Kolosej
Film distribucije Fivia

Preden umrem

drama
Podnapisi
Na sporedu od: 4.7.2013, Kolosej Ljubljana
1h 43min / 103min
Leto: 2012
Jezik: angleščina
Scenarij: Ol Parker po romanu Jenny Downham
Režija: Ol Parker
Film, posnet po priljubljenem romanu, sledi zadnjim mesecem življenja najstnice Tesse, ki zboli za neozdravljivo levkemijo. Ko ji zdravniki napovejo le še nekaj tednov življenja, Tessa prekine zdravljenje in s pomočjo prijateljice sestavi seznam vseh stvari, ki bi jih rada doživela, preden umre. Pri izpolnjevanju pustolovščin ji težave povzročata zaščitniška starša, ki se ne želita soočiti s skorajšnjo izgubo hčerke, prav tako pa Tesso presenetijo ljubezenska čustva, ki jih povzroči prijazni fant iz soseščine Adam.

Romantična drama Preden umrem režiserja Ola Parkerja je britansko premiero doživela dva meseca pred 3. festivalom evropskega in mediteranskega filma (FEMF) v Piranu. Naslovne vloge v filmu, ki je nastal po knjižni uspešnici Before I Die avtorice Jenny Downham, igrajo Dakota Fanning, Kaya Scodelario in Olivia Williams. Filmsko glasbo je napisal Dustin O'Halloran. Naslovno pesem filma pa je odpela Ellie Goulding.

Film govori o Tessi Scott (Dakota Fanning), ki umira za levkemijo. Naredi si seznam stvari, ki bi jih rada naredila, preden umre. Številka ena je seks. Začela bo nocoj. Ampak dobiti, kar želiš, ni preprosto. In če dobiš, kar želiš, ti to ne da vedno tistega, kar potrebuješ. Prav zato najbolj nepričakovane stvari postanejo pomembne. Tessina želja se očitno izpolni in ljubezen res najde v sosedu Adamu (Jeremy Irvine)…

Ekipa

Dakota Fanning (Tessa Scott) je najmlajša igralka, ki je bila kdaj nominirana za Screen Actors Guild Award. Nominacijo si je prislužila z nastopom v filmu Moje ime je Sam (»I am Sam«). Posnela je še filme Telesni čuvaj, Melanie se poroči, Maček v klobuku, pred leti smo jo videli v filmu Dreamer s Kurtom Russellom in Krisom Kristoffersonom ter Vojna svetov s Tomom Cruisom in Timom Robbinsom v režiji Stevena Spielberga. Spielberg in Dakota sta sodelovala že pri miniseriji Ugrabljeni, pri kateri je bil Spielberg izvršni producent. Dakota je začela nastopati pred štirimi leti, ko je imela šest let, in sicer najprej na televiziji v Urgenci, Praksi, Glavci, Vseh županovih možeh in Na kraju zločina. Zelo rada bere, uči se španščine in francoščine, rada igra klavir, plete, zbira lutke - in se blazno zabava.

Jeremy Irvine (Adam) je v Grivastem vojaku Stevena Spielberga prvič stal pred filmsko kamero. Igral je v BBC-jevi produkciji Velikih pričakovanj po znanem delu Charlesa Dickensa in v režiji Mikea Nevella.

Olivia Williams (mama) je mednarodnemu občinstvu najbolj znana iz filmov Šesti čut in Rushmore, sicer pa nastopa v različnih projektih na filmu, televiziji in odrskih deskah. Kot diplomirana igralka je z Ianom McKellenom potovala po angleških in ameriških gledališčih v drami Richard III. in tako nase opozorila Kevina Costnerja, ki jo je izbral za svoj film The Postman. Zatem je igrala v filmih Four Dogs Playing Poker, Lucky Break, Born Romantic, The Body, The Man From Elysian Fields, The Heart of Me, To Kill A King, Peter Pan, Tara Road, Flashbacks of a Fool in v risanem filmu Valiant.

