Kolosej
Film distribucije Cinemania group

Prehod

psihološki triler
Kdo vam pere možgane?
V slovenščini
Na sporedu od: 19.3.2009, Kino Komuna
2.4.2009, Kolosej DeLuxe Kranj
1h 26min / 86min
Leto: 2008
Država: Slovenija
Jezik: slovenščina
Scenarij: Vladimir Nardin, Boris Palčič in Franci Slak
Režija: Boris Palčič
Slikar Vlado ne more verjeti svojim očem, ko se na njegovi razstavi pojavi ženska, ki jo je prej videl le v sanjah. Travmatični večer se nadaljuje s krutim umorom, izginotjem dolgoletnega prijatelja Izidorja in bogato ponudbo preprodajalca umetniških del, ki mu Vlado sledi v Trst. Tam znova sreča fatalno Tanjo, ki mu predstavi skrivnostno organizacijo ZOM pod vodstvom zapeljive Rebecce. Usodni ljubezenski trikotnik Vlada vodi v psihološko past, kjer zarota in manipulacija hodita z roko v roki.

Nedolžna afera s skrivnostno žensko slikarja privede v mračni svet nadzora posameznikovih misli in korporativnih zarot.

Sinopsis

Slikar Vlado naslika portret neznane ženske. Ko portret 'oživi' in se ženska s slike pojavi na odprtju njegove razstave, se Vladovo življenje obrne na glavo. Medtem ko se s skrivnostno žensko zapleta v strastno afero, Vlado niti ne opazi, da se je ujel v past parapsihološke organizacije Zom, ki z vdiranjem v misli posameznikov nadzoruje njihova dejanja - kar imenuje 'prehod'. Vrtinec nerazumljivih dogodkov in nepojasnjenih samomorov ga odnese v svet, kjer je realnost pomešana s simulacijo resničnosti, ki jo ustvarjajo manipulativne mednarodne korporacije. V svet, v katerem so odnosi zgolj sredstvo za dosego cilja, smrt le še iluzija, posedovanje in moč pa predstavljata vrhovni vrednoti. Vlado ugotovi, da ne more zaupati nikomur, podvomi celo v lastno razsodnost. A izkaže se, da naivni umetnik, le ni tako lahka tarča.

Producentova in režiserjeva (izjava):

Zgodba, ki se dogaja v Ljubljani in Trstu - lahko pa bi se zgodila kjerkoli na svetu, gledalca s svojo aktualnostjo poziva  k razmisleku o svetu, ki ga samoumevno sprejema. Film se ukvarja z nadčasno tematiko volje do moči, obvladovanja množic in vzdrževanja oblasti s kreiranjem resničnosti posameznika. Opozarja na globalno krizo vrednot in kolektivno otopelost v mentalno suženjstvo ujetih posameznikov, ki zaslepljeni ne spoznajo svoje črne prihodnosti.

Totalitarno oblastništvo ni le stvar že preživetih režimov, pač pa se v predrugačeni formi, pod drugimi imeni, zakrinkano, pojavlja tudi danes. V novem tisočletju, polnem kvazi demokratičnih puhlic, ko vsak glas šteje in smo vsi svobodni, je vdiranje v zasebnost in intimo posameznika zadobilo nove razsežnosti. Z razvojem tehnologije je nadziranje postalo samoumeven del naše vsakdanjosti. Pod pretvezo naše lastne varnosti nas povsod snemajo kamere, ki so nameščene v vsaki trgovini, na vsaki ulici, v vsakem hotelu. Ponoči na televizijskih ekranih so panorame mest perverzno sredstvo za nadzorovanje ljudi in oprezanje za njihovimi opravki. V imenu boja proti terorizmu je prisluškovanje po telefonih in vdiranje v računalniške sisteme postalo upravičeno. Živimo v resničnostnem šovu, naša dejanja in misli pa so perfidno vodena s strani brezkompromisnih multinacionalk, s katerimi smo lahkoverno podpisali ekskluzivne pogodbe. Pod pretvezo rešiteljev sveta delujejo psevdoznanstvene organizacije, skupine in karizmatični posamezniki, ki obljubljajo odrešitev. A njihov motiv je bržkone enaka želja po moči.

Nerazsodna makiavelistična uporaba sredstev, ki so upravičena za dosego cilja, je že pripeljala do svetovne gospodarske krize. Toda želja po nadvladi in posedovanju se je zažrla v mnogo bolj nežno in propustno tkivo družbe. V medsebojne odnose in ljubezenska razmerja, kjer razjeda osnovne človekove vrednote. Popolna predanost ali popoln 'prehod' je le sredstvo za manipulacijo. Odnosi so le še en poligon za igro nadvlade, oblasti, nadzora in moči.

Komentarji

14.3. 2009 ob 15:37

Film sem videla na festivalu v Portorožu in mi je bil zelo všeč. Zgodba je napeta, odlična igra in presenečenje na koncu.

— Mateja
15.3. 2009 ob 0:00

kak bedn film

— joža
17.3. 2009 ob 0:00

Grem gledat.... Iva je ful huda igralka!

— Sony
19.3. 2009 ob 0:00

Super film. Jure Ivanušič je odličen in tudi drugi igralci so zelo dobri.

— Anja
21.3. 2009 ob 0:00 zvezdica

Za slo film zelo cool. Škoda, da ni še več tujih igralcev, da bi zgodba še bolj usekala. Dokaz, da se tudi naš film lahko prebije preko plankov in obravnava svetovne teme. Pohlep, zlorabo moči in potvarjanje resnice. Priporočam.

