Kolosej
Film distribucije Continental Film

Pravičnik

akcijski triler
Podnapisi
Na sporedu od: 25.9.2014, Kolosej Ljubljana
2h 11min / 131min
Leto: 2014
Država: ZDA
Jezik: angleščina
Scenarij: Richard Wenk
Režija: Antoine Fuqua
Režiser napetih trilerjev Padec Olimpa, Strelec in Dan za trening predstavlja zgodbo o nekdanjem specialcu Robertu, ki je v želji po običajnem in mirnem življenju uprizoril lastno smrt. Zaposlen v tehnični trgovini poskuša ostati neopazen, toda kriminal in stiska soljudi, ki se razraščata iz dneva v dan, v njem prebudita željo po borbi za pravico. Odloči se pomagati mlademu dekletu Teri, ki jo v krempljih drži ruska mafija, toda s tem dregne v osje gnezdo in povzroči neustavljivi vrtinec nasilja in kaotičnega uničenja

V Pravičniku Denzel Washington igra McCalla, moškega, ki je prepričan, da je skrivnosti preteklost pusti za seboj in se je posvetil novemu, mirnemu življenju. A ko McCall spozna Teri (Chloë Grace Moretz), mladenko, ki jo nadzirajo strahovito nasilni ruski mafijci, ne more stati križem rok– mora ji pomagati. Oborožen s skrivnimi sposobnostmi, ki mu omogočajo, da se maščuje vsem, ki surovo ravnajo z nemočnimi, se McCall odpove upokojitvi, za katero se je sam odločil, in odkrije, da se je v njem ponovno prebudila želja po pravičnosti. Če ima kdo težavo, če nekdo nima možnosti, če se ne morejo obrniti na nikogar več, bo pomagal McCall. On je pravičnik.

O filmu

Po mnenju Denzela Washingtona je sila, ki žene Roberta McCalla, lik, ki ga igra v akcijskem trilerju Pravičnik, prirojen občutek za pravičnost. “Robert McCall je v preteklosti storil marsikaj slabega in zdaj se skuša poboljšati. Na preteklost ni ponosen in res se trudi,” razloži Washington. A željo po pravičnosti v njem ponovno prebudi deklica, ki ji je ves svet obrnil hrbet in ki potrebuje njegovo pomoč, “Samega sebe ne mara. Svojih sposobnosti ni nikoli zanemaril, je pa zavestno sprejel odločitev, da jih ne bo več uporabljal. Ko pa sreča mlado nedolžno dekle, ki je zlorabljeno, se odloči, da mora nekaj storiti.”

“McCallova motivacija je preprosta,” pravi producent Todd Black. “Ko se običajnemu človeku zgodi krivica, nekomu, ki se sam ne more braniti ali ki ne ve, kje bi začel, bo on poskrbel zanj – nasilno ali nenasilno.”

Režiser Antoine Fuqua je z Washingtonom že posnel film Dan za trening, za katerega je Washington dobil oskarja, in pravi, da ima McCall določene arhetipske junaške lastnosti, ki se prenašajo tako rekoč iz roda v rod. “Na ta film gledam kot na vrnitev v preteklost, k vesternom, kakršne je snemal Sergio Leone. Tu je antijunak, ki bije notranje boje, okleva in sram ga je prijeti za pištolo, ko pa dobi priložnost pomagati drugim, to stori. Svoje veščine uporabi za to.” “Vsi bi radi verjeli, da je nekje tam zunaj moški, ki bi nam lahko pomagal, samo če bi ga lahko našli,” pravi producent Jason Blumenthal. “Če bi nekako lahko odgovoril na internetni oglas, v katerem obupano prosimo za pomoč, ko se nihče drug ne odzove. Rad bi verjel, da bi mi takrat, ko bi bil res potreben pomoči, nekdo tam zunaj resnično lahko prisluhnil – nekdo, ki bi vse spustil iz rok in mi pomagal. samo ZATO. In to je Pravičnik.”

Film ima enak naslov kot serija iz osemdesetih in ima enako osrednjo zamisel – moški, izjemno dobro izurjen, ki zagotovi pravico nemočnim v nemogoči situaciji. Čeprav so filmarji po izvirniku povzeli samo naslov in osnovno idejo, je zamisel sama postala samo še bolj relevantna. “Beseda pravičnik je zelo mogočna. Veliko ljudi je prepričanih, da je na svetu veliko nepravičnosti, zato je zamisel, da bi ustvarili ravnovesje z več pravičnosti, zelo pomenljiva. Če kaj, mislim, da naslov danes, leta 2014, pomeni več kot v osemdesetih. Ljudje razumejo tovrstnega junaka: človeka junaških dejanj, ki pomaga ljudem, ki so pomoči najbolj potrebni.” Richard Wenk lotil pisanja scenarija vedoč, da bo glavni lik odigral Washington: “Napisal sem izvirno zgodbo, tako, ki je v seriji ni bilo. McCall ostaja skrivnosten in to mi je omogočalo, da sem si lik na novo zamislil.”