Paddy Considine (oče) rojen v Angliji, se je, preden je zajadral v igralske vode, preživljal kot fotograf. Uspešno je debitiral leta 1999 s komično dramo Soba za Romea Brassa Shanea Meadowsa. Leto pozneje je navdušil z vlogo Alfieja v drami Zadnje zatočišče Pawla Pavlikovskega. Kmalu se je vrnil k lahkotnejšim žanrom. Posnel je romantično komedijo Rojeni romantiki, črno komedijo Happy Now in Peklenska družina. V odličnih 24-urnih žurerjih Michaela Winterbottoma je zaigral menedžerja skupine New Order Roba Grotona. Prvo glavno vlogo je imel v priljubljeni delno biografski drami Jima Sheridana V Ameriki. Leta 2004 so ga za vlogo v odmevnem Moje ljubezensko poletje Pawla Pavlikovskega nominirali za igralca leta. Za odlično dramo o maščevanju Čevlji umrlega Shanea Meadowsa so ga nominirali za isto nagrado in mu podelili naslov najboljšega igralca. Igral je tudi v trilerju Hypnotic Nicka Willinga ter se pojavil v kratkem My Wrongs 8245-8249 and 117 Chrisa Morrisa in v videospotu skupine Coldplay za pesem God Put a Smile on Your Face. Slovensko občinstvo se ga spominja po Legendi o boksarju Rona Howarda.

Ol Parker (režiser, scenarist) se je kot režiser prvič preizkusil z Imagine Me and You, sicer pa se, že odkar je doštudiral na Cambridgeu, udinja predvsem kot scenarist: adaptacija romana Sebastiana Faulksal Birdsong, biografija Jimija Hendrixa Crosstown Traffic, priredba romana Pata Barkerja The Eye in the Door, miniserija Diabolical Liberties, Comrade Rockstar za Toma Hanksa… Ol Parker je morda še najbolj znan kot scenarist komične drame Eksotični hotel Marigold .

Knjiga Preden Umrem

»Vsak mora umreti. To vsi vemo. Šestnajstletna Tessa ve to bolje kot večina, saj ima pred sabo samo še nekaj mesecev življenja. Naredila je seznam desetih stvari, ki jih želi narediti, preden umre. Številka ena je seks. Začela bo nocoj. Ampak dobiti, kar želiš, ni preprosto. In če dobiš, kar želiš, ti to ne da vedno tistega, kar potrebuješ. In včasih najbolj nepričakovane stvari postanejo pomembne. Polna pozitivnega mišljenja, potrditve življenja in radostna – ta izredna knjiga praznuje življenje tako, da se sooči s smrtjo.« (opis za knjigo Preden umrem Jenny Downham; prevajalka Alenka Gomivnik)

Komentarji

8.6. 2013 ob 19:29

O hudo! knjiga je prov the best!!! upam da film ne bo razočaru!!

— Bibi_ca
16.6. 2013 ob 10:22

A je to ista igralka kot iz somrak sage Jane

— Lana
25.6. 2013 ob 11:39

Jst sm brala knjigo in je ful zakon! Upam da bo film tudi.

— Ana
2.7. 2013 ob 9:40

Lana ne ni to ista igralka dej mal poglej po imenih ali ne znas brat film preden umrem ne igra ista igralka.
drugace sem ta film preden umrem ze gledala v ameriki in je zelo dober se posebaj konec. ne priporocam ogled lp

— MiNa
3.7. 2013 ob 11:41

OMG upam da bo dobr film<3 ta tip je res najlepšii<3 že v grivast vojak je igrou in je res tko full dobr filmm in full dobr igraa<33

— lol-pop<3
5.7. 2013 ob 13:40

Ja to je Dakota ;)

— jana
5.7. 2013 ob 19:49

@Lana: Ja, Jane iz Somraka

— lea
5.7. 2013 ob 22:22

Brala sem knjigo in bila je zakon. zato me je pa film še tok bolj razočaral...ne sledi knjigi. Vsake toliko prepoznaš kakšen dogodek. Saj je lepo in žalostno in romantično - pa tudi precej zmedeno. nevem no, ampak knjigo bi 10x bolj priporočala, ob njej se loh rez zjočeš, film je pa nekam medel...

— Emma
7.7. 2013 ob 12:10

Ah Lana,kolk si stara,a ne znas Google uporabit?

— Quick
9.7. 2013 ob 10:30

Je kdo gledal ta film? Je dober?

— - Obveznoo -
15.7. 2013 ob 10:56

ja u somraku je jane igrala .. kako pa je drgč naslov knjige?

— KNJIGA-NASLOV?
16.7. 2013 ob 20:56

Now is good --> Preden umrem
Ja. Seveda. Definitivno. *facepalm*

— The One Who Shall Not Be Named
6.8. 2013 ob 11:05

Lana drgac je to ta igralka k je igrala Jane u somrak sagi

— DaGirl
25.8. 2013 ob 18:59

Ce vam povem da to ni ista igralka, in drugace imam 23 let . film je fantasticen za ogled vam ga priporocam se posebej zaradi izbirov igralske zasedbe kul res !!!!!

— Lana
25.3. 2020 ob 22:21

Do zdaj sem videla ta film že 3x in jutri ga bom spet 2x, čez dva dni mogoče 1x s sastrično

— Miša

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.