Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Pravda za vsako ceno

drama
Na sporedu od: 6.5.1999, Kolosej Ljubljana
2h 4min / 124min
Scenarij: Steven Zaillian
Režija: Steven Zaillian
vsebina | igralci | ustvarjalci

Vsebina:

V tem pravniškem trilerju John Travolta igra nepomembnega, samovšecnega odškodninskega odvetnika. Njegov pohlep mu prinese primer, ki mu grozi, da ga bo unicil. Primer Woburn, ki je na videz enostaven, se zaplete v labirint neskoncnega pravdanja, kjer resnica - ce jo je sploh mogoce najti - ne najde poti v sodno dvorano, pac pa se izgublja v mrezi prevar in pokvarjenih uradnikov.
Za vsako ceno je resnicna zgodba o neskoncnem pravdanju. Je napet sodni triler in pretresljiva drama, ki nas popelje na zastrupljeno obrezje reke Aberjona v delavski Novi Angliji, zatem pa se preseli v priznane odvetniške pisarne in sodne dvorane v središcu Bostona.
Zgodba se je zacela pred vec kot desetimi leti, ko se je Jonathan Harr odlocil, da napiše knjigo o tozbi. Knjiga je nastajala celih devet let. Medtem se je odvetnik Jan Schlichtmann predal toku uspešne, vec milijonov dolarjev vredne zasebne odškodninske tozbe. Kot velikokrat poudari je zelel le "z dobrim delom postati bogat in slaven". Schlichtmann je k primeru kot notranjega opazovalca povabil Harra in mu dovolil popoln in neomejen vpogled v sodno dokumentacijo, vse od sodnih zahtevkov, izjav pric in zapisnikov s sestankov njegovih sodelavcev.
"Ko sem se lotil projekta, so bile raziskave obetavne," se spominja Harr. "Jan je dobil poroto. Imel je dokaz, za katerega je bil preprican, da je dovolj, da primer dobi, pa tudi knjiga bi bila cudovito dopolnilo k odmevni zmagi."
A primer se je zapletel in zacel razkrivati neverjetne dokaze. Harr priznava: "Zdelo se mi je, da opazujem, kako nekdo potuje naravnost v blaznost."
Film je kronika krizarskega pravdanja odvetnika Jana Schlichtmanna, ki je zastopal osem druzin iz Woburna v Massachutsettsu proti dvema najvecjima drzavnima podjetjema W.R. Grace & Co. in Beatrice Foods. Druzine so trdile, da sta podjetji s kemikalijami zastrupili lokalno pitno vodo, kar je povzrocilo levkemijo in celo smrt njihovih otrok.
V takih primerih vecina odvetnikov ne bi racunala na mastne zasluzke, ker je take primere zelo tezko dokazati in dobiti. Schlichtmann je moral dokazati, da sta podjetji v bliznjo reko in mlake odmetavali strupena topila, ki so kontaminirala pitno vodo, ki je povzrocila usodno bolezen.
Schlichtmann je sam financno podprl primer. Porabil je vec kot 2,6 milijona dolarjev za medicinske in znanstvene raziskave in testiranja. Zavrnil je vec milijonov dolarjev tezko poravnavo. Tako ni izgubil le nadzora nad primerom, ampak tudi nad svojo poklicno potjo in zivljenjem. Upal je, da bo dobil milijone, namesto tega pa je izgubil prav vse: svoj dom, odvetniško pisarno in svoje prijatelje.
"Šlo je za crno luknjo," pravi Schlichtmann. "Vsi, ki so bili vpleteni v primer, so bili na preizkušnji: od odvetnikov, sodnikov, strokovnjakov, pa do pric in druzin. Šlo je za obstoj. Šlo je za to, kdo sploh so, v kaj verjamejo in kakšno izbiro sploh imajo kot cloveška bitja. Bili so prisiljeni razkriti svoje najbolj prikrivane skrivnosti, bili so pripravljeni storiti vse, da bi dokazali lazi in razkrili resnico. To je bila carobnost tega primera."
Producentka Rachel Pfeffer pravi: "Jan Schlichtmann me je navdušil. In seveda vsi, ki so se mu pridruzili na vrtiljaku moci in strasti, ki se kar ni hotel ustaviti, ne da bi razmišljali o tveganju in posledicah svojih dejanj, dokler ni bilo prepozno. Reziser Steve Zaillian se je na projekt odzval tako kot se je na Schindlerjev seznam. Rad ima osebe, ki so zapletene, malce skrivnostne, pri katerih nikoli ne veš, kaj lahko pricakuješ. Vse se zacne pri nakljucnem dogodku, skozi cel niz izzivov in boja pa se prikopljejo do nekega višjega, bolj spoštljivega nivoja."
Zaillian pravi: "Zanimajo me osebe, ki so postavljene pred tezko nalogo, neko pomembno zgodbo. Jan niti pomotoma ni popoln. Najprej ga privlaci denar, pa reci, ki mu jih je prineslo zivljenje, na koncu pa je pripravljen, da ga unici vera v pravo stvar. Njegova moc je tudi njegova šibkost. Njegova odlocnost, da se bo dokopal do pravice, je odraz njegove trme in ega." Ko se je leta 1989 primer Woburn zakljucil, je bil Jan Schlichtmann financno in duševno zlomljen. Z denarjem, ki si ga je sposodil od prijatelja Toma Kileyja, je kupil letalsko vozovnico do otoka Kauai. Kasneje se je vrnil v Boston in danes zivi relativno uspešno zivljenje 47- letnega odvetnika. Porocen je s Claudio Barraga, ki jo je spoznal med procesom.
Imata dva sinova. Njegova odvetniška kolega Kevin Conway in Bill Crowley imata v Bostonu odvetniško pisarno za osebne odškodnine. James Gordon je direktor podjetja The Investigate Group International v Pasadeni v Kaliforniji in nadzira racunalniško tehnologijo.
Jerome Fletcher pri 73 letih še vedno dela v odvetniški pisarni v Bostonu, ki se ji je pridruzil leta 1959.

