Kolosej
Film distribucije Continental Film

Pozabljeni

triler
Vse, kar ste doslej doživeli, čutili in poznali, je pozabljeno.
Na sporedu od: 11.11.2004, Kolosej Ljubljana
1h 31min / 91min
Leto: 2004
Država: ZDA
Scenarij: Gerald Di Pego
Režija: Joseph Ruben
Telly Paretta v tragični nesreči izgubi 8-letnega sina. Ker je izguba silno boleča, si poišče profesionalno pomoč. Dokler se nekega dne ne zazdi, da ne obstaja niti en fizični dokaz o obstoju njenega sina. Psihiater, mož, prijatelji, sosedje - nihče ne ve nič. A Telly je prepričana, da si sina ni izmislila. Kmalu najde očeta deklice, ki je umrla v isti nesreči, in skupaj se odpravita iskat odgovore na svoja vprašanja. V glavni vlogi nastopa Julianne Moore.

Kaj če bi vam povedali, da se vsak trenutek, ki ste ga doživeli, in vsak spomin, ki ga imate, sploh ni nikoli zgodil?

V psihološki srhljivki Pozabljeni Telly Paretta (Julianne Moore) mučijo spomini na osemletnega sina Sama, ki je umrl v letalski nesreči pred 14 meseci. Skuša se prebiti skozi žalovanje, hkrati se odtuji možu Jimu (Anthony Edwards), njen psihiater dr. Munce (Gary Sinise) pa ji pove, da ima zablode, iluzije, da njen sin ni nikoli živel in da si je spomine sama izmislila. Osupla skuša najti dokaze o Samovem obstoju - fotografije, videe, albume.

A vse to je izginilo.

Telly je prepričana, da se ji meša, potem pa sreča Asha Corrella (Dominic West), očeta še ene od žrtev letalske nesreče. Skupaj se odločita poiskati dokaze o obstoju njunih otrok in dokazati, da sta prisebna.

Spremenjena stanja

Filmi v najboljšem primeru gledalca popeljejo v spremenjena stanja, zato je povsem primerno, da je scenarist Gerald DiPego navdih za Pozabljene dobil v sanjah. V sanjah je videl družinsko fotografijo, na kateri so bili mati, oče in sinko. Sinkova podoba je počasi začela bledeti in nazadnje je izginila. DiPego se je sunkovito prebudil. Pogledal je na uro. Kazala je 6.30 zjutraj. Vznemirljiva podoba iz sanj mu ni šla iz glave in začel se je poigravati z njo. Ob 8.30 je prebudil ženo in ji dejal: "Mislim, da imam zgodbo."

Rezultat je bila psihološka srhljivka, nenavadna zaradi poudarkov in pristopa. DiPego je scenarij izročil svojemu agentu in ta je menil, da bi se zanj utegnil zanimati vodja Revolution Studios Joe Roth. Roth je v štiriindvajsetih urah kupil scenarij in k sodelovanju povabil režiserja Josepha Rubena, ki je režiral uspešnico V postelji s sovražnikom, ko je bil Roth vodja 20th Century Fox. "Takoj so me pritegnila čustva kot bistveni del zgodbe," pravi Ruben, "boj matere, da bi rešila otroka. Gnala so jo prvinska čustva, ki takoj pritegnejo občinstvo in ga ganejo."

Ruben je režiral tudi srhljivki Dobri sinko in True Believer. Gre za žanr, ki mu je naklonjen in ki mu je res všeč. "Dobra srhljivka lahko zgrabi občinstvo kot noben drug žanr in to še posebej velja za Pozabljene, ki je vznemirljiv že od samega začetka, ker imate opravka z žensko, ki je imela ali tudi ne sina in ki morda doživlja živčni zlom. V vsakem pogledu živi nočno moro, vendar ne veste, ali je nočna mora v njeni glavi ali je resnična. Prednost, da imate v takšni vlogi igralko, kakršna je Julianne Moore, je v tem, da prinaša s seboj realizem in pristnost, kar ji uspeva z vsako vlogo."

Producenta Bruce Cohen in Dan Jinks sta prav tako velika ljubitelja žanra. Cohen pravi: "Z Danom si že lep čas prizadevava posneti srhljivko, a sva upala, da nama bo uspelo najti nekonvencionalno, takšno, kakršne še nismo videli in z nekaj zanimivi elementi. To je popoln opis Pozabljenih. Obračal sem strani kot za stavo, ker se mi je mudilo ugotoviti, kaj se bo zgodilo. Bilo je srhljivo in vznemirljivo."

