Kolosej
Film distribucije Fivia

Prekleti

grozljivka
Kar te ne ubije, te kali.
Na sporedu od: 12.5.2005, Kolosej Ljubljana
1h 36min / 96min
Leto: 2005
Država: ZDA
Scenarij: Kevin Williamson
Režija: Wes Craven

Kratka vsebina

Ellie (Christina Ricci) in njen mlajši brat Jimmy (Jesse Eisenberg) se pozno domov vračata domov, ko se zapleteta v prometno nesrečo. Mlado voznico, ki se ji odločita pomagati, neznana žival odvleče v grmovje, njiju pa ugrizne. Kmalu se jima začnejo dogajati čudne stvari. Odločita se, da bosta razvozlala skrivnost in se rešila prekletstva. Najti morata osebo, ki je vse skupaj začela, in to še pred polno luno.

Preklete je režiral Wes Craven (Krik, Krik 2, Krik 3), scenarij pa napisal Kevin Williamson (Krik, Krik 2). V filmu igrajo Christina Ricci (Pošast, Ljubezen in vse ostalo, Zbor prekletih, Miranda), Jesse Eisenberg (Vas ob gozdu), Shannon Elizabeth (Ameriška pita, Ameriška pita 2, Film, da te kap, Jay in Tihi Bob vračata udarec, Pravzaprav ljubezen), Milo Ventimiglia (Midve z mamo, Nasprotno od seksa), Joshua Jackson (I Love Your Work, Podle igre, Simpatije), Portia de Rossi (Ally McBeal, Sirene, Krik 2) in Mya (Zaplešiva, Umazani ples 2, Chicago).

Igralci

Christina Ricci (Ellie) je ena najbolj spoštovanih mladih igralk, uveljavlja pa se tudi kot producentka. Nazadnje smo jo lahko videli v romantični komediji Woodyja Allena Ljubezen in vse ostalo z Jasonom Biggsom in v drami Pošast Patty Jenkins s Charlize Theron v glavni vlogi, ki je za vlogo Aileen Wuornos prejela oskarja. Med drugim je posnela tudi I Love Your Work Adama Goldberga z Joshuo Jacksonom, Zbor prekletih Davida Carsona in Mirando.

Njen producentski prvenec je Prozac Nation, ki so ga posneli po uspešnem romanu Elizabeth Wurtzel. Christina Ricci v njem tudi igra, in sicer pod režisersko taktirko Erika Skjoldbjaerga (Insomnia). Njeni soigralci so Michelle Williams, Jonathan Rhys Meyers in Jessica Lange. Prozac Nation se je javnosti predstavil na torontskem filmskem festivalu.

Christina Ricci je začela igralsko pot že pri osmih letih, ko je z nastopom v šolski božični predstavi pritegnila pozornost krajevnega gledališkega kritika. Ta je staršem svetoval, naj jo spodbujajo k igranju. Že leto pozneje je debitirala v Sirenah, kjer je igrala filmsko hčerko Cher in sestro Winone Ryder.

Pozornost občinstva in kritikov je pritegnila z odlično odigrano vlogo Wednesday Addams v Adamsovih. Njen nastop je tako navdušil ustvarjalce filma in oboževalce, da je igrala še v nadaljevanju filma Pri Adamsovih 2. Njena naslednja uspešnica je bila Casper, za katero je prejela več nagrad. Leta 1997 je začela igrati resnejše vloge. Kritike je popolnoma prevzela z vlogo v Ledeni nevihti Anga Leeja, kjer so bili njeni soigralci Kevin Kline, Sigourney Weaver, Joan Allen in Elijah Wood. Za vlogo Dedee Truit v komediji Nasprotno od seksa je na seattlskem filmskem festivalu prejela nagrado za najboljšo igralko in bila nominirana za zlati globus. Za svoje vloge je bila večkrat nagrajena.

Med njenimi filmi najdemo Strah in trepet v Las Vegasu Terryja Gilliama, Pecker Johna Watersa, Puščavsko modrino in 200 cigaret. Za vlogo v Brezglavem jezdecu Tima Burtona je prejela nagrado Blockbuster Entertainment Award. Nazadnje smo jo lahko videli v komediji Pumpkin, pri kateri je sodelovala tudi kot producentka in ki pripoveduje o ljubezni med študentko in invalidom, in vojni drami Mož, ki je jokalSally Potter s Cate Blanchett, Johnom Turturrom in Johnnyjem Deppom.

