Kolosej
Film distribucije Cinemania group

Prepovedan sadež

drama
Klepet po internetu ni tako nedložen kot se zdi. Mladini do 18. leta odsvetujemo ogled filma.
Na sporedu od: 28.9.2006, Kolosej Ljubljana
28.9.2006, Kino Komuna
1h 43min / 103min
Leto: 2005
Država: ZDA
Scenarij: Brian Nelson
Režija: David Slade
Nedolžnost in resnica imata številne obraze. Prikupna najstnica Hayley se preko svetovnega spleta spozna s 30-letnim fotografom in kmalu se dogovorita za sestanek v živo. Hayley je nad šarmantnim Jeffom povsem očarana in naslednja postaja je njegov dom, toda Hayley ima svoj skrivni načrt. Prepričana, da je Jeff odgovoren za skrivnostna izginotja drugih najstnic, skuša najti dokaze oziroma prisiliti Jeffa, da prizna, pri tem pa je pripravljena uporabiti tudi najbolj srhljive metode.

Zgodba

Hayley je pametna in nadvse očarljiva najstnica ­- toda tudi pametne punce delajo napake.

V kavarni se zaplete z Jeffom, moškim, ki ga je spoznala prek interneta. Privlačnemu in elegantnemu fotografu v zgodnjih 30-ih predlaga, da se odmakneta v njegovo stanovanje. Hayley najde vodko, začne mešati pijačo, celo pozirati in se slačiti. Jeffu gre vse kot po maslu, a pred njegovimi očmi je vse bolj megleno in kmalu omedli.

Ko pride k zavesti, je zvezan, Hayley pa brska po njegovem stanovanju. Hoče namreč najti Jeffovo priznanje, da ni prva najstnica, ki jo je pripeljal k sebi, in kar je pomembneje, da njen ujetnik ve, kaj se je zgodilo z Donno Mauer, punco, ki je izginila iz njegove najljubše kavarne. Če ne izsili priznanja, bo uporabila druge metode. Preizkusila bo kirurški poseg, s katerim se je seznanila na internetu.

Patrick Wilson in Ellen Page igrata v celovečercu Prepovedan sadež, provokativnem psihološkem trilerju, ki ga je režiral David Slade. Za scenarij je poskrbel Brian Nelson, producenti so David Higgins, Richard Hutton in Michael Caldwell.

Izjava producenta Davida Higginsa

Zamisel za film sem dobil v članku o mladih dekletih na Japonskem, ki so se podajala v razmerja s starejšimi moškimi, ki so jih spoznala prek interneta. Zvabila so jih k sebi, tam pa jih je pričakalo več prijateljev, ki so izbrance pretepli in mučili. Pomislil sem na zgodbo, kjer bi to počela samo ena punca. Punca, ki zapeljuje moške, ki nadlegujejo druge punce. Za scenarista sem takoj izbral Briana. Če zapreš dve osebi v isti prostor za 90 minut, potrebuješ odličnega pisca, sposobnega razviti like in ne zgolj zgodbe. Zgodba se mi zdi predvsem Hayleyjina. Gre za 14-letnega Hannibala Lecterja. Vseskozi se mi je zdela bolj zanimiva od Jeffa, saj njene različice na filmskih platnih še nisem zasledil. Jeff mi je prav tako všeč, a podobne like sem že videval. Ko mi je Brian predložil končno različico scenarija, sem osupel. Vedel sem, kakšen naj bi bil lik Hayley, a nisem pričakoval, da bo izražen tako intenzivno.

Z Brianom sva si zamislila odprt konec. Naj občinstvo odloči, ali je Jeff dobil tisto, kar mu gre, ali pa je šlo vse skupaj predaleč. Vesel bi bil razprave občinstva ob koncu filma. Bi se moralo zgoditi več? Morda manj?

