Kolosej
Film distribucije Ljubljanski kinematografi

Požarni zid

akcijski triler
Najbolj nevaren je moški, ki so mu vzeli vse.
Na sporedu od: 6.4.2006, Kolosej Ljubljana
1h 40min / 100min
Leto: 2006
Država: ZDA
Scenarij: Joe Forte
Jack Stanfeld (Harrison Ford) je vse svoje življenje posvetil ustvarjanju najvarnejšega bančnega računalniškega sistema. Toda zločinci pod vodstvom neusmiljenega Coxa (Paul Bettany) ugrabijo njegovo družino in ga prisilijo, da vdre v bančni sistem in jim nakaže 100 milijonov dolarjev. Sodelavcem njegova dejanja postanejo sumljiva, zato mora sam obračunati s kriminalci in rešiti družino.

Sodelujte v nagradni igri!

Vsebina

Računalniški strokovnjak za varnost omrežja Jack Stanfield (Harrison Ford) dela za banko Landrock Pacific v Seattlu. V svoji karieri je razvil najbolj učinkovit računalniški sistem, ki preprečuje kakršnekoli vdore v banko. Z zapleteno mrežo šifer za dostop in požarnih zidov je banko zavaroval pred vse večjo nevarnostjo računalniških hekerjev, sam pa je užival vse večji ugled, zaradi česar je živel udobno življenje.

Živi z ženo Beth (Virginia Madsen), ki je arhitektka, in dvema otrokoma - v čudoviti hiši ob oceanu. Toda Jack ni računal na šibko točko v svojem sistemu: sebe. In ravno to šibko točko bo izkoristil skrajno neusmiljeni in iznajdljivi tat.

Bill Cox (Paul Bettany) je opazoval Jacka in njegovo družino skoraj celo leto. Spremljal je njihovo življenje, prisluškoval telefonskim pogovorom s pomočjo kamer in mikrofonov. Ve, kako je ime prijateljem njegovih otrok, pozna njihovo zdravstveno stanje, celo šifro varnostnega sistema v njihovem okolišu. Oborožen z goro podatkov je Cox pripravljen na svoj podvig, pri čemer mu pomagajo plačanci.

Vdre v hišo Stanfieldovih in, kjer ima Beth in otroka za talce, dokler mu Jack ne priskrbi 100 milijonov iz banke. Tako je Jack prisiljen poiskati luknjo v svojem varnostnem sistemu, tako da bo lahko prenesel denar na tuje račune ugrabitelja, pri čemer bi sebe spravil v težave in zabrisal vse elektronske sledi, da Cox sploh obstaja.

Da bi bila zadeva še bolj zapletena, je Jackova banka ravno v fazi prevzema, zaradi česar mu je še toliko težje priti do potrebnih podatkov. Notranjo opremo in terminale so prestavili na drugo lokacijo, zato mora Jack improvizirati, če hoče prenesti denar in rešiti družino...

O igralcih

Harrison Ford (Jack Stanfield) je eden najbolj priljubljenih igralcev našega časa. Posnel je 35 filmov, deset med njimi jih je zaslužilo več kot 100 milijonov dolarjev. Vseameriški filmski junak je med drugim posnel tri dele Indiane Jonesa (četrtega bodo kmalu začeli snemati) in Vojne zvezd, Begunca, Ugrabitev, Patriotske igre, Neposredno nevarnost, Delovno dekle, Obalo moskitov, Iztrebljevalca, Pričo (nominacija za oskarja in zlati globus), Seme zla, Potopljene laži, Random Hearts, Frantic, Regarding Henry, 6 dni, 7 noči, K-19: Črna vdova, Sabrina.

Nacionalna zveza lastnikov kinodvoran ga je leta 1994 razglasila za Zvezdo stoletja, revija People ga je leta 1998 izbrala za najbolj seksi moškega na svetu. Istega leta je prejel nagrado People's Choice za najljubšega filmskega igralca vseh časov. Leta 2000 je dobil prestižno nagrado za življenjsko delo Ameriškega filmskega inštituta, leta 2002 nagrado Cecil B. DeMille.

Med njegovimi zgodnejšimi filmi so Dead Heat on a Merry-Go-Round (1966, prvenec), Getting Straight (1970), Ameriški grafiti, Prisluškovanja, Judgment: The Court Martial of Lt. William Calley, Force 10 From Navarone (1978), Hanover Street (1978), The Frisco Kid (1979), kameo vlogi v Apokalipsi zdaj (1979) in More American Graffiti (1979).

Ford je zelo predan varovanju okolja in sodeluje z več organizacijami za varstvo okolja. Živi v Jacksonu v Wyomingu, kjer je poklonil 389 akrov Jackson Hole Land Trust.

Paul Bettany (Bill Cox) je uveljavljeni odrski, filmski in televizijski igralec. Širšemu filmskemu občinstvu se je predstavil s filmoma Čudoviti um, Vitezova usoda in Gospodar in bojevnik.

Šolal se je na Drama Centre v Londonu in na odru debitiral na West Endu v postavitvi An Inspector Calls v režiji Stephena Daldryja (Billy Elliot). Potem je bil več sezon pri Royal Shakespeare Company, preden je dobil prvo filmsko vlogo v Bent. Tej so sledile vloge v Land Girls, The Suicide Club, Gangster No.1, After the Rain, Heart of Me, Dogville, The Reckoning, Wimbledon.

