Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Preko vseh meja

drama
Kjer upanje preživi...
Na sporedu od: 4.3.2004, Kolosej Ljubljana
2h 7min / 127min
Leto: 2003
Država: ZDA, Nemčija
Scenarij: Caspian Tredwell-Owen
Režija: Martin Campbell
Razvajena mladenka sledi svojemu izbrancu na področja sveta, ki jim usoda ni bila mila - v pomoči drugim spet začuti ljubezen do življenja. Glavno vlogo igra Angelina Jolie, ki se tudi osebno pogosto zavzema in pomaga ljudem iz dežel v razvoju!

Naivna in razvajena Američanka Sarah Jordan sredi 80-ih let udobno živi v Londonu. Njen svet pa se postavi na glavo, ko se dr. Nick Callahan pojavi na dobrodelni zabavi za pomoč otrokom, za katere skrbi v Afriki. Sarah, ki jo Nick neizmerno privlači, zapusti London in se odpravi v kruti vsakdan Afrike, Kampučije in Čečenije. Z Nickom delata z ramo ob rami in prej razvajena mladenka ponovno začuti ljubezen do življenja.

O zgodbi

Dobitnica oskarja za stransko vlogo in zvezdnica mednarodnih uspešnic Angelina Jolie je vložila vse moči, da bi scenarij tega filma ugledal luč sveta tudi na platnu.

Zgodba se loteva številnih občutljivih in ganljivih tem - družine, države, življenja in ljubezni.

Potem, ko je prebrala scenarij, se je Angelina Jolie začela tudi zasebno zavzemati za dobrodelne akcije in postala ambasadorka dobre volje urada Združenih narodov za begunce.

Ne preseneča, da je filmska zgodba igralko tako ganila, saj ob njej niso ostali hladni niti ljudje, ki se s tovrstno problematiko ukvarjajo že dalj časa. Richard Walden, ustanovitelj in predsednik dobrodelne organizacije Operation USA pravi: "Film zelo natančno predstavlja obup ljudi na obeh straneh enačbe - tistih, ki potrebujejo pomoč in tistih, ki jim skušajo pomagati."

Glavni igralec Clive Owen dodaja: "Že zelo dolgo nisem prebral tako dobrega scenarija. Je čudovit ep o sorodnih dušah, ki se postavita po robu nekaterim najhujšim okoliščinam, ki jih najdemo v današnjem svetu. Všeč mi je bilo, kako so prikazani dogodki iz nedavne zgodovine in kako se ljubezenska zgodba razpreda skozi čas."

Igralca sta prepričana, da bo humanitarna naravnanost v filmu ganila mednarodno javnost.

Režiser Martin Campbell, ki se je proslavil s filmoma Vertical Limit in The Mask of Zorro, zatrjuje, da ta romantični triler ruši meje svojega žanra. "Odpelje nas v predele, kamor nas ni odpeljal še noben film doslej. Pa ne le na eksotične lokacije, tudi v skrite predele srca."

O produkciji

Filmska ekipa se je selila z lokacije na lokacijo, pri tem pa doživela hude spremembe okolja - od kanadskega ledu do afriških puščav.

Posebno pozornost so posvetili taktnemu prikazovanju afriških domorodcev. Pri tem so na primer sestradane otroke prikazali s pomočjo računalniške obdelave posnetkov zdravih otrok.

V Namibiji so vseh 2000 statistov zbrali iz tamkajšnjih plemen, večinoma iz oddaljenih, ruralnih predelov. Potem so postavili bolnišnice, najeli zdravstveno osebje in skrbeli za vse udeležence snemanja z enako skrbjo.

Posebna ekipa je skrbela za kakovost vode, v katero so dodajali elektrolite, da so člani filmske ekipe zdržali ekstremne vremenske razmere.

Po koncu snemanja so za sabo pustili več velikih in okoli 350 manjših šotorov, pisarniško pohištvo in generatorje, ki so jih podarili UNHCR-ju.