Izjava režiserja Davida Sladea

Vedno so me zanimali odnosi med liki, ki vključujejo mučenje. Brianov scenarij je pokazal svet, v katerem moramo podvomiti v vrednote in predsodke. 14-letno dekle poskrbi za nevzdržno situacijo, ko se sooči z osumljenim pedofilom. Nekje na polovici filma to dekle preziramo. Znajdemo se v dilemi, saj vendar ne smemo biti naklonjeni pedofilu. Brianovo delo je najboljši scenarij, kar mi jih je bilo ponujenih. Prepovedan sadež je predstavljal čustveni izziv, a verjel sem, da mu bom kos. Briana sem prepričal, da je bil z nami med celotno produkcijo, na vajah in pogosto na snemanju. Vedno je upošteval moje zamisli, ko sem hotel spremeniti dialog.

Najbolj naporen je bil izbor glavnih igralcev. Mnogim je bila temačna vloga všeč, a tedaj neprimerna za njihovo kariero. Patrick je bil popoln. Med snemanjem je moral preživeti pekel. Tri dni zapored smo ga mučili, tudi obesili, kastrirali. Tudi Ellen je bila neverjetna. Sprva sem imel predsodke glede Hayley, a odpustil sem ji zaradi njene starosti in hormonov. Po Ellenini zaslugi sem spremenil mnenje o zgodbi in do neke mere o Hayley. Upodobitev je bila izredno osebna in tridimenzionalna.

Ta zgodba je nedvomno provokativna. Moški se bodo zalotili s prekrižanimi nogami. Podvomili bodo vase in med drugim premislili o tem, kako gledajo na pornografijo, nasilje.

Igralska zasedba

Patrick Wilson (Jeff Kohlver) je v izredno kratkem času postal eden najbolj iskanih igralskih talentov, saj s svojim delom navdušuje tako kritike kot občinstvo. Leta 2003 je ob Meryl Streep, Alu Pacinu, Mary Louise Parker in Emmi Thompson zaigral v filmu Angels in America, ki ga je za HBO režiral Mike Nichols. Vloga mu je prinesla nominaciji za zlati globus in emmyja. Naslednje leto se je preizkusil v zgodovinski vojni drami Johna Leeja Hancocka The Alamo, v kateri je dopolnil igralsko zasedbo z Jasonom Patrickom, Dennisom Quaidom in Billyjem Bobom Thorntonom. Leta 2004 je sledil celovečerec The Phantom of the Opera Joela Schumacherja.

Navduševal je v broadwayskem mjuziklu Oklahoma! in bil že drugič zapored nominiran za nagrado tony za najboljšo glavno moško vlogo v mjuziklu. Pred tem se je za nagrado potegoval z vlogo v mjuziklu The Full Monty. Slednjo je Time Out New York izbral za enega najboljših nastopov v letu 2000. Zaigral je še v nebroadwayskem mjuziklu Bright Lights, Big City (nominacija za nagrado Drama Desk in nagrada Drama League) ter broadwayskem mjuziklu Fascinating Rhythm (nagrada Drama League).

Ellen Page (Hayley Stark) je bila že pri sedemnajstih med najbolj prepoznavnimi igralkami v Kanadi. Svojo kariero je začela z desetimi leti v izredno uspešnem televizijskem filmu Pit Pony in si takoj priigrala nominacijo Gemini za najboljšo vlogo v otroškem programu ter nominacijo za nagrado Young Artist. Leta 2002 je zaigrala v celovečercu Marion Bridge in za vlogo Joanie na mednarodnem filmskem festivalu v Torontu prejela nagrado za najboljši kanadski prvi celovečerec. Z vlogo si je prislužila še nagrado ACTRA Maritimes za izredno žensko vlogo. Leta 2004 je prepričala v drami Alison Murry Mouth to Mouth. Istega leta smo jo na velikih platnih lahko videli v komediji Daniela MacIvorja Wilby Wonderful.

