Kolosej
Film distribucije Cinemania group

Preberi in zažgi

komična kriminalka
Inteligenca je relativna
Podnapisi
Na sporedu od: 4.12.2008, Kolosej DeLuxe Kranj
4.12.2008, Kolosej Ljubljana
1h 37min / 97min
Leto: 2008
Jezik: angleščina
Scenarij: Joel Coen, Ethan Coen
Z oskarjem nagrajeni režiserski tandem bratov Coen predstavlja nenavadno zgodbo analitika CIE Osbourna, ki se odloči napisati življenjske spomine, a občutljivi podatki s pomočjo nezveste žene Katie pristanejo v rokah naivnega uslužbenca lokalnega studia za fitnes Chada. Ta se s sodelavko Lindo odloči za izsiljevanje, ki ne obrodi sadov, zato želita informacije prodati ruskim obveščevalcem. V zgodbo se po naključju vmeša tudi Katijin ljubimec Harry, kar sproži niz nepričakovanih, usodnih in krvavih dogodkov.
Napovednik

Zgodba

Analitik obveščevalne službe Cie, Osborne Cox (John Malkovich), se v Arlingtonu udeleži zaupnega srečanja. Žal pa skrivnost kmalu pride na dan. Coxovi dnevi pri Cii so se iztekli. Vrne se v Georgetown, kjer se posveti obujanju spominov in popivanju. Njegove žene  (Tilda Swinton) dogodek ne pretrese preveč. Zapletla se je namreč v razmerje z zveznim policistom Harryjem Pfarrerjem (George Clooney)  in že načrtuje, da bo Coxa zapustila.

V Washingtonu se uslužbenka fitness centra, Linda Litzke (Frances McDormand), pripravlja na uresničitev življenjskega načrta, obsežno lepotno operacijo. Svojo misijo zaupa samovšečnemu kolegu Chadu Feldheimerju (Brad Pitt). V njeni navadi so sicer zmenki z moškimi, ki jih spozna prek spleta, toda več kot ugaja ji dejstvo, da se je zanjo ogrel direktor Ted Treffon.

Ko Chad in Linda po naključju odkrijeta zgoščenko s podatki analitika Cie, se odločita stvari priti do dna. Ted je prepričan, da raziskava ne bo prinesla nič dobrega. Dejansko vse uide izpod nadzora, kar privede do številnih komičnih dogodkov in soočenj.

Izjava bratov Coen

Zgodba govori o ljudeh srednjih letih, ki preživljajo težave tako zasebno kot poklicno, vse skupaj pa je prepleteno s tematiko državne varnosti. In prav zato gre za washingtonsko zgodbo. V ospredju sta obveščevalna agencija Cia in fitness center ter dogodki, ki so posledica njunega prepletanja. Vmes se vmeša tudi zmenkovanje prek spleta.

Želela sva napisati scenarij za igralce, ki jih poznava in za katere se nama je zdelo, da bodo zanimiva kombinacija. Z Georgeom Clooneyjem, Richardom Jenkinsom in Frances McDormand sva sodelovala že v preteklosti, prvič pa sva snemala z Bradom Pittom in Johnom Malkovichem, česar sva se nadejala že dlje časa. Vlogi za njuna lika sva napisala posebej zanju.

Igralska zasedba

George Clooney (Harry Pfarrer)
Leta 2006 je prejel tri nominacije za oskarja. Za prestižno nagrado se je potegoval z najboljšimi režiserji, in sicer s celovečercem Good Night, and Good Luck. Scenarij za slednjega je napisal skupaj z Grantom Heslovom in nagrajena sta bila z nominacijo v kategoriji najboljši izvirni scenarij. Še tretjič pa je bil nominiran za najboljšega stranskega igralca in vloga v celovečercu Syriana mu je prinesla oskarja. Prvič v zgodovini podelitev oskarjev se je zgodilo, da je posameznik prejel nominaciji za režiserja in igralca za dva različna filma v istem letu.