Shannon Elizabeth (Becky) smo nazadnje gledali v romantični komediji Pravzaprav ljubezen. Nepozabna je bila tudi v Filmu, da te kap, gledalci pa se jo zagotovo najbolj spomnijo po vlogi seksi Nadie v Ameriški piti. Med drugim je igrala v Dish Dogs, Seamless, Ženskarjih, Jay in Tihi Bob vračata udarec, Evicted in mnogih drugih.

Shannon pa je doma tudi na odru in televiziji. Za televizijo je igrala v Arli$$ (HBO), Moja generacija (VH1), Waiting on an Angel; njene gledališke izkušnje pa obsegajo regionalne postavitve The Glass Menagerie, Čarovnik iz Oza in My Fair Lady.

Elizabeth se je rodila v Wacu, Teksasu, trenutno pa prebiva v Los Angelesu.

Ustvarjalci filma

Wes Craven (režiser) se je rodil leta 1949 v Clevelandu, 21 let pozneje pa je vstopil v filmski svet kot asistent producenta. Diplomiral je iz dramaturgije in filozofije na Johns Hopkins University v Baltimoru. Pred leti je napisal tudi svoj prvi roman The Fountain Society.

Nadaljeval je kot montažer pri nekaj nizkoproračunskih filmih, potem pa prešel med režiserje in se usmeril v grozljivke. Nočna mora v Ulici brestov je postala velika uspešnica. Med drugim je režiral tudi zelo hvaljeni Glasba mojega srca. Za televizijo je ustvaril in produciral serijo Nightmare Cafe, režiral pa je tudi sedem epizod serije Območje somraka.

Do danes je režiral vrsto uspešnih grozljivk (nekaj nadaljevanj Nočne more, Vampir iz Brooklyna, 100.000 voltov groze, Ljudje pod stopnicami) in si pridobil laskavo titulo najboljšega režiserja grozljivk današnjih dni. Gledalci ga poznajo predvsem po trilogiji Krik.

Kevin Williamson (scenarist) ni samo scenarist, ampak je tudi režiser. Njegov Lekcija za gospo Tingle je postal velika uspešnica, Williamson pa se je proslavil kot najbolj ustvarjalen in zabaven um Hollywooda.

Vse se je začelo leta 1996 z grozljivko Krik in njenim nadaljevanjem Krik 2. Williamson je iz svoje ljubezni do grozljivk ustvaril in napisal filma, ki sta postala ena od najuspešnejših grozljivk vseh časov in v blagajno prinesla več kot 200 milijonov dolarjev. Oba filma je režiral Wes Craven, v njem pa so nastopili bodoči zvezdniki Neve Campbell, Courtney Cox in David Arquette.

Z obema Krikoma in filmom Vem, kaj ste storili prejšnje poletje, velikim zaslužkarjem leta 1997, je Williamson začel novo obdobje tega žanra in ponovno pridobil osnovno občinstvo tega žanra - najstnike. Scenarij je napisal tudi za Zbornico, ki jo je režiral Robert Rodriguez.

Za televizijo je ustvaril serijo Simpatije, provokativno dramo o skupini najstnikov in njihovem odraščanju, s katero so zasloveli James Van Der Beek, Katie Holmes, Joshua Jackson in Michelle Williams. Simpatije so najuspešnejša serija WB vseh časov.

Njegova najnovejša projekta sta Retribution in Backwater. Pri prvem sodeluje kot izvršni producent, pri drugem pa kot producent.

Komentarji

11.4. 2005 ob 10:32

jas mislim da bo ta grozljivka dobra.kakor jas jih gledam mislim da bo ne.

— daniel
16.4. 2005 ob 13:55

men je ta film tko no kr en bedn

— WiRuS
16.4. 2005 ob 17:53

Kakšen film je sploht o? Najbrž bo dober, sodeč po igralcih. No bomo videl.

— kaj
21.4. 2005 ob 7:31

jajca!