Gledalce pred malimi zasloni je navdušila predvsem v kultni seriji Trailer Park Boys, v filmih Mrs. Ashboro's Cat (Ghost Cat), Homeless to Harvard: The Liz Murray Story, Going for Broke in nazadnje v seriji ReGenesis.

Filmska ekipa

David Slade (režija)

Prepovedan sadež je sicer njegov prvi celovečerec, a režija mu še zdaleč ni tuja, saj se je podpisal pod številne reklame in glasbene videospote. Prejel je več kot 65 nominacij za raznovrstne nagrade. Celovečerec je posnel s 35 mm filmom Kodak 200 T(5279) v zgolj 18 dneh v Kaliforniji. Sodeloval je z enako ekipo kot vedno dotlej, med drugim s kinematografom Willemsom in asistentom režije Wassermanom.

Brian Nelson (scenarij)

Tudi zanj je Prepovedan sadež prvenec. Pred tem se je dokazoval s scenariji za igre (Consolidation, Radiant in The Joy Luck Club), televizijske igre in serije (20,000 Leagues Under the Sea, Jag in Lois And Clark), pohvali pa se lahko tudi s knjigami (Earth Bound, Asian American Drama: Nine Plays).

David Higgins (produkcija)

Kot koproducent je zaslužen tudi za produkcijo izredne uspešnice Big Momma's House (2000) in njenega nadaljevanja (2006). Kot izvršni producent je sodeloval pri številnih projektih, med drugim pri komedijah Don't Send Help in Uncle Ray.

Komentarji

15.9. 2006 ob 18:19

Sem prvi... ql... Pravkar pogledal, priporočam!!! Eden redkih filmov...

— bandit
17.9. 2006 ob 11:50

Film sem si včeraj ogledal in vam morem povedat da gre za odličen izdelek. Moti me predvsem kolosej-eva oznaka "drama" s katero se nebi lih strinjal. Po moji oceni gre bolj za blago verzijo trilerja, kot pa kako dramo. Sama zgodba filma pa je izvrstno narejena, čeprav skoraj do konca filma neveš kdo je na "dobri" strani in kdo na "slabi". Drugače pa film vreden ogleda (ne priporočam ga nežnim dušam in ljudem s slabo toleranco do kastriranja :) Ocena 7.5/10

— Smiley666
17.9. 2006 ob 20:39

film mam že doug, ogledala sm si ga zdele in res. odličn film! vreden ogleda tko da ga priporočam...

— xx
19.9. 2006 ob 19:09

zelo izvirna zgodba .. super film ... napet do konca ! priporočam ogled.

— kAya
21.9. 2006 ob 12:57

Šokantno, a realno...

— N*
28.9. 2006 ob 19:14

ta film sm mislu da bo bolši... sploh pa konec je sfaljen

— bn
4.10. 2006 ob 16:14 zvezdica

Zelo gledljiv in dobro narejen film z aktualno tematiko, čeprav je zgodba občasno za lase privlečena.but who cares...dobri 2 uri sta hitro minili

— Timo
5.10. 2006 ob 11:00 zvezdica

Nad filmom sem bil navdušen, saj nisem pričakoval da bo film s tako majhno igralsko zasedbo minil kot bi trenil. Res ima zgodba nekaj malusov a še vedno deluje prepričljivo. Izredno pa sem bil navdušen in presenečen nad igro Ellen Page, ki je svojo vlogo odigrala nadmočno. Edini resni minus ki ga dam filmu, je neuspešen opis strahu Jeffa pred svojo bivšo punco. Ogled pa vseeno toplo priporočam. 8/10

— Simon
6.10. 2006 ob 17:22

kaj so scenaristi mislili s tole nasjtnico, kakšen povod je imela, da bi šla v to.. Morda jo je res strašila usoda Donne mauer, vendar,če sama ni bila zlorabljena(potem bi razumel kar dela)...mislim, kdo gre pri zdravi pameti delati to kar je šla ona... in toliko igric... kaj če se ne bi tako dobro za njo končalo... in seveda, kako je ona vedla, kdo je ubil donno mauer??? Če policsti tega ne vedo..kako za boga bo 14letno dekletce to vedlo??? Pa morm povedat, da se mi je jeff začel smilit... da ti odrežejo jajce..vsaj na tak način.. na živo?