Domačini, ki so pri snemanju sodelovali kot statisti, so zasluženi denar kasneje uporabili za izgradnjo nujno potrebnih objektov v domačih vaseh.

O igralcih

Angelina Jolie (Sarah Jordan) je osvojila prvega oskarja in tretji zlati globus za Girl, Interrupted. Nastopila je tudi v uspešnicah Gone in Sixty Seconds, Original Sin, Playing by Heart, Pushing Tin, v obeh filmih o računalniški junakinji Lari Croft, na televiziji pa v filmih in serijah Gia, Playing God, George Wallace, True Women...

Clive Owen (Nick Callahan) vse bolj postaja mednarodno priznan zvezdnik, čeprav ga še vedno najbolje poznajo doma, v Veliki Britaniji. Videli smo ga lahko v filmih Gosford Park, The Bourne Identity, Close My Eyes, Century, Bent, Greenfingers in Croupier, pa tudi v vrsti televizijskih filmov in nadaljevank.

Linus Roache (Henry Bauford) se uvršča v sam britanski igralski vrh. Nastopil je v filmih Heart's War, The Wings of the Dove, Priest in v vrsti televizijskih filmov in serij. Nastopa pa tudi v gledališču.

Teri Polo (Charlotte Jordan) je mlada igralka, ki ji kritiki napovedujejo uspešno filmsko in televizijsko bodočnost. Kariero je začela kot plesalka, nato pa se je preizkusila kot fotomodel in končno kot igralka. Pri nas se jo najbolj spomnimo v vlogi Michelle Capra, zdravnikove žene v nadaljevanki Severna obzorja. Nastopila je tudi v filmih Meet the Parents, The Unsaid in Domestic Disturbance.

O ustvarjalcih

Martin Campbell (režija) se je proslavil z uspešnicama Vertical Limit in The Mask of Zorro. Slednji je bil nominiran za oskarja in zlati globus, morda največji uspeh tega filma pa je bil lansiranje Catherine Zeta-Jones in Antonia Banderasa med mednarodno priznane filmske zvezdnike. Campbell je režiral tudi bondiado GoldenEye in filme Criminal Law, Defenseless in No Escape.

Caspian Tredwell-Owen (scenarist) je na Etonu študiral jezike, ko se mu je ponudila priložnost za sodelovanje pri filmu Dangerous Liaisons. Potem je nekaj časa delal za televizijsko produkcijo Warner Bros., potem pa se je preusmeril v pisanje scenarijev. Napisal je Diamonds in the Sky, potem pa začel raziskovalno delo za Beyond Borders. Pogovarjal se je s številnimi sodelavci različnih humanitarnih organizacij in leta 1999 je odpotoval na Kosovo. Tamkajšnje izkušnje so dale izrazit pečat scenariju Beyond Borders.

Phil Meheux (direktor fotografije) že šestič sodeluje z režiserjem Martinom Campbellom. Pred snemanjem filma Beyond Borders sta skupaj posnela že The Mask of Zorro, Goldeneye, No Escape, Defenseless in Criminal Law. Podpisan pa je tudi pod filmi Bicentennial man, Entrapment, The Saint, The Long Good Friday, The Forth Protocol, Rubi, Renegades, Highlander II: The Quickening in mnogimi drugimi.

Komentarji

13.3. 2006 ob 5:48

Film PREKO VSEH MEJA mi je bilo zelo všeć saj imam rada take filme.

— Maša
15.10. 2006 ob 21:02 zvezdica

film me je osebno zelo pozitivno presenetil!preprosto moraš ga videti dobro bi bilo da ga vidi čim več ljudi!da ni največji problem kaj bos oblekel ali to da te pusti fant/dekle, ampak je na svetu se veliko hujsih stvari. film te zagotovo ne pusti hladnega in je zelo resničnostni ter krut!

— metulcek
18.3. 2010 ob 19:56

ful dober film, vsaj zame :)

— ana
8.7. 2017 ob 14:27

Vsec mi je bil film

— Liza

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.