— merde
3.5. 2005 ob 19:32

pa to bom ziher šla gleat v kino. nasploh mam grozljivke najrajši. pa upma, da bo res dober film!

— Tadeja
4.5. 2005 ob 20:18

jas mislim da bo ta grozljivka dobra.kakor jas jih gledam mislim da bo ne.

— hellboy POWER SLADE
7.5. 2005 ob 13:43

Misli, kdo gre pa ta filem gledati bo tako razočaran, tak brez veze je, čisto vzeto po prvem filmu o volkodlaku, pa tisti je bil še vredu, to pa tako zanič, da ostaneš brez besed

— Hrabri
9.5. 2005 ob 19:35

js upam da bo to u redu film, čeprov ne verjamem, ker so use grozljivke za en shit. tko da upejmo da ne bomo spet razočarani. :)

— maya
12.5. 2005 ob 18:46

ceprov se ni v kinu sm ga gledala na compu in se mi zdi da film ni tok strasn, je dobr sam ze pricakujes kaj se bo zgodil! caw

— sk girl
13.5. 2005 ob 10:43

khm.dons grem gledat :O

— vat
13.5. 2005 ob 20:01 zvezdica

Prekleti so bili zame prekleto veliko razočaranje, še posebej po dokaj obetavnem začetku, saj se film nekje na polovici izrodi v mešanico slabe komedije in še slabše srhljivke ter se proti koncu z neokusnimi humornimi vložki popolnoma osmeši. zgodba je predvidljiva in neizvirna. glavni liki sicer niti niso tako slabi (no, razlog za izbiro Portie de Rossi v vlogi ciganke bo zame ostala večna uganka), vendar te polomije nikakor niso mogli rešiti. Film uvrščam na svojo lestvico najslabših desetih, vsem ljubiteljem dobrih srhljivk pa svetujem da se ga v velikem loku izognejo. ocena: 2/10

— Lenča
14.5. 2005 ob 1:04 zvezdica

Strinjati se moram z Lenčo. Film sem si danes ogledal in po začetku je obetal zelo veliko. Film je imel zelo velik potencial, a kaj ko se izrodi v zelo slabo komedijo in pokvari ves dober vtis, ki ga je naredil prej.

— Gargamel
14.5. 2005 ob 4:37

dobr dobr dobr dobr film, eden Christinining najbolsih, res, to morte vidt usi

— Swizec
14.5. 2005 ob 20:16

povsem se pridružujem mnenju gargamela in lenče, film je res katastrofalno slab, Christina Ricci in Joshua Jackson sicer nista bila napačna, predvsem on mi je bil prijetno presenečenje, vendar je to premalo. portio de rossi so pa najbrž izbrali zato da bi filmu doprinesla malo reklame, saj polni časopise s svojo lezbično afero z ellen degeneris :-))) najhuje je pa to da bi lahko iz tega naredili čisto spodoben film, na koncu pa so naredili tako skrpucalo, da res ni podobno ničemer. Od režiserja more v ulici brestov bi človek pričakoval več!

— metka
15.5. 2005 ob 10:29

Pozdrav! To pomeni, da boste vsako kritko, ki se pojavi kot komentar preprosto izbrisali??

— click_
15.5. 2005 ob 19:39 zvezdica

Craven in Williamson ocitno izgubljata svojo ostrino in svezino, ki sta jo tako spretno vnesla s prenovo tako imenovanih slasher moviesov... Skoda, film bi lahko izpadel veliko bolje, tako pa imas ves cas obcutek, da so pac izkoristili kulise, ki so ostale od snemanja kdove katere grozljivke in scenarij, verjetno zlepljen iz vec filmov... Isto finto (recimo zgodbo) smo videli ze v Kriku 3, od katerega smo verjetno vsi pricakovali veliko, dobili pa dejansko parodijo filma na samega sebe. :( Odziv? Mlacno.

— Lestat
15.5. 2005 ob 19:44 zvezdica

Vsekakor se strinjam z zgoraj napisanimi komentarji. Film na zacetku obeta marsikaj, dokoncno pa zavozi z nekimi kvazihumoristicnimi vlozki, recimo volkodlak, ki kaze iztegnjen srednji prst... Mislim, ej! Se vedno trdim, bedno. Kdor vztraja, naj si ga gre ogledat, ampak vseeno, smo ze videli boljse grozljivke, je pa res, da zadnje case vedno manj. Hollywood je izcrpal samega sebe in isce resitev v reciklazi... Zalostno.