— Iggy
22.3. 2009 ob 0:00 zvezdica

Film je odličen, čeprav se vidi pomanjkljivosti zaradi žanrske produkcije, ki zahteva veliko večje budžete. Zgodba je dobro postavljena, igralci dobro izbrani in ura in pol zaradi napetosti mine v hipu. Presenetljivo dobra je tudi glasba, ki skupaj s fotografijo ustvari zelo globoko atmosfero. Pričakoval sem veliko manj, iz dvorane pa odšel zelo zadovoljen. Film globalizaciji vrača udarec.

— Aleks
23.3. 2009 ob 0:00

ta film je zihr kozlarija!

— gordana
24.3. 2009 ob 15:55

ta film je zelo eksetičen..povezan z realnostjo in pristnim pogledom na življenje,je glamurozno obarvan,na podlagi zbeganosti psihološkega učinka in vtisa na človeka je to use kar bi zahtevali! toplo ga priporočam,ker je res nekaj posebnega!

— milan ježernik
24.3. 2009 ob 15:58

film sem si ogledala s frendico in kljub mešanim občutkom ga moram pohvalit. Do konca ne veš kdo s kom manipulira in kdo je s kom povezan. Jure pa je itak car!

— maya
26.3. 2009 ob 0:00 zvezdica

Film Prehod se predvaja ravno ob pravem času. Morda se bomo tudi mi čez nekaj mesecev spraševali, kaj je res in kaj je nočna mora. Ali pa postali zombiji. Zanimivo, da ga je financirala državna inštitucija, saj v njem na nek način lahko vidimo vse, kar se nam v zadnjih letih dogaja: afero z orožjem, pokvarjene politike, cerkveno in vsako drugo institucionalno pranje možganov, nadzor na vsakem koraku, zlorabo osebnih podatkov, evropske, ameriške ali morda židovske interese? Kriza je idealno stanje za manipulacijo. Kdor se upre, ostane sam.

— Mare
27.3. 2009 ob 15:24 zvezdica

Film sem gledala že dvakrat. Gledala sem ga v Portorožu na filmskem festivalu, kjer je požel ogromen aplavz in tudi bil izbran za najboljši film po izboru občinstva. Še malo več budžeta za lokacije in tuje igralce in film, v katerem je glasba nadpovprečna,bi bil več kot super. Bravo Juretu Ivanušiču...še bi ga gledala v kakšnem od naslednjih slovenskih filmov. Čestitke vsej ekipi, da je imela pogum realizirati scenarij, ki je daleč od običajne slovenske fovšije, obrekovanja, preklinjanja, cankarjanstva in nezadovoljstva. V tem smislu je Prehod pravi balzam za slovensko dušo in dokaz, da znamo ustvariti še kaj drugega. Še več takih dobrih scenarijev v prihodnje...

— Marja
1.4. 2009 ob 18:31 zvezdica

Film me je močno presenetil. Morda vam začetek ne bo najbolj jasen in se vam bo zdel malo razvlečen, ampak ne obupat, ker ko se film začne razvijat, postane zelo napet in ostane napet vse do zadnje sekunde.
Če bi ga primerjal z ameriškimi psihičnimi trilerji, bi rekel, da postprodukcijsko sicer ni tako dovršen (ampak tu primerjava zaradi niskega budgeta niti ni primerna), je pa vsebinsko veliko boljši in se te z razliko od hollywoodkih "eno in isto" zadev, dotakne.
Pripomba za distributerje: Zakaj tako ničelna promocija filma? Petelinji zajtrk ni niti malo na takšnem nivoju, pa je imel ogromno promocijo. Zato se ne čudim, če bo film končal pod 2000 gledalci.

— Uroš
5.4. 2009 ob 2:00

kako smešen film! samo spo... odnosi se cel film! grozno! a sm šel gledat filem ali ...! bolj neumnega ni.pa sej so vsi slovenski filmi taki! obožujem jih ja!! zato ker mi starši ne pustijo gledat tistih filmčkov (sej vete kerih , tistih ki so ponoči) pa rečem grem gledat slo film in oni so veseli js pa še bolj!

— HAHAHA
7.4. 2009 ob 2:00

Zakaj se film Prehod vrti ob 16h in 18h? Ali je namenjen otrokom? Zakaj nima normalnega termina ob 20h ali 21h?
Zakaj se sploh snema slovenske filme, če se jih noče predvajati?

— Gledalec
11.4. 2009 ob 17:44

Filma še nisem gledal, mi pa izgleda zanimiv, razen če ni direktna kopija Matrice?

— Marko
18.4. 2009 ob 2:00

Glede na to da je bil scenarij napisan pred 13 leti, je velika škoda, da je bil film posnet šele lani in na tako poceni način. Matrica in ostale podobne ideje so nastale kasneje.

— Jani
23.4. 2009 ob 2:00

DAJMO PROF.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

— Dijak
10.10. 2009 ob 20:03

Film sem si ogledal na DVD-ju. Cool. Škoda, da film ni bil posnet v tujini. Pri nas žal še ni ekipe, ki bi bila dorasla takemu scenariju, denarja pa še manj.

— Slavc
4.2. 2010 ob 12:46

Film je super, saj sm ga učeraii gledala ob osmih na tvslo1.
Čestitke režiserju!!
Film se mi je zdel tko cool, saj govori predvsem o realnosti na tem svetu.
Moti pa me le to, da ja mal prevec ''psiho''.
Še enkrat svaka čast režiserju!! ;)

— Šaredinka.

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.