“Richardov scenarij je kot dinamit. Vedno je zanimivo opazovati stenj. Je iskriv in zanimiv in veš, da bo prej ali slej eksplodiral,” doda režiser.

Washington je tesno sodeloval z Wenkom, da je res nastal lik, ki ga je hotel igrati. Kot pravi, si je zastavljal osnovna vprašanja: “Kdo je? Kaj ga žene? Kakšne so njegove napake? Kaj skuša preboleti? Mislim, da je nekoč davno bil moški, ki je hotel pomagati ljudem, a postal nekaj drugega. Zdaj mora na vse to pozabiti, zapreti vrata. In to mlado dekle mu ponovno odpre vrata.”

Chloë Grace Moretz brez težav razume, zakaj je bil Washington popoln za vlogo. “Tako zelo je podoben Denzelu po načinu, kako opravljal delo. McCall je lahko najprijaznejši, najbolj očarljiv mož, s širokim nasmehom na obrazu. v naslednji minuti pa je morilec. In pomisliš: Uau, to se je pa hitro zgodilo.”

O igralcih

Denzel Washington (Robert McCall / producent) , dvakratni dobitnik oskarja, je posnel filme 2 na muhi, Pot do slave (oskar za stransko vlogo), Dan za trening (oskar za glavno vlogo), Ameriški gangster, Insajder, Telesni čuvaj, Mandžurski kandidat, Pravi pogum, Ugrabitev metroja Pelham 123, Knjiga odrešitve, Zbiralec kosti, Ne pozabite velikanov, Obleganje, Škrlatna plima, Veliko hrupa za nič, Filadelfija, Pelikanovo poročilo, Cry Freedom (nominacija za oskarja), Safe House, Let (nominacija za oskarja in zlati globus), The Hurricane (nominacija za oskarja), Soldier’s Story, The Great Debaters, Déjà Vu, Out of Time, Antwone Fisher (režijski prvenec), John Q, Fallen, The Preacher’s Wife, Virtuosity, Devil in a Blue Dress, Malcolm X (nominacija za oskarja), Flesh & Blood, For Queen and Country, The Mighty Quinn, Heart Condition, Mo’ Better Blues, Ricochet, Mississippi Masala. Na televiziji je nastopil v St. Elsewhere, The George McKenna Story, License to Kill in Wilmi.

Chloë Grace Moretz (Teri) je posnela filme Amityville: Hiša groze, Temne sence, The Fifth Wave, If I Stay, Dark Places, Carrie, Kick Ass, Let Me In, Hugo, 500 Days of Summer, Laggies, Clouds of Sils Maria.

Bill Pullman (Brian Plummer) je posnel filme Avtocesta, Dan neodvisnosti, Ko si spal, 1600 Penn, May in the Summer, The Fruit Hunters, The Virginian, Torchwood, Too Big To Fail.

Melissa Leo (Susan Plummer) je za nastop v Boksarju dobila oskarja, zlati globus in nagrado igralskega ceha. Posnela je še filme 21 gramov, Ugrabljeni, Pozaba, Skrivalnice, Padec Olimpa,Trikrat pokopani Melquiades Estrada, Let, Frozen River, Conviction, Welcome to the Rileys, Red State, Seven Days in Utopia. Na televiziji je nastopila v serijah Louie, Mildred Pierce, Tremé, Homicide: Life on the Street.

O režiserju

Antoine Fuqua je režiral filme Padec Olimpa, Brooklyn’s Finest, Sončeve solze, Strelec, Kralj Artur, Dan za trening, The Replacement Killers, Suge Knight, Southpaw.

Komentarji

9.8. 2014 ob 19:11

komi čakam...sj ne =P

— o hudo...
6.10. 2014 ob 14:39

priporocam! ne bo vam zal, ce ste za akcijo in ce imate radi Denzla. ;)

— suzana
11.10. 2014 ob 18:05

a se ga splača it pogledat?

— Anonymus
18.10. 2014 ob 10:29

meni je bil zelo všeč :)

— katy
18.10. 2014 ob 23:07

dober....

— Roman
23.10. 2014 ob 15:45

Priporočam! Zelo zelo zelo dober film! Ne bo vam žal :)

— Martina

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.