Igralci

John Travolta (Jan Schlichtmann) je bil dvakrat nominiran za oskarja za najboljšo moško vlogo, pred nedavnim za igro v uspešnici Quentina Tarantina Pulp Fiction. Ta resno komicna vloga hollywoodskega tujega novinarja mu je prinesla tudi nominacijo za Zlati globus.
Po filmu Kdo bo koga je Travolta nastopil v dveh razlicnih filmih Broken Arrow (gre za najnovejši akcijski triler reziserja Johna Wooja, v katerem igra tudi Christian Slater) in v White Man"s Burden (gre za zapleteno sodobno dramo s Harryjem Belafontom v glavni vlogi).
Travolta je nastopil v nekaterih najvecjih uspešnicah svoje generacije. Prvo nominacijo za oskarja in Zlati globus je prejel za vlogo v glasbeni uspešnici Saturday Night Fever, ki ga je povzdignila v disco kralja 70-ih. Zatem je nastopil v dobickonosnem musiclu Grease in kmalu zatem v Urban Cowboy.
Nastopil je v tudi filmih Carrie (rezija Brian De Palma, posnet po klasicni grozljivki Stephena Kinga), Blow Out in v uspešni komediji Amy Heckerling Look Who"s Talking.
Nastopil je tudi v uspešnicah Phenomenon, Michael, Broken Arrow, Face Off, She"s So Lovely, Mad City, Primary Colors, pred nedavnim pa je posnel The General's Daughter reziserja Simona Westa.