— Lestat
16.5. 2005 ob 13:04 zvezdica

Od filma sm pričakoval mnogo razlog je bil Wes. Po filmu pa sem se spraševal kako bi lahko prevrtel uro nazaj za 2 uri, ki sm jih zgubil po nepotrebnem. Film je totalna polomija, da o komičnih dodatkih kosmate živali ne govorim...

— DW
17.5. 2005 ob 1:13 zvezdica

Ne tako strašno slaba grozljivka o bratu in sestri, ki se spremenita v volkodlaka. Christina Ricci je bila vedno cursed. Prekleta, zakleta, ukleta. Vse od filma Družina Addams naprej. Nič čudnega, da sedaj igra Ellie, mlado poslovno žensko, ki jo nekega dne ugrizne volkodlak. In ker na režijskem stolčku sedi Wes Craven, prvak vseh treh Krikov in More v ulici Brestov, je jasno, da bo šlo za nekaj malce drugačnega. Še posebej, ker je scenarij napisal Kevin Williamson, možakar, ki se rad igra z insajderskimi hollywoodskimi štosi. Pa vendar, vse skupaj bi lahko bilo veliko bolje. Veliko bolj domiselno in zabavno. Pač film, ki bi zares vžgal kakih dvajset let nazaj. V novem tisočletju ga namreč nihče ni vzel zares. Še manj pa za hec.

— iztok gartner
20.5. 2005 ob 9:23 zvezdica

to je pa res en najslabsih filmov, ki sem jih gledala v kinu.pa, kaj mislijo, da smo tok glupi.prej smesno kot grozno, no v bistvu niti smesno, ampak glupo vse skupaj!se dobr, da sem dobla karte zastonj, ker za tako bedarijo je skoda vsakega tolarja.

— mary
22.5. 2005 ob 18:26

hei:P..em..jah tale film mi je biw full..resss full hud...mogoče bi blo bolj d bi biw še bolj grozn...k če je grozljiwka bi blo dobr če bi biw konc tud grozn...uglawnm biw je the best!

— marsy
22.5. 2005 ob 18:29

em..spet js...mah upam d bote še kk tak film ustwarl..sm pliss nj bo bl grozn..k kle pr temu smo se loh pow filma sm smejal...tko d NJ BO FULL GROZLJIW (sj je to tud značilno za grozliwko ane)...

— marsy
23.5. 2005 ob 16:21

Ful si ga želim gledat.Glavna igralka;Christinna Ricci je povedala da bi filmu moralo biti naslov Seks ubija.Zakaj?Povejte a je dobr kok bi ga ocenil?

— Dejan
28.5. 2005 ob 9:43 zvezdica

hja, glede na to da sm se ceu večer prpraulala kako bo hud večer k bomo po filmu pršli dam usi prestrašeni ... beda film je tko bedn da neveš a bi se bou al režu - sam režat se nimaš ničemur- mislm usaj js ne- bt se pa ne morš k use uničjo s tistimi glupimi "forami". mislm res pejte gledat če vs žul sam moje razočaranje je blo velikansko ker mi je film dobesedno uniču čis ceu večer. Lepo se mejt, in si zberte kkšn lep love film raj kokr ta ;)

— me
30.5. 2005 ob 16:31

grozljivka...grozlji vka???!zame je to komedija v primerjavi z teksaškim pokolom z motorko.model ne jt tega gledat ker je za en drek!!!

— gaius
4.6. 2005 ob 17:32

čeprow se na sredi spremeni v skoraj komedijo.je šekr dobro...nveš če bi se smejov ali bau.ma kr hodite ga gledat. jst sm bil zlo vesel na začetku ko je blo še neki od tega...kasneje pa.tud dobr. ciao

— spelca
5.6. 2005 ob 13:04

Grozljivka? Bleh ... bolj komedija z ucinki volkodlaka ki kaze fakyou ...

