Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Prestopno leto

romantična komedija
Podnapisi
Na sporedu od: 4.3.2010, Kolosej Ljubljana
18.3.2010, Kolosej DeLuxe Kranj
1h 40min / 100min
Leto: 2010
Država: ZDA, Irska
Jezik: angleščina, ukrajinščina
Scenarij: Deborah Kaplan in Harry Elfont
Režija: Anand Tucker
Uspešna mestna lepotica Anne že dolgo časa pričakuje zaročni prstan izbranca Jeremyja, zato mu sledi na Irsko, kjer želi izkoristiti starodavno tradicijo, da lahko zadnji februarski dan prestopnega leta ženska zaprosi za roko moškega. Toda potovanje se spremeni v nočno moro, saj obtiči na podeželju z neotesanim domačinom Declanom. Na poti proti Dublinu se zapleteta v številne zabavne katastrofe, ki ju počasi zbližajo, kar v Anni prebudi dvome o pravem pomenu iskrene ljubezni.

Irska legenda pravi, da lahko ženska, ki je njen ljubi ne prosi za roko, zasnubi njega. Zveni preprosto in nič posebnega, vendar se za tem skriva zanka. Za to ima samo 24 ur časa, in sicer enkrat na štiri leta, vsakega 29. februarja. Dekle, ki si torej srčno želi, da bi ji roko krasil tisti posebni prstan, njen najdražji pa je preveč neodločen in po njenem mnenju že pretirano okleva, mora počakati na prestopno leto.

Morda dandanes legende in stara izročila niso več v modi in malokdo jih upošteva, toda ko notranja opremljevalka Anna Brady po štirih letih romantične zveze še vedno ne dočaka znamenitega vprašanja, njen fant Jeremy pa ji namesto zaročnega prstana pred odhodom na medicinsko konferenco na Irskem podari uhane, Anna sklene, da mora stvari vzeti v svoje roke. Zgodbo o snubitvi na prestopni dan, ki jo je njen oče Jack že neštetokrat povedal, je vedno omalovaževala kot izmišljotino, toda zdaj se ji ne zdi več tako za lase privlečena. Na spletu preveri, da oče ni lagal, nato pa odide za svojim fantom na Irsko, trdno odločena, da bo ona pokleknila pred njim, če je že njemu tako težko upogniti koleno.

Ko pa zaradi slabega vremena in smole obtiči na čisto drugi strani Irske, najame lokalnega taksista-kuharja-hotelirja, da jo odpelje v Dublin. Toda Murphyjev zakon je ne izpusti iz pesti. In ko se iz nezgode v nezgodo prebijata čez smaragdni otok, pri tem pa nenehno pričkata in zbadata, odkrijeta nekaj, kar bi pravzaprav že davno morala vedeti - da te iskanje ljubezni lahko popelje v povsem nepričakovano smer. 

O produkciji

Deborah Kaplan in Harry Elfont že več kot desetletje pišeta scenarije za komedije. Zamisel za Prestopno leto se je menda porodila iznenada in kaj hitro očarala oba. Kaplanova se spominja: “Brala sem novice na spletu, bil je ravno 29. februar. Eden od naslovov je bil ‘Ženske na Irskem snubijo na prestopni dan’. Harryju sem rekla: ‘Ti to ne zveni kot film?’ Vse drugo sva izpustila iz rok in v dveh tednih sva imela postavljeno ogrodje zgodbe. Dva tedna pozneje sva jo že prodala Spyglassu. Scenarij sva nato zelo hitro napisala in nedolgo za tem je Amy že dobila vlogo. Vse je potekalo bliskovito hitro.”

Zgodbe snubitev na prestopni dan so scenarista popolnoma očarale. In ker življenje zares pogosto piše veliko nenavadnejše zgodbe, kot jih je zmožna ustvariti domišljija, se jima je ta tema zdela idealna za romantično komedijo. “V marsikaterem scenariju se osnovna tema zdi nekako prisiljena, vidiš, da je izmišljena,” razlaga Kaplanova. “Tokrat pa sva imela priložnost povedati preprosto, zabavno, vendar precej verjetno ljubezensko zgodbo o dekletu, ki hoče zasnubiti svojega fanta, zaradi tega pa se znajde sredi nepričakovane pustolovščine v tuji deželi.”