— Not a jarhead
7.10. 2006 ob 1:06 zvezdica

Film mi je bil všeč. Predvsem me je priklenil v naslonjač in je minil, kot bi trenil. Zanimiva tematika in predvsem odlična igra Ellen Page. Vsaj po mojem mnenju. Mogoče so nekatere poteze režiserja res malce sumljive, vendar me to nikakor ni odvrnilo od gledanja. Hmm...ne razumem pa enega od komentarjev. Komu se lahko pedofil smili? Po moje nikomur. Rešitev, ki se jo je domislila Hayley je bila ustrezna. Ampak to je zgolj moje mnenje. Priporočam za ogled!

— Bigboi
21.10. 2006 ob 16:02 zvezdica

Maščevanje. Če ste videli filma I Spit on Your Grave in Ms. 45, potem veste kaj zmorejo ženske. Še posebej ženske, ki se maščujejo moškim. Če ste videli film Alexandra's Project, pa veste kako daleč nese njihova domišljija. In Hard Candy je film o ženski, ki se maščuje in ki ima domišljijo. Veliko domišljije in še večjo željo po maščevanju. In pozor, stara je komaj 14 let, moški, ki se mu maščuje, pa je na dobri poti, da postane pedofil. Prav imate, punca je Lolita, ujame pa ga na internetu, kjer mu čveka o tuširanju. In maščuje se za vse mladoletne žrtve, za vsa dekleta, ki so jih v parklje dobili starejši moški. Njen nick je Tangica, moški pa jo seveda zvabi domov s pretvezo, da jo bo pofotkal. Ko ga omami in zveže, je seveda na vrsti kastracija. Precizno, navihano, poniževalno in domiselno rezanje jajc, ki ga lahko ubožec gleda v živo na ekranu. Punca namreč prižge kamero in vpraša: »Začela bova. Hočeš, da najprej odrežem levo ali desno.« Res je, bejba ima smisel za humor, za črni humor, ki ves čas odlikuje tole opasno, maščevalno in psihično naporno dramo. Ultimativni film maščevanja, kjer gre punca do konca. Pa četudi ni čisto prepričana, da je moški res kriv. Da je res zlorabil in ubil neko deklico ter da ga res rajcajo samo 14 letne punčke. In pozor, film ničesar ne pokaže od blizu. Vse kaže od daleč ali pa kaže nekaj drugega in o mučenju samo govori. Ravno zato je še bolj hud, še bolj nevaren, še bolj direkten in tak, da moškega po končanem ogledu še mesec dni bolijo jajca. Tako je, Hard Candy je film, po katerem ne boste nikoli več pecali po internetu.

— iztok gartner
1.1. 2007 ob 22:46

glup film ... resno, glup film ...

— Glupo
31.3. 2008 ob 2:00

film je totalno brezveze , dolgocajtn glup, in res psihičen!!!!!

— vesna +++
5.4. 2008 ob 2:00

ful vrei film :)

— blahh
14.8. 2010 ob 0:06

Pa tu je kr neki k jeff ni une punce ubu ampk samu slikou?? zakaj se pol una punca 14 letna sploh sekera. Oba sta idiota u filmu punca in moški. (pa še punca je vedla gdu je res ubu njeno (prjatlco kao))

— marjan D
14.8. 2010 ob 0:08

Sej film je drgač še kr nekaku sm men je Dopi _du čist

— marjan D
13.11. 2010 ob 14:54

zakon film!

— banana
19.10. 2013 ob 20:02

1a

— Lujz

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.