— Cold ...
5.6. 2005 ob 14:45 zvezdica

Film je vse prej kot grozljivka, oz. je komedija ki se trudi biti grozljivka. Moti me predvsem glasbena podlaga, ki poskuša ustvariti napetost ob trenutkih in prizorih ko je le to odvec ali pa se na platnu ne dogaja prav nič pretresljivega. [pazi spoiler] Ko že misliš da je film popolnoma zanič (kar je večina filmov ki jih letos predvaja kolosej) pride edina svetla točka in to je sredinec, ki ga WW pokaze policajem :) 1/5

— zeRrc
6.6. 2005 ob 16:49

Bil je najbolši filem doslej!!! Sprašujem se gdaj bo pa prišel na vrsto heri poter?Ko bo na sporedu me objavite!!!Hvala

— ana
8.6. 2005 ob 11:36 zvezdica

Meni pa je film všeč, v nasprotju z ostalimi! res je, da ni bila prava grozljivka in da podoba volkodlaka ni bila prepričljiva (videlo se je da je umeten) ter tu pa tam še kakšne stvari, ki jih ne bom naštevala ... ampak meni je bil ful scena in ga bom šla še enkrat gledat. Morem pa povedat da mi je bila zelo všeč vloga Joshue Jacksona kot volkodlaka!

— xyz
12.6. 2005 ob 12:26

eh,tipični ameriški film škoda denarja !!! lah bi že naredli kako grozljivko ki ni enaka drugim ,pa sej itq je to sam moje mnenje Lp

— watcher
29.11. 2005 ob 14:56 zvezdica

Režiserji odličnega Krika so se podali na novo potovanje. Na novo potovanje polno kulskih efektov in kul prizorov in z... staro zgodbo. Pa dajte no! Volkodlaki in vampirji se mi zdijo ubogi! Režiserji jih že sto let vlačijo po filmih ko umazane cote in iz filma v film so vse manj strašljivi. Prekleti, so brez zgodbe. Priporočam le tistim, ki bi za grozljivke ubijali in tistim, ki imate radi obetavne začetke, zarukane konce, še posebej pa tistim, ki jim gre le za slabe računalniške efekte

— Dejan
23.1. 2006 ob 18:39

GROZLJIVKA SE MI ZDI FUL DOBRA TKO DA ZLO POHVALJENO PA ŠE KDAJ BI MOGL MET TAKE GROZLJIVKE

— SANJA
5.2. 2006 ob 9:46

glede na vsebino mora biti dober film verjetno si ga bom ogledal kaj več pa po ogledu filma

— zvon
16.5. 2007 ob 13:30

se strinjam z Mary-jem,film je res za nekatere butast,men pa ni tolk slab.Res je,da je volkodlak bolj slabo narejen ampak se ga splaca ogledat.Ne mislite da mi je vsec samo zato ker so mi volkodlaki neki posebnega...

— klara
2.5. 2008 ob 2:00

A dejte nooo kak slab film...Pomislte na režiserja pa igralce pa maskerje pa tete ku so s mučl...Js mam DVD pa sm vidla kuk dela so mel iz usem....Sej j res d bi lhka bulš nrdil sam sej j fajn..Zgodba j razumliva na trenutke j tut strašen sicr mogoče mal dolgocajtn ampak sej nis slab...Bi blu pa lhk bulš

— Hanna
25.2. 2011 ob 14:18

TA FILM SPLOH NI TAKO SLAB. FILM SEM ŽE GLEDAL TRIKRAT PA ŠE ZDAJ BI GA GLEDAL. KER IMAM RAD MAGIČNA BITJA IZ STARIH GROZLJIVK KOT SO : VAMPIRJI, VOVKODLAKI, FRANKELSTAIN, RAZLIČNE POŠASTI, GROZNE ČAROVNICE, GOBLINI, ZOMBIJI IN DEMONI, SEM SE V FILMU NAUČIL ŠE MARSIKAJ ČESAR ŠE NISEM VEDEL O VOLKODLAKIH.

— ALEN
30.5. 2012 ob 13:21

KuuŁ fiŁm!!! resno dobr, kr mam zŁo rada voŁkodŁake!!!
Priporočam!!!

— ŁoŁ girl

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.