Glavni lik je Anna, dlakocepska Bostončanka, ki vedno posluša glavo, ne pa srce. Že štiri leta hodi z uspešnim kardiologom. Njeno življenje se zdi idealno, manjka samo še snubitev. Ker je njen oče precej neresen, je bila prisiljena zgodaj odrasti, varnost pa je našla v trdnih načrtih za življenje, ki se jih oklepa kot klop. Njeni najpomembnejši cilji so uspešna kariera, prestižno stanovanje in uspešen mož. No, tu pa se zatakne. Da bi uspešen fant postal mož, bi jo moral zasnubiti, njemu pa to še po štirih letih ne pride na misel. Na prestopno leto pa se Anni ponudi priložnost, da uspešno zaključi tudi ta "posel" in njeno življenje bo popolno.

Na drugi strani oceana živi Declan, ki je po eni strani Annino popolno nasprotje. Vodi ga srce in nima pretiranih načrtov, želi si le mirno in pretežno uspešno voditi svojo krčmo in penzion. Globoko v sebi pa trpi. V ljubezni je trpel, zato se je zaprl vase in noče narediti novega koraka naprej. Zato je kot Anna obtičal v svetu, ki si ga je ustvaril. Oba sta ujetnika svojih odločitev. Šele z medsebojno pomočjo se lahko osvobodita.

Zgodba pa se še v nečem razlikuje od običajnih romantičnih komedij. Glavna junaka se ne zaljubita na prvi pogled. Ravno nasprotno. Na začetku si gresta močno na živce. Šele ko okoliščine razkrijejo, kaj se skriva pod njuno umetno ustvarjeno fasado, se začnejo porajati iskrice.

Producenti so bili tako prepričani v uspeh filma, da so ga začeli snemati že eno leto po prvi predstavitvi scenarija. K temu je pripomoglo tudi dejstvo, da so člani ekipe in igralci navdušeno sprejeli ponudbo za sodelovanje.

Zasedba

Amy Adams je pogodbo podpisala kmalu po tem, ko je prebrala scenarij. Po mnenju ustvarjalcev filma naj bi mladenka, ki je v nekaj letih postala filmska zvezda, v film vnesla globino in gledalce popeljala stran od stereotipov, ki jih pogosto vidimo v komedijah. Tudi sama se je zavedala, da Anne ne sme prikazati kot plehke razvajenke, ki dobi krepko lekcijo. Igralka se zato s tem likom igralcem takoj prikupi. Po eni strani jo razumejo, ko je odločna poslovna ženska, ki živi v mehurčku, pa se tega sploh ne zaveda, obenem pa uživajo, ko jo med potovanjem po Irski Declan nekajkrat krepko prizemlji.  

Annin trdno zastavljeni cilj, da bo fantu nadela zakonski jarem, naleti na veliko oviro. To je Declan, brez katerega bo težko pravočasno prišla v Dublin. Kaj Anno moti pri Declanu? Prav vse. Z njo govori, kot ni govoril še nihče, drega tja, kamor ne bi smel, je točno tak človek, kakršnih se je vedno izogibala. Ne da bi si hotela priznati, jo Declan podžiga, usmerja z začrtane poti in nazadnje se je globoko dotakne. Anna si ni pogosto dovolila, da bi jo prevladala čustva, zdaj pa se jim počasi začne prepuščati in zato se znajde v neznanih vodah.

Nebrušeni diamant, ki ga Anna počasi spoznava in nazadnje vzljubi, igra britanski igralec Matthew Goode, ki je po eni strani robato čeden, po drugi pa ima malce črn smisel za humor in oboje je bilo za vlogo idealno. Tako je njuno sovraštvo na prvi pogled popolnoma verjetno. Declan je človek, ki ga je ljubezen prizadela, zato skrbno čuva svoje srce. In ne prenaša neumnih ljudi, zdaj pa na grbo dobi razvajeno tepko.