Robert Duvall (Jerome Facher) je dobitnik oskarja 1983 za najboljšo moško vlogo za Tender Mercies, Zlatega globusa za vlogo Stalina za istoimenski HBO film, leta 1965 je prejel nagrado Obie za A View From the Bridge in bil štirikrat nominiran za oskarja za The Godfather, Apocalypse Now, The Great Santini in pred nedavnim za film The Apostle, ki ga je reziral in zanj napisal scenarij.
Pred nedavnim je nastopil v uspešnicah Deep Impact, Phenomenon, Sling Blade, The Gingerbread Man, Something to Talk About in The Family Thing. Svojo kariero je zacel leta 1963 z vlogo Booja Radleyja v filmski uspešnici To Kill a Mockingbird, zatem pa zaigral v vec kot 60 filmih, med drugim v True Grit, M*A*S*H, The Godfather Part II, Network, The Seven-Per-Cent Solution, The Eagle Has Landed, True Confessions, The Natural, Colors, Days of Thunder, Rambling Rose, Falling Down, Wrestling Ernest Hemingway, Geronimo, The Paper.
Duvall je nastopil tudi v dveh priljubljenih mini serijah Lonesome Dove in Ike. Reziral je dokumentarec o rodeo druzini iz Nebraske We're Not the Jet Set, bil je producent, scenarist in reziser portreta o newyorški skrivnostni ciganski zdruzbi Angelo, My Love.

Stephen Fry (Pinder) je mednarodno priznan igralec in tekstopisec. Med najbolj priljubljenimi naslovi, kjer se je izkazal kot igralec je pred nedavnim posneta uspešnica Wilde, pa A Fish Called Wanda, The Good Father, A Handful of Dust, Peter's Friends, Waterloo, I.Q., Cold Comfort Farm, The Wind and the Willows.
Fryeve televizijske vloge opozarjajo na njegovo neverjetno sposobnost spreminjanja in prilagajanja. Najbolj priljubljena med temi je vsekakor vloga v uspešni seriji BBC Black Adder, pa Happy Families, Saturday Live, A Bit of Fry and Laurie, Jeeves and Wooster. Nastopil je tudi v priljubljenih britanskih televizijskih oddajah: Chance in a Million, Filthy Rich and Catflap, The Tube, Anything More Would be Greedy, Old Flames, The Common Pursuit, In the Red.
Med študijem v Cambridgu je nastopil v vec kot tridesetih gledaliških predstavah, med drugim tudi v Macbeth, Volpone in Ojdipus. Kot tekstopisec za radio, film in televizijose je podpisal pod številna dela: The Cambridge Footlights, he Laughing Prisoner, Injury Time, Extra Dry Sherrin, Frybeat, Not the Nine O'Clock News, Gossip, Sloane Ranger Revue, Alfresco, The Crystal tube, The Orlando Drake Story, Mastermind, Loose Ends, Tatler, The Independent, The Daily Telegraph.
Fry piše tudi romane. Njegova bibliografija zajema dela The Liar, Paperweight, The Hippopotamus, Making History in memoare Moab Is My Washpot.

James Gandolfini (Al Love) je s Seanom Pennom in Robinom Wrightom igral v uspešnici She's So Lovely, v The Mighty reziserja Petra Chelsoma in Fallen Gregoryja Hoblitta. Nastopil je tudi v uspešnici 12 Angry Men, kmalu ga bomo z Nicholasom Cageom videli v 8 mm reziserja Joela Schumacherja. Januarja je debitiral v lastni televizijski seriji Sopranos.
Po nepozabni upodobitvi Beara v dobickonosni uspešnici Get Shorty, je nastopil v The Juror, Night Falls on Manhattan. Spomnimo se ga v vlogi filozofskega placanca-morilca v filmu Tonyja Scotta True Romance, pa kot zavzet starejši brat, ki dela v pristanišcu v Money For Nothing, spomnimo se ga kot vodovodarja in bivšega fanta Geene Davis v Angie.
Nastopil je tudi v filmih Crimson Tide, Terminal Velocity, Mr. Wonderful, A Stranger Among Us, z Alicio Silverstone je nastopil v nagrajeni uspešnici francoskega reziserja Alaina Corneaua Le Nouveau Monde. Odrašcal je v New Jerseyju, diplomiral na Rutgersu, na Broadwayu je debitiral leta 1992 v revivalu A Streetcar Named Desire z Jessico Lange in Alecom Baldwinom.

