Kolosej
Film distribucije Fivia

Prdoprašek doktorja Proktorja

družinska komedija
Podnapisi
Na sporedu od: 11.6.2015, Kolosej Ljubljana
1h 27min / 87min
Leto: 2014
Država: Norveška
Jezik: norveščina
Scenarij: Johan Bogaeus in Jo Nesbo
Režija: Arild Froehlich
Prijatelja Lise in Bulle se spoprijateljita s čudaškim profesorjem Proktorjem, ki po naključju izumi najbolj močan prdoprašek na svetu. Navdušena nad nenavadnim izumom se odločita raziskati njegove učinke in možnosti uporabe. Ker se praška želi polastiti tudi lakomni bogataš in njegova trdobučna sinova, se zabavna dogodivščina spremeni v nepozabno avanturo, polno smeha in glasnih, gateparajočih prdcev.

Prdoprašek doktorja Proktorja je noro zabavna zgodba o izgubljeni ljubezni, strašnih anakondah, turobnih jetniških celicah in o najmočnejšem prdoprašku na svetu, prdonavtski prašek pa je tako močan, da lahko z njim vesoljska agencija Nasa pošlje astronavte v vesolje celo brez raket. Tako trdi doktor Proktor, izumitelj prdopraška in zelenega praška, po katerem se svetite v temi.

Glavni junak filma je Bulle, čisto majhen fantič z živo rdečimi lasmi in res velikimi pegami. Igra trobento in se druži s sosedo Lizo, ki je pravkar ostala brez najboljše prijateljice, ki se je menda odselila nekam zelo blizu, a je v resnici na drugi strani poloble, kot trdi Bulle. Blizu njiju živi malo (ali pa zelo) odštekan doktor Proktor, izumitelj čudodelnih zvarkov.

Seveda brez zlobcev ne gre. Tatinski Thrane ima dvojčka, ki se z užitkom spravljata na Lizo in Bulleja in iščeta vzdevke, ki se rimajo z njunima imenoma. V kanalizaciji pa živi orjaška Ana Konda, ki poskrbi, da izgine strelivo za praznovanje dneva ustave. Bo res pojedla Bulleja? Kako se bo rešil? In ali bo Thrane spet kradel doktorju Proktorju brez posledic? Vse odgovore boste našli v filmu. Posneto po prvi knjigi Joja Nesba za otroke!

O avtorju knjige

Norveški pisatelj Jo Nesbø je rojen leta 1960. Poznan je kot eden najboljših piscev kriminalk na svetu. Njegovi romani z glavnim junakom detektivom Harryjem Holom so dosegli uspeh tako v njegovi rodni Norveški kot tudi drugod po svetu (prodanih je bilo že 23 milijonov izvodov knjig), navdušili so kritike, knjigarnarje in bralce. Njegove knjige so prevedene v štirideset jezikov, pogostokrat nagrajene ter redno na lestvicah najbolje prodajanih knjig. Roman Taščica je bil ob izidu razglašen za najboljši norveški kriminalni roman vseh časov. Po izobrazbi je ekonomist, član glasbene skupine Di derre (Kr eni). Prdoprašek doktorja Proktorja je njegova prva knjiga za otroke.

Komentarji

16.6. 2015 ob 12:42

Filma še nismo gledali. Si ga pa moji trije otroci srčno želijo gledati v Koloseju.

l.p.

— Deša

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.