IGRA IN IGRALCI SO VRHUNSKI

— Tomaž
28.6. 2012 ob 9:06 zvezdica

Končno film vreden ogleda. Noro dober za razliko od večine ameriških filmov, ki se dandanes množično pojavljajo v kinih (in večina filmov tega sploh ne zasluži). Za ta film pa sami superlativi. OBVEZEN OGLED!

— ventilator
2.7. 2012 ob 19:09

en zgleda film ful zakon sam zanima me če je tko bol težek...mislim žalostn pa to...kr to me pol vedn u depresijo sprau :( so?

— A je žalosten?
7.7. 2012 ob 20:46

Film, ki ga je vredno pogledat!

— Tina
8.7. 2012 ob 23:45

Res top šit! Noro dobr.

— Kevin
11.7. 2012 ob 10:32

najbolši film v tem letu..ni žalosten film.. komedija je..res najboljša komedija!

...je pa res da se igra z tvojimi čustvi enkrat se smejiš ko konj, potem pa te tako čustveno preseneti, da bi kr kako solzico spustil in že v tistem se spet režiš kot konj..:)) :)))))))))))))))) skratka ta film bi moral pogledat vsak zemljan...

— darja
13.7. 2012 ob 14:04

ta film je full carski:D

— masa anja
17.7. 2012 ob 6:58 zvezdica

Včeraj sem si ogledala tale film.Če bo le še igral, ga grem pogledat še enkrat, da še koga odpeljem, ker bi bilo žalostno, da ga ne vidijo, kajti film je izjemen, poln humorja in še po resničnih dogodkih. Čemu sta ostala prijatelja? Dva različna človeka, ki se krasno dopolnjujeta. Odliiiičnooo.Hvala za takšen film Kolosej in še nekaj tako dobrih, pa en krasen dan želim, poln ljudi v Koloseju, kjer se bo vrtelo čimveč takšnih filmov.

— Tanjuša
22.7. 2012 ob 16:06 zvezdica

Čudovit film, čudovita glasba, vsem, ki veste, kako dober je lahko evropski film, toplo priporočam ogeld. Film je prava bomba različnih čustev in odtenkov življenja, pravljice in realnosti. Vsaka minuta filma je tako dobro planirana, da se do konca čustva samo stopnjujejo in dosežejo vrhunec v zadnji sceni na obali. Hvala ljudem, ki še delajo tašne filme

— Tracy
22.7. 2012 ob 22:16

Film z globino in hkrati veliko komičnimi trenutki.

— obvezna
23.7. 2012 ob 1:39

Včeraj sem gledala ta film. Noooorooo dobr film, eden najboljših kar sem jih kdaj gledala. Smešn, da se nasmeješ do solz, hkrati pa z vsebino ob kateri se lahko vsak zamisli. Pa niti za trenutek te ne zamori. Carsko, vsak bi ga moral it gledat. Čista desetka.

— Mateja
30.7. 2012 ob 15:06

Komej čakam še en francoskii film, upam da ga bom kmal šla gledat, pomojem je ful dobr :)

— Obožujem francoščino
11.8. 2012 ob 12:00

Prvič komentiram vendar si ta film zasluzi komentar... Eden najbolsih filmou kar sem jih gledala w zadnjem casu (mogoce sploh kdaj) ... sem se sprasevala kako gresta skupaj komedija in drama?? v tem primeru SUPER!!! igralska zasedba TOP... jokas od smeha jokas od zalosti.. res super FILM!! čista 10ka!

— mickana
25.8. 2012 ob 8:20

Še enkrat sem si pogledala film in res fantastičen film in zelo mi je všeč, da se še kar vrti, upam, da bom še koga navdušila. Odličen izbor. Le tako naprej.

— Tatjana
25.8. 2012 ob 15:38

Jaz bi ga še enkrat gledala. Odličen film.

— dalid
27.8. 2012 ob 16:48

res je bil odličen...ja...