Izvršni producent Steve Nicolaodes pravi, da je Ruben idealen režiser, saj zna izpostaviti podtone scenarija. "Joe gara, da bi se zakopal pod prizor, da igralci ne bi ostali na površju. Za tak film je to krasno, ker so v ospredju liki. Je zelo zabaven možakar, rad se duhovito norčuje iz sebe, vsi zaupajo njegovi presoji in vsi radi delajo z njim. Njegov asistent režije je z njim posnel že šest ali sedem filmov, enako velja za scenografa, supervizorja scenarija. Je možak, za katerega se vsi trudijo dati vse od sebe."

O liku Telly Paretta pravi, da gre za tour de force vlogo, ki zahteva igralko, ki vlogo lahko zasnuje s predpostavko, da lik doživlja živčni zlom, hkrati pa mora občinstvo z njo sočustvovati in se z njo identificirati. Julianne zna biti tako pristna in polna čustev, da se preprosto morate postaviti na njeno stran. Ker je sama mati dveh otrok, začutite, da je vlogo gradila na posebni vezi med otrokom in materjo.

Ker je vedel, da bo Julianne odigrala glavno vlogo, je producent Jinks še z večjim vznemirjenjem bral scenarij. "Med prebiranjem vrstic sem si jo predstavljal in scenarij je postajal vse bolj srhljiv - še posebej, ker nekaj časa ne vemo, ali je nora ali pa ima dejansko prav in se motijo vsi ostali."

Cohen dodaja: "S Tellyjinimi mukami se lahko vsi poistovetimo. To je za vsakogar nočna mora - da se prebudiš v dan, ko ti vsi pripovedujejo, da ni res prav nič od tistega, kar sam meniš, da je res, in nisi prepričan, ali si zmešan ali ne. Vsi smo že doživljali trenutke, ko smo bili prepričani, da je naša interpretacija resnice pravilna, vsi ostali pa so imeli o tem, kaj se je zgodilo, povsem drugačno mnenje. To je zelo srhljiv, paranoičen trenutek."

Moorova je scenarij ocenila glede na hitrost, s katero se je prebila skozenj. "Na podlagi hitrosti, s katero berem, vedno vem, kaj čutim. Pozabljene sem prebrala z veliko brzino in ves čas premišljevala, kako klasična, vznemirljiva srhljivka so. Rada imam filme, ki so hitri, zabavni, srhljivi in zabavni. Poleg tega ima ta ganljiv človeški element. Glavni poudarek je na tem, kaj čutimo do naših otrok, družine, naših ljubljenih. Zaradi tega je resnično zanimiv."

Všeč ji je bilo tudi nasprotje med Tellyjinim pragmatizmom in tem, kako se njen vsakdan hitro zruši v kaos. "Telly je iznajdljiva zaposlena mati, tako kot številne mame, ki jih poznam in ki žive na Brooklyn Heights. Zdelo se mi je, kot bi jo poznala, da imam prijateljice, kakršna je ona. Zato se mi je vse, kar počne, zdelo zelo naravno. Je bolj iznajdljiva kot kdorkoli v podobni situaciji. Na vsakem koraku se trudi dokazati, da je njen sin resničen. Na tem potovanju pa skuša najti še druge, ki bi ji pomagali."

Čeprav ji številni, ki menijo, da se ji meša, obrnejo hrbet, Telly najde zaveznika v samotarskem upokojenem hokejistu Ashu. Srečata se na igrišču, kjer naj bi se po Tellyjinem prepričanju igrala njen sin Sam in Asheva hčerka Lauren.

Asha igra Britanec Dominic West. Moorova je takoj vedela, da je pravi za vlogo. "Kar nekaj fantov je prišlo na branje scenarija z menoj, a sem takoj vedela, da je Dominic pravi. Je privlačen, zapeljiv, vznemirjiv in zabaven. Ima tisto zavidanja vredno lastnost, da je pravi moški, hkrati pa je zelo čustven. In oboje mu gre zlahka od rok."

Za Westa je bil Ash dobrodošla sprememba, "ker sem do zdaj velikokrat igral zoprne fante glavnih igralk. Če je moj lik Anglež, potem je zoprni fant," se smeje West. "V tem filmu sicer spet igram pijanca, vsaj na začetku, a potem se spremenim v junaka. To je zame nekaj novega. Je junak iz mesa in krvi, ki se mora boriti, da bi se spremenil, da bi premagal nemogoče in se preobrazil v spodobnega moškega."

Tako kot Telly je tudi Ash na začetku depresiven in zmeden. "Zgodilo se mu je nekaj groznega, čeprav ne more točno ugotoviti, kaj," pravi West in dodaja, da se je trudil, da Asha ne bi odigral kot stereotipnega profesionalnega športnika. "Ash ima vse zobe. Je inteligenten. Bere knjige. Je zmešan, ampak na zanimiv način, kar še podžiga razvoj njegovega odnosa s Telly."

