Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Predobra zame

romantična komedija
Ko je bejba čista desetka, imaš samo eno možnost zadetka.
Podnapisi
Na sporedu od: 15.4.2010, Kolosej Ljubljana
29.4.2010, Kolosej DeLuxe Kranj
1h 44min / 104min
Leto: 2010
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Sean Anders in John Morris
Režija: Jim Field Smith
Kirk je povsem običajen letališki uslužbenec brez pravih življenjskih načrtov, ko v njegovo življenje posije nenavaden žarek lepote in upanja v telesu zapeljive in zabavne Molly. Kljub drugačnim pričakovanjem mu mladenka prične vračati romantična čustva, kar v negotovem Kirku povzroči pravo paniko. Za še več zmešnjav in ljubezenskih katastrof poskrbijo Kirkovi prijatelji in sorodniki, saj nihče ne verjame, da lahko Kirk osvoji srce lepotice.

Lahko čisto povprečen fant in bistra svetlolasa lepotica najdeta skupno srečo? To je vprašanje, okoli katerega se vrti film Predobra zame, sveža, duhovita romantična komedija DreamWorks Pictures.  Ko Kirk (Jay Baruchel), varnostnik na letališču, pade v oči osupljivo zapeljivi organizatorki zabav Molly (Alice Eve), nihče ne more verjeti, da se to res dogaja, še najmanj pa on!

Nekaj več kot dvajsetletni Kirk Kettner (Jay Baruchel) dela kot varnostnik na letališču v Pittsburghu. Še vedno se druži s srednješolskimi prijatelji, ki so zdaj tudi njegovi sodelavci, in sanja, da bi spet osvojil nekdanjo punco Marnie, ki pa si je že davno našla drugega. Zdi se, da je razen te majhne težave Kirk zadovoljen z življenjem in ga noče postavljati na glavo, dokler nekega dne med varnostnim pregledom zapeljiva Molly ne pozabi svojega mobilnega telefona. 

Molly je pametna, prefinjena, osupljivo lepa in daleč zunaj Kirkovega romantičnega dosega. Ko ji Kirk olikano vrne telefon, se mu Molly zahvali z vstopnicami za hokejsko tekmo. Kirk jih seveda sprejme in niti v sanjah ne pomisli, da ga dekle mogoče vabi na zmenek.  

Kirk in Molly ne bi mogla biti bolj različna in bolj neprimerna drug za drugega, kar mu prijatelji in domači vztrajno in brez ovinkarjenja tudi govorijo. Njegov najboljši prijatelj Flek to pojasni s preprosto matematiko - Molly je čista desetka, Kirk pa komajda petka. In v najboljšem primeru je razlika v paru lahko samo dve točki, nikakor več.

Molly je vseeno odločena, da ga bo osvojila. Kirk ne razume, zakaj se tako zapeljivo dekle sploh zanima zanj, toda počasi začne razmišljati, da mogoče v njem vidi nekaj, česar se drugi ne potrudijo poiskati. In ravno, ko začne verjeti vase in v svetlo prihodnost, naredi katastrofalen prvi vtis na Mollyjine vzvišene starše. Sanje se sesujejo v prah in njuna zveza se zdi obsojena na propad. Kirk sicer skuša spet osvojiti Molly, pri tem pa mu nič kaj dosti ne pomagajo "nasveti" prijateljev, še manj pa vmešavanje Mollyjinega bivšega fanta in Kirkove gospodovalne bivše punce Marnie.

Bo pri vseh teh ovirah Kirk lahko dokazal, da tudi pet točk razlike ni nujno nepremagljiva ovira?

O produkciji

Ko so se producenti Jimmy Miller, David Householter in George Gatins lotili filma Predobra zame, so vedeli, da mora delovati resnično, drugače gledalci preprosto ne bodo sprejeli takih likov in zgodbe si ne bodo vzeli k srcu. Za začetek so morali najti režiserja, ki je v filmu videl enak potencial in ki si je zgodbo predstavljal enako kot producenti. Britanski režiser Jim Field Smith še nikoli prej ni režiral celovečernega filma, toda po njegovem kratkem filmu so videli, da ima občutek za komedijo resničnega življenja.  

