Kolosej
Film distribucije Karantanija Cinemas

Pr' konc sveta

znanstvenofantastična komedija
Podnapisi
Na sporedu od: 18.7.2013, Kolosej Ljubljana
1h 49min / 109min
Leto: 2013
Jezik: angleščina
Režija: Edgar Wright
Ustvarjalci divjih komedij Noč neumnih mrtvecev in Vroča kifeljca predstavljajo zgodbo petih prijateljev, ki se po 20 letih znova srečajo v rojstnem kraju. Odločeni so, da bodo tokrat dokončali legendarni obhod 12-tih barov in končno prišli vse do zadnjega - Pr'konc sveta. Med popivanjem srečujejo stare prijatelje in sovražnike ter nekdanje simpatije, toda počasi ugotavljajo, da je z ljudmi nekaj hudo narobe. Ker niso prepričani, če je za vse skupaj kriv zgolj alkohol, nadaljujejo s pijančevanjem, toda kmalu so soočeni z resničnim koncem sveta apokaliptičnih razsežnosti.

Zgodba se začne 22. junija 1990 v britanskem mestecu Newton Haven, kjer hoče pet najstnikov proslaviti zaključek šolanja z epsko turnejo po gostilnah na Zlati milji. Kljub navdušenemu praznenju vrčkov piva jim ne uspe doseči cilja, gostilne Pr' konc sveta.

Dobrih 20 let kasneje pet mušketirjev živi vsak svoje življenje. So soprogi, očetje, poslovneži, vsi razen nekdanjega voditelja klape Garyja Kinga, ki je nekako obtičal v najstniških letih. Gary se odloči ponoviti maraton na Zlati milji. Gary, Andy, Steven, Oliver in Peter se znova srečajo z eno nalogo: ena noč, pet fantov, 12 gostiln, in v vsaki morajo izprazniti vsaj en vrček piva. Ob vrnitvni v Newton Haven srečajo Oliverjevo sestro Sam, v katero sta Gary in Steven še vedno zaljubljena.

Ko klapa na turneji obuja spomine, ob vse bolj norih in nevarnih srečanjih s starimi kraji in znanci spozna, da se v resnici borijo za prihodnost, ne le svojo, za prihodnost človeštva. Doseči Konc sveta je še najmanjša skrb...

O produkciji

Snemanje je potekalo na lokacijah v Hertfordshiru, vključno z zunanjostjo in notranjostjo nekaterih gostiln. Za tiste, v katerih se pretepajo, so postavili kulise, saj v pravih gostilnah ne bi dovolili razbijanja inventarja. Snemali so tudi v Londonu in v slavnem studiu Elstree.

O igralcih

Simon Pegg (Gary) je igralec in scenarist, ki je zaslovel s TV serijo Spaced, nadaljeval pa z uspešnicami Shaun of the Dead, Hot Fuzz, Mission: Impossible III, Mission: Impossible – Ghost Protocol, Paul, Star Trek, Star Trek Into Darkness in številnimi drugimmi.

Nick Frost (Andy) je prav tako nase opozoril v TV seriji Spaced, kjer je sodeloval s prijateljem Simonom Peggom in prvič z režiserjem Edgarjem Wrightom, ter z obema sodeloval tudi pri filmih Shaun of the Dead in Hot Fuzz. Nastopil je še v Snow White and the Hunstman, The Boat That Rockd, Kinky Boots, Paul in drugih.

Paddy Considine (Steven) je kot igralec z Edgarjem Wrightom, Simonom Peggom in Nickom Frostom že sodeloval pri filmu Hot Fuzz. Kot scenarist in režiser pa je pobral kar nekaj nagrad za filma Dog Altogether in Tyrannosaur. Kot scenarist, režiser in igralec je sodeloval pri filmih Dead Man's Shoes, A Room for Romeo Brass, In America, Cinderella Man, Stoned, The Bourne Ultimatum, Last Resort in drugih.

Martin Freeman (Oliver) - nazadnje smo ga videli kot Bilba Bisagina v filmu The Hobbit: An Unexpected Journey, pohvali pa se lahko z vlogami v filmih Love Actually, The Hitchhiker's Guide to the Galaxy, The Good Night, Shaun of the Dead, Hot Fuzz in številnih drugih.

Eddie Marsan (Peter) - poznamo ga iz filmov Happy-Go-Lucky, Vera Drake, Tyrannosaur, War Horse, Gangs of New York, Mission: Impossible III, V for Vendetta, Hancock, Snow White and the Hunstman, Jack the Giant Slayer, v obeh filmih Guya Ritchieja o Sherlocku Holmesu in številnih drugih.

Rosamund Pike (Sam) je nase opozorila kot Bondovo dekle v filmu Die Another Day, zaigrala pa tudi v filmih Pride & Preyudice, The Libertine, Made in Dagenham, An Education, Fracture, Johnny English Reborn, Wrath of the Titans, Jack Reacher in drugih.

O režiserju

Edgar Wright je že od mladih nog obseden s filmom. Pot na televizijo si je utrl s kratkim filmom I Want to Get Into the Movies, ki ga je posnel s kamero Super 8. Na TV je uspešno režiral vrsto komičnih serij, nadaljeval pa s filmi Shaun of the Dead, Hot Fuzz, Scott Pilgrim vs. the World in drugimi.

Komentarji

24.6. 2013 ob 0:18

Če bo tako dober, kot predhodna dva filma ekipe Wright/Pegg/Frost, se nam obeta komedija leta!

— Filip
7.7. 2013 ob 0:54

tedva modela mata prou najbolše komedije :D prov komi čakam da vidm tale film :D

— kwatebriga
15.7. 2013 ob 14:37

uu tole se pa zdi zanimiu za pogledat :D

— Slovenia
25.7. 2013 ob 22:13
Komentar razkriva vsebino oziroma konec filma! Prikaži
1.8. 2013 ob 23:15

Super naslov, NOT.

— kokodak
7.8. 2013 ob 20:16

Pivniška komedija za pivniške kolege.

— obvezna
23.8. 2013 ob 21:26

To je pa zares dobra komedija! Jst sm se valal po tleh od smeha! Tok se ga napijejo da se jim zdi da so vsi ljudje neki alieni, ker v eni reviji nekdo to proglasi za znanstveno fantastiko.
Za MARTYNO: nimaš pojma!

— HAHA
1.9. 2013 ob 14:51

men je biu tale film res hud,ful sm se režu nonstop,sam nakonc bi mogu bit mal drgač...drgač pa res odbit film.

— mikimaus

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.