Kolosej
Film distribucije Ljubljanski kinematografi

Pravila slačenja

komedija, erotični
Edino pravilo ljubezni: poglej levo in desno, preden ji prečkaš pot.
Na sporedu od: 24.7.2003, Kolosej Ljubljana
1h 50min / 110min
Leto: 2003
Država: ZDA, Nemčija
Scenarij: Roger Avary
Režija: Roger Avary
Producent: Greg Shapiro
Neobrzdani žuri, droge, seks brez tradicionalnih zadržkov, slabe življenjske navade, čustvene odvisnosti, mimobežni samomori - so v očitnem navzkrižju s Pravili slačenja, ki se jih nobeden od junakov filma sploh ne drži. Gre za fim, posnet po delu Breta Eastona Ellisa, čigar Ameriški psiho je že moril na naših platnih...

Pisatelj Bret Easton Ellis je kmalu po veliki uspešnici Ameriški psiho, ki je dvignila mnogo prahu, nadaljeval s pisanjem pohujšljive družbene satire na temo navad in ljubezenskega življenja med mladimi povzpetniki. Nastala je knjiga Pravila slačenja, po kateri je režiser Roger Avary posnel istoimenski film.

Zgodba se odvija na majhni, bogataški in univerzi svobodnih umetnosti v Novi Angliji, ki jo med drugimi obiskuje tudi Sean, mlajši brat Patricka Batemana, ki smo ga spoznali v Ameriškem psihu. Sean in njegovi sošolci prav tekmujejo v moralni pohabljenosti in v okviru univerze nenehno prirejajo prestižne zabave. V tej zgodbi strasti in kazni se trije študenti zapletejo v nenavaden romantični trikotnik. Vsak od njih potrebuje ostala dva, da bi lahko uresničil utvaro, ki si jo je ustvaril o njiju. Njihov dekadenten življenjski nazor in številne kokainske zabave jih kot vrtinec povlečejo v prostor, kjer lahko postavijo svoja pravila slačenja.

Komentarji

17.12. 2007 ob 15:57 zvezdica

Film se mi ne zdi primeren za mlajše saj je v filmu vključenih vrsta sugestij, ki bi vodile v nezaželjeno imitiranje. Film kot sam je zanimiv, drugačen od običajnih, a kljub vsemu ne more iz ameriške lupine. Sumarum ocena je ok. Všeč mi je glavna ideja (čeprav o tem je relativno govoriti, saj vsak gledalec percipira na svoj način), namreč sam konec, ko vsi ugotovijo, da živimo v nekih lastnih iluzijah, ki se v trenutku lahko spremenijo v prah (kot je simbolično prikazano tudi v pismih ter metaforično s snegom). Iluzija, trpljenje, bes... skratka drama vse prej kot komedija.

— TeA
20.6. 2010 ob 14:35

izguba časa..

— sreena

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.