Dan Hedaya (John Riley) je nastopil v številnih razlicnih in uspešnih celovecernih filmih: Marvin's Room, Ransom, Daylight, The First Wives Club, Freeway, Nixon, The Usual Suspect, Blood Simple, Reckless, Running Scared, Commando, Wiseguys, Joe Versus the Volcano, Pacific Heights, The Addams Family, Boiling Point, Benny & Joon, Mr. Wonderful, Rookie of the Year, Searching for Bobby Fischer, Maverick, To Die For, Clueless. Pred nedavnim smo ga videli v Alien Resurrection in Life Less Ordinary, kmalu pa v The Second Civil War in v naslovni vlogi filma Dick v reziji Andyja Flemminga.
Za vlogo v televiijski seriji NYPD Blue je bil nominiran za Emmy, nastopil je tudi v serijah The Tortellis, St. Elsewhere, Hill Street Blues, L.A. Law, Cheers, Family Ties, Equal Justice, Law & Order, ER, Homicide: Life on the Streets. Na Broadwayu je z Alom Pacinom nastopil v predstavi The Basic Training of Pavlo Hummel, v produkciji newyorškega Shakespearovega festivala v predstavah Museum in Henrik V, v Lincolnovem centru v predstavi Macbeth in s Sigourney Weaver v predstavi Conjuring an Event v American Place Theatre, ce omenimo le nekatere.

Zeljko Ivanek (Bill Crowley) je nazadnje nastopil v uspešnicah Donnie Brasco, Courage Under Fire, white Squall in School Ties. Nastopil je v televizijskih serijah Homicide: Life on the Street in OZ, kot gost pa v priljubljenih nanizankah Ally McBeal, Frasier, The X-Files, Law & Order; in v televizijskih filmih The Rat Pack, Truman, Our Sons in, Aftermath: A Test of Love.

John Lithgow (sodnik Walter J. Skinner) je opozoril nase z vlogo Roberta Muldoona v filmu The World According to Garp. Njegova igralska razvojna pot je zavidljiva: najprej broadwayska izvedba The Changing Room, potem psihopatski morilec v uspešnici Briana De Palme Blow Out, pa panicni letalski potnik v Twilight Zone: The Movie. Za vlogo v z oskarjem nagrajenim filmu Terms of Endearment je bil tudi sam nominiral za isto nagrado. Igral je v filmih Footloose, 2010, Buckeroo Bonzai, vloga v TV filmu The Day After mu je prinesla nominacijo za Emmy, za priljubljeno komicno serijo 3rd Rock from the Sun je prejel dve nagradi Emmy, dva Zlata globusa, nagrado American Comedy Award in dve nagradi Screen Actors Guild Award.
Poznamo ga iz številnih uspešnic: Cliffhanger, The Wrong Man, The Pelican Brief, Ricochet, Memphis Belle, Footloose, Raising Caine, All That Jazz, Obsession, Rich Kids, The Santa Claus, The Manhattan Project, Harry and the Hendersons, Distant Thunder, At Play in the Fields of the Lord.
Igral je v številnih televizijskih in gledaliških postavitvah. Rodil se je v gledališki druzini v Rochesterju. Kot otrok se je z druzino preselil v Ohio. Prvic je na odrske deske stopil kot šestnajstletnik v Henriku VI. Diplomiral je na Harvardu, dobil Fulbrightovo štipendijo, študiral je na londonski akademiji za glasbo in dramsko umetnosti. V tem casu je nastopal v najbolj znanih shakespearijanskih gledališcih. Kasneje se je vrnil v New York in se posvetil gledališki karieri. Delal je v alternativnih gledališcih, pogosto se je poskusil kot reziser.