Clooney je že v preteklosti sodeloval z nekaterimi kolegi iz ekipe projekta Preberi in zažgi. Za Joela in Ethana Coena je zaigral v celovečercih O Brother, Where Art Thou? (prislužil si je zlati globus) in Intolerable Cruelty. Z Bradom Pittom sta bila soigralca v uspešnicah Stevena Soderbergha, Ocean’s Eleven, Ocean’s Twelve in Ocean’s Thirteen; oskarjevki Tildi Swinton pa je delal družbo v mojstrovini Tonyja Gilroyja, Michael Clayton. S slednjo vlogo si je priigral nominacije za oskarja in zlati globus ter za nagradi Screen Actors Guild in BAFTA.

Z Grantom Heslovom je lastnik produkcijske hiše Smokehouse Pictures, pred tem pa so v okviru produkcijske hiše Section Eight (partner s Stevenom Soderberghom) nastale produkcije Good Night, and Good Luck; Syriana; Ocean’s Eleven, Ocean’s Twelve, The Jacket, Full Frontal, Welcome to Collinwood, Insomnia in Far from Heaven.

Svoj režiserski prvenec, Confessions of a Dangerous Mind, je zabeležil leta 2002. Pri National Board of Review so mu podelili nagrado za posebne filmske dosežke. Njegova druga režija, Good Night, and Good Luck (2005) mu je poleg že omenjenih nominacij za oskarja prinesla tudi dve nominaciji za zlati globus.

Kritike je prepričal tudi z vlogami v filmih Out of Sight, Three Kings, Solaris, The Good German, The Peacemaker, Batman & Robin, One Fine Day in From Dusk Till Dawn. Gledalci pred malimi zasloni ga najbolje poznajo po vlogi Dr. Douglasa Rossa v NBC-jevi seriji ER. Pred kratkim je režiral celovečerec Leatherheads, v katerem je zaigral ob Renée Zellweger in Johnu Krasinksemu.

Frances McDormand (Linda Litzke)
Tudi sodelovanje Frances McDormand z bratoma Coen je obrodilo sadove, saj je bila igralka za vlogo v njuni uspešnici Fargo nagrajena z oskarjem. Coenova sta jo v igralsko zasedbo vključila tudi pri filmih Blood Simple, Raising Arizona in The Man Who Wasn’t There.

V njeno filmografijo sodijo celovečerec Bharata Nallurija Miss Pettigrew Lives for a Day, Nicole Holofcener Friends with Money (nagrada Spirit za najboljšo stransko igralko), Niki Caro North Country (nominacije za oskarja, zlati globus in SAG), Lise Cholodenko Laurel Canyon, Nancy Meyers Something’s Gotta Give, Camerona Crowea Almost Famous (nominacije za oskarja, zlati globus in BAFTA), Curtisa Hansona Wonder Boys, Michaela Catona-Jonesa City by the Sea, Gregoryja Hoblita Primal Fear; Johna Saylesa Lone Star; Alana Taylorja Palookaville, Micka Jacksona Chattahoochee, Sama Raimija Darkman, Kena Loacha Hidden Agenda, Roberta Altmana Short Cuts, Johna Boormana Beyond Rangoon, Brucea Beresforda Paradise Road in Alana Parkerja Mississippi Burning (nominacija za oskarja).

John Malkovich (Osborne Cox)
Dvakrat je bil nominiran za oskarja, in sicer za vlogi v filmih Places in the Heart Roberta Bentona in In the Line of Fire Wolfganga Petersena .

V kinematografih je gostoval tudi v filmu Rolanda Jofféa The Killing Fields, Stevena Spielberga Empire of the Sun, Garyja Siniseja Miles from Home in Of Mice and Men, Stephena Frearsa Dangerous Liaisons, Bernarda Bertoluccija The Sheltering Sky, Jane Campion The Portrait of a Lady; Liliane Cavani Ripley’s Game, Briana W. Cooka Colour Me Kubrick, Seana McGinlyja The Great Buck Howard in Spikea Jonzea Being John Malkovich. Newyorški kritiki so ga za vlogo v slednjem izbrali za najboljšega stranskega igralca. Njegova najnovejša igralska projekta sta Changeling Clinta Eastwooda in Love and Virtue Raoula Ruiza.

Malkovich je režiral in produciral celovečerec The Dancer Upstairs. Kot producent se je za svojo produkcijsko hišo Mr. Mudd podpisal pod filme Ghost World, The Libertine in Juno.