Po presenečenju, ko je izvedel, da se DreamWorks zanima zanj, je navdušeno ugotovil, da je scenarij zanimiv, privlačen in se dotika dejanskega življenja. Opisuje namreč dva različna tipa ljudi, ki jih vsi srečujemo v življenju. Kirk po eni strani predstavlja človeka s sanjami, ki pa nima volje ali poguma, da bi kaj naredil v tej smeri, Molly pa je postavila svoje zadovoljstvo pred kariero in naredila ključni korak k osebni poklicni sreči, toda tega si ne upa povedati svojim staršem in še vedno čustveno ostaja otrok. Samo ozreti se je treba in okoli sebe vidimo množico ljudi, ki ustrezajo tema dvema opisoma.

Izbor igralcev

Izbor igralcev za kar 30 vlog, ki imajo besedilo v filmu, bi bilo zahtevno delo še za najbolj izkušenega režiserja, kaj šele za debitanta v celovečernih filmih. Film je namreč dokaj ansambelski. Res ima izstopajoči glavni vlogi, toda množica drugih likov prav tako nosi precejšnjo težo in velik del humorja je odvisen prav od stranskih vlog - skupine prijateljev in Kirkove trčene družine. Zato so zbrali nadarjeno skupino komikov z izkušnjami v stand-up komediji in improvizaciji, televizijskih veteranov in obetavnih novincev.

Jayu Baruchelu je bila vloga Kirka pisana na kožo. Tega niso prepoznali samo ustvarjalci filma, tudi Baruchel se je v vlogi prepoznal. Kljub temu pa pravi, da jo je bilo "težko" igrati. "Ves dan sem moral poljubljati Alice Eve," se pritožuje. "Res imam zahtevno delo. Še nobenega dekleta nisem poljubil pred prijatelji, njo pa moram poljubljati pred več kot petdesetimi ljudmi."

Alice Eve, ki je prej igrala v vrsti dramskih vlog, je navdušeno sprejela priložnost za nekaj lahkotnejšega. Nad likom je navdušena, saj je igrala pošteno, prikupno, bistro dekle, vendar pa ji ni bilo lahko sprejeti, da igra popolno žensko, čeprav ji je laskalo. "Še nikoli nisem bila pod takim pritiskom," zatrjuje. Kot zanimivost naj povemo, da njena filmska starša igrata njena prava starša, ki sta oba igralca.

Prizorišča

Ko so iskali prizorišče dogajanja, so najprej sestavili seznam posebnosti, ki jih mora mesto imeti: romantične kotičke, hokejsko ekipo in letališče, na katerem lahko snemajo. Zlasti zadnje je bilo skoraj nepremagljiva ovira. Hitreje in lažje je zgraditi kulise kot pa najti primerno letališče in vsa dovoljenja za snemanje. V Pittsburghu so bile omejitve enako stroge kot drugje. V enem delu bi lahko snemali med 2. in 3. uro zjutraj, v drugem delu ob 5. uri zjutraj, pa še to z eno samo kamero. Ko so že odhajali, pa je nekdo omenil letališko zgradbo, ki ni v uporabi. Letališče je zaradi zmanjševanja letalskega prometa moralo zapreti celo krilo. In tako so dobili na razpolago vse, kar je na letališču, brez vsakih omejitev. Razgled na letala, okenca, delujoče tekoče trakove, napise, table... En pritisk na stikalo in kulisa je bila pripravljena. Seveda pa se letališkim varnostnim pregledom niso mogli izogniti. Zato se je vsak dan snemanje začelo s pregledovanjem prinesene prtljage, sezuvanjem čevljev in hojo skozi detektorje kovin. Nihče od statistov ni smel s sabo prinesti ničesar, česar ne bi mogel nesti na letalo.

