Kolosej
Film distribucije Ljubljanski kinematografi

Predmestje

Predmestje
drama
Na sporedu od: 25.3.2004, Kolosej Ljubljana
1h 30min / 90min
Leto: 2003
Država: Slovenija
Scenarij: Vinko Möderndorfer
Predmestje je film o ljudeh srednje generacije, ki na predmestnem kegljišču preživljajo večere in v obliki neobveznih, s humorjem začinjenih pogovorih premlevajo svoja življenja. V glavnih vlogah v filmu Vinka Möderndorferja igrajo Renato Jenček, Peter Musevski in Jernej Šugman.

Marjana in njegovo druščino prijateljev zmoti vselitev mladega para druge nacionalnosti v njihovo predmestje. Skozi skrivno snemanje zaljubljenega para se razkrivajo tragične usode druščine, ki za svojo lastno nesrečo vedno krivi druge. Predmestje je film o porajajoči se ksenofobiji in nacionalizmu. To je zgodba o predmestju v človeških dušah.

Predmestje je film o ljudeh srednje generacije, ki na predmestnem kegljišču preživljajo večere in v obliki neobveznih, s humorjem začinjenih pogovorih premlevajo svoja življenja. Ti pogovori pa razkrivajo njihove življenjske zgodbe, ki so povečini nerealizirane, zavožene, izgubljene in nesrečne. Dobrohotni in na videz zabavni gostje predmestnega kegljišča postajajo vse bolj nevarni, ko se v njihovo predmestje priseli mlad par druge nacionalnosti, ki je drugačen od njih, ki nima nič, vendar ima vse - ker ima ljubezen. Na horizontu dveh mladih življenj se beda predmestnežev vidi še bolj jasno. Iz preproste, smešne in zabavne ideje o skrivnem snemanju mladega para pri njunem ljubljenju, se razvije strašna slika ksenofobičnega nerazumnega sovraštva, ki za svojo lastno nesrečo vedno krivi druge. V tem sovraštvu pa se skriva jasna vzporednica s porajanjem fašizma, čaščenjem nacionalne čistosti, ki ima za posledico etnično čiščenje in vsega civilizacijskega zla, ki se je, kljub tragični izkušnji druge svetovne vojne, z vso silovitostjo ob koncu dvajsetega stoletja ponovno pojavilo v balkanskem delu Evrope.

Vinko Möderndorfer

Scenarist in režiser Vinko Möderndorfer sodi med vrhunske in najplodnejše slovenske umetnike. Po študiju gledališke režije na AGRFT je v zadnjih dvajsetih letih zrežiral več kot 70 gledaliških in opernih predstav, več kot 10 radijskih iger in 10 TV iger ter dokumentarnih filmov po lastnih scenarijih. Piše drame, pesmi, novele, romane, scenarije, eseje ter radijske igre. Do sedaj je objavil 25 knjig. Za svoje delo je prejel več pomembnih nagrad, med njimi Borštnikovo nagrado za režijo (1986), Župančičevo nagrado mesta Ljubljane (1994), nagrado Prešernovega sklada (2000), Rožančevo nagrado (2002) in druge.

Izjava režiserja

Predmestje je film o najhujšem predmestju vseh predmestji. To je zgodba o predmestju v človeških dušah. V tem je, v to sem prepričan, zgodba Predmestja univerzalna, saj pripoveduje o vzrokih nerazumnega sovraštva, ki žal še vedno domuje po vseh koncih naše skupne Evrope.

Komentarji

14.7. 2005 ob 12:55

Ta film je eden najbolj glupih in ogabnih filmov kaj sem jih gledal v življenju, sam sem zapustil dvorano, kar se še ni zgodilo v mojem življenju LJUDJE KATERI NISTE ČUDAŠKI NE IT TEGA GLEDAT!!!

— LEPOTEC
7.9. 2005 ob 19:14 zvezdica

eden bojlših slovenskih filmov. Sicer malo grobo opisani zafrustriranci, ampak samo tako se lahko komu odprejo oci. Bravo Vinko!!

— anja
23.8. 2010 ob 1:47 zvezdica

Zelo posrečen slovenski film po noveli Vinka Möderndorferja z odličnim igralcem Petrom Musevskim. Kot že ime nakazuje, se dogajanje odvija nekoliko zunaj iz mesta, na obrobju, kjer dobiva socialno ozračje vaški pridih v kliki pivskih prijateljev, "luzerjev", zafrustrirancev, ki redno posedajo v lokalni gostilni in skušajo biti o vsem na tekočem. Ker nekako nimajo svojega zasebnega življenja in je to na smrt dolgočasno, siv in pust vsakdan, jim je edina uteha zraven steklenice, da si za šankom pripovedujejo razne izmišljene čenče, dokler jim pozornosti ne odvrne mlad priseljen par v soseščini, kar da njihovi domišljiji polet za nov drzen podvig, kako biti posredna priča (skrit opazovalec) "divjemu" intimnemu dogajanju v gnezdu mladega para...

— slowenia.uni.cc
3.3. 2012 ob 21:16

Scena s psom je čisto mimo. Upam, da se je gospod Möderndorfer to sceno izmislil in je ni črpal iz resničnih dogodkov.

— Janez
4.4. 2012 ob 18:13 zvezdica

Film mi je bil všeč. Deloma zaradi igralske zasedbe, deloma pa zaradi dobre zgodbe, ki me je potegnila v vrtinec dogajanja. Predstavljene osebe so res višek bede, vendar ravno zato dojemljivim gledalcem odpirajo oči in jim tako omogočijo, da se zavejo svojih napak in jih poskušajo popraviti. "Scena s psom" ni nevem kako moteča, ni se je treba bat in ni se treba zgražat nad njo, ker se v resničnem življenju dogajajo še veliko hujše stvari, da o krvavih prizorih v raznih filmih sploh ne govorimo. Očitno zna ta film vznemirit marsikoga. Predvidevam da zato, ker je slovenski in se ne moremo potolažit z mislijo "Eh, to pa se pr nas itak ne dogaja".
V resnici se dogaja povsod, celo nam samim. Mi pa se pridno oziramo stran in nočemo videt. In potem, ko nas nekaj spomne na resnico, pišemo živčne, bevskajoče komentarje pod čisto v redu filme.

— Črna ovca

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.