Kolosej
Film distribucije Cinemania group

Povratne steklenice

komedija
Za ponovno srečo je potrebno začeti od začetka!
Podnapisi
Na sporedu od: 14.2.2008, Kino Komuna
21.2.2008, Kolosej Ljubljana
1h 40min / 100min
Leto: 2007
Jezik: češčina
Scenarij: Zdenek Sverak
Režija: Jan Sverak
Ostareli učitelj književnosti Tkaloun ne najde več pravega stika z učenci, a se mu zdi upokojensko življenje ob nerazumevajoči ženi Eliški preveč monotono, zato se zaposli v supermarketu. Na oddelku za sprejem povratnih steklenic s svojo preprosto, toda dobrosrčno naravo osrečuje stranke in sodelavce, a ob tem pozablja na ženina čustva. Da bi se ji odkupil, ji za štirideseto obletnico poroke podari vožnjo z balonom, ki pa se sprevrže v pravo komično katastrofo. Gre za najboljši film po izboru občinstva na zadnjem Liffu.

Vsebina

Komična ljubezenska zgodba o sprejemanju starosti in hkrati velika kinematografska uspešnica na Češkem.

Josef, učitelj književnosti, se nekega dne zave, da nikakor več ne razume svojih učencev in zato takoj pusti službo. Novica preseneti njegovo ženo Eliško s katero sta poročena že trideset let in ki ni vajena, da cel dan preživi z godrnjavim in nezadovoljnim možem. Josef se na njeno veselje odloči, da lahko kljub letom še veliko prispeva družbi in tako kmalu začne z iskanjem nove službe. Noben poskus se mu ne posreči, še najmanj kot edini šesdesetletni kurir na kolesu, dokler ne sprejme dela v lokalnem supermarketu na oddelku za povratne steklenice. Ob delu Josef spozna, da znanje, ki ga mora predajati, ne izhaja iz knjig pač pa iz življenja samega, zato se kot človek, ki se vedno rad vtika v življenja drugih, odpravi na misijo "učenja", kar seveda vedno ne naleti na odobravanje...

Povratne steklenice je zadnji film v trilogiji režiserja Jana Svěraka in scenarista/igralca Zdeneka Svěraka. Trilogija se začne s filmom Elementary School (1992), ki raziskuje otroštvo, se nadaljuje s filmom Kolja (1996), ki se ukvarja z odraslo dobo in se zaključi s filmom Povratne steklenice, ki je poglobljen prikaz starejšega obdobja v človekovem življenju. Elementary School lahko pohvali z nominacijo za oskarja, Kolja pa celo z oskarjem za najboljši tujejezični film. Povratne steklenice so bile najbolj gledan film v češki zgodovini.

Filmska ekipa

Jan Svěrák (režiser, producent)
Rojen leta 1965 na Češkem. Študiral je na praški filmski akademiji (FAMU), kjer je diplomiral leta 1988.

Jan Svěrák je svoj talent prvič pokazal s kratkim filmom "Space Odyssey II". Leta 1989 je za dokumentarni film "Oilgobblers" kot študent prejel prestižno nagrado, ki jo podeljuje "Student Academy Awards, ZDA".

Dve leti kasneje je predstavil svoj filmski prvenec "Elementary School", za katerega je scenarij napisal njegov oče , Zdeněk Svěrák, ki je hkrati igral v omenjenem filmu. Film je bil nominiran za oskarja za najboljši tujejezični film.

Janov naslednji film "Accumulator 1" je veljal za največjo filmsko produkcijo na Češkem, prav tako pa je bil najbolj popularen film leta.

Film "The Ride" je bil prav tako velika uspešnica na Češkem. Za nizkoproračunski film je skupaj s kolegom Martinom Dostálom napisal tudi scenarij. Takoj ko so ga začeli predvajati, je film dobil kultni status in za več kot leto ostal najbolj gledan film v državi.

Pri filmu "Kolja" je Jan ponovno sodeloval s svoji očetom Zdeněkom Svěrákom. Oče je napisal scenarij in igral v filmu. "Kolja" je prejel prestižno nagrado oskar za najboljši tujejezični film in Češki po tridesetih letih prinesel drugega oskarja.

Jan Svěrák je poročen, oče treh otrok in živi v Pragi.

Zdeněk Svěrák (scenarist, igra vlogo Josefa Tkalouna)
Filmski in gledališkli scenarist, pisatelj, igralec in pisec pesmi. Njegovi filmi so bili za nagrado oskar nominirani trikrat: za komedijo "Vesničko má středisková " (1985, režija Jiří Menzel), za film "Elementary School" (1991, režija Jan Svěrák) in za film "Kolja", ki je dejansko leta 1997 dobil oskarja.