Na televiziji je nastopil v Killer Net, Coming Home ob Petru O'Toolu in Davidu Copperfieldu.

Pred kratkim je zaključil snemanje težko pričakovanega filma DaVincijeva šifra.

Virginia Madsen (Beth Stanfield) je najbolj znana po filmu Francisa Forda Coppole Mojster za dež. Nastopila je tudi v filmih Ghosts Of The Mississippi, Candyman, Hot Spot , Long Gone in Dune.

Videli smo jo nadaljevankah Frasier in Praksa. Nastopila je tudi v nekaterih neodvisnih filmih, kot so Almost Salinas in American Gun, v katerem je igral James Coburn.

Njen zadnji odmeven film je bil Stranpota.

Izza kamere

Richard Loncraine (režiser) je eden najbolj priznanih britanskih režiserjev. Pred kratkim je režiral romantično komedijo Wimbledon, v katerem sta zaigrala Kirsten Dunst in Paul Bettany.

Režiral je še filme, kot so Richard III, v katerem je igral Ian McKellen, The Missionary, v katerem smo lahko videli Michaela Palina, Bellman and True, črno komedijo Brimstone & Treacle in Full Circle.

Za televizijo HBO je režiral z BAFTO, emmyjem in zlatim globusom nagrajeni film The Gathering Storm, v katerem sta igrala Albert Finney in Vanessa Redgrave.

Komentarji

28.3. 2006 ob 19:43

film sem že geldal in nomstop je gorel zid.

— vidkersic
30.3. 2006 ob 15:46

ja, zasedba in zgodba obetata...we'll see

— mare
4.4. 2006 ob 0:06 zvezdica

Takole glede tega filma (sem si ga ogledala nekaj mesecev nazaj v ZDA). Zgodba je zanimiva, dogajanje napeto, neprestano si v pričakovanju, nestrpnost raste, igralska zasedba na mestu...3/4 filma je enostavno fenomenalnih. A kaj ko je zadnjih 15 minut tako zelo povprečnih in predvidljivih, kakor da bi scenaristi zeleli zaključiti z delom po liniji najmanjšega odpora. Škoda, sicer bi filmu dodelila precej boljši komentar.

— Ava
6.4. 2006 ob 15:58

Pa ja de. Kakšna oslarija!

— mataj
9.4. 2006 ob 23:23

Men se zdi da je tale film kr uredu, nism ga gledu ampak ga bom v bodocem tednu... no da povem svoje, men se zdi da usi k kle berete komentarje oz jih dajete na site da mate mau prevec zahtevn in ostr okus, k ameriski scenaristi bi nrdil ze bols ce bi se dal ampak vrjetn ni blo ustreznih pogojev, oni so posteno placani pa nej nrdijo dobr al pa mau mn dobr movie, da naus mislla Ava da to pisem teb, ampak nasploh "kolosejvcem". By the way js nimam nc prot vasmu okusu da se razumemo, sam hocm pa povedat da bi se lah mau prilagodil temu k je ze nrjen in temu k bo. Al pa poslte ksnmu scenaristu mail pa predlagite kva hocte sprement pa vas bo njihov agent poslov u tri lepe.

— mare
10.4. 2006 ob 3:43 zvezdica

Rutina. Kariera Harrisona Forda je v krizi. V hudi krizi. V tako hudi, da mora snemati rezervne verzije svojih največjih uspešnic. Zelo rutinske, dolgočasne in klišejev polne inačice filmov The Fugitive, Patriot Games, Air Force One in Clear and Present Danger. In pozor, njegova domišljija je tako na dnu, da mu je spet ime Jack. Tako kot v Patriot Games in v Clear and Present Danger. In spet mora bežati, se pretepati, uporabljati možgane in dokazovati svojo nedolžnost. Tako kot v Beguncu, tako kot v filmu Presumed Innocent. Tako kot v vseh filmih, ki jih je posnel v zadnjih dvajsetih letih. Tokrat ga na muho vzame skupine dobro organiziranih roparjev, ki mu ugrabi družino in zahteva, da oropa banko, kjer dela kot mojster za varovanje. Pač film, ki bi vžgal samo na začetku kariere Harrisona Forda in film, kjer bi mu celo takrat lahko očitali cel kup napak.

— iztok gartner
18.4. 2006 ob 10:26

Najboljša je animacija ko odšteva denar navzdol od 20.000.000 zelencev do nič. Moram si vprašati svojo banko zakaj niso na isti način naredili spletno aplikacijo in zakaj je vedno samo en klik?

— Timer
11.5. 2006 ob 12:48

Patriot Games in Clear and Present Danger sta bila posneta po istoimenskih Clancy-evih novelah. In, ne boste verjeli, v obeh je glavni lik z imenom Jack Patrick Ryan, ki ga igra g. Ford! To, da mu je tudi v tem filmu ime Jack, je verjetno kriv scenarist...ki je pred tem napisal en sam scenarij! Temu, da igra g. Ford v njem, verjetno botruje njegovo premoženjsko stanje. O filmu pa nebi, ker ga še nisem gledal.

— Matej
26.12. 2013 ob 12:55

filem mi je zelo usec saj ima razbuljivo vsebino

— nina

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.