Kathleen Quinlan (Anne Anderson) poznamo po odprti in intuitivni igri tako pred filmskimi kamerami, na televiziji in v gledališcu, s katero osvaja srca kritikov in gledalcev. Spomnimo se je v vlogi najete morilke v filmu Trial By Jury, izvrstno pa se je odrezala tudi v vlogi Patricie Kennealy, zapeljivke, ki je osvojila Jima Morrisona, ki ga je igral Val Kilmer v uspešnici The Doors. Quinlanova je z Whoopi Goldberg nastopila v filmu Clara's Heart; v Sunset Blakea Edwardsa z Jamesom Garnerjem in Bruceom Willisom v glavnih vlogah; v nadaljevanju The Twilight Zone - The Movie reziserja Joeja Danteja; v The Last Winter, prvi ameriško-izraelski koprodukciji v angleškem jeziku; v Independance Day, Sunday Lovers, Hanky Panky; v The Runner Stumbles Stanleyja Kramerja; v The Promise in v eni svojih najbolj opaznih vlog shizofrenicne pacientke v filmu I Never Promised You a Rose Garden, pa v Airport '77, Lifeguard, American Graffiti, Apollo 13.
Na televiziji je nastopila v filmih Stolen Children, Trapped, Dreams Lost and Found in Blackout, pa v American Story, Wolf, The Operation, She's in the Army Now, When She Says no, Children of the Night.
Na odrskih deskah smo jo pred nedavnim videli v predstavi Les Liasons Dangereuses v gledališcu Ahmanson v Los Angelesu. Leta 1978 je prejela nagrado Theater World za igro v Taken in Marriage Josepha Pappa. Nastopila je tudi v predstavah Uncommon Women and Others in Accent on Youth.

Sydney Pollack (Albert Eustis). Njegovih 17 filmov je prejelo 46 nominacij za oskarja, od tega štiri za najboljši film. Sam Pollack je bil nominiran trikrat. Uspešnica Out of Africa je prejela sedem oskarjev, tudi za najboljši film in rezijo. Leta 1982 je prejel nagrado Ameriških filmskih kritikov za uspešnico Tootsie. Dvakrat je bil nagrajen z Zlatim globusom za rezijo, bil je reziser leta pobiral je nagrade po številnih filmskih festivalih v Bruslju, Beogradu, San Sebastianu in Moskvi.
Kot igralec je nastopil v uspešnici Woodyja Allena Husbands and Wives, v filmu Roberta Altmana The Player in Roberta Zemeckisa Death Becomes Her. Leta 1985 je ustanovil druzbo Mirage Productions. Pod njenim okriljem je bil producent uspešnic Presumed Innocent, The Fabulous Baker Boys, White Palace, Major League, Dead Again, Searching for Bobby Fischer, Sense and Sensibility.
Pollack se je rodil 1. julija 1934 v Lafayettu v Indiani. Z zeno zivita v Kaliforniji.

Ustvarjalci

Steven Zaillian (reziser, scenarist in izvršni producent) je za svojo adaptacijo uspešnice Schindlerjev seznam prejel oskraja, Zlati globus in nagrado Zdruzenja ameriških scenaristov. Debitiral je s scenarijem za film Searching for Bobby Fisher, v katerem je nastopil Ben Kingsley. Za scenarij filma Prebujenja (Awakenings), kjer sta v glavnih vlogah blestela Robin Williams in Robert De Niro, je bil nominiran za oskarja. Napisal je te scenarija za Mission: Impossible, Clear and Present Danger, The Falcon and the Snowman in Jack the Bear.
Rodil se je v Fresnu v Kaliforniji, odrašcal je v Los Angelsu in hodil na drzavno univerzo v San Francisco.

Jonathan Harr (avtor romana A Civil Acton) zivi in dela v Northampthu v Massachuttsu, kjer je na collegeu Smith pouceval romanopisje. Je vodilni pisec clankov pri reviji New England Monthly in piše za The New Yorker in The New York Times.

Scott Rudin (producent) je pred nedavnim sodeloval pri filmih Truman's Show, Nobody's Fool, The Firm, Searching for Bobby Fischer, Sister Act, The Addams Family, Addams Family Values, Little Man Tate, Regarding Henry, Pacific Heights, Flatliners, Jennifer Eight, Mrs. Soffel in dokumentarnim filmu He Make Me Feel Like Dancing, ki je prejel oskarja in nagrado Emmy.
Rudin je pred nedavnim sodeloval pri obeh filmih Sydneyja Pollacka - Sabrina s Harrisonom Fordom in Julio Ormond v glavnih vlogah in Up Close and Personal z Robertom Redfordom in Michelle Pfeiffer.
Rudinovi novi filmi so Marvin's Room z Meryl Streep, Diane Keaton, Robertom De Nirom in Leonardom Di Capriom v glavnih vlogah, reziral bo Jerry Zaks; Ransom - csenarij je napisal Richard Price, reziral bo Ron Howard; The Alienist, ki je nastal po romanu Caleba Crra; The First Wives Club, reziral bo P.J. Hogan po romanu Olivie Goldsmith; Mother Alberta Brooksa in In and Out - scenarij je napisal Paul Rudnick, igral bo Steve MArtin. Rudin je leta 1994 prejel nagrado Tony za najboljši musikal Passion Stephena Sondheima in Jamesa Lapina. Letos je bil producent predstave Indiscretions, ki je bila nominirana za Tony 1995 za najboljšo igro in predstave Hamlet, ki je prejela nominacijo za najboljšo novo adapatacijo.