Diplomiral je iz češkega jezika in literature. Spisal je ogromno kratkih zgodb, pravljic, filmskih in televizijskih scenarijev. Prav tako je igral v številnih filmih. Redno gostuje na televiziji v različnih oddajah in serijah. Leta 2006 so mu na Češkem podelili naslov "osebnost leta".

Daniela Kolářová (Eliška Tkalounová)
Ena najbolj znanih čeških filmskih in gledaliških igralk je diplomirala na praški akademiji oz. gledališki fakulteti (DAMU). V 70ih je zaslovela z igranjem v filmski komediji in tv serijah (Taková normální rodinka - A Sort Of A Common Family, Nemocnice na kraji města - Hospital At The Edge Of Town).

Že po tretjem letu na Akademiji je igrala v "Soukromá vichřice" (Private Torment - 1967, režija Hynek Bočan) in opozorila na svoj talent. S kolegom Jaromírjem Hanzlíkom sta postala popularni igralski par predvsem v komedijah kot npr: "Slasti otce vlasti" (Father of His Country’s Joys - 1969, režija Karel Steklý), "Noc na Karlštejně" (A Night at Karlstein - 1973, režija Zdeněk Podskalský) in "Léto s kovbojem" (Summer With A Cowboy - 1976, režija Ivo Novák). Zdeneka Svěráka je spoznala kot soigralka v filmu "Na samotě u lesa" (Seclusion Near A Forest - 1976).

V zgodnjih 90ih je zmanjšala obseg igralskega dela, saj se je začela ukvarjati s politiko.

Z Janom Svěrák je prvič sodelovala pri filmu Obecná škola (Elementary school, 1991).

Komentarji

20.2. 2008 ob 0:00 zvezdica

Zelo posrečena, simpatična, grenko-sladka (no, bolj sladka ;-) komedija o staranju in veselju do življenja, narejena v žlahtni tradiciji čeških filmov, ki smo jih tako radi gledali v stari Jugi. Prisrčni, malo karikirani liki, izpiljena dramaturgija. Mogoče je film malce primernejši za tiste, ki imajo že nekaj življenjskih izkušenj :-), čeprav je bilo v dvorani kar nekaj mladih, pa so se tudi od srca režali... Toplo priporočam za takojšen dvig razpoloženja, pa tudi tem za pogovor vam po tem filmu niti slučajno ne bo zmanjkalo. Super, super film.

— Muma
9.3. 2008 ob 15:14

Priporočam=)

— Tyacha
12.3. 2008 ob 0:00 zvezdica

Res dober film, ob katerem se od srca nasmejiš. Nikakor ne pocukran, nekaj tistega črnega humorja, ki nam je pravzaprav tako blizu. Izdelani liki, prijetna zgodba, ki se nevsiljivo prepleta iz scene v sceno, pa nikakor ni predvidljiva ali dolgočasna. OK, ni holivudske hipredinamike, ampak včasih si je prav prijetno od nje odpočiti.
Ogled filma toplo priporočam.

— Pika
15.3. 2008 ob 0:00

Zanima me ali je v filmu kaj golote? lp

— Jožica
17.3. 2008 ob 0:00 zvezdica

totalno navdusena!!! priporocam vsem, starim in mladim.. tudi parckom sveze zaljubljenim, se posebej pa tistim, ki se morajo spomniti kako radi se imajo. :) Humor je res na nivoju. Za vse tiste, ki jim ni vsec plitek, butast ameriski humor. Garantiram, da vam ne bo skoda sedeti uro in pol. :)

— sanja
23.3. 2008 ob 16:23

a to v češčini govorijo?

— trigi
27.3. 2008 ob 17:36 zvezdica

Lahko rečem samo: "Hvala bogu za češki film".

— wiseguy

Tvoj komentar

Si film že videl in želiš svoje vtise deliti z drugimi? Napiši svoj komentar! Zanimive ocene filmov bo urednik nagradil z zvezdica.

Preostali znaki: 4000

S komentarji obiskovalci izražajo svoja mnenja, ki niso povezana z uradnimi stališči podjetja. Pridržujemo si pravico do neobjave komentarjev, ki se v vsebinskem smislu ne navezujejo na obravnavani film, ki so žaljivi, opolzki ali brez kakršnega koli pomena. Enako velja tudi za komentarje, ki izražajo in spodbujajo nestrpnost, navajajo h kriminalnim dejanjem ipd. Komentarje izločamo po lastni presoji. Za mnenja ne odgovarjamo.