Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Prepovedan dotik

drama
Notranjim demonom ni mogoče ubežati.
Na sporedu od: 3.3.2005, Kolosej Ljubljana
1h 27min / 87min
Leto: 2004
Država: ZDA
Scenarij: Nicole Kassell, Stephen Fetcher, Steven Fechter
Režija: Nicole Kassell
Po 12 letih v zaporu Walter (Kevin Bacon) prispe v neimenovano mesto, se zaposli v skladišču lesa in se v glavnem drži zase. Tolažbo najde pri Vickie (Kyra Sedgwick), ki obljubi, da ga ne bo sodila po njegovi preteklosti. A Walter preteklosti ne more pobegniti. Kot obsojenega spolnega prestopnika ga imajo vsi na očeh. Ko se v parku sprijatelji z deklico, se mora Walter spopasti s strašno negotovostjo ponovno zbujenih demonov.

O zgodbi

Walter (Kevin Bacon) se preseli v majhno opremljeno stanovanje nasproti osnovni šole. Zaposli se v mizarski delavnici, a se drži zase. Obiskuje dr. Rosena, svojega terapevta, a zdravnik nima dosti izkušenj. Walter je pravkar prišel iz zapora, kjer je preživel 12 let za spolne napade na deklice. Ob njegovi aretaciji ga je žena s hčerko zapustila. V mestu ima sestro Annette, ki ima 12-letno hčerko in moža Carlosa. Annette noče imeti opravka z Walterjem. Walter v službi opazi Vickie (Kyra Sedgwick), ki vozi nakladalnik in ne prenaša nobenih neumnosti od fantov, ki ji z njimi ne prizanašajo. Je čedna, a žilava. Rosen predlaga Walterju, naj piše dnevnik. Ideja se mu zdi smešna. S tem bi ga policaji spravili nazaj v zapor. Ampak Walter opazuje šolo in otroke. Opazi tudi, da se tam zadržuje sumljiv tip. Candy zvablja fante s sladkarijami in se redno vrača, da bi si pridobil njihovo zaupanje. Policaj Lucas (Mos Def) vdre v Walterjevo stanovanje in mu pove, da vedo, da je tukaj, in kam hodi in kdaj. Walter ostane hladen.

Vickie je neustrašna in agresivna. Povabi se k Walterju in ga zapelje. Walter vpraša Rosena, kaj pomeni biti "normalen". Vickie ve, da ima Walter skrivnosti in jih skuša izvedeti. Carlos ga obišče in pravi, da nima nič proti Walterju, da pa ne more prepričati Annette, da bi obiskala brata. Končno Walter zaupa Vickie svojo skrivnost. Včasih je spolno napadal deklice, stare 9 do 12 let. Bil je nežen. Govoril si je, da so one zapeljale njega. Tega noče narediti nikoli več, a se boji svojih nagibov. Walter končno razkrije Rosenu, da sta s sestro včasih skupaj dremala, vse od otroštva pa v puberteto. S tem nakaže, da od tod izvira njegovo spolno nagnjenje do deklic. Walter še vedno opazuje šolsko dvorišče, a ga bolj zanimajo Candy in dečki. Nekega dne Walter sledi 12-letni deklici v knjigarno. Prodajalci ga zaslišujejo, zato pobegne.

Walter se še naprej dobiva z Vicki. Pride v park, kjer spozna deklico, ki opazuje ptice. Pogovarjata se. Lucas oznani, da je bila v bližini posiljena deklica in da opazujejo Walterja. Ko nekega dne pride v službo, vsi sodelavci strmijo vanj. Nekdo je razobesil policijski letak, ki opozarja, da se je v sosesko priselil pedofil - Walter. Vickie ve, da je to naredila šefova tajnica. Šef zahteva, da se vsi vrnejo na delo. Razburjen in jezen se Walter vrne v park, kjer spet sreča isto deklico. Vpraša jo, ali bi mu sedla v naročje. Zavrne ga. Po nekaj minutah pogovora razkrije, da tudi njen očka hoče, da mu sedi v naročju. Walter jo sprašuje, ali se očka čudno premika ali čudno govori, ko mu sedi v naročju. Jo to moti? Deklica potrdi. Walter jo mirno in tiho spodbuja, naj pove mamici in učiteljem, kaj očka počne. Pojasni, da bo očka sicer najprej jezen, da pa je pomembno, da drugim pove, kaj očka počne. Tako bo nehal s tem. Walter zapusti park in se vrne domov. Vidi, kako Candyjev avto ustavi pred šolo, iz njega pa izstopi deček angelskega videza. Walter napade Candyja in ga pretepe. Lucas se oglasi in sprašuje Walterja, ali kaj ve o tipu, ki so ga pretepli na drugi strani ceste. Walter zanika. Policaj razkrije, da je Candy predofil, ki ga zaradi posilstva dečka iščejo v drugi državi. Walter molči. Vickie odpelje Walterja k Annette. Ta je še vedno jezna nanj, a se je vsaj pripravljena pogovarjati. Walter se vrne v avto k Vickie in odpeljeta se k njen domov in v novo življenje.

O produkciji

Produkcija je bila kar zahtevna, saj je bilo najprej treba gledališko dramo predelati v filmski scenarij in to tako, da ostanejo vse globine igre nedotaknjene. Ker je tudi tema filma - zgodba o pedofilu - zelo zahtevna, je trajalo kar nekaj časa, da so dobili zasedbo in sodelavce. A potem so bili vsi navdušeni. Režiserka pravi: " Upam, da bo film kljub težki temi gledalce ganil in sprožil razpravo o tej temi, o kateri se vse premalo govori."