Druga ključna zahteva je bila sodelovanje profesionalne hokejske ekipe. Producent Jimmy Miller, domačin iz Pittsburgha, je kot najstnik delal v dvorani Mellon in še vedno ima sezonske hokejske vstopnice. Eden od njegovih študijskih kolegov je podpredsednik ekipe Penguins in snemalna ekipa je dobila na razpolago vse, od najboljših sedežev pri ograji do sodelovanja hokejistov.

Prvi dan snemanja so snemali pravo tekmo v hokejski areni. 18.000 neprostovoljnih statistov je potrpežljivo sodelovalo. Ekipa je morala vsakih deset minut menjati kasete s filmom, gledalci pa so jih prijazno podajali z vrha sedišč do kamere kot ponavadi podajajo hot doge in pijačo. Za vrhunec zabave pa je Jay Baruchel spoznal svojega najljubšega hokejista Sidneyja Crosbyja in se na velikansko veselje vseh spremenil v nerodnega petletnika, ki se mu zapleta jezik.

Nekateri gledalci bodo težko verjeli, da so ves film posneli v "jeklenem mestu", kot tudi pravijo Pittsburghu. Toda res je. Ob sotočju rek Monongahela in Alleghany, ki se združita v reko Ohio, so čudoviti mostovi z veličastno panoramo mesta v ozadju.

Komentarji

22.2. 2010 ob 8:59

hudo zgleda ja bo treba it gledt...

— andrej
26.3. 2010 ob 16:07

ammmmmm...še kr :D

— JUNKIE
28.3. 2010 ob 16:36

Super film, nujen ogled v kinu!! ;)

— Rok
3.4. 2010 ob 16:35

film je NORO dober ... morte si ga pogledat ;))

— Pipika
3.4. 2010 ob 21:34

ja res zgleda doobr... kr neki...tipično...jeaaa...

— ...
5.4. 2010 ob 21:08

Res super filem:)
kaj mogoče pozna gdo pesem na začetku ki je od -2:05 ? hvala.

— roky
10.4. 2010 ob 21:59

.ooo cist hud film.

— kr en
12.4. 2010 ob 9:31

Nemorm vrjet... Izrezan jst, majke... Bo se kdo mislu, da res jst igram.

— D
13.4. 2010 ob 11:03

Če misliš na ta trailer je to ta komad: The Virgins - One Week of Danger

— rock-dj
13.4. 2010 ob 20:40

nujno ogleda

— rooky
15.4. 2010 ob 17:04

Sam res je isti ko ti ;)

— Nik
17.4. 2010 ob 1:03

filem je zelo ok. nasmejiš se in ob gem pozabiš na vse težave! morate si ga ogledati-NUJNO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

— eva
17.4. 2010 ob 12:56

-zaakon

— Metk
19.4. 2010 ob 14:13

Lutn film

— nina
19.4. 2010 ob 17:21

Vredu film, spravi te v smeh, ene fore so hude ene mal bedne ampak je vredno ogleda definitivno.

— A. & M.
23.4. 2010 ob 20:31

Kokr zGŁea Jee dobя...xD...=)♥

— PiiNky♥SяČeK
23.4. 2010 ob 22:18

Am mene pa zanima kaj oz kakšno napako je mela ta ženska na nogi?
Zakaj ni bila čisto popolna??? Kaj je blo narobe z njenimi prstami?=)

— Nejc
24.4. 2010 ob 19:00 zvezdica

Škoda denarja za ogled filma, kjer besednjak obsega zgolj 5 besed. Še nikoli v življenju nisem slišal toliko kletvic v dobri uri in pol. Tudi zgodba je totalno zgrešena in brez pomena. Že na začetku filma veš, kaj bo na koncu.

Če ste pripravljeni odšteti 4,30 € za tako banalnost se mi smilite! Mislim, da je koncert Damjana Murka vsekakor bolj primeren.