Annin zaročenec Jeremy je popolno nasprotje Declana. Je uspešen in nadvse zadovoljen s svojim življenjem. Ne vidi razloga, zakaj bi ga spreminjal. Odnos z Anno se mu zdi samoumeven, ne posveča se pretirano njenim željam, njuno razmerje gleda kot smiselno, zadovoljivo, v obojestransko zadovoljstvo. Vendar za razliko od pogosto videnega stereotipa ni lik, ki ga občinstvo takoj zasovraži. Fant je popolnoma v redu, vendar ni pravi za Anno.

Lokacije

Snemanje je potekalo v krajih, ki so dokaj težko dostopni, saj film temelji na zapletu, da se Anna znajde bogu za hrbtom. Morali so oditi v kraje, kjer ni veliko prometa, kjer javni prevoz ni lahko dostopen in kjer je popolnoma mogoče, da se Anna in Declan znajdeta v zagati.

Čeprav je Irska sodobna država, je pokrajina še marsikje nedotaknjena in skoraj pravljična. Zato je režiser hotel prikazati čim več te čudovite pokrajine. In v filmu zato vidimo tisto plat Irske, ki se redko razkrije celo popotnikom. Najzahtevneje je bilo snemati na Aranskih otokih, vendar se je obrestovalo. Tam so nastali kadri veličastnih pečin. Da so jih posneli, pa je bilo treba pretrpeti pravo logistično môro. Pomagali so si celo z ameriško pristajalno ladjo iz 2. svetovne vojne, da so opremo dostavili na otoke. Vasico Dingle so postavili iz nič, saj je resnični Dingle dandanes cvetoče mesto.

Poleg junakov filma in same Irske, ki je po svoje prav tako lik v filmu, pomembno vlogo igra tudi irsko vreme. Značilno je, da se zelo hitro spreminja in človek se mu mora hitro prilagajati. To pa je nekaj, česar Anna ni zmožna. In tudi iz tega se porodi nekaj prikupnih komičnih trenutkov.

Kostumi

Glavna junaka filma nista samo po značaju in vedenju kot noč in dan. Anna je vedno urejena, tako kot poklicno skrbi za videz stanovanj, osebno skrbi za svoj videz. Vse mora biti popolno. Anna se oblači prefinjeno, vse, kar ima na sebi ali s sabo, je delo znanih modnih oblikovalcev, zato ob prihodu v irsko zakotje deluje kot bitje z drugega planeta.

No, če je Amy uživala v zanjo izbranih kostumih, je imel Matthew precej manj sreče. Declan večino filma nosi ena in ista oblačila, ki samo postajajo vse bolj umazana.

Komentarji

20.1. 2010 ob 19:38

Izgleda OK. Glede filma se optimističen.

— futjz,fuzfzdztdvfligčofhvćfdobvgćb
30.1. 2010 ob 14:17

Super komedija.

— Tea
11.2. 2010 ob 23:00

Komentar čez opis. Cardiff, Wales = čisto drugi konec Irske???

— Harasu
12.2. 2010 ob 18:58

Tale film, bo res uredu, pa še zgodba mi je res všeč.

— Kasto
12.2. 2010 ob 20:36

film je kul in upam da ga bom slagledat zelo je zanimiv in upam da ga boste vsi sli gledat

— anela
15.2. 2010 ob 9:05

Film sem si ogledala včeraj in je odličen! Res luštna komedija z romantičnim pridihom ... vredno ogleda!!!! Glavna igralca sta simpatična, zgodba zanimiva, simpatični zapleti in lep konec ... Film je kot nalašč za super zmenek :)

— Lea
21.2. 2010 ob 11:43

a ne pride film ven šele 4.3?

— eva
28.2. 2010 ob 8:36

Film čist hud, pa še full dobra ponudba UniCredit Bank zraven.

— Sara
4.3. 2010 ob 8:41

Lušten film, romantičen in za nasmejat :)

— *maja*
6.3. 2010 ob 16:12

film je rees res vredeen ogleda. Je smešen in hkrati zelo lep. PRIPOROČAM!