Tilda Swinton (Katie Cox)
Za vlogo v uspešnici Tonyja Gilroyja, Michael Clayton, je prejela oskarja in nagrado BAFTA ter nominaciji za Screen Actors Guild in zlati globus.

Prvo filmsko vlogo je odigrala že leta 1985, v filmu Dereka Jarmana, Caravaggio. Z angleškim režiserjem je posnela tudi filme The Last of England, The Garden, War Requiem, Edward II (leta 1991 najboljša igralka na beneškem filmskem festivalu) in Wittgenstein. Mednarodni uspeh je pridobila z vlogo v celovečercu Orlando režiserke Sally Potter. Sledili so filmi Conceiving Ada, Teknolust, Female Perversions, Love is the Devil, Possible Worlds, The Beach, The Deep End, Vanilla Sky, Adaptation, Young Adam, Thumbsucker, Constantine, The Man from London, The Chronicles of Narnia in Julia.

Z Bradom Pittom je tudi že posnela dramo Davida Fincherja, The Curious Case of Benjamin Button, prihaja pa še kriminalna drama Jima Jarmuscha, The Limits of Control.

Brad Pitt (Chad Feldheimer)
Nominiran je bil za oskarja za izjemno delo v celovečercu Terry Gilliam, Twelve Monkeys. Vloga mu je prinesla zlati globus. Za slednjo nagrado se je potegoval tudi z vlogama v uspešnicah Legends of the Fall Edwarda Zwicka in Babel Alejandra Gonzáleza Iñárrita. Zaigral je v biografski drami The Assassination Of Jesse James By The Coward Robert Ford režiserja Andrewa Dominika in bil izbran za najboljšega igralca na lanskoletnem beneškem filmskem festivalu.

Obiskovalce kinematografov je prvič opozoril nase v uspešnici Ridleyja Scotta, Thelma and Louise, navdušil pa je tudi z naslednjimi vlogami, v filmu Roberta Redforda, A River Runs Through It; Dominica Sene, Kalifornia, in Neila Jordana, Interview With the Vampire. Močno je prispeval tudi k uspehu filmov Johnny Suede, Cool World, True Romance, Sleepers, The Devil’s Own, Seven Years in Tibet, Meet Joe Black, Se7en in Fight Club. Nikakor ne gre izpustiti niti celovečercev Ocean’s Eleven, Ocean’s Twelve in Ocean’s Thirteen, Mr. and Mrs. Smith, Troy, Spy Game, The Mexican, Snatch, Full Frontal in Confessions of a Dangerous Mind.

Njegova produkcijska hiša Plan B Entertainment ustvarja in producira uspešne filmske in televizijske projekte. Med njimi je tudi mojstrovina Martina Scorseseja, The Departed, ki je bila nagrajena s štirimi oskarji, mnoge nagrade pa so dodelili tudi filmom A Mighty Heart, Charlie and the Chocolate Factory, Running with Scissors, Troy in The Assassination Of Jesse James By The Coward Robert Ford.

Filmska ekipa

Joel in Ethan Coen (režiserja/scenarista/producenta)

Na mednarodnem filmskem festivalu v Cannesu je Joel leta 1991 za komedijo Barton Fink (scenarij skupaj z bratom Ethanom) prejel nagrado za najboljšega režiserja, deset let pozneje pa tudi za kriminalno dramo The Man Who Wasn’t There. (soscenarist znova Ethan). Leta 1996 je za triler Fargo prejel nagradi BAFTA in National Board of Review, za najboljšega pa so ga izbrali tudi newyorški kritiki. Z bratom Ethanom sta za Fargo napisala tudi scenarij, ki jima je prinesel oskarja.

Scenarij za O Brother, Where Art Thou?, delo obeh bratov, je bil nominiran za nagrado BAFTA in oskarja v kategoriji najboljši prirejeni scenarij. V vlogi režiserja in soscenarista (vselej skupaj z Ethanom) se je Joel izkazal tudi pri filmih Intolerable Cruelty, The Big Lebowski, The Hudsucker Proxy, Miller’s Crossing, Raising Arizona in Blood Simple. Brata si delita zasluge tudi za režijo in scenarij za komedijo The Ladykillers.