Dejstvo, da so Pozabljeni vznemirjiva srhljivka, je pripomoglo k Westovi odločitvi, da se pridruži projektu. "Zgodba ves čas stopnjuje napetost, ki jo Telly in Ash čutita z vseh strani. Znajdeta se v nočni mori, ko se spominjata nečesa, česar se drugi ne. Živita v vesolju, ki ga nihče drug ne prepozna ali razume, kar je verjetno neke vrste norost."

West je užival tudi v plodnem delovnem odnosu z Rubenom. "Joe je krasen, ker te sili v rzmišljanje. Pogosto ti navrže frazo, ki te vrže v prizor in potem se mu prepustiš. In ves čas te neverjetno spodbuja."

Enako je navdušen nad igralskimi sposobnostmi Moorove. "Izjemna je. Še tik pred prizorom čeblja ali kaj brklja, potem pa takoj, ko steče kamera, plane v jok ali pobesni. V trenutku lahko pokaže čustva."

Tudi v stranskih vlogah so sami izvrstni igralci. O svojem dr. Muncu Gary Sinise pravi: "Takšnega lika nisem še nikoli igral. Običajno igram agresivnejše like. Munce je zelo razmišljujoč, vase zaprt in zame je bila to zanimiva sprememba tempa. Poleg tega sem dobil priložnost zaigrati z Julianne Moore in to res ni grozno. Všeč mi je bila tudi nepredvidljivost zgodbe. Dobra psihološka srhljivka je lahko zelo zabavna, ker nikoli ne veste, komu bi zaupali oziroma vse do konca ne veste, kaj se bo zgodilo."

Britanski igralec Linus Roache ima najskrivnostnejšo vlogo v filmu. Njegov lik je znan samo kot "prijazni mož". Kot pravi Linus, "je videti prijazen, zato ga je scenarist tako identificiral. Za moj lik je tako kot za sam film najbolje reči, da ima mnogo dimenzij. Mislite, da ste v filmu določene vrste, in potem se zavedate, da ste v filmu drugačne vrste, zato je tako zanimiv. Ampak to je vse, kar bom povedal o njem. Več informacij bi vse pokvarilo."

Da bi oblikovala različne nivoje lika, sta morala Linus in Ruben tesno sodelovati. "Zaupati moraš Joeovemu načinu dela. To ne pomeni, da sva ure in ure razpredala. Oba sva sledila intuiciji. Joe se je šalil z menoj, rekoč: Kakšen je tvoj lik? Vem, da ve, in vem, da razume, kakšno funkcijo ima lik v zgodbi, a namesto, da bi o tem premlevala, sva se kar vrgla na delo in zaupala drug drugemu. To je bilo zelo osvobajajoče - in zelo zabavno."

O igralcih

Julianne Moore (Telly Paretta) je nastopila v filmih Daleč od nebes, Ure do večnosti (v istem letu je bila za oba nominirana za oskarja - za glavno in stransko vlogo), Ladijske novice, Evolucija, Konec afere, Vroče noči, Cookie's Fortune (Dragulj z Mississippija), Psiho, An Ideal Husband, A Map Of the World, Magnolija, Roka, ki ziblje zibko, Benny in Joon, Begunec, Devet mesecev, Ubijalci, Jurski park 2, Veliki Lebowski, Kratke zgodbe, Safe, Vanya on 42nd Street, Picasso, The Myth of Fingerprints, Freedomland, World Traveler, Hanibal, The Laws of Attraction, Marie and Bruce.

Dominic West (Ash) je nastopil v filmih Nasmeh Mone Lise, Chicago, The Wire (tv serija), 28 dni, Rock Star, Picasso, A Midsummer Night's Dream, Diana And Me, Richard III.

Gary Sinise (dr. Munce) je nastopil v filmih Forrest Gump (nominacija za oskarja), Apollo 13, Odkupnina, Kačje oči, Človeški madež, Misija na Mars, Zelena milja, Hitri in mrtvi, A Midnight Clear, Albino Alligator, Jack the Bear, The Big Bounce, Scheherezade, Impostor, All The Range, Reindeer Games, Miles from Home.

Na televiziji je nastopil v Path to War, Fallen Angel, That Championship Season, Trumanu (zlati globus), Georgu Wallacu, My Name is Bill W, The Stand.

To jesen bo začel nastopati v nadaljevanki CSI: New York, ki jo producirata Jerry Bruckheimer in Anthony Zuiker.

O režiserju

Joseph Ruben je režiral filme V postelji s sovražnikom, Dobri sinko, Očim, Rop poštnega vlaka, True Believer, Dreamscape, Return To Paradise.

Komentarji

28.2. 2017 ob 7:28

Mogoče bi tu lahko omenili še, da je bil direktor fotografije filma zdaj žal že pokojni Vilko Filač.

— Tomaž

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.