— pipsy
6.3. 2010 ob 21:06

Povprečna komedija, z tipično, romantično zgodbo in predvidljivim koncem. Ni kaj posebnega...
Vsi prizori, so že sami po sebi tako predvidljivi, da je že kar dolgočasno
Vsem, ki imeta namen, da si film ogledate, pa želim veliko užitka:)

— _anja_
7.3. 2010 ob 16:04

huda romantična komedija :D

— lover
10.3. 2010 ob 13:00

Zelo dolgočasen film z predvidljivim koncem, razen res prelepe narave, nobenega sporočila, pa tudi nobene romantike ali komičnosti. Ocena 2.

— vera
10.3. 2010 ob 16:24

film je odličen . vreden ogleda zelo romantičen in hkrati zelo smešen .. ga res priporočam .

— patricija
12.3. 2010 ob 8:59

Mislim, da bo všeč vsem damam, ki so jim všeč romantične komedije tipa Valentine's day ali Notthing hill, mogoče tudi He's just not that into you (Mu pač ni toliko do tebe). Zelo predvidljiv, se strinjam z Anjo, malo zamerikaniziran. In jasno, happy end. Še več o filmu pa na http://the-movie-perspective.blogspot.com/2010/03/leap-year-2010.html

— Maja
13.3. 2010 ob 10:30

ful hudaa romantična komedja, supr za sprostitev in obogatena z irskim pridihom, ki daje filmu še bl poseben čar :) zanimiva mi je sama zgodba, ki je malce drugačna, čeprau je konc seveda pričakovan in srečen :)) , kar je bistvo zame , mm ful uredu so mi tut igralci, ki so zelo simpatični in ki te tudi nasmejijo ...tko d film res priporočm usm romantičnim dušcam,ki radi gledajo takšen žanr saj bodo zelo zadovolnji pomojm .
no lp usem :P

— ddedededde
13.3. 2010 ob 13:39

zelo zelo dober film, priporočam ogled! :)

— anch.
13.3. 2010 ob 14:58

a jezik filma je ukrajinščina ... nism vedu :P drgač je v celem filmu celo en stavk v irščini <3

— irec :)
15.3. 2010 ob 13:17

Film sem si ogledala prejšnji teden. Malce sem bila šokirana nad kvaliteto slike v Kolosejevi dvorani (št. 5). Še bolj me je pa zmotilo, ker so pred filmom zavrteli trailer filma, ki smo si ga ogledali ter oglas za banko z vsebino filma (reklamo bi lahko zavrteli npr. po filmu). Tako smo že vsi predvideli, kakšen konec filma sledi... Škoda.

— AA
16.3. 2010 ob 13:31

Romantičen film, prelepa pokrajina, zelo čuten in simpatičen igralec. Hvala za lep petkov večer!

— Alina
17.3. 2010 ob 19:23

fulll dobraaa komedijaaa!!!

— uršiika :*
17.3. 2010 ob 20:03

Ful dober film priporočam ogled v dvoje, ker se res nasmeješ!!!!!

— legenda
19.3. 2010 ob 13:56

če grste si zraven uzemnte slušalke za mobi

— lol man
20.3. 2010 ob 13:57

Mislim da je film odličen. super komedija in za povrh še romantična.upam da bo na policah kmalu dvd, saj si film želim imeti doma.odlikuje ga smisel za humor in romantičen konec.PRIPOROČAM OGLED!!!!!!!

— maja
20.3. 2010 ob 21:34

Sproščena, simpatična komedija. Nič posebnega, nič drugačna od vseh ostalih, vendar pa tudi ne slaba. Čeprav sem sprva mislila, da se bo že vse zgodilo v prvih 10 minutah filma (kar sem videla v trailerju) vendar potem temu ni bilo tako.
Priporočam ogled kadar ne boste vedeli kaj početi in bi si radi ogledali kakšeno sproščeno komedijo s predvidljivim koncem:-) happy end:-) Ni pa to film, da bi morali NUUUUUJNO zdaje hiteti v kino, ker brez ogleda tega filma ne bi mogli živeti naprej, hehehe:-)

— _d_
21.3. 2010 ob 17:55

super film;)

— lolli
25.3. 2010 ob 17:52

Film se mi zdi zanimiv in poskusil si ga bom ogledali pa bo kaj bo ne....