No Country for Old Men je Joelova in Ethanova najnovejša mojstrovina, pri kateri se lahko pohvalita s številnimi nagradami, med drugim z oskarjem za najboljšo režijo in najboljši celovečerec ter zlatim globusom za najboljši scenarij.

Komentarji

9.11. 2008 ob 13:17 zvezdica

Brata Coen sta se spet lotila komedije, ampak Burn After Reading niti približno ne dosega njunih preteklih izdelkov, kot sta recimo Fargo (1996) ali O Brother, Where Art Thou (2ooo), s katerima bi ta film lahko primerjal po zvrsti… ali kaj. Ampak po kvaliteti in nesmislu filma gre zadevo prej primerjati z The Ladykillers (2oo4). Je primerjava veliko bolj na mestu.

Zadeva je povprečna v vsakem aspektu filma, razen pri igralski zasedbi. John Malkovich, George Clooney, Tilda Swinton, Frances McDormand, Brad Pitt. Obeta, huh?

Osbourne Cox (Malkovich) je, zaradi “težav s pitjem”, odpuščen iz CIE, kjer je delal kot analitik. Odloči se, da bo napisal “memoir”. Njegova žena, Katie Cox (Swinton) se odloči, da se bo od njega ločila. Odvetnik se odloči, da ji bo svetoval naj pridobi čimveč podatkov in tako se Osbourneovi spomini iz računalniškega pomnilnika znajdejo na cedeju, ki ga najde uslužbenec fitnes centra. Le-ta se odloči, da ga preda Lindi Litzke (McDormand) in Chadu Feldheimerju (Pitt). In ker je Linda je v fazi osebnostne prenove (iliti načrtovanju večih plastičnih operacij) in krvavo potrebuje denar, nima težav pri odločitvi, da bo z občutljivimi informacijami na cedeju skupaj s pomočnikom Chadom izsiljevala Osbourna. To je nekako premisa filma. Plus Harry Pfarrer (Clooney) kot ženskar.

Dve izmed redkih omembe vrednih stvari v tem filmu sta Malkovich, ki je v vlogi koleričnega Osbourna najbolj prepričljiv, in McDormandova, ki s svojim antipatičnim obrazom in igro poosebi čisti duševni debilizem Linde Litzki do te mere, da je težko ne sovražiti to žensko. Clooney in Pitt v svojih vlogah delujeta, kot da se preveč trudita, medtem ko lik ženske, ki jo igra Swintonova, deluje kot da sploh ne spada v ta film.

In to je dejansko toliko, kot mislim da je vredno napisati o filmu. Povprečna zabava in ne toliko izguba časa kot predvsem nevredno nakupa kino vstopnice. Razen če ste eden tistih redkih mazohistov, ki jim je bil všeč The Ladykillers.

— Tyschew
11.11. 2008 ob 16:38 zvezdica

Film sem si pogledal pred časom in moram reči, da mi je bil precej všeč. A menim, da ta film ni za vse. Mora vam ležati način humorja, ki ga ustvarjata brata Coen (O Brother Where Art Thou?, Fargo). Sama zgodba in razplet le-te je izvrsten. Situacijska komika, prav tako kot karakterna navdušuje in je na visokem nivoji. John Malkovich in Brad Pitt sta odigrala perfektno, oba bi si zaslužila nominacijo vsaj za Zlati Globus.

Skratka film z mojega vidika toplo priporočam vsem ljubiteljem črne komedije.

9/10

Lp

— Mr_Vega
15.11. 2008 ob 0:00

Bolj kot flim je to novela.

— Dubravko
19.11. 2008 ob 18:34

Tyschew, se popolnoma strinjam.

— B!!
29.11. 2008 ob 14:49

kul

— zblj
9.12. 2008 ob 17:23

Nujen ogled, noro smešen film. Kdor ima čas naj gre čimprej v kino, saj bo navdušen.

— Avon
14.12. 2008 ob 13:58

Malce dolgočasen, a na trenutke smešen (za tiste, ki imajo radi črni humor.