O igralcih

Kevin Bacon (Walter) je eden najboljših igralcev svoje generacije, ki se je dokazal v zelo različnih žanrih tako z glavnimi kot s karakternimi vlogami. Debitiral je v filmu National Lampoon's Animal House in nadaljeval s filmoma Diner in Footloose, ki ga je izstrelil med zvezde. Nastopil je v filmih JFK Oliverja Stona, A Few Good Men Roba Reinerja, Sleepers Barryja Levinsona, Apollo 13 Rona Howarda, Mystic River Clinta Eastwooda in številnih drugih. Nastopa tudi v gledališču in na TV in je režiral že dva filma. Večkrat je bil nominiran za zlati globus. Z bratom imata zelo uspešno glasbeno skupino.

Kyra Sedgwick (Vickie) je uspešna tako na odru kot na velikem platnu. Dvakrat je bila nominirana za zlati globus in je prejela več gledaliških nagrad. Nastopila je v filmih Phenomenon Johna Turtletauba, Critical care, Born on the Fourth of July, Singles in številnih drugih. Deluje tudi kot filmska producentka.

Mos Def (Sgt. Lucas) velja za enega najbolj introspektivnih izvajalcev hip-hopa. Deluje v različnih glasbenih žanrih in umetniških medijih. Njegove uspešne albume cenijo tudi kritiki. Nastopil je v filmih Bamboozled Spika Leeja, Monster's Ball in drugih. Nastopa tudi na gledaliških odrih in na TV.

Benjamin Bratt (Carlos) je izjemen igralec, ki je nastopil v filmih Traffic Stevena Sodeberga, Miss Congeniality, Red Planet, The Next Best Thing Johna Schlesingerja, Clear and Present Danger Phillipa Noycea in številih drugih. Znan je postal s serijo Law & Order in nastopa tako v gledališču kot na TV.

Komentarji

4.3. 2005 ob 17:33

Zakaj zaboga ste zapisali celotno "obnovo" filma, od začetka do konca?!

— Eh...
4.3. 2005 ob 19:05

Lepo bi bilo, da bi vam te komentarje pisal nekdo, ki je vsaj polpismen...

— Komentar na ''O zgodbi''
9.3. 2005 ob 23:21 zvezdica

Tudi pedofili so ljudje. 'Nisem pošast,' možu svoje sestre razlaga Walter (Kevin Bacon), vase zaprti in tihi možakar, ki so ga po dvanajstih letih izpustili iz zapora. Njegov greh so bile punčke. Takšne mlade, majhne in nedolžne punčke, ki si jih je rad posadil v naročje in z njimi počel razne umazanije. 'Nikoli jih nisem v ničesar prisilil. Vedno sem bil nežen,' pojasni svojemu novemu dekletu Vickie (igra jo Baconova resnična žena Kyra Sedgwick), seksi sodelavki, ki ga razume. Ki mu odpusti stare grehe. Ki ga ljubi. Ki v njem vidi človeka. Nekaj dobrega, romantičnega in normalnega. In tu se prične igra z gledalci. Igra, ki ni bila še nikoli tako zelo trda. Pred našimi očmi se namreč znajde pedofil, ultimativni izmeček, ki bi ga radi linčali. Ki si ne zasluži življenja. Ki bi ga morali kastrirati in obglaviti. Ki bi moral za vedno ostati v arestu. Še posebej, če še vedno gleda za mladimi punčkami in se z njimi dobiva v parku. Pa vendar, pedofil je tokrat tudi človek. Trpeči ubožec, ki se trudi. Ki noče na stara pota. Ki se zgrozi, ko ugotovi, da v mestu deluje še en pedofil, oboževalec osnovnošolskih fantkov. Ki se strezi, ko zakapira, da njegovo potencialno žrtev spolno zlorablja tudi očka. Zgodba o pedofilu, ki ga odrešijo drugi pedofili? Tako je. In seveda zgodba, ki vas bo hudo zmedla. Ki vam bo zdelala moralo. Ki vam ne bo pustila spati. Ki vas bo nesla še dlje od filma Happiness iz leta 1998, kjer smo se pedofiliji celo smejali in se ob tem spraševali kaj za hudiča je narobe z nami. Pa gremo do konca in skočimo pod kožo pedofila, pod kožo človeka, ki ga vzburjajo otroci. Huda reč. Tako huda, da si ne moreš pomagati. Tako huda, da te lahko odreši samo samomor. Čeprav si skušaš dopovedati, da to ni prav, da se to ne dela, da bodo žrtve trpele, greš naprej. Čez mejo dobrega okusa. To je v tebi. S tem se rodiš. Ali kot pravi policist Mos Def: »Tu gre očitno za virus, za bolezen.« In ta bolezen nima zdravila. Ali kot nam je razložil prej omenjeni Happiness: »Vsakdo najde srečo. Pedofili jo pač najdejo v tem, da seksajo z otroci.« In pedofilija je zločin. Hujša od umora, hujša od posilstva, hujša od nekrofilije, hujša od seksa z živalmi. Jim lahko odpustimo? Presodite sami.

— iztok gartner
13.3. 2005 ob 10:38

Sploh ni tuk dobr film k sm prčakvov.Ampak tut to se splača vidt.Ajde

— Hudec

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.