— Črna očala
24.4. 2010 ob 22:29

Zgleda dobr ;)

— Iza
25.4. 2010 ob 12:02

tale film je res fajn. Za marsikoga lahko tud zelo poučen. Vredno ogleda :)

— miši
25.4. 2010 ob 14:25

oglejte si ga 1!11!!11!!1o00

— maja
26.4. 2010 ob 17:39

Pittsburgh je res lepo mesto, Mellon arena je legendarna, tekme so tam za ameriške razmere super glede vzdušja. Lepo, da so tam posneli film, saj se drugo leto Pensi selijo v drugo dvorano..čez cesto.

— Eva
27.4. 2010 ob 14:18

Laahko samo prašam, katera je bila njena napaka?
Zakaj ni bila popolna. Nisem čisto razumela.
Hvala za odgovor:)

— Jaz
28.4. 2010 ob 12:50

super film je kdor ma moznost nej si ga ogleda =)

— flopko
29.4. 2010 ob 23:26

naajbolši film kar sm jih v zadnm času gleedala. res je zakon. priporočam ogled, nebo vam žou ;)

— liina
1.5. 2010 ob 19:49

fül kül !!!!!!!

— früc
2.5. 2010 ob 14:40

Film je pa res svetavn....... Splph pa on ko je nek bedak,, ona pa naka lepotica....haha

— Kitkat
2.5. 2010 ob 18:40

konc hud filmmm!!!

— kr enaa
2.5. 2010 ob 19:33

že dolgo časa nisem gledala tako slabega filma :(

— 2010
3.5. 2010 ob 16:03

Za vse tiste ki obvladate angleščino bo to full hud film.

— amater
4.5. 2010 ob 19:39

film je odličen, če hočete dobro komedijo je gotovo to prava stvar

— Someone
5.5. 2010 ob 11:00

'She's Out of My League' je še ena romantična komedija, ki gradi na zgrešenem "vidiku". Govorim o objektivni lepoti, katere obstoj je zelo vprašljiv. Sam sem mnenja, da obstaja le večinsko mnenje, ki prej ali slej postane t.i. objektivno merilo in ustvarja lepotne smernice. Kaj se je zgodilo z »Vsake oči imajo svojega malarja!« ali angleškim »Beauty is in the eye of the beholder!«? Seveda vedno na koncu priznamo, da ima tisti, ki trdi slednje, prav... a zakaj ni to izhodišče za... za... za karkoli! V filmih bi lahko večkrat to raziskali in prikazali, a seveda potem to ne bi bila lahkotna romantična komedija, ki ponuja sproščujoče razvedrilo in polni žepe ustvarjalcev filma. 'Predobra zame' gradi na takšnem "zgrešenem vidiku" in ponuja vse omenjeno, vendar se mu uspe kljub temu obregniti ob nekaj pomembnih stvari kot na primer: »be yourself«, »let others be themselves«, »ne sprašuj preveč neprimernih vprašanj«... Film tako poda nekaj naukov, vendar samo na zelo plitvi ravni, a koga to zanima! Ura in pol zabave in smeha ter občasnih malce zgroženih pogledov smo plačali in film jih tudi dostavi... 6 / 10

— Đurassic
5.5. 2010 ob 22:51

jst upam d je to film.TUDI PREDSTAVLJAM SI GA KOT ZABAVNO ROMANTIČNO KOMEDIJO.tako d pomoje je smešn
glede zunanjega videza bi pa rekla da tud če ma usak svoj okus, to je čis res
ampk useen obstajajo eni vzorci, meje po katerih lahko meriMo lepoto..kot si reku večinski okus. In to zame ni nekaj plehkega. Saj ko človeka spoznaš , vidiš njegovo notranjost je itk to najbl pomembn.Tut ti maš mogoče kkšno drago k je zate najlepša lahko, ampk se pr tem bolj naslanjaš na njen karaktr kot videz bi rekla.To govorim tko zdej nasplošno. :) Če ma nekdo lepe poteze, ne morš potem reč d je grd al akrkol
no to je samo moje mneje
lp. pozdrav
upam d bom uživala ob filmu :D

— :))
6.5. 2010 ob 14:19

Kjub temu da nisem velik ljubitelj romantičnih komedij mi je bil film res všeč...:)
Če se znaš nasmejat samemu sebi, te bo ta film nasmejal...