— lucija
31.8. 2012 ob 23:44

odlicn film!!! francozi znajo delat komedije! in seveda na splosno film , saj ima ta zalostno osnovo.

— laury
1.9. 2012 ob 15:41

Lep film !

— Suzana
1.9. 2012 ob 22:10

Vrhunski film!!!!!!!!!!!

— Tami
13.9. 2012 ob 11:09 zvezdica

Človek dobi kar malo veselja, ko ugotovi, da posnamejo tudi film, kjer ni klanja, posiljevanja, solzavih scen… V tem filmu je mnogo pozitivnih zadev med ljudmi, ki imajo resne probleme. Film pa pokaže tudi, da je možno sožitje med ljudmi, ki so res pravo nasprotje, pa ne samo med glavnima junakoma v filmu. Pokaže kar je v življenju resnično največ vredno, v nekih malenkostih, ki so mogoče komu drugemu nepomembne.
Film je tudi mojstrsko posnet. Poglejte si ga, tudi vam bo polepšal dan!

— Bojan
19.9. 2012 ob 22:23 zvezdica

Tako dobrega filma že dolgo nisem gledala. Vse mi je bilo všeč. Res dober film, ki ga priporočam vse, da si ga ogledajo. Ne bo vam žal.

— dadi
3.10. 2012 ob 11:36

prvič pišem komentar - hvala ........da so mi priporočili ta film - ravno sem ga še ujela, preden se neha predvajati - zdaj vem, kaj bi zamudila - ne vem, če sploh že kdaj - zagotovo pa že dolgo ne - TAKO DOBREGA FILMA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

— aniram
13.10. 2012 ob 10:06

najboljši film, kar sem jih kdaj gledala. tako duhovit, taka čudovita zgodba... s šolo smo ga šli gledat, bil je super. polovico filma se v dvorani sploh ni slišalo, kaj osebe govorijo, tako smo se smejali. danes ga grem še enkrat gledat, komaj čakam, da bo ura pet. film je tudi perfektno posnet. vsem, ki si želite polepšati dan, ga priporočam. če iščete dober film, ga niste našli. našli ste odličen film!

— espas
22.10. 2012 ob 11:44

najlepši filmm everrr

— alii
27.10. 2012 ob 16:51

Toti film je res najboljši !!!
Jaz sem ga šla gledat pa sem se smejala in jokala skupaj !!!!
jaz vam res priporočam it gledat toti film , dokler je še v kinu !!!!
idite ga pogledat pa vam povem da vam nebo žal !!!!!!!
=) =) =) =) =) =) =) =) =) =)

— lizika
4.11. 2012 ob 14:55

Morte gledat nujno !!!!!!

— nuška =)
6.11. 2012 ob 10:23

Odličen film, vreden ogleda. Tole sem morala pokomentirati. Sem ga gledala pred časom in je sigurno vreden ponovnega ogleda.

— Ana
7.11. 2012 ob 13:33 zvezdica

jaz sem ga gledala 2x in zato lahko kar 2x potrdim, film je vrhunski in komaj čakam da si ga bom lahko še kdaj ogledala in prenesla še komu inf., da je film vreden ogleda. Življenje res plete čudne poti, na vseh pa lahko veliko pridobimo ali igubimo.

— karmen
11.11. 2012 ob 21:01

eden izmed boljših filmov!!! vreden ogleda

— alenka
12.11. 2012 ob 20:04

To, da se film vrti v Koloseju že kar nekaj mesecev pove o samem filmu veliko. Ali so besede sploh potrebne?
Ko bi vsaj bilo več takih :)

— Jelena
18.12. 2012 ob 12:10

Se že veselim, da ga bom pogledala.

— Taferener_mc
18.12. 2012 ob 12:10

Ta film pa je res najboljši jas bi ga kr vsaki dan gledla :pp !

— zvezda
20.2. 2013 ob 21:44

Filem ki te popelje po ogledu v razmislek o vsakdanu katerega sam doživljaš. Priporočam ogled vsem generacijam.

— filip

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.