Robert Redford (producent) je priznan igralec in filmski ustvarjalec. Za rezijo druzinske drame Ordinary People je prejel oskarja za najboljšo rezijo. Za rezijo Quiz Show je bil nominiran za prestizni kipec. Pred nedavnim je pozel kvalo filmskih kritikov za igro v filmu The Horse Whisperer, ki ga je tudi reziral. Slavo mu je prinesla uspešnica Barefoot in the Park z Jane Fonda, sledili so Tell Them Willie Boy is Here, Little Faus and Big Halsey, Butch Cassidy and Sundance Kid s Paulom Newmanom, ki ga je pognal med zvezde.
Leta 1968 je ustanovil druzbo Wildwood Enterprices. Pod njenim okriljem sta nastali uspešnici Downhill Races in The Candidate. Leta 1976 je z Dustinom Hoffmanom nastopil v All the President Men, filmski pripovedi o aferi Watergate, ki sta jo zanetila novinarja Washington Posta Woodward in Bernstein. Nastopil je v Jeremiah Johnson, The Way We Were, The Sting (prejel je nominacijo za oskarja), The Great Gatsby, Three Days of the Condor, The Electric Horseman, The Naturnal, Out of Africa, Sneakers, Indecent Proposal, Up Close & Personal. Bil je producent in reziser druzinske drame River Runs Throught It, ki je nastala po romanu Normana Macleana in uspešnice Milagro Beanfield War.
V podporo neodvisni filmski produkciji je leta 1980 ustanovil Sundance Institute, ki od 1985 leta sponzorira Filmski festival Sundance. festival je mednarodno priznan kot predstavitev najboljšega v neodvisni produkciji.

Rachel Pfeiffer (producentka) je bila med leti 1993 in 1997 predsednica Redfordove filmske druzbe Wildwood Enterprices. V tem casu je bila izvršna producentka filmov The Horse Whisperer in Grand Avenue. Preden se je pridruzila Wildwood Enterprces je bila pet let podpredsednica produkcije pri druzbi Castle Rock Entertainment in bila izvršna producentka projekta A Few Good Men. Bila je producentka trilerja Malice z Baldwinom in Kidmanovo v glavnih vlogah.
Lani je ustanovila svojo druzbo PfeifferFilm in podpisala pogodbo z Disneyjevim studijem.

David Wisnievitz (izvršni producent) je bil koproducent uspešnic Sliding Doors, Marvin's Room, Searching for Bobby Fischer in Chasers. Bil je producent filma Valentino Returns, izvršni koproducent filma Selena in izvršni producent uspešnic Gringo in Talent for the Game. Bil je pridruzeni producent filmov White Sands, Ghost Dad in The Balad of Gregorio Cortez.

Conrad L. Hall (direktor fotografije) je prejel oskarja za film Butch Cassidy and Sundance Kid in bil nominiran zanj za uspešnice Searching for Bobby Fischer, Tequila Sunrise, The day of the Locust, In Cold Blood, The Professionals in Morituri.
Kot direktor fotografije se je podpisal tudi pod uspešnice Without Limits, Love Affair, Jennifer eight, Class Action, Black Widow, Marathon Man, Smile, Electra Glide in Blue, Fat City, The Happy Ending, Hell in the Pacific, Harper in Cool Hand Luke.

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Bodi prvi in napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.