Priporočam!!!

— Aleš
7.5. 2010 ob 14:32

Čist hud film... Narežiš se do souz!!! :D Pa full so dobre fore... Pomojm ga grem še enkrat u kino gledat... Nujno si ga pejte pogledat u kino, ker crknš od smeha pa še dobre kokice zravn amaš... XD LoL [Haha]

— Annie...
7.5. 2010 ob 14:36

iii ušeč mi je reklama to morm it gledat !!! <3

— iii :O
8.5. 2010 ob 19:58

O moj bog, najslabši film ever! Mi je zelo žal tistih 5 evrov... Sm hotla kar ven iz dvorane it...

— Neža
9.5. 2010 ob 1:25

Pripročam ogled ... res smešna komedija.

— Alen
9.5. 2010 ob 12:45

Filim je svetovni, včerja sem si ga ogledal in že dolgo se nisem tako nasmejal kot včeraj, priporočam ogleda:)!!!!!

— vuk
12.5. 2010 ob 3:26

Napaka je bila da je imela desni palec bolj ukrivljen od tadrugega na desnem mezincu, potem je mela pa še kazalca preveč ravnega!upam da ste razumeli!hvala in lep pozdrav laidis and gantelmen mi je v veliko zadovolstvo

— milan
13.5. 2010 ob 18:53

huuud filmm :)

— superbojči
14.5. 2010 ob 10:26

http://www.cista10.si/

— Aqualuna - Čista Desetka!
15.5. 2010 ob 14:52

fuul kulll film .......

— peter
19.5. 2010 ob 15:28

Lep pa še smešn (:

— amy
22.5. 2010 ob 9:21

dobr je!!!!!!! love it XDDDDDDDDDDDD

— miley
6.6. 2010 ob 14:40

..jas si ga bom najbrž ogledala danes.. upam, da je res tako dober kot pravite

— sara
7.6. 2010 ob 20:46

butast film, sploh ni smešen...

— jane
12.6. 2010 ob 13:31

cool

— hihi
16.6. 2010 ob 18:19

eh kaki palec bol ukrivljen... napaka je bla da je mela plavalno kožico vmes med prsti. Drugače pa srednje dober film. Sem gledala že boljše, no slabše tudi :)

— adh
21.6. 2010 ob 17:17

wstopnico za ogwd zhe imam! menim, da bo noro! o jej!

— malapraseeka
26.6. 2010 ob 16:09

no ja, bil je še kar dober a lahko bi bilo kdaj pa kdaj kaj smešnega

— lori
28.6. 2010 ob 17:36

film bedn na kvadrat.ni vreden ogleda

— summer
8.7. 2010 ob 14:06

film mi je biu ušeč čeprou si takoj vedu kva se bo zgodil

— pipi<3<3<3<3<3<3<3<3
12.7. 2010 ob 15:09

Ker sem se zanašal na kritike, sem šel na ogled popolnoma pod vsemi pričakovanju, a sem bil prijetno presenečen, ker je film več kot dobra izbira za poletni čas. Enostaven, zabaven, odštekan..

— leon
17.7. 2010 ob 11:34

Ma umrla sm od smeha zravn haha :D

— Nina
6.11. 2010 ob 18:28

Jaz mislim da je film odštekan,ful vredi.Moti me samo to da je toliko kletvic,če bi šli z starimi,bi me zvlekli iz kina.pa še nekaj,kako napako na nogah je mela Molly???

— Anna
2.3. 2011 ob 19:48

butast film zanicccc

— dddd
2.3. 2013 ob 13:52

Sej film je hut sam je on res 5 on pa 10000000

— Jan

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.