— ana
14.12. 2008 ob 19:55

film je cist beden....se ne splaca niti evro dt! Igralci so dobri in dober igrajo,ampak je pa zgodba iz mozaikov.....tko da cist slaba!

— joze
16.12. 2008 ob 16:45

Ma film je kr uredu....ni slab, je pa bolših filmov. Zanimiv je predvsem besedni zaklad igralcev:D

Lp

— Mare
17.12. 2008 ob 16:41

Ja no še kar

— sisi
18.12. 2008 ob 0:00 zvezdica

Ogled tega filma je po mojem mnenju čista izguba časa. V njem namreč ni bilo opaziti nobenih navdušojočih elementov, če izvzamemo dejstvo, da je igralska zasedba iz vrha Hollywoodske scene. Zgodba v filmu je bila absurdna; kot da bi jo napisal nekdo med branjem jutranjega časopisa in pitjem kavice. Vse skupaj me je spomnilo na film Clockwork orange, ki je prav tako kot Burn after reading močno prehvaljen(vsaj kar se mojega okusa tiče). Ampak navsezadnje se bodo takšni filmi vedno vtisnili v naša srca, četudi le zaradi slabega vtisa, ki so ga pustili za seboj.

— Drixy
19.12. 2008 ob 13:31

osbourne cox je največja faca.totaln psiiho!hahhah,hud film.

— TY
24.12. 2008 ob 0:00 zvezdica

Moram reci, da je film zanic. Dobra igralska zasedba, ki pa tokrat ne opravi svoje vloge dobro. Brez prave zgodbe, zakljucek kr neki - odsvetujem ogled, je stran vrzen denar. Dolgocasen film brez prave vsebine. Zal.

— Porednez
28.12. 2008 ob 0:00

ja res je stran vržen denar in čas raj bi se ga šle za tiste 5 evrov nekam napit pa bi se mele zih bolš!!!!ne ga it gledat ker je res glup film za posrt

— tajchy &alex
28.12. 2008 ob 17:55

ta film je carski zelo dober tipičen izdelek bratov cohen!!!!!!!!!!!! 10/10

— nitrome
29.12. 2008 ob 0:00

Mene je ta film nasmejal do konca. Dober film!!!

— NikMan
29.12. 2008 ob 14:04

FUL JE BEDA

— TILEN
1.1. 2009 ob 12:09

Fenomenaln film, treba pa je razumeti ciničnost bratov Coen. Že dolgo se v kinu nisem tako smejala.

— jaz
4.1. 2009 ob 0:00

meni se je zdel res dober film!

— gti
10.1. 2009 ob 15:06

C. R. A. P. Ne morem verjet, ampak Scarry movie komedije so boljse od tega...

— Jure
15.1. 2009 ob 0:00

Meni je bil film super. Igra itak odlična, prav tako scenarij. Res pa je, da vam mora ležati način humorja. In če boste pričakovali komedijo, vas film gotovo ne bo zadovoljil.

— Filip
22.1. 2009 ob 13:55

Za ogled tega filma sva se z možem odločila zato, ker sva videla dobro igralsko zasedbo. Žal sva bila nad vsebino zelo razočarana. Tako brezvezna in neralna zgodba in humor, ki ni smešen. Skratka ob koncu filma nama je bilo žal denarja za karto. To sva slišala tudi od drugih obiskovalcev.

— Katarina Zupančič
29.1. 2009 ob 17:24

se strinjam z Mr_Vega =)... meni osebno je bil film hud predvsem iz vidika humorja. Cela dvorana (res nas je blo samo okol20) se je smejala do onemoglosti...in to od začetka do konca. Film je boljši kot katerakoli komedija ;)..

— koliopo
30.1. 2009 ob 10:35

... če si odprtega uma in ti je vpeč črni humor, je ta film zelo za videt!

— Aja
17.4. 2013 ob 14:36

Včasih je treba kako stvar gledati tudi malo bolj široko in mogoče biti dojemljiv tudi za malo bolj inteligenten humor. Meni je bil film super. Verjamem pa, da vseh, ki se nasmejijo ob situacijah, ko nekomu hlače padejo z riti, tovrstna komedija ne more zadovoljiti. Skratka super film s super zaključkom.

— Darjan

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.