— My
26.3. 2010 ob 13:27 zvezdica

Po dolgem času ponovno ena čudovita romantična komedija! Naveličana sem že tiste res pocukrane romantike, tu pa jo je ravno pravšnja mera.Je tudi kar nekaj humornih vložkov, s pomočjo katerih se 'omili pocukrani efekt', tako da film kot celota primeren tako zanjo kot zanj! :)
Še en ogromen plus pa si film zasluži zaradi scenografije. V filmu je prikazan biser Irske narave, resnično čudovita pokrajina. Po ogledu filma sem vedela, da bo moja naslednja destinacija dopustnega oddiha Irska!
Igralska zasedba, no predvsem glavna igralca - Matthew Goode in Amy Adams - sta prekrasno opravila svoje delo! Da ne govorimo o prekrasnem irskem narečju, ki ga je dobro 'ujel' Matthew.
Skratka, ne glede na nekaj slabših kritik se je meni film zdle enkraten in po dolgem času sem po romantični komediji odšla iz kinodvorane z nasmehom na obrazu.

— Mateja
26.3. 2010 ob 16:46

film je ZAAAAKOOON !!! carski je :D nujn ga morte vidt :)

— klara
28.3. 2010 ob 14:14

Jaz sem bila včeraj v kinu s prijateljico in ogledali sva si tale film. Bil mi je zelo všeč, saj je bila to romantična komedija in tudi igralci so bili zelo znani, dobri in zanimivi. Všeč mi je bilo, da se je to dogajalo prav na Irskem saj sem lahko videla prečudovito deželo in spoznala veliko lepega povrh vsega pa je bil film tudi zelo smešen, saj se jima je zgodilo veliko zanimivega in lepega. Konec je bil tudi srečen...
PRIPOROČAM OGLED!!

— Maša
4.4. 2010 ob 21:43

Film je za pogledat, pa vendar ... 29. februarja na Irskem v poletnih oblačilih, z odprtimi sandali ... In mnoge druge majhne nedoslednosti.

— Tadeja
8.4. 2010 ob 11:24

ful hud film

— ja-jst
11.4. 2010 ob 11:54

full dober film....se že od doma smejim

— janez
19.4. 2010 ob 13:45

Učeri sm šla gledat film z BFF!! =)) res dobr film in vreden ogleda!! V njem sta dobra IGRALCA KAR JE PRI FILMU RES POMEMBNO! =) Res vredno ogleda
!! :P <3 =)

— Maxy
25.4. 2010 ob 15:31

Jaz bom šla gledat toti film.Mislim,da je zelo dober za romantičen večer s fantom. :)

— Tinkara
7.5. 2010 ob 15:43

Nič novega, že videno v ogromno filmih podobnega žanra in prežvečeno.
No-brainer za tiste, ki se nimate kam dati in hrepenite po gledanju katastrofalne igralske zasedbe z neizvirnimi zapleti.

— Shemish
13.6. 2010 ob 19:13 zvezdica

Ta film je nekaj izrednega res vreden ogleda. Ona je prefinjena dama, on pa preprost podeželski fant z sarkastičnim smislom za humor. Na prvi pogled sta nezdružljivo nasprotje, a zgodi se da se preprostost in prefinjenost združita v popolno celoto. Popolna pa je zato, ker sprejemata drug drugega z napakami vred. Njuna nepopolnost ju dela popolna. Film ima neverjetne smešne vložke in združuje značajsko, situacijsko, telesno in besedno komiko. Združuje zgodbo in užitek obenem, ni še ena v neskončni vrsti osladnih komedij, ampak ponudi novi spekter življenja. Posebej všeč mi je, ko se sproži alarm in ljudi skrbi le za materialno plat, zavarovati materialnost najvišje vrednosti po denarni plati, a ne po duševni. Kaj bi izbrali vi, če bi imeli 60 sekund časa za obvarovati nekaj dragocenega: čustva ali razum?

— Sara
31.7. 2010 ob 20:52

Super film!!!

— MIHA

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.